Josefův Důl v H0

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Josefův Důl v H0

Příspěvekod radeksindy » úte 17 čer, 2025 5:25 pm

je zajímavé, že mnoho našich kolegů žádá o rady – a dokonce o ověřené a vyzkoušené rady – ale nakonec je vůbec nebere v potaz. Domnívají se totiž, že problém není tak závažný, a že právě oni dokážou překonat fyzikální zákony nebo logické principy.

To je ale základ pokroku. Občas někdo najde lepší řešení než to, které jsme považovali za skvělé a funkční. Sice jenom jeden ze sta, ale přeci. Zbytek si pak drbe hlavu " ..., že já blbec ....". To už si ale každý musí rozhodnout sám, jaké riziko ponese.
radeksindy

Příspěvekod marian_r » úte 17 čer, 2025 6:33 pm

Jedna z najlepšie platených vecí v IT je analýza rizík.

Zodpovedný manager dostane obsiahly dotazník, kde sú otázky typu
- može serverovňu zaplaviť voda z prasknutáho potrubia?
- aká by bola finančná strata z výpadku služieb?
- aké sú náklady na odstránenie tejto hrozby?

A manager sa rozhodne. A nikto mu nenadáva.
marian_r

Příspěvekod Zippich » úte 17 čer, 2025 7:39 pm

Pak je tu ještě jedna možnost jak se dostat na modulově optimální rozměr: model x 87/120
Zippich

Příspěvekod StandaR » úte 17 čer, 2025 8:25 pm

richardisko píše:Pro představu posílám několik obrázků z "na sucho" rozloženého kolejiva na styrodurových deskách:
IMG_20250227_105253212.jpg

Krásně se tam válí ta EW5/6 , bude jediná? Ty ostatní vypadají už jako EW3 (Možná klame fotka)
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod richardisko » stř 18 čer, 2025 9:41 am

Ano, nějaké riziko, že to nakonec nebude vhodný rozměr, tu samozřejmě vždycky je. Byť chci jít modulovou cestou, nestavím to primárně kvůli jednoduché manipulaci při cestách na setkání, ale zejména kvůli rozumné skladovatelnosti a jedním z cílů je i minimalizace počtu "krabic" se složenými moduly - rozumějte částmi kolejiště. Vaše rady a doporučení jsem si do té zmiňované analýzy dal a když to dám na pomyslné váhy pro a proti u 120 cm vs 150 cm, přesto vše stále vidím více výhod v tom 150 cm řešení.

Není to tak dávno, kdy jsem pro jednoho zákazníka vyráběl zakázkový segment, který měl na délku přes 200 cm - manipulace s ním byla i v jedné osobě poměrně svižná. Takže s čím porovnávat mám. Pár fotek pro představu.
IMG20230508134143.jpg

20230505145921_IMG_0295.JPG

20230505143005_IMG_0252.JPG

StandaR píše:Pro představu posílám několik obrázků z "na sucho" rozloženého kolejiva na styrodurových deskách:

Krásně se tam válí ta EW5/6 , bude jediná? Ty ostatní vypadají už jako EW3 (Možná klame fotka)

Ano, při bližším ohledání stanice jsem zjistil, že první výhybka na vjezdu je o dost delší než všechny zbývající ve stanici. Takže volba padla na EW 5, ostatní výhybky ve stanici budou EW3.
www.zeleznicepodbaba.cz
richardisko

Příspěvekod StandaR » stř 18 čer, 2025 1:13 pm

richardisko píše:
Ano, při bližším ohledání stanice jsem zjistil, že první výhybka na vjezdu je o dost delší než všechny zbývající ve stanici. Takže volba padla na EW 5, ostatní výhybky ve stanici budou EW3.

Asi bych všude spíš hodil ty EW5. Když už jde o tak malou stanici, vešla by se v těch přesných rozměrech do těch tří metrů i tak. Ale chápu že pokud jde primárně o domácí využití, tak se to nemusí přehánět :D
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod richardisko » pát 20 čer, 2025 5:47 pm

Právě. Trochu mne tou svou délkou ta EW5 děsí. Takhle dlouhou veksli jsem ještě nepokládal. :D
www.zeleznicepodbaba.cz
richardisko

Předchozí

Zpět na Moduly