Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 kvě, 2024 11:28 am

hank píše:Tak, a je to doma. Před chvílí mi přistála na stole druhá tištěná kniha Jima Hiltona - The Art of Railway Modelling, tj. Umění železničního modelářství. A začíná slibně - hned první věta zní takto:

I make model railways, not models of railways.

Čili: Dělám modelovou železnici, nikoli modely železnic.

Bude to čtení na dost večerů, protože kromě jeho vlastních návrhů publikovaných a více či méně komentovaných v blogu a britských časopisech přináší pod souhrným názvem Case Studies - Případové studie - ukázky (mně zatím neznámé) práce dalších modelářů s "vypíchnutím" těch detailů a souvislostí, které podle jeho názoru povyšují železniční modelářství z "obyčejného" řemesla na umění.

Vlastně bych měl před referováním o konkrétnostech ještě předeslat něco obecného, a to především směrem k těm, kdo se pokusí o počeštění některých námětů: Tuto (ani předešlou) publikaci J.H. nelze považovat za kuchařku a ani s ní při modifikaci návrhů podle českých/slovenských reálií nelze jako s kuchařkou zacházet. Sám autor už má za sebou návrhy na témata nejen britská, ale i středoevropská (Polsko, Slovensko) a řekl bych, že zdejší atmosféru docela trefil, nebo je to přinejmenším zřejmé při porovnání dvou podobných návrhů na jemu dobře známé téma britské a z literatury nastudovaný námět středoevropský.

Takže uvidíme. Budu se k tomu jistě ještě mnohokrát vracet.

Paráda Jindřichu. Prošel jsem si všechny layouty co jsi nám dal k nakouknutí. Jednoznačně není problém je naroubovat na české železniční prostředí. Jenže, jak znám modeláře spojeného království, fandí modelové velikosti H0 nebo 00. Diorámy mají potom délku skoro dva metry (poznámka, ikdyž délky jsem nemohl najít). Dále je tu skrytá část, opět není pro mne problém je naroubovat v podobě segmentových točen a CD točen. Co jsem si procházel vozový park ČSD/ČD, tak nejlépe mimo H0 je na tom TT. Tady se už dá střízlivě, rozumně uvažovat, zredukovat délky diorám a můžeme se dostat na naše MINI. Ta může být pro naše modeláře už atraktivnější. Další otázkou je, zda diorama budou v podobě sólo J.Hiltona nebo budou mít možnost se pospojovat a vznikne efekt domino :?:
Jsem zvědavý z tvé stránky na novinky z došlé knihy od Jima Hiltona.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » čtv 30 kvě, 2024 11:34 am

To bude určitě zajímavé, knihu si prohlédnu a přečtu.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 30 kvě, 2024 11:53 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 30 kvě, 2024 11:52 am

Adam96 píše:Cítím z toho neschopnost přijmout jiný názor... :roll: Co když někoho minimalismus a provoz na zapadlých lokálkách nebo vlečkách přímo baví?
Nebo že jsou lidé, co mají dostatek peněz i prostoru na velké kolejiště, ale nechtějí veškerý volný čas trávit u modelů a jít třeba na kolo, nebo s rodinou na túru, když je venku hezky?

Nemám problém s přijetím jiného názoru, respektuji ho. Nicméně nevidím důvod proč nenapsat v čem vidím omezení u minikolejišť. Zlámalikovi se omlouvám, neměl jsem nevhodně interpretovat jeho důvody nezůstat u Malé Paky. Velká Paka není rozežranost, jen zájem o možnost realizace variant provozu které Malá Paka neposkytuje.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 30 kvě, 2024 5:59 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 kvě, 2024 12:18 pm

Správně se postup jmenuje "Cameo", já napsal "Jak se rodí dioráma". Není to z mé strany matení pojmů.
-m-
Přílohy
Jak se rodí dioráma 1.jpg
Jak se rodí dioráma 2.jpg
Jak se rodí dioráma 3.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 kvě, 2024 12:25 pm

Jim Hilton se věnuje i N-ku, viz.cameo a odkaz na videa "Širá trať se zastávkou", "Stanice s vlečkou", "Lokomotivní depo". Těch videí je hodně. Pozorně se podívejte na levou stranu, kde je segmentová točna v podobě dvou jednoduchých překližek. -m-
https://www.youtube.com/watch?v=rmk_K2yvd6E
https://www.youtube.com/watch?v=jfmNQf22WoM
https://www.youtube.com/watch?v=1EpUFAx57Ko
Přílohy
Jim Hilton cameo.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » čtv 30 kvě, 2024 12:52 pm

M.F.: Pokud jde o ty rozměry, tak Jim má nad pracovní plochou prostor o rozměrech cca 100x25 cm, kam se mu vejdou i mikrokolejiště ve velikosti OO, viz například tohle. V tomto případě jde o konečný rozměr, kam se mu vešlo i skryté zákulisí; když se však scénická část rozmáchne na celou tu plochu, lze - jak je pěkně ukázáno v jednom z těch videí na youtube - ten fiddlestick udělat ve formě "šuplete", které se po skončení provozní seance v celé délce zasune pod terén scénické části. A scénickou část tohoto camea lze s trochou zapojení šedé kůry mozkové spresovat až na 60x25 cm.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » čtv 30 kvě, 2024 1:07 pm

Ještě k tomu pojmu cameo. Mám s jeho překladem trochu problém, občas to překládám jako jevišťátko, slovníky navrhují portrét, medailón, kamej, drobná role (v českém divadelním a filmovém slangu štěk)... Možná by se nic nestalo, kdyby se to vůbec nepřekládalo; považuji za užitečné odlišovat pojem cameo od pojmu dioráma s tím, že dioráma je statická záležitost, zatímco na cameu lze znázornit provoz, často i dost živý. (Ostatně v německé modelářské hantýrce se například pojem fiddleyard už většinou vůbec nepřekládá; toto je analogický případ.) A kdyby to někoho v češtině moc tahalo za uši, ať zůstane u toho jevišťátka nebo ať to překládá třeba jako provozní dioráma.
hank

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 kvě, 2024 1:10 pm

hank píše:Ještě k tomu pojmu cameo. Mám s jeho překladem trochu problém, občas to překládám jako jevišťátko, slovníky navrhují portrét, medailón, kamej, drobná role (v českém divadelním a filmovém slangu štěk)... Možná by se nic nestalo, kdyby se to vůbec nepřekládalo; považuji za užitečné odlišovat pojem cameo od pojmu dioráma s tím, že dioráma je statická záležitost, zatímco na cameu lze znázornit provoz, často i dost živý. (Ostatně v německé modelářské hantýrce se například pojem fiddleyard už většinou vůbec nepřekládá; toto je analogický případ.) A kdyby to někoho v češtině moc tahalo za uši, ať zůstane u toho jevišťátka nebo ať to překládá třeba jako provozní dioráma.

Není problém, pojmenovat na "Cameo". Fiddleyard - už zažité slovo a víme oč tu běží :wink: .Jinak z tvé strany paráda a díky. -m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » pon 03 čer, 2024 8:39 pm

Tento kanál na youtube nabízí spoustu zajímavých rad, jak postavit minikolejiště rychle a hlavně lacino.
hank

Příspěvekod hank » pát 14 čer, 2024 7:15 pm

Takhle jednoduše řeší manipulační zákulisí svých minikolejišť typu cameo Chris Nevard, veskrze renesanční osobnost mnoha profesí a známý enfant terrible britské modelářské scény.
hank

Příspěvekod prcek » pon 24 čer, 2024 7:03 pm

hank píše:Takhle jednoduše řeší manipulační zákulisí svých minikolejišť typu cameo Chris Nevard, veskrze renesanční osobnost mnoha profesí a známý enfant terrible britské modelářské scény.

Proč enfant terrible?
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod hank » pon 24 čer, 2024 7:05 pm

Jeden historický námět.

V období light railways v Anglii začátkem 20. století vznikaly všelijaké roztodivné projekty. Většina z nich nepřežila rok 1950, dnes se je více či méně úspěšně snaží oživit různé spolky a řada z nich se stala předlohami pro modeláře.

Jako třeba tato Ashover Light Railway. Úzkorozchodka o poněkud obskurním rozchodu 1'11½" (~ 597 mm) v Derbyshire obsluhovala lomy, kde se těžil vápenec a fluorit, měla i velmi sporadickou osobní dopravu (místo bývalo ve 30. letech oblíbeným cílem turistů) a zanikla v roce 1950 (osobní doprava skončila už v r. 1936). Do leteckého snímku ze současnosti je zakresleno kolejové uspořádání konečné "stanice" Ashover Butts včetně větve do lomu.
ashover-butts-letecky.jpg

Do lomu vede levá větev, vpravo je osobní "nádraží" sestávající ze dvou slepých kolejí uspořádaných do tvaru Y (v hantýrce Carla Arendta a jeho následovníků se takovému kolejišti říká tuning fork čili ladička); na levé se vykládalo uhlí, pravá vedla ke dřevěné boudě suplující nádražní budovu. Obě větve byly propojeny do trianglu, na kterém se otáčely nákladní i osobní soupravy, ty druhé obvykle ve složení (pochopitelně parní) lokomotiva + jediný osobní vůz. Takže navzdory nemožnosti objíždění se žádným směrem nemuselo tlačit.

Více informací a spousta dobových i současných obrázků je zde:
https://rogerfarnworth.com/2019/01/15/t ... ay-part-1/
Ze stejného zdroje pochází i letecký snímek se zákresem trasy.

Modelářské ztvárnění stanice Ashover Butts určené pro muzejní expozici je prezentováno zde. Další obrázek muzejního diorámatu je na flickru.
hank

Příspěvekod hank » úte 25 čer, 2024 12:26 pm

V jiné diskusi Milan F. napsal:
milan ferdián píše:Hank svým nadšením pro britské dráhy mě zavedl k myšlence, proč náměty neaplikovat na české prostředí a ty jeho miniatury.

Abych byl správně chápán: Takhle jednoduché to se mnou není. :mrgreen: V mém případě nejde ani tak o nějaké mimořádné nadšení pro britské dráhy, i když, pravda, mě některé britské (a irské) podivnosti přiměly trochu se zahloubat nad jejich původem a historií a něco sem k tomu čas od času napsat. Nicméně britské poměry jsou ve všech ohledech natolik odlišné od těch kontinentálních, že soustředění jenom na ně, zvlášť kdyby se je člověk snažil nějak mechanicky počešťovat a reprodukovat formou "českých" minikolejišť, by bylo spíše kontraproduktivní. Moje referování o britských modelářích, jejich minikolejištích a jejich reálných předlohách je víceméně náhoda způsobená mj. znalostí jazyka a přístupností původních podkladů. Mě totiž ve skutečnosti fascinuje především tvůrčí způsob, jakým Jim Hilton (a někteří další - za všechny buďtež zmíněni třeba Ian Holmes nebo Chris Nevard) přenášejí obraz skutečnosti do modelů. A na ten bychom se měli soustředit.

Některé zásady už zde byly - nejen z mé strany - zmíněny:
- nesnažme se přesně reprodukovat skutečnost, na ploše minikolejišť se to stejně skoro nikdy nemůže podařit;
- na velkých kolejištích bývají jednotky až desítky míst a věcí, na nichž oko pozorovatele na kratší či delší dobu více či méně soustředěně (nebo roztěkaně) spočine; na minikolejišti je taková věc jedna a ta si přitáhne pozornost na většinu času nebo na celý čas pozorování;
- ta věc, kterou Jim Hilton nazývá protagonistou, má na minikolejišti stejnou úlohu jako na divadle; a protože existují i divadelní kusy pro jednoho nebo dva herce, kdy protagonisté celé dvě hodiny neslezou ze scény a přesto se diváci ani minutu z těch dvou hodin nenudí (viz třeba herecký koncert Františka Němce a Petra Kostky v představení Pan Halpern a pan Johnson v Divadle Ungelt - hraje se to nepřetržitě už 10 let a existuje i videozáznam dostupný na internetu, na který sem ale odkaz nedám, protože autorská práva), je nutno takové protagonisty a jejich role velmi pečlivě a promyšleně volit a tvořit - Jim Hilton té vlastnosti, která takový tvůrčí proces provází a podmiňuje, říká mindfulness a jako obvykle mám potíž s překladem toho pojmu, protože v češtině pro něj existuje asi 20 synonym a nejméně polovina z nich je v této souvislosti použitelná, přičemž jejich použití bude záviset na okamžitém kontextu v závislosti na fázi tvůrčího procesu, ke které se zrovna budou vztahovat;
- takovým protagonistou nemusí být jenom vozidlo nebo vlak (i když většina z nás asi bude mít sklon své modely vozidel do těch rolí obsazovat), ale i pozemní nebo inženýrská stavba, ať už drážní, průmyslová nebo civilní, krajinný motiv, organizace provozu, nakládky a vykládky atd.;
- a když už jsme u těch pojmů a potíží s jejich překladem, tak Jim Hilton občas používá pro některé své návrhy pojmu caricature; karikatura mívá z definice dvě vlastnosti, směšnost a zdůraznění až zveličení některého - většinou jediného - charakteristického rysu karikované osoby nebo věci, a Jim navrhuje odhlédnout od té směšnosti a držet se snahy o to zveličení a zároveň potlačení všeho nepodstatného, což se mu dle mého soudu dokonale podařilo například na tomto minikolejišti, o kterém jsem už taky referoval.

Asi by se dalo pokračovat, třeba o využití psychologického efektu rámování (angl. framing), který je dobře známý už stovky let a kupodivu i jeho lze při koncipování minikolejišť využít (a zřejmě to aspoň občas všichni při vnímání okolního světa a zpracování informací, které nám svět poskytuje, dnes a denně mnohokrát děláme, i když skoro vždycky nevědomě), ale k tomu se necítím být povolán vyjadřovat, takže to raději přenechám odborníkům.

A na závěr zopakuji svou oblíbenou mantru převzatou od Jima Hiltona.
Minikolejiště jsou modelová železnice, nikoli modely železnice.
hank

Příspěvekod hank » úte 25 čer, 2024 1:54 pm

prcek píše:Proč enfant terrible?

Najdi si na facebooku jeho fotky - hlavně ty na jiná než modelářská a železniční témata. Nebo si na jeho blogu přečti některé poněkud extravagantní (moje nebožka první žena, dej jí pámbu věčnou slávu, by nejspíš řekla pošouplé) příběhy komentující scény na fotkách jeho kolejišť.
hank

Příspěvekod Fox » čtv 04 črc, 2024 7:03 am

Ne že bych se teď pouštěl do dalšího projektu, ale děkuji Hankovi za shrnutí o čem "Cameo" (mikro, dioráma a podobně miniaturní projekty) vlastně jsou. Abych to shrnul, podle mně jde o to nesnažit se silou zmenšit "kolejiště" na co nejmenší rozměr, ale soustředit se na jeden detail / výřez / scénu a na tom zapracovat. Pokud se to tvůrce naučí, dost to otevře oči. (Já to neumím, ale hlavně že vím jak na to :lol: )
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště