Úprava svetiel pre posun do kríža pre
Pomaranča T678.0 MTB je vlastne opakovanou úpravou ako je na Bardotkách/Hektoroch atď... DPS sú však iné.
Voľne nadviažem a budem citovať Petra Smutka:
Elektroinstalace u modelů MTB by si už dávno zasloužila inovaci. DPS neumožňuje světla do kříže, také světlo na stanovišti skoro není vidět.Pod toto tvrdenie sa podpisujem. Iba musím konštatovať, že napriek tomu, že je model Pomaranča úplná novinka, tak vstavaná DPS vlastne nič extra neumožňuje. Analógom sa zaoberať nebudem.
Čo teda vlastne umožňuje v digitálnej prevádzke:
1. samostatne ovládané biele pozičné svetlá
2. samostatne ovládané červené pozičné svetlá
3. reflektor je zapínateľný spolu s bielymi pozičnými svetlami
4. osvetlenie kabín rušňovodiča
Nenájdeme tu osvetlenie interiéru strojovne, ani osvetlenie pojazdu, ani osvetlenie prístrojovej dosky v kabíne, a nenájdeme tu ani posun do kríža (jedno pravé svetlo na každom čele).
V zásade sa dá povedať, že v porovnaní s konkurenciou PIKO/ROCO nejako tomu MTB ušiel vlak, a pritom je cenová hladina rovnaká...
Ale vrátim sa ku "inovácii" DPS v Pomarančovi. Skonštatujem, že je to iba FACELIFTING dosky z Kyklopa v tom, že po novom sú na hlavnej DPS vyvedené nepoužité výstupy dekodéra na plôšky, kde vieme "luxusne" naspájkovať vodič. JEDNÉ PLUS tejto DPS. Inak je to to isté ako KYKLOP. Očakával by som, že bude pravá biela LED na čelnej DPS prepojená na hlavnú DPS pomocou flexibilného plochého vodiča. Ale nie je, budeme preto ťahať vodiče vlastné. A že na hlavnej doske bude možné pomocou switchov spojiť pravé a ľavé svetlo na pevno pre použitie s dekodérom PluX16, resp. v analógu. Môžeme zabudnúť...
OK, nechajme to tak, toto mal riešiť výrobca, ale tomu je to evidentne stále jedno, že čo trh žiada a v akej kvalite. Hlavne že sa to predáva... Celé zle.
Takže na plôšky máme ponovom vytiahnutý (neoznačený) funkčný výstup Fo6, označenie "7" - funkčný výstup Fo7, označenie A - SUSI Data, označenie B - SUSI Clock. Žiadnu prípravu na osadenie MOSFET-u tam nenájdeme (tak ako to bolo v prvých Bardotkách, Hektoroch a Kocúroch). Tu to však ani nebudeme potrebovať.
V čom spočívajú úpravy pre posunové svetlá do kríža: Na každom čele odškrabneme prívod na pravú bielu LED, pripojíme vodiče (biely - Fo6, žltý - Fo7) a jeho druhý koniec pripojíme na spájkovacie plôšky Fo6 a Fo7. Tým vlastne celá úprava končí. Urobíme švajčiarske mapovanie a jazdíme.

Ja som použil
zvukový projekt JACEK T678.0 v najnovšej verzii. Ten je určený pre dekodér
ZIMO MS450P22. Mapovanie jednotlivých funkčných tlačidiel mám trocha iné ako je JACEK DEFAULT, inak povedané vypnutie akcelerácie a deakcelerácie je štandardne na F4, ja to spájam na tlačidlo posunu F3. Účelom je to, aby sa mi uvolnila klávesa F4 na osvetlenie kabín rušňovodiča a na F5 dávam osvetlenie strojovne / interiéru cestujúcich (podľa výbavy modelu). Preto je moje mapovanie CV číselne iné ako JACEKove. Naviac JACEK používa skripty a to sa nedá jednoducho presúvať, tak
používam aj CV400 - CV428 na presuny funkcií.
U mňa to teda vyzerá nasledovne:
F3 - Posun (F3 vypne F1 a F0) + vypnutie krivek rozbeh/brzdenie
F4 - Svetlo v kabíne rušňovodiča (pri jazde zhasne)
F5 - REZERVACV# 13 = 131 - Aktivácia Analog - F1, F2, F8
CV# 14 = 195 - Aktivácia Analog - F0f, F0r, krivky AKC/DEC, Zátaž. regulácia
CV# 29 = 31 z 30 - Obrátený smer jazdy, volná krivka (nie 3-bodová z CV 2, 5, 6)
MTB má zle orientovanú prednú kabínu (zadná strana je tam, kde sú žalúzie), preto v CV29 pridávame +1CV# 33 = 1 - F0f Biele svetlá smerovo zavislé - vpred
CV# 34 = 2 - F0r Biele svetlá smerovo zavislé - vzad
CV# 35 = 12 - F1 Červené svetlá smerovo zavislé
CV# 36 = 16 - F2 Reflektor - smerovo zavislý [vypnutie pri posune cez Švajčiarske mapovanie]
CV# 37 = 12 - F3 Osvetlenie kabíny rušňovodiča (pri jazde zhasne) --- Vzájomná výmena F3 <--> F4
CV# 38 = 0 - F4 Pravé biele svetlo do kríža (posun - cez Švajčiarske mapovanie) --- Vzájomná výmena F4 <--> F3CV# 39 = 0 - F5 Priradenie ZRUSENE
CV# 40 = 0 - F6 Priradenie ZRUSENE
CV# 41 = 0 - F7 Priradenie ZRUSENE
CV# 42 = 0 - F8 Priradenie ZRUSENE
CV# 43 = 0 - F9 Priradenie ZRUSENE
CV# 44 = 0 - F10 Priradenie ZRUSENE
CV# 45 = 0 - F11 Priradenie ZRUSENE
CV# 46 = 0 - F12 Priradenie ZRUSENE
CV# 61 = 0 - Špeciálne mapovanie ZIMO vypnuté
CV# 125 = 0 - (Fo0fwd) ľavé biele svetlo v smere vpred
CV# 126 = 0 - (Fo0rev) ľavé biele svetlo v smere vzad
CV# 127 = 1 - (Fo1) červené svetlá v smere vpred
CV# 128 = 2 - (Fo2) červené svetlá v smere vzad
CV# 129 = 0 - (Fo3) reflektor - bez efektu
CV# 130 = 61 - (Fo4) kabína rušňovodiča - zhasne počas jazdy, vpred
CV# 131 = 62 - (Fo5) kabína rušňovodiča - zhasne počas jazdy, vzad
CV# 132 = 0 - (Fo6) pravé biele svetlo v smere vpred - ovládané cez švajčiarske mapovanie
CV# 159 = 0 - (Fo7) pravé biele svetlo v smere vzad - ovládané cez švajčiarske mapovanie
CV# 160 = 0 - (Fo8) bez efektu
Výstup SUSI C - (Fo9) bez efektu
Výstup SUSI D - (Fo10) bez efektu
Švajčiarske mapovanie:
Režim Posunu F4 vypne: --- Vzájomná výmena F3 <--> F4- F1 Červené svetlá (Fo1, Fo2)
- F0 Ľavé biele sv. + Reflektor (Fo0fwd, Fo0rev)
CV430 = 4 -> Klávesa F4 ovláda Švajčiarske mapovanie Skupina 1 --- Vzájomná výmena F3 <--> F4CV431 = 0
CV432 = 206 -> Bit 7, 6 = 1 = 192 [vypne výstup] // 14 - > zodpovedá výstupu FO0f [lave predne biele] =>> 192 + 14 = 206, pre smer vpred
CV433 = 193 -> Bit 7, 6 = 1 = 192 [vypne výstup] // 1 - > zodpovedá výstupu FO1 [červené sv. vpred] =>> 192 + 1 = 193, pre smer vpred
CV434 = 207 -> Bit 7, 6 = 1 = 192 [vypne výstup] // 15 - > zodpovedá výstupu FO0r [lave zadne biele] =>> 192 + 15 = 207, pre smer vzad
CV435 = 194 -> Bit 7, 6 = 1 = 192 [vypne výstup] // 2 - > zodpovedá výstupu FO2 [červené sv. vzad] =>> 192 + 2 = 194, pre smer vzad
Doplnenie posunových svetiel do kríža.
CV436 = 4 -> Klávesa F4 ovláda Švajčiarske mapovanie Skupina 2 --- Vzájomná výmena F3 <--> F4CV437 = 0
CV438 = 6 -> zodpovedá výstupu Fo6 [prave predne biele sv.] =>> 6, pre smer vpred
CV439 = 7 -> zodpovedá výstupu Fo7 [prave zadne biele sv.] =>> 7, pre smer vpred
CV440 = 6 -> zodpovedá výstupu Fo6 [prave predne biele sv.] =>> 6, pre smer vzad
CV441 = 7 -> zodpovedá výstupu Fo7 [prave zadne biele sv.] =>> 7, pre smer vzad
Doplnene bielych svetiel - zapína pravé biele svetlá:
CV442 = 29 -> Klávesa F0 ovláda Švajčiarske mapovanie Skupina 3
CV443 = 0
CV444 = 6 -> zodpovedá výstupu Fo6 [prave predne biele sv.] =>> 6, pre smer vpred
CV445 = 0
CV446 = 7 -> zodpovedá výstupu Fo7 [prave predne biele sv.] =>> 7, pre smer vzad
CV447 = 0
CV124 = 166 - 1/2 rychlost, aktivacia AKC/DEC tlačidlom F4, aktívne SUSI funkčné výstupy, jednosmerné zastavovacie úseky, redukcia AKC/DEC na hodnoty 1/4 CV3, CV4 --- Vzájomná výmena F3 <--> F4
CV155 = 4 - 1/2 rychlost tlačidlom F4 --- Vzájomná výmena F3 <--> F4
CV156 = 4 - aktivacia AKC/DEC tlačidlom F4 --- Vzájomná výmena F3 <--> F4CV403 = 4 - Vzájomná výmena F3 -> F4
CV404 = 3 - Vzájomná výmena F4 -> F3Pokiaľ chceme zachovať JACEKOV systém mapovania F3/F4/F5, tak nie je potrebné robiť veľké zmeny na presunoch F3 <--> F4, v hrubom zvýraznených častiach zachováme pôvodné mapovanie a maximálne doplníme švajčiarske mapovanie. Aby som v tom nezavádzal chaos pre neznalých, tak som si dal tú námahu (aby to bolo úplne jasné), a teda som pripravil nastavenie JACEK DEFAULT s upraveným posunom + svetlami do kríža na F3, pričom ostatné funkcie zostali zachované.
EDIT 11.9.2023: Mapovanie CV pri zachovaní nastavenia ako je v JACEKovom projekte, iba s doplnením posunu do kríža na F3.F3 - posun (F3 vypne F1 a F0)
F4 - vypnutí křivek rozjezd/brždění
F5 - světlo v kabině (pouze při stání)Nastavenie je nasledovné (iba zmenené+doplnené CV, ostatné CV zostávajú bez zmeny):
CV29 = 31 - Obrátený smer jazdy + pôvodné nastavenie...
MTB má zle orientovanú prednú kabínu (zadná strana je tam, kde sú žalúzie), preto v CV29 pridávame +1CV37 = 0 - Zrušenie mapovania na F3
Švajčiarske mapovanie:
Vypne ľavé biele svetlo (aj s reflektorom):
CV433 = 206
CV435 = 207
---
Zapne posunové pravé biele svetlá do kríža:
CV448 = 3
CV450 = 6
CV451 = 7
CV452 = 6
CV453 = 7
---
K ľavému bielemu svetlu zapne aj pravé biele svetlo:
CV454 = 29
CV456 = 6
CV458 = 7
Na záver pridám výsledok - obrázok ako to bude vo finále vyzerať:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!