hank píše:Tak, a je to doma. Před chvílí mi přistála na stole druhá tištěná kniha Jima Hiltona - The Art of Railway Modelling, tj. Umění železničního modelářství. A začíná slibně - hned první věta zní takto:
I make model railways, not models of railways.
Čili: Dělám modelovou železnici, nikoli modely železnic.
Bude to čtení na dost večerů, protože kromě jeho vlastních návrhů publikovaných a více či méně komentovaných v blogu a britských časopisech přináší pod souhrným názvem Case Studies - Případové studie - ukázky (mně zatím neznámé) práce dalších modelářů s "vypíchnutím" těch detailů a souvislostí, které podle jeho názoru povyšují železniční modelářství z "obyčejného" řemesla na umění.
Vlastně bych měl před referováním o konkrétnostech ještě předeslat něco obecného, a to především směrem k těm, kdo se pokusí o počeštění některých námětů: Tuto (ani předešlou) publikaci J.H. nelze považovat za kuchařku a ani s ní při modifikaci návrhů podle českých/slovenských reálií nelze jako s kuchařkou zacházet. Sám autor už má za sebou návrhy na témata nejen britská, ale i středoevropská (Polsko, Slovensko) a řekl bych, že zdejší atmosféru docela trefil, nebo je to přinejmenším zřejmé při porovnání dvou podobných návrhů na jemu dobře známé téma britské a z literatury nastudovaný námět středoevropský.
Takže uvidíme. Budu se k tomu jistě ještě mnohokrát vracet.
Paráda Jindřichu. Prošel jsem si všechny layouty co jsi nám dal k nakouknutí. Jednoznačně není problém je naroubovat na české železniční prostředí. Jenže, jak znám modeláře spojeného království, fandí modelové velikosti H0 nebo 00. Diorámy mají potom délku skoro dva metry (poznámka, ikdyž délky jsem nemohl najít). Dále je tu skrytá část, opět není pro mne problém je naroubovat v podobě segmentových točen a CD točen. Co jsem si procházel vozový park ČSD/ČD, tak nejlépe mimo H0 je na tom TT. Tady se už dá střízlivě, rozumně uvažovat, zredukovat délky diorám a můžeme se dostat na naše MINI. Ta může být pro naše modeláře už atraktivnější. Další otázkou je, zda diorama budou v podobě sólo J.Hiltona nebo budou mít možnost se pospojovat a vznikne efekt domino

Jsem zvědavý z tvé stránky na novinky z došlé knihy od Jima Hiltona.
-m-