Kolejiště N - návrh dvojkolejky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště N - návrh dvojkolejky

Příspěvekod chphoto » pon 10 dub, 2023 5:16 pm

Nevyhnutelné se opět stato, to co jste mi zde někteří ríkali, se stalo pravdou. Ano, jsou to na pevno usazená návěstidla.Včera se "záhadně" jedno zlomilo a přestalo fungovat. Sice se k tomu nikdo nepřiznal, ale tuším, kdo a jak (manželka). A v tuto chvíli jsem se rozhodl pro to, co jste mi radili, tedy mít návěstidla demontovatelná. Sice to bude strašné práce vše upravit a předělat, ale nedá se nic dělat, nechci přijít o další návěstidla a výměna na panelu je problematická.
Takže sice práce navíc, ale přináší to i jisté výhody. Jednak lze něco upravit (takže pokud má někdo nápad k návěstidlům, se s nim) a už jen řeším, jakým systémem to udělat. V zásadě mám na výběr 2 možnosti a to zabudovat LED dekodér přímo k návěstidlu a vyndávat tento komplet (něco jako je verze SCOM od Němečka) a nebo mít v patici jen konektor a k němu připojit přímo diody a dekodér by zůstával napevno v kolejišti jako součást "patice" do které se bude náběstidlo zasouvat. Systémově to bude tak, že v kolejišti bude napevno zalepený jeden kus (pro jednoduchost kulatý) a menší tubus se bude dovnotř zasouvat. Uvnitř bude ten konektor, nebo konektor s dekodérem.
A tak řeším, které řešení zvolit. Na počet kontaktů je to vcelku jedno, v obou případech je potřeba 6 kontaktů (i když by u dekodérové verze stačily 4), ale u návěstidel to jinak nejde, u 5-ti světelného vjezdového to je 6 vodičů vždy. Takže kvůli velikosti asi verze kolíkové lišty s roztečí 1.27mm, klasická velikost 2.54 jedině jako 2*3, 6 vedle sebe by se nevešlo.
Takže bych poprosil o Vaše názory, jakou verzi zvolit - jestli jen propojení, nebo propojení i s dekodérem. A samozřejmě i další postřehy jsou vítány.
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Příspěvekod Martin Justiz » pon 10 dub, 2023 5:29 pm

Já používám od Nemečka se zabudovaným dekodérem a koukají z toho dvě nohy který zasouvam do volné svorkovnice která je přímo napojena na dcc rozvod
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod chphoto » pon 10 dub, 2023 5:35 pm

To jsou SCOM verze? To by se sice dalo použít, ale MGP má trochu jiný systém. Nad SCOM jsem kdysiuvažoval, ale MGP mi přišlo nyní lepší. Právě taky chci, aby se "jen" dalo zasunout a fungovat. Uvidím, jak mi to bude vycházet, v 3Dčku si navrhuju ty držáky a snad to nebude moc vysoké, aby se to dalo schovat do panelu a nekoukalo ven, nebo aby to nehrozilo poškozením při přenášení panelu.
chphoto

Příspěvekod jipol57 » pon 10 dub, 2023 5:43 pm

Jen tak pro inspiraci, můj systém jsi viděl? Třípinový konektor v šachtě. viewtopic.php?f=1&t=11830&p=311581#p311000
jipol57

Příspěvekod Jirkátor » pon 10 dub, 2023 5:56 pm

Pokud se nemýlím, tak kolejiště děláš na základě MGP. Já jsem od pana Němečka koupil návěstidla se šachtou pro SCOM, ale nechal jsem si jen vytáhnout dráty a šachtu si sám osadil vlastním návěstním driverem MGP. Ten je sice o 1mm širší, než by bylo potřeba, ale když ho dáš uhlopříčně a zakápneš vteřinovým lepidlem, tak se tam v pohodě vejde. Pod kolejištěm pak jen rozpojíš oba konektory a návěstidlo i se soklem vytáhneš.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Re: Kolejiště N - návrh dvojkolejki

Příspěvekod HonzaM » pon 10 dub, 2023 8:18 pm

Používám MGP řesení: pro návěstidla je do kolejiště zapuštěn válcový díl, do nějž se zasouvaná druhý válec v němž je instalován driver LED3 nebo LED6 (podle počtu světel návěstidla). Z driveru vycházejí dva třídrátové kablíky zakončené konektory (na jednom “tatínek”, na druhém “maminka). Jsou použity konektory jako se používají u serv. Takto instalovaná névěstidla je možné vidět ve vláknu Hvězdonice
Deset návěstidel je připojeno v řetězci na třídrátové sběrnici z návěstního dekodéru. Návěstidlo se snadno vyjme a odpojí/připojí, případně nahradí. Driver není programován, to zajištuje návěstní dekodér. Náhrada je tak velmi snadná a je otázkou několika minut. Na modulu už se mi to osvědčilo, k poškození návěstidla může na setkání dojít snadno a výměna je otázkou několika minut.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 10 dub, 2023 8:39 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Kolejiště N - návrh dvo

Příspěvekod HonzaM » pon 10 dub, 2023 8:32 pm

chphoto píše:To jsou SCOM verze? To by se sice dalo použít, ale MGP má trochu jiný systém. Nad SCOM jsem kdysiuvažoval, ale MGP mi přišlo nyní lepší. Právě taky chci, aby se "jen" dalo zasunout a fungovat. Uvidím, jak mi to bude vycházet, v 3Dčku si navrhuju ty držáky a snad to nebude moc vysoké, aby se to dalo schovat do panelu a nekoukalo ven, nebo aby to nehrozilo poškozením při přenášení panelu.

MGP dekodér je možné objednat i ve verzi pro Scom, pro připojeni Scom dekodérů se používají svorky které se u standardního návěstního dekodéru MGP používají jako vstupy pro připojení detektorů obsazení. S tímto dekodérem je možné používat návěstidla s vestavěnými Scom dekodéry. Používáme to na modulu stanice Sklené nad Oslavou, kde byly návěstní mosty s pevně instalovanými Scom dekodéry a při přestavbě na MGP by nebyly použitelné.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod chphoto » úte 11 dub, 2023 6:26 am

jipol57 píše:Jen tak pro inspiraci, můj systém jsi viděl? Třípinový konektor v šachtě. viewtopic.php?f=1&t=11830&p=311581#p311000

Ano, viděl a trochu jsem se jimi inspiroval, tohle je způsob, jakým bych chtěl, aby to fungovalo u mě taky. Zabudovaný konektor a jen vytáhnout a zase zandat.
chphoto

Příspěvekod chphoto » úte 11 dub, 2023 6:28 am

Jirkátor píše:Pokud se nemýlím, tak kolejiště děláš na základě MGP. Já jsem od pana Němečka koupil návěstidla se šachtou pro SCOM, ale nechal jsem si jen vytáhnout dráty a šachtu si sám osadil vlastním návěstním driverem MGP. Ten je sice o 1mm širší, než by bylo potřeba, ale když ho dáš uhlopříčně a zakápneš vteřinovým lepidlem, tak se tam v pohodě vejde. Pod kolejištěm pak jen rozpojíš oba konektory a návěstidlo i se soklem vytáhneš.

Nad tímto řešením jsem uvažoval, ale nakonec jsem od něho upustil, protože chci mít systém bez toho, abych pod kolejištěm něco rozpojoval a zapojoval, chci mít i ty konektory rovnou v té patici a opravdu jen vyndat a zandat. A jelikož 3D tisk mám, tak není problém si díly vytisknout.
chphoto

Příspěvekod JenikPluto » úte 11 dub, 2023 10:53 am

chphoto píše:Nevyhnutelné se opět stato, to co jste mi zde někteří ríkali, se stalo pravdou. Ano, jsou to na pevno usazená návěstidla.Včera se "záhadně" jedno zlomilo a přestalo fungovat. Sice se k tomu nikdo nepřiznal, ale tuším, kdo a jak (manželka). A v tuto chvíli jsem se rozhodl pro to, co jste mi radili, tedy mít návěstidla demontovatelná. Sice to bude strašné práce vše upravit a předělat, ale nedá se nic dělat, nechci přijít o další návěstidla a výměna na panelu je problematická.
Takže sice práce navíc, ale přináší to i jisté výhody. Jednak lze něco upravit (takže pokud má někdo nápad k návěstidlům, se s nim) a už jen řeším, jakým systémem to udělat. V zásadě mám na výběr 2 možnosti a to zabudovat LED dekodér přímo k návěstidlu a vyndávat tento komplet (něco jako je verze SCOM od Němečka) a nebo mít v patici jen konektor a k němu připojit přímo diody a dekodér by zůstával napevno v kolejišti jako součást "patice" do které se bude náběstidlo zasouvat. Systémově to bude tak, že v kolejišti bude napevno zalepený jeden kus (pro jednoduchost kulatý) a menší tubus se bude dovnotř zasouvat. Uvnitř bude ten konektor, nebo konektor s dekodérem.
A tak řeším, které řešení zvolit. Na počet kontaktů je to vcelku jedno, v obou případech je potřeba 6 kontaktů (i když by u dekodérové verze stačily 4), ale u návěstidel to jinak nejde, u 5-ti světelného vjezdového to je 6 vodičů vždy. Takže kvůli velikosti asi verze kolíkové lišty s roztečí 1.27mm, klasická velikost 2.54 jedině jako 2*3, 6 vedle sebe by se nevešlo.
Takže bych poprosil o Vaše názory, jakou verzi zvolit - jestli jen propojení, nebo propojení i s dekodérem. A samozřejmě i další postřehy jsou vítány.

Sveho casu jsem taky resil moznost konektoru v navestidlove sachte a moje volba padla na tyhle listy, protoze pasovaly do mych 6mm sachet s "dekoderem". Nakonec jsem od toho upustil a rozhodl se navestidla napevno zabudovat, ale plan byl mit driver primo v navestidle (coz zustalo) a cele navestidlo vyndavat (to padlo). V principu jdou do 6mm sachty narvat 4 LED drivery WS2811M a s temi uridit jakekoliv navestidlo (4 drivery = 12 LEDek), v praxi mam maximalne 3 na rizeni petiznaku se dvema rychlostnimi pruhy, vystup jsou vzdycky 4 piny (+, zem, DI, DO). Kdysi jsme to s Honzou Hlavackem natukli tady.

Vlakno cele nesleduju, takze nevim, jakym zpusobem navestidla ridis, ale ja bych se priklonil spis k variante "dekoderu" v soklu navestidla prave kvuli mensimu poctu pinu (2 u DCC, 3 u SCOM, 4 u LED-driveru ala MGP, vic neni potreba).

JP
JenikPluto

Příspěvekod sidlo » úte 11 dub, 2023 11:34 am

Používáme návěstidla Němeček s paticí TYP-C. V patici je 6-ti pinový konektor vždy stejně zapojený. Patice pasuje do šachty.
Od dekodéru vede 3 -- 6-ti žilový kabel zakončený 6-ti pinovým konektorem, vždy stejně zapojeným. Kabel od dekodéru je asi o 20 cm delší, než je potřeba. Výměna návěstidla probíhá tak, že se nejprve vytáhne ze šachty i s kabelem a potom se odpojí od kabelu. Připojování je stejné, jenom s opačným postupem.
Lépe se s tím manipuluje, než se v šachtě trefovat na konektor.

pripojeni_navestidla.png
pripojeni_navestidla.png (126.22 KiB) Zobrazeno 2813 krát
sidlo

Příspěvekod chphoto » úte 11 dub, 2023 1:21 pm

Dneska jsem udělal první výtisk na 3D tiskárně a vypadá to velmi dobře. Mé nadšení mi vydrželo přesně do té doby, než jsem zjistil, že když budu chtít zabudovat konektor a proti němu protikus a vše mít "zakrytované" tak, aby se dalo jen vytáhnout návěstidlo z konektoru, tak jsem zjistil, že spodek konektoru mi bude skoro trčet z panelu ven (spodem). Tak jak jsem si to poskládal na stole, tak mi to vychází na dobrých 60mm a to je přesně to, kolik jsou bočnice na panelu. Takže to je moc. Sice bych mohl nějaký milimetr ubrat, kdybych vše víc namatlal k sobě, ale to by se zase vše strašně špatně zapojovalo. Prostě deska s drivery pro diody je moc dlouhá.
Šachta.jpg

Ale samozřejmě se nevzdávám a druhá varianta je driver osadit až v pevné části, na plocho a pak už velikosti budou dostačující a celé návěstidlo bude menší. Nechci se stále vzdát toho, že vyndám návěstidlo a konektory budou na pevno a jen do nich návěstidlo zastrčím. Ty volné kabely nepřipadají v úvahu, ty bych okamžitě pod panelem urval, panel je zespodu otevřený, takže to nepřipadá v úvahu. Ono v podstatě ani nebude problém v tom, že by musel být konektor extra větší, maximálně bude 5-ti světelné vjezdové, tedy 6 drátků. A na propojení sběrnice driveru jsou potřeba minimálně 4, takže o 2 kontaky víc nebo míň, to už je celkem fuk.
chphoto

Příspěvekod JenikPluto » úte 11 dub, 2023 3:24 pm

Kdybys si s tim chtel hrat, mam tu hromadu techhle plosnaku (a soucastek na jejich osazeni). Velikost je 5 x 16.5 mm, oboustranny (tzn. 2 x WS2811M) - je to miniaturni verze MGP driveru, byly pripraveny na montaz drive odkazovanych minilist (s rozteci 1.27 mm). Sokl pro navestidlo by se dal timpadem vyrazne zkratit.

JP
Přílohy
IMG_1391.JPG
JenikPluto

Příspěvekod jipol57 » úte 11 dub, 2023 4:02 pm

sidlo píše:Lépe se s tím manipuluje, než se v šachtě trefovat na konektor.

Se zastrkováním nemám u pevných konektorů v šachtě sebemenší problém. Když návěstidlo strkám do šachty správně natočené, vždycky si cestu najde. Konektory jsou natolik robusní, že si s nepatrnou odchylku poradí a samy natočí podle potřeby.
Spíš při vytahování to chce cvik, a správně návěstidlo uchopit za spodek, aby se nevytrhlo od soklu. Předem dutinky uvolnit, aby se zasouvaly zlehka. Proudy jsou minimální, tak nemusí moc pružit. Ale se 6 pinovým konektorem, už bych měl obavy.
jipol57

Příspěvekod chphoto » úte 11 dub, 2023 5:13 pm

To vyndávání mě taky docela děsí, ale to by šlo vyřešit například malým šroubkem zašroubovaným do plastu a za něj to tahat a "zakrýt" například trochu štěrkem a nějakým travním bordelem. Určitě to nepůjde tahat za vlastní návěstidlo, to by se za chvilku ulomilo.
chphoto

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště