Moje podněty:
- ještě uvaž, zda dělat kočkopsa (výhybky analog, jízda DCC). Pokud nebudeš ovládat i výhybky, máš cestu k automatizaci provozu uzavřenou (i když, předělat se to dá vždycky s většími-menšími problémy). Automatické řízení vyřeší za tebe i problém s přesným zastavením v SN, bez kamery a podobných vychytávek. Na tom rozhodnutí také závisí optimální rozmístění detekce obsazení v blocích.
- s přístupem do SN: pochopil jsem, že toto je Tvé první kolejiště. Ze své trpké zkušenosti musím varovat, aby ses vyvaroval složitostem. Odnímatelná horní stanice je OK, ale mysli na to, že budeš muset demontovat pokaždé, když Ti vlak vyskočí na srdcovce, řízne výhybku, rozpojí se souprava apod. A to se stane každou chvilku. Pokud bych neměl mít pohodlný přístup z boků a případně (také) zespodu, vůbec bych do toho nešel.
- jak bude kolejiště umístěné? Není možné udělat rám na kolečkách? Rozměr je k tomu vhodný a pokud se cokoliv stane, zůstane po odsunutí přístup zezadu volný.
- až budeš mít definitivní plán, vymysli (a nakresli) si konstrukci rámu. Také jsi (asi?) neuvedl, jaké přestavníky hodláš použít? Na tom závisí umístění žeber rámu a další konstrukční prvky (např. nohy, ale třeba i tloušťka podloží)
- ad podloží a další: k tomu se ještě dostaneme, prohlížej fórum a vybírej. Pamatuj, že pokud budeš chtít propustek u dolní stanice na úrovni +-0, musíš základ situovat minimálně na úroveň -10, lépe -15.
- mohu jen doporučit, než se do toho pustíš naostro, všechny kroky a postupy si napřed vyzkoušej nanečisto, na kousku překližky, na prkénku apod. Včetně např. skladby a lepení podloží, pokládky kolejí, štěrkování, barvení, ovládání výhybky s reálnou tloušťkou podloží atd. Uvidíš, kolik věcí, i zdánlivých detailů, je nutno předem rozmyslet. Možná by neškodilo spáchat nejdřív malé zkušební dioráma, kde můžeš vše otestovat?
Edit: teda když už mne kolega "zlámalík" prásknul, podívej se na postup výstavby sem:
https://foxfoxfox.rajce.idnes.cz/Dolany ... kolejiste/ (Prosím, neber to jako nevhodnou sebeprezentaci, jsou tu mnohem lepší příklady, ale možná tam najdeš inspiraci pro různé kroky).
TT, DR5000, Z21, iTrain...