Online ovládání

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Online ovládání

Příspěvekod Zlámalík » stř 20 srp, 2025 8:12 pm

Tak fajn, zkusme to nějak rozpést. Nejde o osobní rovinu. Nejde o to, co má kdo dělat a jak. Nikdo přece taky netvrdí, že si musím kolejiště naprogramovat a pak už jen koukat.
A nebojte, já jsem pochopil, jak jste to vaše "JÁ" myslel, jen jsem musel reagovat na váš způsob vyjadřování a taky na to, že jste zavrhl DCC jen proto, že jste se na první dobrou nevyznal v tom, co jsem vám doporučil a hned se naježil. Protože vy pletete dohromady digitál a automatizaci. Digitál neznamená automatizaci. Digitál znamená jen to, že část fyzického řízení je řešena dekodérem v lokomotivě, dekodérem příslušenství, resp. kodérem stavu tratě (zpětný dohled) a vám pak stačí se s těmito prvky bavit skrz (existující) protokoly.

Vezměme současný stav věci: Dostat analogové kolejiště do podoby vhodné k dálkovému (online) ovládání znamená nahradit současné analogové ovladače jinými a část kolejiště předrátovat, pokud to vůbec bude možné (mnohdy jsou použity mechanické přepínače atd.). A můžete řídit jen jednu lokomotivu, pokud neuděláte víc samostatných sekcí, které pak ale musíte složitě hlídat navzájem. Naproti tomu dostat digitální kolejiště do vhodné podoby znamená připojit se vaší webovou stránkou k serveru řídícího programu (v případě třeba toho JMRI) a můžete řídit, co si zamanete. To je ten rozdíl.

Rozumím tomu, že se vám DCC třeba nelíbí, protože ho vyvinul někdo jiný, i tomu, že to zatím máte v analogu, protože jste se tak rozhodl. Ale myslím, že řešit to v analogu je zbytečné úsilí, z výše uvedených důvodů. Ano, můžete to celé vyvinout od nuly, bez ohledu na současné standardy - DCC rozhodně není dokonalé a všespásné. Ale pak bude šance na nějaké rozšíření o dost menší. Stávajících kolejišt s digitálním řízením jsou mraky. Pokud ten váš systém bude nekompatibilní, dost si zmenšíte cílovou skupinu. Využil bych proto toho, že DCC znají všude a vyvinul bych tu komunikační nadstavbu, třeba s rozšířenými možnostmi jako rezervou do budoucna. Tak můžete dostat ten systém "do celého světa".

Pak je tady ovšem i psychologická stránka - modelář je z principu hračička a spíš, než koukat na monitor si bude chtít vláčky "osahat". Situaci, že bych se připojil na cizí kolejiště a s ním si jezdil, vidím jako méně pravděpodobnou už jen proto, že by na kolejišti musely stát připravené vhodné soupravy (a to zavání tím, že o tom, s čím si budu já hrát, rozhodne někdo jiný, zde majitel kolejiště). To může fungovat u kolejišť předváděcích, ale nevidím to moc reálně u domácích. Znamenalo by to, že bych musel mít vše trvale připravené k jízdě, i když si nejezdím sám. Tedy večer dojezdím a než půjdu spát, musím vše uvést do stavu, aby se kdokoliv mohl připojit a jezdit si. A co v případě závady, vykolejení? No... Tady jsem proto skeptický.
Rozumíme si?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 21 srp, 2025 6:46 am

A tomu vašemu kochání poněkud schází ty fyzické mašinky a vagónky. To vaše kochání , to je jako hrát na dálku nějakou hru na plejstejšnu.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod waglook » čtv 21 srp, 2025 8:04 am

Mám pocit, že se točíme v kruhu. Vy preferujete pohybovat se v zavedených, standardizovaných kolejích a v digitálu a my zase v něčem zcela novým, neosvědčeným. A abychom měli dostatek času na to nové, neosvědčené, dle rčení začátky jsou vždycky těžké, nemůžeme řešit digitál. Pokud se chcete aktivně zapojit a aplikovat novinku do digitálu, popíšeme Vám v jakém formátu data přes telekomunikační síť routeru zasíláme a na Vás pak bude je pro napojené DCC zpracovat. A zda-li to má smysl či nikoli, to řešit s Vámi nebudeme. Nemáte patent na rozum.
waglook

Příspěvekod prcek » čtv 21 srp, 2025 8:28 am

Fajn, přestaňme se točit v kruhu, uka střeva a protokol.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 21 srp, 2025 8:32 am

Ale tady jsou modeláři, kteří preferují reálné modely, koleje a krajinu. Vy dáváte přednost mašinkám a vagónkům fiktivním. A to tady zkrátka nezapadá.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod waglook » čtv 21 srp, 2025 11:01 am

Pro analog stačí textový řetězec. Digi používá pakety. My si řetězec rozparsujem, výsledná data zasíláme jednotlivým komponentům driverům, krokovým a servomotorům, senzorům. Jak data převést na pakety, by bylo na Vás.
waglook

Příspěvekod prcek » čtv 21 srp, 2025 11:32 am

Hm, no a my s digitálem si rozparsujeme řetězec, na základě informací si buď vytvoříme paket obsahující adresu a příkaz a pošleme ho po sběrnici danému zařízení, nebo daleko pravděpodobněji řekneme nějakému už existujícímu softwaru aby tvorbu paketu a odeslání provedl za nás.
--
prcek

Příspěvekod waglook » čtv 21 srp, 2025 12:40 pm

No výborně.
Posíláme Vám kousek kódu pro lokomotivu pro jízdu tam i zpět s určením času i rychlostí.
000,1.9|10210,5|000,1.2|01221,4.3|000,1.1|
waglook

Příspěvekod prcek » čtv 21 srp, 2025 1:17 pm

Eh, nu což, reverse engineering provozovat nehodlám. Že to máte ve vývoji a nemáte sepsanou specifikaci chápu.
Takže máme tu pět dvojic, asi, nějaký popis, co znamenají by byl?
--
prcek

Příspěvekod waglook » čtv 21 srp, 2025 2:42 pm

Na tenhleten kousek kódu specifikaci, popis? Můžete si vytvořit vlastní. Podrobný popis až po dokončení testování proti zneužití.
waglook

Příspěvekod Zlámalík » čtv 21 srp, 2025 2:43 pm

Já si jdu pro popcorn :lol:
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » čtv 21 srp, 2025 3:30 pm

Zlámalík píše:Já si jdu pro popcorn :lol:

Já už ho do sebe cpu. :mrgreen:

Je ale fakt, že nějak nerozumím té averzi vůči waglook. Jemu to připadá jako jedna z možných cest. Jestli někam vede, nebo ne, uvidíme až časem. O DCC se také ze začátku pochybovalo a jak se nakonec prosadilo. Nikomu to přece nevnucuje, pokud se vám to nelíbí, prosím, ale proč to dávat najevo tak nepříjemným způsobem. :wink:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 21 srp, 2025 4:28 pm

waglook píše:Pokud se chcete aktivně zapojit a aplikovat novinku do digitálu, popíšeme Vám v jakém formátu data přes telekomunikační síť routeru zasíláme...
...
Posíláme Vám kousek kódu pro lokomotivu pro jízdu tam i zpět s určením času i rychlostí.
000,1.9|10210,5|000,1.2|01221,4.3|000,1.1|

prcek píše:...nějaký popis, co znamenají by byl?

waglook píše:Na tenhleten kousek kódu specifikaci, popis? Můžete si vytvořit vlastní...

Já nemám patent na rozum, tak to tady jen tak uvedu.
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » čtv 21 srp, 2025 4:59 pm

waglook píše:Mám pocit, že se točíme v kruhu. Vy preferujete pohybovat se v zavedených, standardizovaných kolejích a v digitálu a my zase v něčem zcela novým, neosvědčeným. A abychom měli dostatek času na to nové, neosvědčené, dle rčení začátky jsou vždycky těžké, nemůžeme řešit digitál. Pokud se chcete aktivně zapojit a aplikovat novinku do digitálu, popíšeme Vám v jakém formátu data přes telekomunikační síť routeru zasíláme a na Vás pak bude je pro napojené DCC zpracovat. A zda-li to má smysl či nikoli, to řešit s Vámi nebudeme. Nemáte patent na rozum.

https://www.youtube.com/@waglook7425/videos
Přílohy
2025-08-21 18_50_24-waglook - YouTube.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod adix » čtv 21 srp, 2025 8:44 pm

To vypadá zajímavě, byly by nějaké bližší informace oč se jedná? Je to ale už několik let staré.
adix

PředchozíDalší

Zpět na Software