TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Příspěvekod hank » stř 04 led, 2023 5:37 pm

Vladimír_B píše:Na odbočku stačí jedno rameno, pokud bude rychlost max. 40 km/h.

Nejsem si jistý, že máš pravdu. Zeptal jsem se na Káčku, jestli/až mi odpovědí, dám to sem.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Lukáš.V » stř 04 led, 2023 6:41 pm

hank píše:
Vladimír_B píše:Na odbočku stačí jedno rameno, pokud bude rychlost max. 40 km/h.

Nejsem si jistý, že máš pravdu. Zeptal jsem se na Káčku, jestli/až mi odpovědí, dám to sem.

Alespoň z toho co jsem kdy mohl na trati vidět tak minimálně návěstidlo proti hrotu vyhýbky umělo tři znaky, volno, volno 40km/h a stůj. Aby všechny vlaky musely snížit rychlost na 40km/h i když jedou rovně mi nepříjde moc logické... Jedině snad kdyby byla z nějakého jiného důvodu v úseku kde je odbočka traťová rychlost max 40km/h
Lukáš.V

Příspěvekod Jirkátor » stř 04 led, 2023 8:10 pm

Myslím, že to tak myslel - traťová rychlost je tam 40 km/h.
Já osobně bych tam ale to druhé rameno chtěl mít. Je to prostě parádní detail.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod hank » stř 04 led, 2023 10:01 pm

Lukáš.V píše:Aby všechny vlaky musely snížit rychlost na 40km/h i když jedou rovně mi nepříjde moc logické...

Tohle platí dodnes v případech vjezdových a odjezdových návěstidel, kdy návěstní znak nezávisí na poloze výměny. Pak mohou být návěstidla dvouznaková (stůj - volno nebo Č₋Z) a rychlost je snížena na 40 km/h rychlostníkem i do rovného. Stejně tak se muselo/musí v takových případech jet přes zhlaví pokaždé 40 km/h i ve stanicích obsazených výpravčím bez odjezdových návěstidel. Nevím ale, kolik takových případů ještě u SŽ zbývá, a ani nevím, zda to platilo/platí i pro odbočky...
hank

Příspěvekod hank » stř 04 led, 2023 10:30 pm

Jirkátor píše:Myslím, že to tak myslel - traťová rychlost je tam 40 km/h.

Traťová rychlost může být 40 km/h z různých důvodů. Např na ramzovské dráze bývala před rekonstrukcí traťová rychlost v úseku Jindřichov na Mor. - Lipová Lázně 40 km/h a přesto tam už tenkrát byly nácestné stanice osazené návěstidly se zjednodušenou rychlostní soustavou: vjezdová 5 světel, odjezdová skupinová 4 světla po jednom na každém zhlaví.

Jirkátor píše:Já osobně bych tam ale to druhé rameno chtěl mít.

Nejenom ve směru proti hrotu. Já bych ho dosadil i po hrotu z odbočky - návěstit by šlo jenom dvakrát - a jednoramenné bych dal jenom pro směr po hrotu přímo. Teď koukám do svých análů a vidím, že takhle byla osazena odb. Moravice, když tam ještě seděl výpravčí (který btw míval zároveň i funkci dirigujícího dispečera pro tratě D3 do Hradce nad Moravicí i do Svobodných Heřmanic).

Výhodou na malém kolejišti taky je, že se návěstidla nemusí osazovat před odbočku na zábrzdnou vzdálenost.
hank

Příspěvekod Lukáš.V » čtv 05 led, 2023 5:21 am

hank píše:
Lukáš.V píše:Aby všechny vlaky musely snížit rychlost na 40km/h i když jedou rovně mi nepříjde moc logické...

Tohle platí dodnes v případech vjezdových a odjezdových návěstidel, kdy návěstní znak nezávisí na poloze výměny. Pak mohou být návěstidla dvouznaková (stůj - volno nebo Č₋Z) a rychlost je snížena na 40 km/h rychlostníkem i do rovného. Stejně tak se muselo/musí v takových případech jet přes zhlaví pokaždé 40 km/h i ve stanicích obsazených výpravčím bez odjezdových návěstidel. Nevím ale, kolik takových případů ještě u SŽ zbývá, a ani nevím, zda to platilo/platí i pro odbočky...

Ano odjezd vjezd, to je jasné. Řeší se tady osazení odbočky. Jinak Moravice tady byla už zmiňována hned na začátku.
Lukáš.V

Příspěvekod hank » čtv 05 led, 2023 8:05 am

Vyjádření starého praktika z K-reportu:

...při zamykání na obyčejnej výměnovej zámek může být proti hrotu 40 na obě tratě, po hrotu z odbočné taky 40, ale po hrotu z přímé 60.
Jednoramenné návěstidlo z odbočné v kombinaci s rychlostníkem bylo spíš pravidlo, než výjimka. Půvab byl mj. v tom, že pak byla předvěst na volno, což by před dvěma ramenama nebyla.
Samozřejmě když byla hlavní trať trochu "lepší", bylo by na ní 40 málo a proti hrotu proto byla obvyklá dvouramenná návěstidla.

Shrnuto: Možné je všechno. Při osazení jednoramennými návěstidly je ale nutno doplnit rychlostníky 40 podle uvedeného schématu.
hank

Příspěvekod milan ferdián » čtv 05 led, 2023 9:06 am

Hanku, tady mám další verzi ku konzultaci. Odbočka Kamensko reál a moje verze.
-m-
Přílohy
2023-01-01 16_22_12-Window.png
Kamensko úprava.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » čtv 05 led, 2023 10:50 am

milan ferdián píše:Hanku, tady mám další verzi ku konzultaci. Odbočka Kamensko reál a moje verze.

S těmi tabulkami s křížem bych byl asi opatrnější. Přece jen se používají v dost specifických případech.
hank

Příspěvekod Fox » čtv 05 led, 2023 10:56 am

Fox píše:Ohledně návěstidel: nakonec budu volit kompromis: vjezdové + předvěst. Umístění zhruba dle obr.
Martinice 3_navestidla.jpg
Důvod je také ten, že nevím, zda by pro odbočku bylo potřeba dvouramenné návěstidlo.
Ještě k tomu poznámka: ona i tady platí dialektika, vše souvisí se vším. Ovládání servem, ano, technicky v pohodě. Ale když se podíváš na layout blíž, je vidět, že návěstidlo pro krytí odbočky není moc kam umístit. Leda před most, kde by bylo utopené v terénu a stejně nebylo moc zepředu vidět. Serva (případně MP1 o kterých spíš uvažuji) se musí v tomto případě umístit až pod základní desku, protože zepředu nebude pod koleje přístup (chci co nejméně rušit přední-pohledovou stranu na kolejiště).

Důvody jsou popsané výše. Ale je dobré se dozvědět co nejvíc k dané problematice - díky všem.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod medwa » čtv 05 led, 2023 11:13 am

Tabulky s křížem místo předvěstí mívala kdysi "Odbočka u Čejče", kde odbočovala trať do Ždánic. Návěstidlo od Čejče bylo původně konstrukcí dvouramenné, ale na začátku devadesátek už bylo dolní rameno odmontované.
Takže pokud jsme na lokálce, šlo by to i tak.
medwa

Příspěvekod hank » čtv 05 led, 2023 12:44 pm

medwa píše:Tabulky s křížem místo předvěstí mívala kdysi "Odbočka u Čejče", kde odbočovala trať do Ždánic.

Ze všech stran?
hank

Příspěvekod medwa » čtv 05 led, 2023 2:06 pm

hank píše:
medwa píše:Tabulky s křížem místo předvěstí mívala kdysi "Odbočka u Čejče", kde odbočovala trať do Ždánic.

Ze všech stran?

Od Čejče i od Kobylí určitě, jak to bylo od Klobouk si už nepamatuji, byť to nejspíš bylo stejně.
Nicméně náhrada předvěsti tabulkou s křížem bývala podmíněna dobrou viditelností hlavního návěstidla ideálně už od tabulky, což by v členitém kolejišti, jak mě teď napadá, asi nevypadalo reálně. Byť i zde se nabízí reálná výjimka - tabulka s křížem před dolním portálem kořenovského tunelu jako předvěst vjezdového návěstidla do Kořenova (když tam ještě býval výpravčí).
medwa

Příspěvekod jafobe » čtv 05 led, 2023 6:03 pm

medwa píše: ... Byť i zde se nabízí reálná výjimka - tabulka s křížem před dolním portálem kořenovského tunelu jako předvěst vjezdového návěstidla do Kořenova (když tam ještě býval výpravčí).

S ohledem na to jak rychle se jede nahoru kořenovským tunelem, s tím že návěst která je asi 100 metrů před portálem a je vidět už kus cesty tunelem nahoru, tam asi není (nebyla) potřebná světelná předzvěst. A pokud by nebyla taková mlha nebo sněhová vánice že by na návěst neviděl, tak vesněs asi stačí že když uvidí stůj a jen by vyhodil rychlost tak ho to nejspíš zastaví ještě v tunelu... Trať se tam rovná až venku před portálem.

korenov.jpg

korenov1.jpg
jafobe

Příspěvekod medwa » čtv 05 led, 2023 6:13 pm

jafobe píše:
medwa píše: ... Byť i zde se nabízí reálná výjimka - tabulka s křížem před dolním portálem kořenovského tunelu jako předvěst vjezdového návěstidla do Kořenova (když tam ještě býval výpravčí).

S ohledem na to jak rychle se jede nahoru kořenovským tunelem, s tím že návěst která je asi 100 metrů před portálem a je vidět už kus cesty tunelem nahoru, tam asi není (nebyla) potřebná světelná předzvěst. A pokud by nebyla taková mlha nebo sněhová vánice že by na návěst neviděl, tak vesněs asi stačí že když uvidí stůj a jen by vyhodil rychlost tak ho to nejspíš zastaví ještě v tunelu... Trať se tam rovná až venku před portálem.

korenov.jpg

korenov1.jpg

Souhlasím - a díky za fotky té situace!
medwa

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště