Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Jirka1984 » stř 11 říj, 2023 8:15 pm

Ahoj,předem díky všem za názory. Já šel radši navečer na pivo aby se mi to vše rozloželo v hlavě.
Prvně musím říct že ze začátku to bylo Milanem vymyšlené dokonale. To já sem začal " netvořít" jeho dílo k obrazu svému.
A k mé povaze patří řešit věci až na ně přijde čas, nikdy moc neplanuji, nechám věci plynout...ono to nějak dopadne:)
Teď k vlackum....
Jirkatoruv nápad je dobrý ,vést cestu za remízou ale bylo by to moc natěsno. Přikládám foto.
Jenže " mesto" je na druhou stranu.

Zlamalíkuv nápad je taky dobrý. Jenže v tom místě už jedna kolej klesá a druhá stoupá. Cca 5-7mm . Což by asi nevadilo.

Pánové ještě jednou díky.

Jirka
Přílohy
20231011_213622.jpg
Jirka1984

Příspěvekod Zlámalík » stř 11 říj, 2023 9:13 pm

Jirka1984 píše:Jenže v tom místě už jedna kolej klesá a druhá stoupá. Cca 5-7mm.

To nikdo nepozná. Když bude přejezd klasický s výdřevou a ne gumový STRAIL, tak se to v té plasticitě ztratí.
Sice bys musel bourat, ale podle mě ten detail vyzní dobře, vzniklo by takový zajímavý zákoutí. Však podumej.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod prcek » čtv 12 říj, 2023 8:29 am

Zlámalík píše:
Jirka1984 píše:Jenže v tom místě už jedna kolej klesá a druhá stoupá. Cca 5-7mm.

To nikdo nepozná. Když bude přejezd klasický s výdřevou a ne gumový STRAIL, tak se to v té plasticitě ztratí.
Sice bys musel bourat, ale podle mě ten detail vyzní dobře, vzniklo by takový zajímavý zákoutí. Však podumej.

Kdyby někdo měl fotku žel. přejezdu v Okříškách ještě před rekonstrukcí a závorama. Myslím, že tam už také bývaly koleje v různé výšce
https://mapy.cz/s/celazejera
Nebo Rosice u Brna, tam je to teda vlečka a ne trať, ale pro účely přejezdu je to asi jedno.
https://mapy.cz/s/jajeceleto
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Martin Justiz » čtv 12 říj, 2023 9:38 am

Tak teď to má velkou úroveň, jinak hlasují pro silnici za remízou. Nebo ten podjezd ale vykašli se na přejezd, jen tím narušiš krásu díla KK koleje
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod JaroHo » čtv 12 říj, 2023 9:53 am

za remízou plácnout přejezd před tunel neeeeeee. Za tím křížením mě osobně se to líbí víc a křížení nijak neuškodí. Jen ten lom silnice za pilířem je docela extrém a koukám že stejně by se boural kopec tak se to může natáhnout víc zezadu a nebude tam takový zlom. Dva mosty budou :mrgreen:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 12 říj, 2023 11:35 am

JaroHo píše:za remízou plácnout přejezd před tunel neeeeeee. Za tím křížením mě osobně se to líbí víc a křížení nijak neuškodí. Jen ten lom silnice za pilířem je docela extrém a koukám že stejně by se boural kopec tak se to může natáhnout víc zezadu a nebude tam takový zlom. Dva mosty budou :mrgreen:

V tento moment, kdy je dvojitá kol spojka již vyrobena tak jak je, mi ten přejezd mezi výtopnou a tunelem přijde jako nejsnáze realizovatelný. Někde vzadu v rohu tam pořádně není vidět. Já jsem tu před delší dou již navrhoval, když už se to předělává, aby 1. Vyhýbka od té přidané tratě byla diagonálně, ať již je tam ta dvojitá spojka nebo ne. Na to už je pozdě...
michal_n_cz

Příspěvekod HonzaM » čtv 12 říj, 2023 11:51 am

milan ferdián píše:Proto jsem tam navrhl podjezd.
-m-

Kde by takto navržený podjezd vyústil a silnice pokračovala? Zdá se mi nejlepší to Zlámalíkovo řešení. Mohl bys Jirko udělat obrázky z opačné strany, na nichž by bylo zřejmé jak tam vedou jednotlivé tratě a co z nich bude vidět? Jak vypadá pokračování té silnice za přejezdem?
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 12 říj, 2023 11:59 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod StandaR » čtv 12 říj, 2023 11:59 am

HonzaM píše:Kde by takto navržený podjezd vyústil a silnice pokračovala?

V původním plánu vedla prostě mimo panel. Nic složité https://www.zeleznicni-normalie.cz/piwi ... 571-xl.jpg
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod JaroHo » čtv 12 říj, 2023 12:12 pm

mistr Zlámalík to nakreslil tak jak to vyjde nejpřirozeněji. U tunelu je to divný místo, špatná karma :| :mrgreen:
Na podjezd tam není místo
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Jarda H. » čtv 12 říj, 2023 1:52 pm

Zlámalík píše:Radši bych uboural kopec, kus náspu nahradil mostem a silnici vytáhl až před výhybkami: ....

Asi bych šel stejnou cestou, inspirován posázavským pacifikem, stanicí Jílové !
Přílohy
jilove-1.jpg
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 12 říj, 2023 2:05 pm

Ahoj,
mě se nejvíc líbí verze 1 od Miloše. To zkrácení dopravních kolejí se týká pouze dvou kolejí. "Město se tím posune" směrem k lávce pro pěší.
Kopec bych neboural už takhle přetéká stanice na můj vkus až moc do krajiny, kterou stoupá vedlejší trať a ten ubouraný kopec to jen zvýrazní. Naopak bych uvolněné místo silnice k přejezdu využil k nahrazení skály nad silnicí svahem osázeným lesem.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod prcek » čtv 12 říj, 2023 3:03 pm

Tak ona by asi silnice zvládla klesnout pod trať mezi opěrnými zdmi, podobně, jako je to v Heršpicích teď. Otázka ovšem je, co s tou tratí pod případným podjezdem.
Ještě mě napadá berlička, co kdyby byl přejezd přes spojku, ale momentálně v rekonstrukci, tedy úplně uzavřený pro silniční dopravu?
Viz povídání o Hodonín-Zbrod tady: https://www.modulybrno.cz/patnacte-provozni-setkani
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Miloš_P » čtv 12 říj, 2023 5:22 pm

Jirkátor píše:V reálné stanici by u varianty 1 byla odjezdová návěstidla před tím přejezdem a to by dost zkrátilo staniční koleje. Pokud nechceš ten původní podjezd (zdá se, že ne) a ani přivést silnici ze zadní strany za výtopnou, pak ti nic jiného, než varianta 2 od Miloše asi nezbyde. O nadjezdu bych ani nepřemýšlel. ;)

Mám otázku. Na to je nějaký předpis nebo pravidlo? Třeba odjezdové v Praze-Braníku směr Krč bylo až za přejezdem.
210_bra_kolej_2007-03-27_01.jpg
Miloš_P

Příspěvekod Jirkátor » čtv 12 říj, 2023 5:45 pm

V tomto případě vlakové cesty končí u těch červených námezníků. Pokud by byl přejezd přímo přes staniční kolej, tak pro každý vjíždějící vlak musí být přejezd uzavřen. Koukni se třeba na Kardašovu Řečici. Ta se nedávno předělávala a odjezdy směrem k Veselí nad Lužnicí jsou nyní už před přejezdem. Velký problém to činí PZS, kdy vlak ve stanici stojí delší dobu a přejezd je uzavřený. Například v té Řečici se tak donedávna přejezd kryl PZM (závory na kliku) i s dozorcem výhybek / závorářem. Tak, kde to jen trochu jde, se ustupuje od toho, aby byl přejezd ještě před odjezdovým návěstidlem (koncem vlakové cesty vjíždějícího vlaku).
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Miloš_P » čtv 12 říj, 2023 5:49 pm

Díky.
Miloš_P

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště