Můj kamerový vůz TT

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Můj kamerový vůz TT

Příspěvekod Bela1 » ned 12 led, 2025 7:05 pm

Ahoj. Tak jsem objevil zajímavé video.
https://www.youtube.com/watch?v=YY8WMXJ3OPg
Na něm je podobný endoskop se stejnou aplikací wifi check. Je v porovnání s profi asi Bosch endoskopem. Tam zjistili, že originál s endoskopickou kamerou a appkou wifi check nechodí na Samsung, ale na SONY jo.
Wifi check je na stránkách joyhonest, ale žádnou další dokumentaci jsem tam nenašel, takže to video bude užitečné.
Bela1

Příspěvekod Bela1 » čtv 30 led, 2025 10:23 am

Ahoj. Wifi modul jsem reklamoval a objednal celou soupravu endoskop + wifi modul. Souprava už mi přišla. Probil jsem se hradbou nepravd na internetu a zkusil použít papírový návod. Souprava s endoskopem funguje, jak přes wifi, tak endoskop napřímo.
Takže pravdu měl Fulda, že to chodí jen s endoskopem, nebo pár kamerami. Takže nedoporučuji kupovat wifi modul samostatně. Leda, že by někdo z vás chtěl vyzkoušet svou webkameru s mým wifi modulem.
Bela1

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 06 úno, 2025 11:19 am

Včera jsme zkoušeli v KŽM kameru Sony HDR-AZ1 podle doporučení Zlámalíka.
Odkaz na stránky: https://www.kzm-praha4.cz/content/02202 ... dy-z-vlaku
Přílohy
Camera v kzm.jpg
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 úno, 2025 4:04 pm

Zlámalík děkuje za odkaz a zmínku, musí ale upozornit, že to nebyl úplně jeho nápad, kameru totiž asi první využil Rénaud Yver na svém kolejišti Luzy.
Zlámalík jen vyzkoušel použitelnost pro TT a udělal okolo toho trochu rozruch :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 06 úno, 2025 5:14 pm

Zlámalík píše:Zlámalík děkuje za odkaz a zmínku, musí ale upozornit, že to nebyl úplně jeho nápad, kameru totiž asi první využil Rénaud Yver na svém kolejišti Luzy.
Zlámalík jen vyzkoušel použitelnost pro TT a udělal okolo toho trochu rozruch :D

Zllámalík je příliš skromný!!
Na toto fórum přinesl osvětu a za to mu velký dík!!!
Zdenek Valter

Příspěvekod Bela1 » ned 23 úno, 2025 8:49 am

Ahoj. Pořád mě ještě nepustil ten wifi modul z Ali.
Tak jsem dokončil analýzu částí programu. Týká se to web kamer.
Nefunguje to s AVI, MJPEG.
Podporuje to AAC (H263, mpeg-4), AVC (H264, mpeg-4/10), YUV, MPEG4, VP8.

Bohužel to na Ali zapomněli napsat.
Bela1

Příspěvekod Bela1 » sob 08 bře, 2025 8:34 am

Ahoj. Tak to s wifi modulem byla slepá ulice. I se slušnou webkamerou a se slušným rozlišením se to seká. Alespoň jsem jim nakoukl pod pokličku.
Proto jsem se vrátil k wifi kameře, která má rozlišení 1280x720 a 9 fps.
Snažil jsem se, aby na displeji a případně na větším monitoru bylo vidět nejen řídící program (u mě Rocrail), ale i v nějakém okně kamera z lokomotivy (kamerový vůz).
Dlouho to na noťasu trucovalo, emulátor nefungoval, ale nakonec se to podařilo, jak je vidět na následujícím screen shotu.
Kamera6.jpg
Pohled z mašiny

Nejslabším místem je tam wifi přenos z kamery do mobilu. Z mobilu do noťasu už to jede přes USB.
Budu to ještě vylepšovat a pokud to bude na video, tak ho nasdílím.
Bela1

Příspěvekod Zlámalík » ned 16 bře, 2025 8:40 pm

Něco jsem našel: https://www.rotorama.cz/product/dji-o3-air-unit
Rozlišení 4K/60 fps, online přenos do brýlí, lokální záznam na kartu. Rozměry vhodné i pro TT.
Cena? No...

Tady něco v analogové verzi bez přenosu: https://www.rotorama.cz/product/runcam-split-4¨
To už vypadá líp.

Pořád je otázka, jaký to má obraz těsně před kamerou - aby to neostřilo až někam za kolejiště.
Zlámalík

Příspěvekod Bela1 » úte 18 bře, 2025 9:23 am

Ahoj.
Ta analogová se určitě nechá zaostřit. Podobný objektiv mám na webkameře. Jde o to jaký to má základní rozsah ostření - u dronu to asi není moc kritické.
Zatím čekám na nějakou vhodnou kameru s wifi a vyšším rozlišením. Už jsem několikrát poznal, že na Ali 4K je jen v nadpisu.
Bela1

Příspěvekod petr2023 » stř 23 dub, 2025 1:08 pm

Jak tu tak koukám, na ty vaše krásné kamerové vozy, tak bych se chtěl optat. Nevíte kde sehnat pár nějakých základních obtisků SŽDC (zejména logo), které bych mohl použít třeba na startovku BR111, nebo jiné žlutou barvou přestříkané modely a udělat si tak vlastní vagóny správy železnic, tedy obdobně, jako vy si děláte "kamerovou diagnostiku" apod.? Snažil jsem se hledat, ale obtisky, ani v černé barvě k SŽDC se mi nepodařilo najít.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod Ivan » stř 23 dub, 2025 1:18 pm

Třeba tady

https://obtisky-marfdknl.webnode.cz/p/s ... vi-epocha/

Dost lidí s ním ale nemělo dobrou zkušenost, dodací doby atd... Já problém neměl, tak jen raději upozorňuji.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » stř 23 dub, 2025 10:35 pm

Koupíš si obtiskový papír, loga si upravíš v PC a na laseru či inkoustu vytiskneš. Tak to dělám já. Pozor, papír je většinou jiný pro laser a pro inkoust. Nevýhoda je jen to, že máš buď čirý nebo bílý podklad, podle papíru, tak to chce přemýšlet. A něco nejde. Nebo to u pana Vinaře objednáš celé.
Co se týká BR111, tak aby mohla věrohodně jezdit se stavebními vlaky u nás, je ji nutno doplnit o pár věcí na řadu 745.6: https://tt120.zlamal.cz/lokomotiva-745- ... 100-start/ a pochybuju, že se některá v provozu dožila éry SŽDC, více o tom třeba na Prototypech nebo vlaky.net. Případně si postav PA300.
Zlámalík

Příspěvekod petr2023 » čtv 24 dub, 2025 12:36 pm

Předně prosím všechny zdejší puritány, aby asi rovnou tuto moji odpověď přeskočili a ignorovali :D

Moc děkuji za tipy, ale obávám se, že do stavby vlastní lokomotivy mám ještě spoustu času. Zatím se vlastně stále ještě s modelářstvím seznamuji a hlavním mým cílem je zatím dotažení toho mého segmentoviště do nějakého koukatelnějšího stavu, než růžové krajiny, která stále výrazně převládá. Co se týká vozidel, tak zatím jezdím s tím co je oficiálně v prodeji a co se mi líbí. Moc tedy neřeším jestli taková či onaká lokomotiva či vagón se mohl na té trati vyskytnout. Jelikož jsem chtěl mít i nějaký ten stavební vlak, tak jsem si loni pořídil onu 111-ku, která byla startovka, tedy bez spousty potisků, takže není problém si na ní dát cokoliv jiného a udělat si z ní co potřebuji. Obdobně jsem vyřešil pár vagónů, které jsem si udělal ze stavebnic od SDV. Neříkám, že se někdy nedopracuji k tomu co třeba ty a sám se také pustím do vlastních vypiplaných modelů, ale zatím to není na pořadu dne. Už jen to, že jsem se pustil do stavebnic a zkouším barvení/obtisky beru jako velký bonus.

Každopádně moc děkuji za odkazy ke koupi vlastních papírů pro tisk vlastních obtisků v jiných než bílých barvách. Tohle je určitě něco co bych mohl vyzkoušet a asi i zkusím. Zatím sice nemám tiskárnu, ale to se už kvůli dětem a vzrůstajícím školním požadavkům, stejně v brzké době bude muset změnit.

Když už jsi nakousl vlastní obtisky, tak zde mám tedy ještě jeden dotaz a sice jejich přilnutí k povrchu. U několika se mi totiž stalo, že se mi po aplikaci třeba druhý den sami odloupli. Vrátil jsem je tedy zpět a společně s ostatními je přelakoval. Dotaz tedy zni, čím by to mohlo být, že nezůstali na modelu?

Každopádně moc děkuji.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod Jirkátor » čtv 24 dub, 2025 4:53 pm

Ohledně špatného přilnutí otisků, mne napadá několik příčin.

Může jít o nekvalitní obtisky.

Pokud je lepíš na matný povrch, moc nedrží a je pak navíc vidět nosný lak obtisku. Nanášet tedy výhradně na lesklý povrch. Buď tedy na lesklou barvu nebo, místo kam budeš obtisk dávat, stříknout lesklým lakem.

Nechal jsi obtisk dlouho ve vodě a lepidlo se odmočilo. Obtisk namoč na chvilku do vody a pak ho polož na něco rovného a nesavého, například kousek skla nebo plastové tabulky a čekej, než se "odmočí". Nikdy už ho nedávej znovu do vody!! Pokud bude třeba, kápni trochu vody na kraj papíru.

Používej speciální přípravky na obtisky, jaké mají plastikový modeláři. Jednak přípravek pod obtisk, což je vlastně lepidlo, které dáš na místo, na které chceš nanést obtisk a po jeho nanesení papírovým kapesníčkem odsaješ přebytečnou kapalinu. Jednak přípravek pro lepší přilnutí obtisku, ten znatelně změkčí nosný film obtisku, který pak lépe přilne k povrchu. Práce s ním chce ale trochu znalostí a cviku a tak doporučuji nastudovat předem.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 24 dub, 2025 8:15 pm

petr2023 píše:Předně prosím všechny zdejší puritány, aby asi rovnou tuto moji odpověď přeskočili a ignorovali :D

Puritáni mohou být rádi, že získají kolegu, který má zájem se zlepšovat. To je totiž nejvíc. Ne všichni jsou takoví.
Jasně, každý se do toho postupně (znovu) dostával a postupně zjišťoval, co a jak. I já. A často musel zkorigovat svoje představy - ať už proto, že byly moc ambicózní, nebo proto, že byly málo ambiciózní :D
To druhé je lepší a člověka to žene dál. Tak držím palce.
S obtisky už víš. A klidně se ptej dál.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv