TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Příspěvekod Lukáš.V » čtv 05 led, 2023 6:55 pm

Tahle debata je velmi zajímavá nestálo by za to, udělat extra vlákno ať se to tady neplevelí?
Osobně znám několik případů kdy byla tabulka s křížem a na vjezdové návěstidlo vidět nebylo.
Lukáš.V

Příspěvekod Fox » pát 06 led, 2023 12:28 pm

Pomalu začínáme i s HW. (Do Bauhausu dodali překližku, před Vánocemi to bylo nedostatkové zboží). Ochotně mi nařezali díly pro rám - půdorys kolejiště odpovídá tomu většímu kusu vpravo. Dole jsou složené bočnice a výztuhy.
DSC_0128.jpg
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Ivan » pát 06 led, 2023 2:13 pm

Borovou překližku z bauhaus jsem použil na diagonaly a kulisy, s materiálem nebyl žádný problém :wink:.

Držím palce do stavby rámu. Podle mne jedna z nejnáročnějších etap stavby :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 led, 2023 6:55 pm

Fox píše:Ochotně mi nařezali díly pro rám... Dole jsou složené bočnice a výztuhy.

Bauhaus? Tyhle nudle? Předpokládám, že to doporovodili stejnou hláškou "Ale víte, že si to od vás nemůžu vzít..." :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Fox » ned 15 led, 2023 12:05 pm

Výsledky víkendové práce. Bohužel, v domácích podmínkách to líp nezvládám. Lepeno polyuretanovým lepidlem kat. D4, je to pevné jako skála.
DSC_0158.JPG
DSC_0159.JPG
DSC_0160.JPG
Fox

Příspěvekod Zlámalík » ned 15 led, 2023 1:01 pm

Ale to je náhodou moc pěkný, mnoho "profíků" se k tomuhle nikdy nedohrabe.
Zlámalík

Příspěvekod hopeter » ned 15 led, 2023 5:41 pm

Pěkná práce. Sleduji od začátku. Na téhle konstrukci se nemusíš ani bát udělat servisní otvory , díky diagonálám se to i s dírama nehne.
Ať se ti dílo daří. :)
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Fox » pon 16 led, 2023 8:40 am

Ještě si dovolím doplnit pár poznatků ke konstrukci rámu a rozšiřuji informace o technické detaily:
materiál: truhlářská překližka borová tl. 8mm
lepení: polyuretanové lepidlo Bison kategorie D4. Toto lepidllo má konzistenci medu, asi jako Epoxy 1200. Lepený spoj je nutné na několik hodin zatížit. Výhodou je, že lepidlo jakoby mírně vypění a vyplní případné nepřesnosti a poruchy (výhoda, když některé malé díly musím řezat přímočarkou, nebo maflem v ruce). Na druhou stranu je nutné občas kontrolovat a případné přetoky lepidla na viditelných místech setřít hadrem. Po úplném zatvrdnutí (cca 24hod) je lepidlo tvrdé jako kámen a jen velmi obtížně se odstraňuje.
Nutnost zatížení při lepení jsem vyřešil i šroubovými spoji, které však po vytvrdnutí lepidla prakticky ztrácejí význam.
Na otvory v žebrech (pro protažení kabeláže) jsem s výhodou použil Forstnerův vrták (prům. 25mm) ze sady z Lidl e-shopu (https://www.lidl.cz/q/search?q=forstner&variant=a). Po určitém zácviku na kousku překližky mohu velmi doporučit (při vrtání je dobré vrtačkou trochu kývat do stran, aby vrták "bral" ostrou hranou).
Vlepené čtverečky a obdélníky jsou jednak pro zpevnění ve spojích, jednak tam nalepím samolepící filcové podložky proti poškrábání stolu či nábytku (a pro klid manželky :lol: ).

Dále jsem provedl pokusy, jak nejlépe lepit podloží pod koleje a pás pod pražce. Moje skladba v úrovni +-0 bude: překližka (základní deska) + 10mm polystyrén + 3mm EPS + 3mm korek. Tedy různé materiály vzájemně. Z minulých konstrukcí vím, že lepení běžnou disperzí má svá úskalí. Hlavně lepit polystyrény vzájemně trvá dlouho (voda z disperze nemá kam "utéct"). Korek se nasákne, ztvrdne a sníží se tlumení. Nebo naopak, při štěrkování, když se korek namočí, může dojít k povolení spoje. Přemýšlel jsem o použití běžného sanitárního silikonu, ale nakonec jsem to zavrhnul. Silikon má před vytvrzením silnou kyselou reakci (možná to znáte, "smrdí po octu") a obával jsem se při nedostatečném vytvrzení korozního vlivu na koleje a rozvody. Nakonec jsem udělal velmi uspokojivé pokusy s akrylátovým konstrukčním tmelem. Prodává se za "rozumné" peníze v kartuši, nesmrdí, po vytuhnutí je bezbarvý a trvale pružný. Výsledky sem dám, zatím jen předběžně.
Fox

Příspěvekod Dusan » pon 16 led, 2023 8:50 am

Já jen k tomu doplním. U lepení polyuretanem není záhodno během zrání otírat přetoky lepidla ze spojů, je třeba to nechat vyzrát, tak jak to je a samo se to zavírá a po vyzrání to jde lehce odlamovákem seříznout. To je jako s pěnou, taky její povrch neodstraňuješ během zrání.
Silikony nesmrdí, jen ty sanitární.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Fox » pon 16 led, 2023 8:58 am

Díky za připomínky a doplnění. Ano, jde to seříznout odlamovákem, ale pokud to uděláš včas (odhaduji tak do druhého dne). Když ale necháš dobře "vyzrát", je to opravdu velmi těžko odstranitelné. Silikon - ano, měl jsem původně na mysli ten nejobyčejnější, sanitární.
Já jsem se taky ještě podíval na ty akrylátové tmely - ty také tvrdnou po odpaření vody (tedy stejně jako disperzní lepidla). Nicméně jsou asi hutnější konzistence a já asi po 3-4 hodinách polystyrény už od sebe neoddělil. Samozřejmě na velké ploše to může trvat déle. Konkrétně jsem použil tento: https://www.praktis.cz/produkt/66/akryl ... nsparentni. Ale jen proto, protože ho mám léta doma bez užitku.
Fox

Příspěvekod Zlámalík » pon 16 led, 2023 9:57 am

Souhlas s Dušanem - silikony nepoužívat ty "octové", ale neutrální. Ty jsou vhodné i pro kontakt s lehkými kovy. Hliníkový profil v koupelně a klasický silikon se nemají rády a když tím klasickým klempíř zatáhne okap, ono to zrezaví a klempíř se diví.
Ty neutální taky navíc nesmrdí. Používat "nejobyčejnější" věci na naše díla v hodnotě desítek tisíc je... nerozum.

Jinak na kontaktní pružné lepení se osvědčuje i tzv. mamut - bílé pevné husté lepidlo od Den Bravenu - výborný i ve stavebnictví. Podobný je T-Rex od Soudalu, s přimíchanými vlákny pro větší pevnost.
Trochu jiný je FixAll od Soudalu, barevný či čirý. Není to silikon! Jsou to tzv. MS-polymery, trvale pružné, schopné nanášení i na mokrý povrch. Těsní, lepí, nepraskají.

Jen bacha na různé "mirelony" - to je zas pěnový polyetylen a ten se obecně nedá lepit skoro ničím. Je potřeba to šmirglem zdrsnit a pak drží třeba ten MS-polymer.
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pon 16 led, 2023 1:13 pm

Mamuta také doporučuji, jen je to docela husté , takže spíše na bodové lepení nebo tmelení. Tenkou vrstvu tím člověk moc neudělá, ale třeba je někdo šikovnější :wink:
Na lepení podloží tedy dle mého nic extra, ale lepil jsem tím třeba sadrovy odlitek skály, tmelil spáru mezi sadrou a polystyrenem, a také lepil kousek překližky k polystyrenu jako dno potoka. Spoj je pevný a zároveň i trochu pružný.

Snad jsem moc neodbočil. Ram Martinic je pěkný :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod MirekTT » pon 16 led, 2023 1:47 pm

Kartušový mamut se dělá už i v řidší verzi, konzistence jako silikon. Taky ho rád používám. Dobrý je na něm to, že se po práci nechá vylézt kousek housenky. Ta uschne a utěsní zbytek aplikátoru. Při dalším použití stačí uschlý konec vytrhnout a jede se dál. Takhle to vydrží i rok. A pokud to naschne v aplikátoru dál, stačí jej pouze vyměnit, pokud byl ke kartuši dobře přišroubován
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Lukáš.V » pon 16 led, 2023 2:57 pm

Na korkové podloží, po mnoha pokusech se mi nejlíp osvědčilo lepidlo na polystyrénové bloky..stropnice atd. Drží to dobře a spoj je trvale pružný. Prodává se v kartuších i volně. Konzistence asi jak u silikonu.
Lukáš.V

Příspěvekod Fox » pát 20 led, 2023 3:30 pm

Jak se ten "řidší Mamut" pozná Mirku? Rád to vyzkouším.
Fox

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště