"Bechyňka" H0/1:87

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: "Bechyňka" H0/1:87

Příspěvekod Jirkátor » ned 31 srp, 2025 4:17 pm

petehasky píše:... Sloupy VN mi pripadaji v pohode silnice taky nikam nevede tam je proste hrana...

Měl jsem na mysli, že dráty vedou od toho zadního sloupu k tomu přednímu a na něm skončí, ač k hraně chybí ještě pár cm. Stačilo by tam jen naznačit krátké fousy do úrovně hrany kolejiště, aby bylo vidět, že pokračují dál.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod jozef » ned 31 srp, 2025 7:50 pm

ja na svojom koľajisku medzi VN stlpmi nemám žiadne drôty, a vôbec mi to nevadí, ale keď má s tým niekto problém tak by som to vyriešil ako napísal "Dusan" o dva príspevky vyššie, ale to čo tu prezentuješ je pekná práca, myslím, že to bude pekne koľajisko,
jozef

Příspěvekod nebel » pon 01 zář, 2025 7:01 am

Za mne jsou ty koleje v pohodě. Když na našem Zetoru 6718 v bahně zařadím trojku, patou zašlápnu uzávěrku diferenciálu, špičkou nohy držím plyn u podlahy a traktor se sune pomalu vpřed, vypadají za mnou vyjeté koleje dost podobně. V takových chvílích není na manévry volantem vlevo-vpravo prostor, je potřeba mít kola nehnané přední nápravy co nejvíc do rovna, ať kladou co nejmenší odpor. A pokud se takhle hrabu už ve dříve vyjetých kolejích, traktor se jich drží a nemá snahu uhýbat --> koleje za mnou jsou rovné, vlek z nich taky nemá důvod vyjet.
V budoucnu H0, variace na téma ČSD a IV. epochy v nezávislé trakci.
nebel

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 zář, 2025 8:12 am

Já bych počkal na finální osvětlení - tohle je nasvícené málo a vím, jak je fotka zrádná.
Tu umělost ale myslím dělají hodně ty čáry na cestě - pokud nemá jízdní pruh alespoň 3,5 metru, středová čára se nemaluje. A krajní čáry jsou jen někde, zejména na místních cestách. Uprostřed bych zamazal každou druhou a ty krajové fajn, ale zamázl bych je a částečně schoval směsí prachu a jemného štěrku, jako když opravují cestu takovým tím asfaltovým prskačem. Obrubník na straně škarpy je taky málo obvyklý, už jen z důvodu odvodnění plochy vozovky...
Do škarpy prosím nasázet lopuchy, vyšší trávu, různý "šťavnatý" binec - není přece normální aby tam, kde je vlhko, nic nerostlo. Jestli je mokro na cestě ve svahu, musí být mokro i dole ve škarpě.
Nicméně, to jsou, jak píšou kolegové, drobnosti na celkově skvělém díle.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod petehasky » stř 03 zář, 2025 3:45 pm

to sem prispivam aby jsme to probrali, a kdyz moje chujovina bude az moc velka rad to opravim :)
Kazdopadne vodu z kopce odvede strouha a silnici kanaly :) okraj strouhy budu resit az po vyliti, a kapradi je pripraveny.
Co se tyka toho VN tady pujdu vylozene proti proudu protoze ja jsem s tim fakt spoko ikdyz vim ze tam chybi cca 2 cm ke kraji. Co se mi libi a udelam je asi ten jemnej sterk a prach ke krajnicim.

A k novinkam, konecne jsem se pustil do toho svahu, bohuzel mi dosli nejnizsi kere takze ty jeste nasledne doplnim. Zaroven uz pokladam Sudomerice tak snad budu moci s tou krajinou i dal nez byt furt pod mostem. Kdyby jste nahodou meli typ na sikovnyho grafika s dronem kterej by umel preletet a vyfotit a upravit pozadi tak prosim sz, dekuju moc
IMG_7226.jpeg

IMG_7229.jpeg
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod Sandy » pát 05 zář, 2025 7:41 am

Omlouvám se za názor pozorovatele,který ještě nic nedokázal...

Nevím, jestli jde o stavbu "Bechyňky" nebo o kolejiště na motivy "Bechyňky", ale uniká mi důvod, proč se nedržíš reálu? Vždyť ta "suchozemská" část ve skutečnosti vypadá, a určitě i v minulosti vypadala, úplně jinak.
Mně to trošku připadá jako (s prominutím) exhibicionismus.. Dostat na malý výsek kolejiště co nejvíce detailů - vydlážděný chodník, perfektně označená silnice, příkop, ve kterém určitě bude po kolena vody, rozježděná polní cesta....

Co ale spolehlivě tuto část stavby degraduje je ten chodník. Nejen podle tohoto vlákna, ale i z jisté nejmenované publikace soudím,že jsi perfekcionista a tak mě tenhle "úkrok" překvapuje.

Vrátím se ještě o pár stránek zpátky, kde ti někdo vytýkal masivní podmazání hřebenáčů. Jestli překonám svoji přirozenou lenost, tak vyfotím stejnou záležitost v reálu.
Sandy

Příspěvekod jozef » pát 05 zář, 2025 12:23 pm

Sandy píše:Mně to trošku připadá jako (s prominutím) exhibicionismus.. Dostat na malý výsek kolejiště co nejvíce detailů - vydlážděný chodník, perfektně označená silnice, příkop, ve kterém určitě bude po kolena vody, rozježděná polní cesta....

Co ale spolehlivě tuto část stavby degraduje je ten chodník. Nejen podle tohoto vlákna, ale i z jisté nejmenované publikace soudím,že jsi perfekcionista a tak mě tenhle "úkrok" překvapuje.

Vrátím se ještě o pár stránek zpátky, kde ti někdo vytýkal masivní podmazání hřebenáčů. Jestli překonám svoji přirozenou lenost, tak vyfotím stejnou záležitost v reálu.

z hladiska umenia má umelec právo zvýraznovať, potlačať a transformovať a pekne spravené koľajisko umenie je, a toto koľajisko má na to nábeh
jozef

Příspěvekod petehasky » pát 05 zář, 2025 2:40 pm

Sandy: neomlouvej se, uz jsem tu nekolikrat psal, ze kritika je dobra vec, uz jsem tu i nekolik veci opravil po spravnych podmetech a ktere jsem dokazal i akceptovat. Co se tyce kolejiste, tak ano je na motiv Bechynky, ale urcite nee jeji kopie. Kvuli memu malemu prostoru jsem musel hromadu veci ozelit a i z toho duvodu protoze se mi sem vse nevejde v realu tak si veci pozmenuji aby dany prostor byl atraktivnejsi pro oko. Spoustou veci se inspiruju u plastikaru a rad je zkousim. Ted se zas omlouvam ja, ale me to preplacane nepripada, je tam to co by ulice mezi zastavenou oblasti mela mit, ano lampy, VN, strouha i lajny silnice. Nereknu kdybych tam dal cirkus :) ale takto mi to prijde vporadku vuci realite.
Jinak obe chyby jsme uz probirali, ano u hrebenacu je vetsi vrstva, ale je dana take tim ze ja potrebuju zamaskovat vysku toho nalepeno redutexu, trochu se bojim ze pri tensi by to vystouplo, ale priste vyzkousim. A chodnik, no juweela to prodava jako chodnikovou dlazbu, tak jsem doufal ze si to uplne nevycucali z prstu, nicmene urcite beru ze meritkove vypada velky. Ale me to do oka extremne nebije, jeste tu mam chodnikove kostky asi 3x1mm to byla druha moznost
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod Sandy » pát 05 zář, 2025 3:46 pm

petehasky píše:Sandy: neomlouvej se, uz jsem tu nekolikrat psal, ze kritika je dobra vec, uz jsem tu i nekolik veci opravil po spravnych podmetech a ktere jsem dokazal i akceptovat. Co se tyce kolejiste, tak ano je na motiv Bechynky, ale urcite nee jeji kopie. Kvuli memu malemu prostoru jsem musel hromadu veci ozelit a i z toho duvodu protoze se mi sem vse nevejde v realu tak si veci pozmenuji aby dany prostor byl atraktivnejsi pro oko. Spoustou veci se inspiruju u plastikaru a rad je zkousim. Ted se zas omlouvam ja, ale me to preplacane nepripada, je tam to co by ulice mezi zastavenou oblasti mela mit, ano lampy, VN, strouha i lajny silnice. Nereknu kdybych tam dal cirkus :) ale takto mi to prijde vporadku vuci realite.
Jinak obe chyby jsme uz probirali, ano u hrebenacu je vetsi vrstva, ale je dana take tim ze ja potrebuju zamaskovat vysku toho nalepeno redutexu, trochu se bojim ze pri tensi by to vystouplo, ale priste vyzkousim. A chodnik, no juweela to prodava jako chodnikovou dlazbu, tak jsem doufal ze si to uplne nevycucali z prstu, nicmene urcite beru ze meritkove vypada velky. Ale me to do oka extremne nebije, jeste tu mam chodnikove kostky asi 3x1mm to byla druha moznost

Nezpochybňuji umělecký dojem...
Ale s přihlédnutím k osobě stavitele mi některé věci přišly divné.

Nepřijde mi, že by to byla přeplácané. Ale některé detaily mi přijdou dovedené moc do extrému:
Chodník - je to přání stavitele...
Lampy, vedení VN - bez připomínek
Silnice - naznačil bych jen nezřetelnou středovou čáru, určitě bez čar na krajnicích, místo toho bych přidal dva tři výtluky (opravené), to stavitel umí
Pangejt - jen zarostlý, bez nějaké divočiny z kapradí, lopuchů nebo vody.
Polní cesta - silnice vysypaná lomovou drtí, asfaltovýn recyklátem, klidně se zelení ve středovém pásu.

Je to malý výsek z krajiny a na mně působí hodně agresivně. Já bych ten vizuální vjem mírně změkčil.
Sandy

Příspěvekod nebel » pát 05 zář, 2025 5:08 pm

Polní cesta - silnice vysypaná lomovou drtí, asfaltovýn recyklátem, klidně se zelení ve středovém pásu.

Tohle je záležitost až posledních let (aspoň v oblasti pomezí Vysočiny a jižní Moravy) a dělá se to při reko silnic, kdy drtí ze staré silnice vyspraví polní cesty pro místní, aby nejezdili rok v blátě (a taky firmy ušetří za odvoz a likvidaci).
V dřívějších letech byl asfalt/drť/štěrk na polňačkách/lesních cestách jen tam kde bylo polesí/stálá komunikace pro svoz dřeva/velká chatová oblast/stálá vojenská posádka/stálé obydlí (samoty), kvůli místním políčkům a obecně zemědělcům se nikdo nenamáhal otevřít kešeňu a udělat z bláta slušnou cestu.

Silnice - naznačil bych jen nezřetelnou středovou čáru, určitě bez čar na krajnicích, místo toho bych přidal dva tři výtluky (opravené), to stavitel umí
Tady se shodneme

Pangejt - jen zarostlý, bez nějaké divočiny z kapradí, lopuchů nebo vody.
To je místo od místa. Někde je plný vody, jinde se zavodní jednou za rok v červenci při bouřce se silným slejváken. Za mne je to ok a obecně vzato je táborsko vlhčí oblast s více srážkami. A třeba i na vysušené jižní Moravě najdete podmáčené škarpy od Novosedel až po Břeclav.
V budoucnu H0, variace na téma ČSD a IV. epochy v nezávislé trakci.
nebel

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště