Ahojte,
aj keď nie je u mňa temer nič nové, tak aspoň s tým málom sa pochválim.
Stavba malej orenštajnky pokračuje od úpravy dýmnice - musel som tam zbrúsiť všetky nity,
(môžte porovnať s niektorými foto vyššie), cez prívodné a výfukové rúry k válcom.
(jedná sa samozrejme o imitácie - skutočný prívod a odvod pary sa deje z kotla cez dýmnicu a vnútro rámu).
Dávam pomaly dokopy aj imitáciu regulátora, ten bude umiestnený na parojeme na pravej strane.
Prívodná rúra pary z neho sa rozdvojuje na pravej strane kotla,
jedna rúra ide popod kotol k ľavému válcu a pôvodná pokračuje k pravému válcu.
Pri týchto rúrach je malá záludnosť v tom, ako ich ohnúť. Prívodné "rúry" sú ohnuté do pravého
uhla - raz pri regulátore a potom pri ľavom válci. Takže tu som namiesto rúry použil mosadznú tyč,
za tepla sa mi ju podarilo ohnúť do pravého uhla (pri tom ľavom válci to bolo pomerne ostré, s malým
polomerom ohybu), ale vyšlo mi to. Čo sa týka výfukových rúr, tie som urobil pokusne z medených rúrok
ale aj tie som musel ohýbať za tepla. Mám ešte pripravené medené rúrky s väčším polomerom, tak
skúsim aj tie ohnúť. Tie by viac odpovedali skutočnosti.
Dal som dokopy aj hrubú stavbu piesočníka, zapotil som sa s L profilom na jeho prednej a zadnej časti, ktorý bolo
treba za tepla presne ohnúť a potom prispájkovať tvrdou spájkou. Zdá sa to maličkosť, ale dalo mi to zabrať.
No a remíza dostala už aj odvetrávaciu vežičku (v skutočnosti je už celá natretá) a tiež drevené štíty.
Ako som už vyššie písal, chystám prestavbu železnice s použitím koľají a výhybiek Peco Code 250 - teda bez drevených pražcov.
Do pražcových polí Peco ale chcem v niektorých úsekoch trate /hlavne mimo staníc/ použiť teraz používané koľajnice
Peco Code 200 - (Ak by niekto chcel pruty Code 250, mám niečo navyše). Modelovo je to istý krok späť, ale čas na robenie
nových koľajových polí a výhybiek s drevenými pražcami jednoducho nemám. Možno nejaká odbočka....
V súvislosti s touto prestavbou rozmýšľam aj o istej redukcii trate - terajšiu koncovú stanicu, ktorú mám pri dome
by som jednak zredukoval na kratšiu a len s jednou alebo dvoma koľajami. Vozy by tam boli sunuté z novej staničky,
ktorú plánujem na hlavnom okruhu oproti už existujúcej stanici. Tiež by na hlavnom okruhu vznikla odbočka - továrenská
vlečka a na existujúcej stanici odbočka do remízy. Tým by sa celá aktivita preniesla len na existujúci okruh - prax mi ukázala,
že mi je to takto príjemnejšie pre prevádzku vlakov. Ale o tom snáď neskôr a podrobnejšie aj s náčrtkom.
Touto celkovou prestavbou a redukciou (menej trate, o niečo menej stavieb, menej údržby) si chcem urobiť totiž
aj časový priestor pre moju interiérovú železničku v mierke 1f, ktorú som dosť zanedbal.
jm