DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Příspěvekod George V. » pon 03 úno, 2025 11:49 am

....tak zrovna tenhle je z 90-tých.

Já chci z 80-tých se žlutým popisem. Tak jak je udělali pro TT. B i Bp....
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod fousek » pon 03 úno, 2025 11:55 am

Aha, tento detail jsem si neuvědomil.
fousek

Příspěvekod George V. » pon 03 úno, 2025 12:07 pm

...já taky ne, takže ho mám doma :D Revize je tam právě někdy počátkem 90-tých let...
George V.

Příspěvekod Svratka » pon 03 úno, 2025 9:28 pm

George V.:
A k vozům B a Bp také By, Byz, By-k, Byz-k, D, DPost... Z těchto zatím Igra nabídla pouze zlomky... Kdy konečně udělají tyto vozy v provedení let 1982 - 1990 ??? Proč se nesnaží z toho něco vytěžit? Je to nepochopitelné, tohle je období dětství a mládí tolika modelářů...
Svratka

Příspěvekod look23 » úte 04 úno, 2025 8:24 am

Roco přidělá nové číslo 810 328 k variantě 810 458.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Stanin » úte 04 úno, 2025 10:07 am

Ovšem s DPS ve starým stylu (pájený dekodér v DCC verzi, Plux16 v analogu).
Stanin

Příspěvekod horak » úte 04 úno, 2025 9:55 pm

look23 píše:Roco přidělá nové číslo 810 328 k variantě 810 458.

Stanin píše:Ovšem s DPS ve starým stylu (pájený dekodér v DCC verzi, Plux16 v analogu).

Pre upresnenie: tieto vyššie uvedené info (On-board zvukový dekodér MX152) platia pre zvukovú verziu, resp.PluX16 pre analóg ČD.

Pre verziu ŽSSK je uvádzaný samostatný zvukový dekodér a na doske oboch verzií je osadený PluX22.

Prívesný vagón ČD/ŽSSK bude klasika - osadený MX685P16 (zvuk. verzia) resp. iba PluX16 konektor pre analóg.

Ale neodpustím si poznámku na zverejnený ROCO doplnok ku katalógu: toto akože malo byť "PREKVAPENIE" :?: :shock:
Taký Papagáj, Štoker, Šlachtičná..., 131 (elektrika dvojička), Hurvínek, Pomaranč (NIE MTB)...
To by boli prekvápka... :wink:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod A2C » stř 05 úno, 2025 12:55 am

fousek píše:PS: Novinky 2025 Igra Model
Konečně osmidvéřák s nápisy z 60. let

Tie novinky Igra sú opäť sklamanie.
Stále len Praha, Praha, 1000x Praha, možno Brno, Plzeň, ale žeby v Československu existovala napríklad Bratislava, Košice, Zvolen... no asi nemajú mapu z toho obdobia (a hlavne z 50-60 rokov) pri plánovaní nových modelov. Praha bude zrejme ten bod od ktorého sa ťažko vzďaľuje... Opäť ušetrím. Za tú cenu rozhodne nebudem kupovať vozy aby som ich prerobil a dal tam Slovenské depo.
Ďakujem firme Igra, že už roky šetrí moju peňaženku :) Máte u mňa pivo!
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Jirka Černý » stř 05 úno, 2025 4:53 am

Já bych to tak neprožíval, já zas mám několik vagonů z depa Bratislava od Roco. Navíc je šance že Igra to slovenské udělá, je to jen otázka času.
Jirka Černý

Příspěvekod George V. » stř 05 úno, 2025 5:49 am

Dobrá zpráva k osobním vozům z 80-tých let. Piko u novinkových Y-lonů opravilo epochu a je tam IV. Označení Am, ABm a Bm zůstalo. Tak snad je to na dobré cestě...
George V.

Příspěvekod A2C » stř 05 úno, 2025 8:55 am

Jirka Černý píše:Já bych to tak neprožíval, já zas mám několik vagonů z depa Bratislava od Roco. Navíc je šance že Igra to slovenské udělá, je to jen otázka času.

Upresnil by som to trošku. To, že niektoré vagóny od Roco boli Bratislava, či Bratislavská dráha, bolo spôsobené tým, že Roco vyrába/vyrábalo tieto vozy na Slovensku a v spolupráci s Xenia model vznikli tieto modely pod značkou Roco.
Ostatne takto teraz vznikajú modely ČSD teraz a sú zas len české.

Čo sa týka Igra, tak za celý čas, čo robia 8dv. Bai urobili v 3ep. JEDNU Bai Košice, JEDNO Da depo Bratislava.
V IV epoche bolo JEDNO Byz Žilina a JEDNO Da Nové Zámky a najnovšie tuším 2 vozy By Bratislava.
V 5tej epoche bol JEDEN voz ŽSR Zvolen a aj ten bol len pre vojenskú prepravu a doslova tam bolo, nesmie sa radiť do osobných vlakov!

Napriek tomu, že som skúšal prejsť všetky kat. čísla, možno mi ešte dajaký model v IV epoche utiekol.

V tomto čase majú podľa kat. čísiel celkovo 65 modelov Bai (8dv. a 4dv. nerozlišujú) a 18 vozov Da (nerozlišujú Da a DFa)
To máme celkom 83 modelov osobných vozov v mierke H0 a z toho celého je "až 7!" modelov ktoré predstavujú slovenské vozy.
A keďže sa zameriavam na 3ep. tak sú to "až" DVA! modely slovenské v 3ep.
Naviac nechápem politiku tejto spoločnosti, príklad: vychádza Albatros ktorý je síce muzeálny ŽSR ale v podobe výrobného náteru (nie presne, ale to je záležitosť MDC) a do toho Igra urobí krásne Ba v 4ep. a samozrejme české. Potom vydajú 3ep. ale nie Slovenské aby sa dali použiť k Albatrosu napriek tomu, že majú rovnaký dizajn s tým prúžkom.

Dúfam, že to tu ešte stále číta majiteľ Igra. Tak mu týmto spôsobom chcem odkázať, že by si mal v spoločnosti urobiť poriadok. V prvom rade, po konštruktívnej kritike k tomu ich supermodelu Tatra 148 AD20 som dostal od Igra model na FB BAN. Praktiky Igra sú jedna špinavosť, kedy najprv donútite predajcu nakúpiť obrovské množstvo stavebníc a potom ich sami na stránke zlacníte pod nákup obchodníka.
Koncepcia zamerania ponuky je jeden chaos. To sa tam striedajú ľudia ktorý manažujú ponuku každý pracovný týždeň?
Stavebnice sú koncepčne príšerné, problematické, cisterny v TT sú jedna tragédia, ktorá je zostaviteľnosťou niekde pri prvých short-run od SDV.
Tatra 148 AD20 bola ďalšou tragédiou (problémy s ramenom sú špinavosť od Igry) a obrovsky premárnená príležitosť pre inováciu celej ponuky automobilov Tatra 138 a 148 od Igra.
Výber predloh a skákanie z epochy do epochy a to naprieč mierkami ukazuje absolútny chaos v hlave projektového manažéra Igra, alebo je to rozhodnutím majiteľa rovnako ako pri MTB? Dnes niečo videl, tak to ideme hneď vyrábať? Dnes sa mi páči TT tak to urobme v TT, zajtra sa mi páči niečo iné, ale v H0.
To je chaos ako "Kráva"
Je to Vaša firma. Nám do toho môže byť šumák. Predať sa to predá, však u MTB to vidíme. Ale je to obrovský pokles od doby kedy Igra tu pridávala prvú Bai aby ju ľudia zhodnotili, tí to konštruktívne skritizovali a Igra prepracovala formu. Výsledok? Model je fakticky dokonalý.
Máte problém s zamestnancami? Tak ich prepustite a dajte tam niekoho kto to bude robiť zodpovedne.
Sám som projektový manažér, robil som v automotive, paradoxne vo firme ktorá aj od Vás brala obaly do automotive, bol som vedúci vývoja, viem ako sa to robiť má a u Igra to tak nefunguje!
Čas sú peniaze a chyby ktoré robíte Vás o peniaze pripravujú! Ak Vám to nevadí, tak žiadny problém. Mlčím. Ak sú ale u Vás rovnako ako u iných firiem peniaze "až na prvom mieste" tak by som sa na Vašom mieste poobzeral po inom manažmente!
A2C

Příspěvekod hummus » stř 05 úno, 2025 10:57 am

Hmm, no třeba je to tím, že se ty české vozy lépe prodávají. Pak není jediný důvod dělat více slovenských variant.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod A2C » stř 05 úno, 2025 11:47 am

hummus píše:Hmm, no třeba je to tím, že se ty české vozy lépe prodávají. Pak není jediný důvod dělat více slovenských variant.

No neviem, keď nie sú, tak sa nemôžu predávať...
Ale samozrejme máš pravdu, väčšine ľudí stačí, že to je ČSD a tak sa predá aj BR218 s nápisom T499.0 alebo T679.2... Všakže Roco...
Ro-679fikt.jpg
Ro-679fikt.jpg (54.02 KiB) Zobrazeno 1957 krát

Ro-T499fikt2.JPG
Ro-T499fikt2.JPG (48.47 KiB) Zobrazeno 1957 krát

Ale inak platí staré známe, sliepka alebo vajce? Preto fakticky neexistujú ani modely ŽSR pretože to nie je súčasná epocha ZSSK a ZSSKC a ľudia ktorý o tom rozhodujú povedia, však to sa aj tak nepredáva. Presne rovnaký problém sliepka a vajce. Čo bolo skôr? Neexistuje dopyt, lebo nie je ponuka, alebo nie je ponuka, lebo nie je dopyt?
A potom sa pozrieme na Aukro, eBay alebo aj na obyčajný modelbazar a zelený či červený Sachsenmodelle ŽSR Adidas ktorý má 25 rokov, mizerné detaily na dnešnú dobu, stojí 200€ a aj viac.
https://aukro.sk/h0-zsr-ex-csd-sachsenm ... 7033168375
https://aukro.sk/zsr-csd-4-osy-osobni-v ... 7017146024
https://aukro.sk/h0-zsr-ex-csd-sachsenm ... 7033177641

Tak je alebo nie je dopyt?

Ale to som odbočil od témy Igra a slovenské vozy v 3ep.
No skúste dnes kúpiť od Šikulov Bai Košice alebo Da Bratislava. Je to tým, že sa robili pred 10timi rokmi alebo je to tým, že proste kto ich má, tak ich nepustí?
Otvoríme modelbazar a koľko vozov Praha tam bude? A ak sa rieši to, že pred 10timi rokmi náhodou zostali chvíľku na sklade, tak sa zamyslime aj nad tým, že keď prišli Igra Bai tak to boli zrejme najdrahšie vozy v H0, neviem či nekonkurovali aj LS Models, či Rail top (keďže tieto nekupujem, nemám prehľad)

Takže budem si stáť za svojimi slovami, ďakujem Igra, že šetrí moju peňaženku.
A2C

Příspěvekod jipol57 » stř 05 úno, 2025 1:05 pm

A2C píše:Tak je alebo nie je dopyt?

Dnes už si novinky hlídám, ale před pár lety, když jsem ani nebyl tady na diskuzi, jsem po něčem zatoužil, ale bylo to u nás vyprodané. Žilina, nebo Trnava, to jistili. Dlouho se tam udržely novinky. Myslím, že na Slovensku nebýval takový zájem jako u nás. Je to pár let, třeba se to změnilo.
Podle Aukra se to nemůže brát. 3-4 přihazovači, nedělají všeobecnou poptávku. A na Aukru je to pro někoho jako přihazovačský sport.
Pár věcí jsem nedávno prodával. Buďto něco projde bez povšinutí a neprodám, ale jak přihodí jeden, tak se strhne lavina přihazujících. I na úplně stejnou věc.
Např. tohle https://aukro.cz/vagon-piko-ddr-h0-v-blistru-7077212555 ze 115Kč vydražili za 225Kš, a úplně stejný za stejnou počáteční cenu už jsem dal 3x a nic. https://aukro.cz/vagon-piko-ddr-h0-v-blistru-7079084237
jipol57

Příspěvekod fousek » stř 05 úno, 2025 1:24 pm

A2C: Otázkou je, jak aktivní je zastoupení Roca na Slovensku. Recept bych na to měl. Pokud nějaký obchodník uzná, že by byl zájem o nějakou slovenskou verzi, může objednat u výrobce limitovanou sérii, tak jak to třeba dělá třeba Elriwa. Taková V180.005 od Roca nebude k dostání nikde jinde, než tam.
PS: S tou BR218 je trochu nefér argument, snad jsme se za těch 15 let posunuli dál...
PPS: Já depa vůbec neřeším, takže když bude něco pěkného slovenského, klidně si to koupím.
fousek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)