Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 21 říj, 2025 7:30 pm

Vítek57 píše:Mě teda ještě napadlo udělat něco takovéhleho, ale nejsem schopen vyhodnotit, zda by to fungovalo nebo ne. Mám pocit jakoby to hned vykolejilo, ale vlastně nevím proč. I kdyby jo, tak vyrábět takový pojezd by byl ale skutečně oříšek.

Bohužel myslím, že tohle by nefungovalo - zkus si to nakreslit - kolejnice rádiusu 310, skříň strely a dva takovéto podvozky ;-)
Tady je poměr mezi rozvorem podvozku a obloukem i v případě modelu značný a fungovalo by to jedině v případě že bys byl schopen čep otáčení těch polonáprav přemisťovat ve skříni.
Taky je otázka jak bys to dělal.
Zdenek Valter

Příspěvekod Vítek57 » úte 21 říj, 2025 7:51 pm

No, asi mi nezbývá nic jiného než si to nakreslit, protože vašim komentářům moc nerozumím, jelikož si to moc neumím představit.

Souhlasím, že realizovatelnost tohoto pojezdu se blíží k nule. O to mi ani ale nešlo, jen mě zajímalo, zda by tohle teoreticky fungovalo.

Vycházel jsem z tohoto tendru, který využívá podobné koncepce(nebo ne? Upřímně nevím) https://www.dk-model.cz/produkt/tt-hnac ... rady-935-2
Vítek57

Příspěvekod Ivan » úte 21 říj, 2025 8:44 pm

Vítku, lom podvozku v tendru řeší vytočení 5 náprav u sebe na poloměru. Tvůj návrh by řešil, kdyby měl samotný podvozek problém s vjezdem do oblouku o malém poloměru.

Tady není problém, že by se 2n podvozek nevytočil na poloměru, ale problém je v dlouhém rozvoru, při kterém dojde k vytočení podvozku mimo karoserii.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » úte 21 říj, 2025 8:46 pm

Vítku, to přece nepomůže - protože rozhoduje poloha koleje pod skříní vozu. Podvozek je v tom nevinně, ten jen kopíruje kolej. A každé dvojkolí musí být pokud možno kolmo k ose koleje. Ve skutečnosti je oblouk mnohem mírnější a k takovýmto situacím nedochází (poloměr oblouku R=300m v reálu je v TT cca 2,5 metru, pche, to by se stavělo...).
Vezmi si Michalův obrázek, kde je geometrie v oblouku a vymysli, kam ten podvozek dát, aby to pomohlo. Já vím, kam míříš, prostě udržet každé dvojkolí právě v místě pod kastlí - ale to by pro vnitřní nápravy musely být v oblouku položená paralelně ještě jedna kolej...
(Ono i ten tendr musí mít podvozek trochu posuvně, aby se všechny kola vešla na jeden a ten samý oblouk...)

Podvozek strela.jpg
Podvozek strela.jpg (48.89 KiB) Zobrazeno 165 krát
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Střelec » stř 22 říj, 2025 5:08 am

Napadla mě jedna "šílená" možnost, otázkou je ale možnost technické realizace pohonu jednonápravového hnacího podvozku. Posadit to na dvě otočné nápravy (přední a zadní) a další dvě (vnitřní) by byly volně zavěšené imitace bez okolků. I když tady by asi stačila jen jedna hnaná.
Střelec

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 22 říj, 2025 6:46 am

Zlámalík píše:Vítku, to přece nepomůže - protože rozhoduje poloha koleje pod skříní vozu. Podvozek je v tom nevinně, ten jen kopíruje kolej. A každé dvojkolí musí být pokud možno kolmo k ose koleje. Ve skutečnosti je oblouk mnohem mírnější a k takovýmto situacím nedochází (poloměr oblouku R=300m v reálu je v TT cca 2,5 metru, pche, to by se stavělo...).
Vezmi si Michalův obrázek, kde je geometrie v oblouku a vymysli, kam ten podvozek dát, aby to pomohlo. Já vím, kam míříš, prostě udržet každé dvojkolí právě v místě pod kastlí - ale to by pro vnitřní nápravy musely být v oblouku položená paralelně ještě jedna kolej...
(Ono i ten tendr musí mít podvozek trochu posuvně, aby se všechny kola vešla na jeden a ten samý oblouk...)

Podvozek strela.jpg

Zlámalíku - hezký obrázek.
Nicméně to není to co ukazoval Vítek. ;-)

Ale jasně ukazuje problematiku skříňového vozu se dvěma podvozky na malém oblouku.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » stř 22 říj, 2025 10:00 am

Zdenek Valter píše:Zlámalíku - hezký obrázek.

No - je a není. Lámacím podvozkem to přece nevyřeší, když už sama kolej je mimo kastli... I kdyby ten kloub byl současně osa otáčení podvozku, tak by se nápravy stejně usadily na oblouk. Vysunutím osy otáčení podvozku bokem zas neudržím kolmost nápravy ke koleji.
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 22 říj, 2025 10:21 am

Zlámalík píše:
Zdenek Valter píše:Zlámalíku - hezký obrázek.

No - je a není. Lámacím podvozkem to přece nevyřeší, když už sama kolej je mimo kastli... I kdyby ten kloub byl současně osa otáčení podvozku, tak by se nápravy stejně usadily na oblouk. Vysunutím osy otáčení podvozku bokem zas neudržím kolmost nápravy ke koleji.

No právě.
Jenže to co poslal Vítek je o tom, že by se oblouku přizpůsoboval i samotný podvozek.
To řešitelné technicky je, ale podle mne ne tak jak to nakreslil Vítek.
Nápravy podvozku by se otáčely podle své svislé osy v závislosti na natočení vlastního podvozku vůči skříni.
Nicméně v pojezdu strely to podle mne nemá žádný význam.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » stř 22 říj, 2025 11:20 am

Natáčecí dvojkolí v povozku se přece normálně (na skutečné železnici) používají. Doporučuju vygooglit "Radial Bogie", resp. "Radial Steering". Nápravy (ložiska) jsou propojeny křížovou vazbou pro zajištění ideálně kolmého postavení vůči koleji. Ale to nemá žádný význam pro to, co tady řešíme, sorry. Proto jsem mu to napsal.
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv