Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 8:38 pm

jipol57 píše:Zajímavé věci se tady dozvím.

Jenže je potřeba informace najít. A bohužel, někdy se hledá a nic se nenajde. Někdy se hledá a zase se najde něco jiného. Hrabat se v archívních materiálech je běh na dlouhou trať a stráví se zde plno času, který je možno využít lépe a jinak než hledat, a prověřovat pořád něco nového.
Otázka může znít i tak co je přednější mít hotové kolejiště a pak příležitostně upravovat, opravovat, doplňovat, s tím vědomím, že každá taková věc bude stát další a další peníze. Nebo je lepší vynaložené prostředky dát na něco jiného. Odpověď si musí dát každý sám.
Tempotaxi

Příspěvekod Milan.D. » úte 11 úno, 2025 8:46 pm

Taky se tu vyskytoval ještě jeden zajímavý vozík, tzv "bojler". výroba z let 1960-62 dala cca 1000 kusů. Tohle ale asi nikdo jako model nenabízí. :D Jinak s tou pákovou jsem osobně jezdil v jihlavském depu na začátku devadesátých let, než byla vyřazena z provozu po výbuchu baterií při nabíjení. Od kdy se vyráběla ale taky bohužel nevím.
Přílohy
DSCN0243.JPG
Milan.D.

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 8:54 pm

Tempotaxi píše:Většinou byla ruční kára. Tam kde byla silná doprava kufrů, novin a balíků byl akumulátorový vozík.
Další otázkou je, jaká byla pak lidová tvořivost na vozíku. Většinou jsem viděl, že skoro všechny jsou nějak poškozený. Takže se pak mohl i vizuální tvar změnit.

So samotnými vozíkmi je to naozaj pestré, bolo všeličo. Áno, pri opravách bola i ľudová tvorivosť.

V nejakom filme som na stanici zazrel aj takýto malý rebriňák: :)
vozik-stanica.jpg
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 9:14 pm

Tak už jsem se dohrabal, co to může být za náklad. Komorový regenerátor, který se používal v chemickém, tak i v hutním prostředí.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » stř 12 úno, 2025 6:39 am

Takže - celou řadu stavebnic dobových vozidel v H0 nabízí Hauler (brengun.cz), docela pestrý má výběr motorek (hodně se sidecarem) a dokonce i "pákové" ještěrky. V nabídce jsou i mlátičky a lokomobily, což by mohl být ještě začátkem padesátek použitelný náklad na plošinové vozy (cestou z nebo do opravy). Pro první polovinu padesátek také platilo používání náhradních paliv, takže v provozu nelze vyloučit ani vozidla na plyn nebo s generátory dřevoplynu (v nabídce Tatra 111 na dřevoplyn). Alespoň to vyplývá z agendy odboru dopravy KNV v Plzni, kde na to měli speciální složku pro povolování a schvalování přestaveb vozidel na jiná paliva.

Ještě k ještěrkám - jak samotné ještěrky, tak vlečné vozíky bývaly příšerně otlučené a špinavé, Nejzaprasenější byla kola, často pod vrstvou uniklých mazadel a šmíru nebylo poznat, jakou měly barvu. Dřevěné ložné plochy byly dost flekaté, v základu ale vyšisované do šeda nebo šedohněda v závislosti na původním ošetření povrchu. Netuším, jakou barvu měly v padesátkách, ale od konce šedesátek bývaly (minimálně od Varů po Budějovice) převážně oranžové, nebo žluté s pochozími plochami ošlapanými až na holý (krablovaný) plech.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 8:20 am

Zde jsou náklady z 30 let, které se hodí i první poloviny 50 let.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil Tempotaxi dne stř 12 úno, 2025 9:17 am, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 9:15 am

Zde jsou náklady z 50 let, které se hodí i první poloviny 60 let.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
[img]https://img33.rajce.idnes.cz/d3302/17/17550/17550548_d548027c652ec697870c25b506ed7c73/images/IMG_1876.jpg?ver=0[img]
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod martin-tt » stř 12 úno, 2025 10:49 am

Tempotaxi, pestrost tvých nákladů je parádní, na tvé kolejiště se tady na DF rád podívám. Postavit takové veliké kolejiště za 4 roky bych nedokázal. Nenech se rozhodit a pokračuj :!:
martin-tt

Příspěvekod martin-tt » stř 12 úno, 2025 11:09 am

Peter píše:
Zlámalík píše:Bolo by dobré už držat hubu.

Tempotaxi to tady staví a prezentuje léta, kde jste byl, že jste tehdy neporadil?
A ptali jsme se na Vaše dílo - ukažte se, Mistře!

A svoje diela neukazujem.

Někde jsem tady na DF už hodně dávno četl, že ten kdo zde nebude zveřejňovat svou modelářskou práci tak tady přispívat nebude vůbec. Tuším, že to psal majitel DF Michal Dalecký. Něco na tom je, protože takovíto "modeláři" píšou dnes na železničním modelářském DF, předtím třeba na leteckém modelářském DF
Peter píše: A že kde som bol, no proste som tu nebol, bol som inde.
a potom třeba na lodním modelářském DF.
martin-tt

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 11:49 am

Abych ukonči debatu na téma akumulační vozíky.
Našel jsem několik knížek na téma skladová nebo manipulační technika.
Podle mě vozíky vyrábělo v tehdejším Československu asi tak 10 továren. Každá továrna dala vozíku nějaká písmena a čísla, ale co to znamená, nebo co si mám pod tím představit, tak to opravdu netuším. Našel jsem jen nějakou srovnávací tabulku převozního prostoru, kde jsou uvedeny nějaké míry. Dále se nedovím, zda je vozík sám pojízdný nebo ho musí pracovník tlačit nebo tahat.
Dále se nedá zjistit od kdy a do kdy se vozík vyráběl. Protože v 50 letech se dělala rekonstrukce strojírenské výroby, kdo co bude vyrábět a pro koho bude vyrábět.
Takže téma vozíky na mém kolejišti bych už raději neřešil, protože pak mohu s klidem říci, že je tento vozík, kterému nejsou žádné informace a vyráběla ho firma ta nebo jiná.
Prosím uvědomte si, že nepřítel se díval a všechno se nedalo tenkráte veřejně publikovat, aby nám to náhodou neokopíroval.
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » stř 12 úno, 2025 1:41 pm

Tempotaxi píše:
jipol57 píše:Zajímavé věci se tady dozvím.

Jenže je potřeba informace najít. A bohužel, někdy se hledá a nic se nenajde. Někdy se hledá a zase se najde něco jiného. Hrabat se v archívních materiálech je běh na dlouhou trať...

A proto Ti patří velký dík, že se s nalezenými archivními poklady podělíš.
jipol57

Příspěvekod jozef » stř 12 úno, 2025 2:23 pm

jipol57 píše:A proto Ti patří velký dík, že se s nalezenými archivními poklady podělíš.

kvôli tomu čo napísal "jipol57" mám takúto otázku: nedalo by sa pod názov tohto vlákna pridať nejaký podtitul ako napr. ČSD v 50_tých rokoch, aby tie informácie
len tak nezapadli prachom, bolo by to možno ľahšie dohladateľné najmä pre nových. Ak teda "Tempotaxi" bude súhlasiť.
jozef

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 2:33 pm

jipol57 píše: A proto Ti patří velký dík, že se s nalezenými archivními poklady podělíš.

Není zač.
Celé kolejiště, jako námět trvalo několik let a jednotlivé náčrtky od ruky se pomalu stávali realitou.
Ano bez připomínek, potom hledání v archívech, v knížkách, v časopisech, staničních kronik a dalších a dalších nasbíraných informací se pomalu začalo tvořit kolejiště. Za rok bylo kolejiště hotové, ale jednotlivé doplňky, nedodělky se dotváří i dnes. Sehnat odpovídající stavby, sehnat odpovídají tehdejší techniku, byl další oříšek. Nedá se naprostou jistotou napsat, že vše sahá přesně na datum 50 let. Něco je starší do 30 let, pak let válečných a horní hranice je rok 1965. Uvědomte si, že od roku 1945 až do prvních let 60sátých se skoro každé 2 až 4 roky něco mění a co platilo včera, už neplatí dnes a zítra to může být zase jinak. S tím vědomím jsem do toho šel. Jednoduší by bylo stavět 80 nebo 90 léta, ale pak by nebyl parní provoz a plno vozů a lokomotiv by muselo být teoreticky v kopřivách a tahle doba není to, co jsem hledal.
Na parní provoz byl důraz. A k parnímu provozu musí odpovídat osobní a nákladní vozy, náklady, popřípadě ji řazení jednotlivých souprav. Ano mám sestavené soupravy i pro léta 1910 až 1992, takže stanice muže sloužit, jako stanice Martinice v Krkonoších, kde se zastavil železniční čas.
Mně už nešlo postavit si kolejiště, prohánět vlak a kolejiště mít, jako sokl pro železniční modely.
Šlo mně posunout hraní dál, stavět modely lokomotiv a vozů, sestavovat soupravy a to vše podle fotek, plánků a archivní dokumentace a pak se kochat jízdou po kolejišti.
Takže se může jezdit podle epoch, nebo podle let nebo si udělat předávací kolejiště do podniku, ale i to předávací kolejiště má určitý řád a pravidla.
Komu se takové ježdění nelíbí, tak má smůlu a nechci dopadnout jak na jiných kolejištích, že táhne Němka osobní vozy ČD a Bardotka táhne osobní vozy KkStB. A v nákladu jezdí všechny epochy najednou.
Tempotaxi

Příspěvekod JenikPluto » stř 12 úno, 2025 2:35 pm

Tempotaxi píše:Děčínská strojírna.

Jesti se nemylim, tak jedna AP1522 je v Chomutove v depozitari...

JP

Fotka je z roku 2015, prcek na fotce je synek.
Přílohy
DSC_5304.jpg
JenikPluto

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 3:57 pm

Hotovo - naloženo.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště