Tochov H0 5000x4000

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Tochov H0 5000x4000

Příspěvekod Jirkátor » úte 05 srp, 2025 4:56 pm

To vypadá skoro vědecky. :P Moc ti přeju, ať těch lístečků lepíš co nejméně, vím jak moc to pak zdržuje.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Toch » stř 06 srp, 2025 6:25 am

Jó to taky doufám xD

I když teď nic extra na dekoderech nenastavuju, občas je měním, a jelikož ještě s vlastním vozovým parkem nejsem důkladně seznamenej. Vytahal jsem z krabiček všechny návody, srovnal je zpátky na zamýšlené A5ky, a abych se v nich vyznal opatřil je barvenejma šítkama.
Zároveň dorazila nekonečná kolej takže začínám připravovat servisní místo.
IMG_20250806_001330302_HDR.jpg
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod JendaTT » stř 06 srp, 2025 7:59 am

Ahoj, jestli mohu poznámku ohledně manuálů - taky mám tu servisní kolej a protože už vše u dekodérů nastavuju z PC, mám všechny manuály v PDF souborech a rovnou si je otevírám na PC. Dají se i lépe zvětšit, když potřebuješ vidět nějaký detail. Je to přehlednější, když mám manuál i nastavovací SW vedle sebe na LCD. Originály papírové tak zůstávají v krabičkách od modelů. Ano, uznávám, že někdy mi trvá chvilku déle, než správný manuál najdu :)
JendaTT

Příspěvekod Toch » úte 02 zář, 2025 11:04 am

Zatím zdárně probíhají zkoušky sjízdnosti. Systém lepíků funguje, ty nekritické tam nechávám, kritické (vykolejení) řeším hned a odstraňuji takže jich tam tolik nemám.

Bylo zapotřebí upravit výšky stoupání (poladit výšky matkami), někde přidat spojku, někde dolepit koleje, doříznout zapomenuté DO, nic zásadního.

Co pro mě byla obrovská úleva, že po důkladném vyčištění kolejí se zlepšil provoz o 1000%. A jezdí to bez zádrhů a zasekávání mašin. Po stavbě, i když na první pohled byli čisté a leskle, byly všechny jak jetel a jízda opravdu nebyla příjemná, až jsem se bál že mám někde blbě rozvody. Po důkladném vyčištění (žlutý hadřík na bázi kůže z DM a IPA), po každém půl metru každé kolejnice vyměnit plochu hadříku, to jezdí jak víno. Dalo mi to spoustu podnětů k řešení k celkové udržbě kolejiště, ale to bude časem téma samo o sobě.

Když to začalo jezdit vytáhl jsem vše co mám v digitálu a zjistil, že multimaus už je mi najednou hodně málo. Takže sem zase aktivně začal řešit TC a začínám tomu přicházet na kloub. Takže ted už testy postupně přesouvám do řízení z PC nikoliv ručně. TC jsem měl na 100let starém laptopu a nabíhalo to cca 12minut, to už nebylo únosné, a tak jsem pořídil 15m USB a propojil centrálu s hlavním PC, když už jsem tahal rozvod přidal jsem 2x HDMI, jedno pro informační tabuli (telka) a jedno pro budoucí dotykový monitor pro ovládání. Pak jsem přidal J+K, a P+Q k nekonečné koleji kterou mám pod monitorem.

Pohled na informační tabuli, zde nebude finální řízení, ale zatím dočasné
IMG_20250901_174936972 (1).jpg

Pohled na aktuální layout v TC.
Screenshot_1xx.jpg

Teď je v plánu postupně zprovoznit pár testovacích "řádů". Až budu spokojený se sjízdností, začnu na viditelné trati a stanici Hrubá skála.
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Ivan » úte 02 zář, 2025 7:40 pm

No tvl, ta tabule na stěně je fakt něco :D .
Parádní práce, velmi inspirativní.

Jsem rád, že to dopadlo dobře a můžeš přejít k zajímavější části.
A díky za tip na čištění. Já myslel, že mám čisté koleje, ale asi to čemu ještě jednou pořádně a třeba problémy zmizí.

Ať se daří.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště