Úvraťovka v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 15 dub, 2009 9:57 am

diego.dan píše:Varianta 6. s Milanovou stanicí.
Ještě možná zruším kolej 2a v úvraťové stanici (zdá se mi tam nějak zbytečná)a naopak přidám druhou kusou kolej do koncové stanice,kde by mohlo být třeba malé skladiště nebo něco podobného.
Výškově to vychází dobře.Pokud si dobře pamatuji tak 3,14 do úvraťovky a 2,86 do koncové.

Koncové stanici rozšíření neuškodí, ale tu kolej 2a bych nerušil, slouží jako kryti odvratem (ve skutečnosti by byly výhybky 3 a 4 zamčené v poloze přímo, tedy z trati na kolej 1 a z koleje 2 na 2a, aby v případě že ujede vůz od skladiště nemohl ohrozit provoz. Výhybky by byly na sobě závislé. v případě posunu na/ z kolej(e) 2 by bylo nutné odemknout výhybku č.3. - v 1 koleji přehodit, pak zamknout v poloze do odbočky, vyjmout druhý klíč z zámku, a odemknout výhybku č.4 -kolej č.2 a pak teprve přehodit do odbočky. Po skončení posunu postupovat opačně.)
Pokud jsem nenapsal vše, nějaký zabezpečovák mě určitě doplní. V modelu se tento proces může nahradit tím, že se obě výhybky přestavují současně.
Pokud hledáš využití,. můžeš na koleji 2a třeba odstavit techniku traťovky. V takovéhle stanici už by traťový okrsek být mohl.
Spíš bych otočil levé zhlaví ve skryté stanici, tak aby byly všechny koleje budou stejně dlouhé.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod chameleon » stř 15 dub, 2009 10:07 pm

milan ferdián píše:Tu to je. :wink: Zdroj :Das grosse Anlagenbuch/Gunter Fromm/TRANSPRESS/1988

Díky za ty materiály, Espenstadt se mi líbí nejvíc :wink:
Ta kombinace normálně rozchodné tratě s úzkou se mi začíná čím dál víc líbit. Jestli by třeba i v Diegově kolejišti nebylo zajímavější udělat tu krátkou trať ke hradu a do lesa v úzké...? Už mlčím!!! :wink:
Diego ta poslední verze je fajn, kdyžtak bych ještě poprosil jestli je to možné o 3D náhled s přibližnou krajinou, jak budou opticky odsazené od sebe stanice.
chameleon

Příspěvekod diego.dan » čtv 16 dub, 2009 3:25 pm

To chameleon:mám jen demo Wintracku ale popíšu slovně:V tom prvním oblouku od úvraťové stanice počítám právě pro optické oddělení mírný kopeček se stromy a trať v zářezu,takže nám vlak na chvilku zmizí z očí.V druhém oblouku bude dominantou pila.jinak tam moc místa nezbývá.Do horního pravého rohu asi umístím nějakou turistickou atrakci(dřevěnou rozhlednu,mám pěknou vyfocenou z Javorníků - nic velkýho) a do druhého rohu pro zpestření asi trafačku kvůli pile.K pile to půjde kabelem.Vedle úvraťovky na tom place asi nějaký domeček.Na druhé straně to ZZN nebo něco podobnýho.Hodím to na papír a naskenuji pokud budeš chtít to vidět.
Jinak s tou úzkou je to VELMI zajímavé.

To Michal:jj to s tím záhlavím ve skryté udělám.Již jsem na to koukal.Možná ještě přidám kusou kolej.Tu 2a tedy zachovám a v koncové to rozšířím.

Děkuji všem za podněty a vstřícnou kritiku.Jdu sehnat nějakýho truhláře na rám a začnu nakupovat koleje.
HO ZATÍM PLÁNUJI,OD 28.8.2009 ZÁČÍNÁM STAVĚT
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod milan ferdián » pát 17 dub, 2009 5:05 am

diego.dan píše:.Jdu sehnat nějakýho truhláře na rám a začnu nakupovat koleje.

Mi neříkej,že ty rámečky ,nespíchneš sám... :wink: Stavbě zdar. :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petrh » pát 17 dub, 2009 5:57 am

no pokud bys myslel na ouzkou, tak se to tu jiz v ramci ejdnoho navrhu probiralo:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod diego.dan » sob 18 dub, 2009 11:56 am

Prosím ještě o jednu radu:myslíte,že mám rám rozdělit na dvě části nebo nechat vcelku?
Vzhledem k polohám výhybek to vychází dost blbě :( .
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod petrh » sob 18 dub, 2009 12:08 pm

diego.dan píše:Prosím ještě o jednu radu:myslíte,že mám rám rozdělit na dvě části nebo nechat vcelku?
Vzhledem k polohám výhybek to vychází dost blbě :( .

lepsi by bylo pro vsechny pripady to mit jako segmenty, u tebe 2 obdelniky, to by neslo nejak se vejit? pro pripadnou manipulaci, stehovani uklid pristavbu a pod je lepsi mit moznost s kolejistem hybat...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Úvraťová stanica

Příspěvekod JanoH0e » stř 17 čer, 2009 8:50 am

milan ferdián píše:Michale,ty dvě řešení o kterých jsem se zmínil ,jsou zveřejněny v MALÉ ŽELEZNICI A-3,str.27.Vím že někdo z kluků,tady z našeho fóra má tyto brožury nascenované a tam ty staničky jsou. :wink: Není třeba tunelu,je to obyčejná mezilehlá stanice o dvou dopravních a jedné manipulační/skládkové koleje.Než ,ale souprava vyjede ,lokomotiva musí objet soupravu.Takto připravena začne souprava couvat ,aby byla celá souprava mezi koncem šturcu a výhybky,která určuje odjezd novým směrem.Stojí zde návěstidlo.Výhybka není součastí zhlaví mezilehlé stanice.Trať novým směrem silně klesá.Snažil jsem se najít tuto stanici na drahách ČSD,ale zatím bez úspěchu.

Takto fungovala stanica Tisovec na smer Brezno - ozubnicový úsek do prestavby v 40 rokoch. Vtedy sa vybudoval tunel. Zbytok trate je dodnes patrný aj s výhybkou, slúži zrejme ako výťažna koľaj.
JanoH0e

Příspěvekod diego.dan » ned 05 črc, 2009 4:35 pm

Trochu mě zdržela nepříjemná nemoc,nicméně bych potřeboval ještě jednu radu.
Je logické a podle zákonitostí správné osazení návěstidly následovně:

1.úvraťová stanice:vjezdové ze skrytého - neusazuji - kdesi před tunelem
vjezdové z koncové stanice+eventuelně předzvěst
odjezdové sdružené
Nicméně,když si promítnu vzdálenosti,tak se s návěstidlem dostanu někam za druhý oblouk(cca do poloviny celé trati mezi úvraťovou a koncovou stanicí) a předzvěst pomalu někam k záhlaví koncové stanice,Chápu,že to nejde udělat vzdálenostně podle skutečnosti ale přece jen se mi to moc nelíbí.
Nabízí se tedy možnost ve které bych chtěl poradit:
2.vjezdové ze skrytého - lichoběžníková tabulka+40
vjezdové z koncové stanice - lichběžníková tabulka+40
odjezdové sdružené
Myslím,že toto není správné.Bez návěstidel se samozřejmě případně obejdu.Koncovou stanici řeším lichoběžníkovou tabulkou.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod milan ferdián » ned 05 črc, 2009 7:44 pm

diego.dan píše:2.vjezdové ze skrytého - lichoběžníková tabulka+40
vjezdové z koncové stanice - lichběžníková tabulka+40
.Koncovou stanici řeším lichoběžníkovou tabulkou.

Mělo by stačit.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod diego.dan » pát 28 srp, 2009 5:57 pm

Tak základ je doma a můžu začít.Následuje povrchová úprava rámu bezbarvým lakem.Trochu jsem si taky s novýma kolejema pohrál :wink: .Prostě mi to nedalo.
Zítra ještě jednou přeláknu a nalepím základní desku a už to pofrčí.Několik fotek přikládám.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » stř 09 zář, 2009 6:39 pm

Výstupní trať k úvraťovému nádraží je hotová včetně skryté stanice.Nyní čekám na "angličana",který zatím nepřišel,abych mohl zkontrolovat prostorové umístění úvraťové stanice a trati ke koncovému nádraží..
Zatím zapojuji elektriku ve skrytém nádraží.Jde to docela dobře,až na tu polohu pod panelem,a samozřejmě zapomenu třeba na šroubovák atd,takže zase vylézat :x .
Taky pájení nic moc,ale snad to bude OK.
Příště dodám nějaké foto.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » čtv 17 zář, 2009 3:15 pm

"angličan"stále v nedohlednu :( tak zatím tahám dráty,připravuji ovládací pult atd.
Mám jednu kontrolní otázku:nechci mít prostoje pak při pokládce kolejí ve viditelné části,a chci si objednat štěrk.Problém je v tom,že nevím kolik.Máte někdo v hlavě nějakou průměrnou spotřebu na 1 m kolejí?Chystám se použít štěrky od Poláka.Kombinujete druhy resp. barvy.Nejvýhodnější se mi zdá znělec(5373).Díky.

HELP
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » sob 10 říj, 2009 3:30 pm

tak "angličan" je doma.Po dohodě s dodavatelem,u kterého jsem měl objednáno,jsem ho dnes sehnal u pana Daleckého v Království železnic.Takže hrubá stavba může pokračovat :D .
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod diego.dan » ned 25 říj, 2009 9:10 am

Práce opět trošku pokročila,jen toho času je málo :( .Deska úvraťového nádraží zhotovena,nalepena.Nasucho položeny koleje,vyměření provedeno,provedl jsem malou změnu v úmístění vyhybky na vlečku ZZN.Nalepen mirelon.Začínám vyměřovat trať do horní koncové stanice.Teď mě bude čekat elektrika v úvraťové stanici.
Pro relax jsem si zajezdil až do úvraťovky BN 150,kterou používám jako zkušební lokomotivu(na fotce jsou již koleje sneseny).
Přidávám foto ovládacího panelu,který jsem moc nedomyslel :( ,ale nějak to zvládnu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště