ABC vs.dekodery LENZ - funguje to vůbec někomu?

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: ABC vs.dekodery LENZ - funguje to vůbec někomu?

Příspěvekod look23 » ned 25 úno, 2024 9:11 am

jipol57 píše:Díky za rady, ale v tom můj problém se Čmeláky nebude. Na všech dekodérech zapisuji jen CV29,2. Ono to není, že projede naplno. Zpomalí, ale nezastaví. Pomalou jízdu najede na úsek za ABC, a znovu se rozjede. Většinou ale do zkratu na nepřehozené výhybce.
Kdysi jsem experimentoval s poměrem diod 3:1 až 6:1, ale bez výsledků. Navíc je to náhodné. Většinou 1. jízda po delším stání, ale až se rozjezdí, tak už většinou zastavuje dobře. To by poukazovalo taky na souvislost s převody.
Teď už s poměry diod zkoušet nemůžu protože mám kombinaci s obsazením úseku. viewtopic.php?f=6&t=11655&start=15#p287019

Tohle se mi stávalo, když jsem měl málo diod nebo dlouhou dráhu na zastavení v CV.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Sandy » pát 05 zář, 2025 8:18 am

Nesmějte se mi, protože žádný učený z nebe nespad´(ale blbce jakoby shazovali..).

Vnuk číslo dvě (4 roky) se do vláčků tak "zažral", že jsem kvůli němu nucen oprášit cvičné kolejiště. Postavené bylo jako čistý analog. po čase přešlo na primitivní digitál. Chtěl bych na dvou úsecích instalovat modul ABC, ale kolejiště je v klasické analogové konfiguraci s jedním společným vedením. Bude mi ABC fungovat na "společné" koleji?

A ještě jeden dotaz (spíše pro zajímavost). Analog byl postaven s typickým použitím diody pro zastavení/průjezd před návěstidly. Použity byly diody jednoho typu, které jsem kdysi koupil v jakémsi výprodeji. Při digitálním provozu některé loko na některých úsecích znatelně zpomalí. Je možné, že by vlastnosti použitých diod byly tak rozdílné?
Sandy

Příspěvekod JiriKTT » pát 05 zář, 2025 5:51 pm

Sandy píše:Vnuk číslo dvě (4 roky) se do vláčků tak "zažral", že jsem kvůli němu nucen oprášit cvičné kolejiště. Postavené bylo jako čistý analog. po čase přešlo na primitivní digitál. Chtěl bych na dvou úsecích instalovat modul ABC, ale kolejiště je v klasické analogové konfiguraci s jedním společným vedením. Bude mi ABC fungovat na "společné" koleji?

Jsou tady mnohem větší odborníci, ale když nikdo zatím nereaguje: Pokud společná kolej je ve skutečnosti společná kolejnice, tedy jedna kolejnice všude pospojovaná, druhá rozizolovaná, tak to na ABC stačí. Problém je spíš délka úseků, aby vlak zpomalil a zastavil. A taky pozor na kovová kolečka u vozů. Každé, byť krátké propojení úseku s ABC se sousedním úsekem bez ABC například kovovým kolečkem vozu způsobí "vyresetování" zpomalování hnacího vozidla. Vlak tedy bude brzdit až když poslední kovové kolečko opustí předchozí úsek bez ABC. Už to tady někdo psal. Dá se to řešit tak, že po obsazení brzdícího úseku (s ABC) se předchozí úsek dlouhý minimálně jako nejdelší vlak odpojí od normálního napájení a připne se k úseku s ABC.
Sandy píše:A ještě jeden dotaz (spíše pro zajímavost). Analog byl postaven s typickým použitím diody pro zastavení/průjezd před návěstidly. Použity byly diody jednoho typu, které jsem kdysi koupil v jakémsi výprodeji. Při digitálním provozu některé loko na některých úsecích znatelně zpomalí. Je možné, že by vlastnosti použitých diod byly tak rozdílné?

To je otázka, jak to ten dekodér vyhodnotí. Možná to chápe jako ABC? Nebo jako DC napájení?
TT, DR5000
JiriKTT

Předchozí

Zpět na DCC v praxi