kolejiště TT Chrpov podle MF (90x135cm)

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kolejiště TT Chrpov podle MF (90x135cm)

Příspěvekod Fox » čtv 03 lis, 2022 2:03 pm

v SN ta kusá vlevo: nešla by oblouková výhybka nahradit přímou a vyhnout se tak tomu esíčku??
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Zlámalík » čtv 03 lis, 2022 2:43 pm

Návrh inspirovaný Ivanem:
Snímek obrazovky 2022-11-03 154220.jpg
Snímek obrazovky 2022-11-03 154220.jpg (24.54 KiB) Zobrazeno 2175 krát

V nejužším místě je 42 mm odstup, mělo by to stačit, pokud nebudeš provozovat na téhle koleji patrové vozy Bmto.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Fox » čtv 03 lis, 2022 2:51 pm

Zlámalík: bingo! Tak o toto zhlaví jsem se pokoušel u mojí verze a nějak jsem to nevymyslel... sedne tam skvěle.
Fox

Příspěvekod Ivan » čtv 03 lis, 2022 5:46 pm

Zlámalík: ano, tak jsem to myslel ;). Říkal jsem si, že to večer zkusím, ale ušetřil jsi mi práci, za což děkuji.

Myslím, že na daném prostoru se z toho vylouplo pěkné kolejiště ;)
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod dansemacabre » čtv 03 lis, 2022 5:58 pm

Díky za všechny nové náměty! Ve skryťáku jsou nejdelší koleje, jaké jsem tam byl schopný dostat. Delší už se prostě nevejdou, aniž bych musel rozšiřovat o dalších 5 cm, což by sice šlo (nejsem zas tak limitovaný místem), ale taky se s tou velikostí musím někde zastavit a už teď jsem na větším rozměru, než jsem se chtěl původně s prvním kolejištěm vejít. Ještě jsem tam schopný přidat jednu delší kusou, ale ty průjezdné už zkrátka nemám jak a kam natáhnout.

To je zároveň odpověď na to, proč je v vlevo ve skryťáku ta oblouková s esíčkem místo rovné. Jednoduše proto, že rovná kolej by znamenala nutnost rozšířit kolejiště o další centimetry. Ten vývod bude zatím slepý, ale má to být (stejně jako kolej vlevo dole a jedna na koncovém nádraží) příprava na budoucí možné rozšíření kolejiště do strany.

A proč je ve vlečce koncového nádraží trojcestná výhybka? Klasická se tam nenacpe, pokud chci zachovat nápad skryťáku přístupného z vrchu tím, že odklopím terén. To je i důvod, proč je ta vlečka 10 cm od kraje kolejiště.

Díky za tip s delší výhybkou a jiným řešením záhlaví, zkusím to ještě trošku přešoupat podle Zlámalíkova návrhu (díky za něj!)

Tvar a rozložení kolejí se tím pomalu finalizuje, moc nového už se vymyslet nedá.
dansemacabre

Příspěvekod dansemacabre » čtv 03 lis, 2022 6:10 pm

Teď bych měl další otázky, a sice:
1) Které úseky kolejiště odizolovat samostatně a připravit na moduly obsazenosti nebo jinou elektroniku? Přiznám se, že v tom úplně plavu, zatím jsem jezdil jen po stole.
2) Můžu stavět bez korku, rovnou na styroduru? Kolejiště je sice v rovince, takže bych to mohl hodit na překližku, ale chci tam udělat údolíčko s potokem, čili proto ten styrodur.
3) Kdo vyrábí ty pěkné výhybkové ovladače s naznačeným kolejištěm a diodami? (chci mít výhybky v analogu a v digitálu jen mašiny a sledování obsazenosti kvůli brždění, zastavování lokomotiv aby se nesrazily a pod. Ovládání multimausem/mobilem). Mimochodem, ty couvací kamery ve skryťáku jsou supr nápad za pár korun!
dansemacabre

Příspěvekod Zlámalík » čtv 03 lis, 2022 7:23 pm

1) Na izolace jsou tu jiní kujóni a bude záležet, jestli chceš automatizovaný provoz (iTrain, RocRail apod.) nebo jen sledovat obsazení.
2) Ne, budeš mít problém s vytvarováním štěrkového lože. Pásek pěnové gumy nebo sádrokartonářské pásky (25 mm široký, 3 mm vysoký) imituje akorát rozměry a jen to zasypeš štěrkem. Ve stanici by to být nemuselo (resp. se guma lepí celoplošně), ale pozor, abys vystihl různé příkopy na vodu atd. Je dobré mít kam jít do hloubky. Koukni na díla Foxe nebo třeba na Moduly Brno.
3) Každý šikovný modelář! :D
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » čtv 03 lis, 2022 8:07 pm

dansemacabre píše:...nejsem zas tak limitovaný místem...

Jak moc jsi limitovaný na výšku? Pokud ne moc, tak co zkusit udělat skryté nádraží v přední části ve spodním patře? Takhle nějak viewtopic.php?f=1&t=4120&start=390#p309361
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod dansemacabre » čtv 03 lis, 2022 8:30 pm

To jsem už zkoušel vymyslet a dokonce by mi to ušetřilo 5 cm hloubky, ale nedaří se mi vykoumat, jak tam udělat odbočku dolů, aby to vyšlo s výškou alespoň na 70mm pod povrch a se stoupáním do 4 stupňů. Leda spirálou, ale to už je konstrukčně poměrně složité řešení.
dansemacabre

Příspěvekod Fox » pát 04 lis, 2022 5:47 am

Moje podněty:
- ještě uvaž, zda dělat kočkopsa (výhybky analog, jízda DCC). Pokud nebudeš ovládat i výhybky, máš cestu k automatizaci provozu uzavřenou (i když, předělat se to dá vždycky s většími-menšími problémy). Automatické řízení vyřeší za tebe i problém s přesným zastavením v SN, bez kamery a podobných vychytávek. Na tom rozhodnutí také závisí optimální rozmístění detekce obsazení v blocích.
- s přístupem do SN: pochopil jsem, že toto je Tvé první kolejiště. Ze své trpké zkušenosti musím varovat, aby ses vyvaroval složitostem. Odnímatelná horní stanice je OK, ale mysli na to, že budeš muset demontovat pokaždé, když Ti vlak vyskočí na srdcovce, řízne výhybku, rozpojí se souprava apod. A to se stane každou chvilku. Pokud bych neměl mít pohodlný přístup z boků a případně (také) zespodu, vůbec bych do toho nešel.
- jak bude kolejiště umístěné? Není možné udělat rám na kolečkách? Rozměr je k tomu vhodný a pokud se cokoliv stane, zůstane po odsunutí přístup zezadu volný.
- až budeš mít definitivní plán, vymysli (a nakresli) si konstrukci rámu. Také jsi (asi?) neuvedl, jaké přestavníky hodláš použít? Na tom závisí umístění žeber rámu a další konstrukční prvky (např. nohy, ale třeba i tloušťka podloží)
- ad podloží a další: k tomu se ještě dostaneme, prohlížej fórum a vybírej. Pamatuj, že pokud budeš chtít propustek u dolní stanice na úrovni +-0, musíš základ situovat minimálně na úroveň -10, lépe -15.
- mohu jen doporučit, než se do toho pustíš naostro, všechny kroky a postupy si napřed vyzkoušej nanečisto, na kousku překližky, na prkénku apod. Včetně např. skladby a lepení podloží, pokládky kolejí, štěrkování, barvení, ovládání výhybky s reálnou tloušťkou podloží atd. Uvidíš, kolik věcí, i zdánlivých detailů, je nutno předem rozmyslet. Možná by neškodilo spáchat nejdřív malé zkušební dioráma, kde můžeš vše otestovat?

Edit: teda když už mne kolega "zlámalík" prásknul, podívej se na postup výstavby sem: https://foxfoxfox.rajce.idnes.cz/Dolany ... kolejiste/ (Prosím, neber to jako nevhodnou sebeprezentaci, jsou tu mnohem lepší příklady, ale možná tam najdeš inspiraci pro různé kroky).
Fox

Příspěvekod hank61 » pát 04 lis, 2022 6:46 am

Lépe, než Fox bych to asi nepopsal. Pokud je to tvůj první projekt, zvážil bych některý z plánků, který má skryté nádraží nikoliv v podzemí, nýbrž za kulisou. Ušetří ti to spoustu starostí se stavbou i provozem. Samozřejmě, že je to vždycky něco za něco. V každém případě, a to i z vlastní zkušenosti doporučuji u prvního projektu především jednoduchost. I zde na fóru lze najít jednoduchá a přitom moc hezky zpracovaná kolejiště. :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod dansemacabre » pát 04 lis, 2022 9:45 am

Měl jsem v plánu začít stavět rovnou tohle kolejiště, zatím na rovince bez terénu - byla by to zpočátku jen pokládka kolejí základního oblouku bez koncového nádraží a pokus o zprovoznění výhybek. Terén a všechno další postupně později, ale ten základ na placce aby už byl na ježdění. Na placce i proto, aby se dalo celé kolejiště sundat ze stolu a schovat za skříň. Přidání koncového nádraží, terén a vyvýšení až cca za rok nebo dva, až se uvolní místo po stěhování.
Půjdu asi cestou největší jednoduchosti: boční přestavníky od Tilligu. Ovládání kolejiště jsem chtěl analogové s přípravou na digitál hlavně proto, abych to mohl sám ovládat, ne aby se kolejiště ovládalo samo. Nevylučuju, že v budoucnu to bude plně digitální, ale teď ze začátku, když v tom úplně plavu, chci jít jednodušší cestou, byť asi ne úplně nejlepší.

Fox: Za odkaz na galerii díky, je to hodně inspirativní (a taky trochu zahlcující, když vidím, kolik práce v tom ještě bude).
dansemacabre

Příspěvekod dansemacabre » pát 04 lis, 2022 10:15 am

No a pak je tu ještě možnost vrátit se úplně na začátek k původnímu plánku od Milana Ferdiána jen s minimem úprav. Což znamená oblouk ke koncovému nádraží 280mm, stoupání 4° a odkrytí (teď už ne skrytého) nádraží zmenšeného na dvě koleje, případně jeho umístění za kulisu.
Přílohy
Chrpov krajina – DF.jpg
dansemacabre

Příspěvekod Zlámalík » pát 04 lis, 2022 10:22 am

dansemacabre píše:Měl jsem v plánu začít stavět rovnou tohle kolejiště, zatím na rovince bez terénu...

Chápu, jenže pak si hrubě a zbytečně naběhneš. Když nic, na tu placku nalep styrodur (XPS, extrudovaný polystyren)) a pod koleje tu pěnovou gumu nebo sádrokartonářskou pásku, případně korek. To ti dovolí vyzvarovat štěrkové lože a odvodnění kolem tratě. Když korek nalepíš Herkulesem (vodou ředitelnou disperzí), budeš ho moci časem i rozlepit a předělat. Po tom už pak hned můžeš jezdit - a až se ti zachce sochat terén, budeš mít kam.

Protože koleje nejsou ve skutečnosti na úplné rovině, vždy musí mít štěrk, nějaké odvodnění atd. - viz zde na Parostroji

XPS mají v každém Bau- obchodě, stavebninách apod. Neber EPS, "kuličkový" polystyren, ale XPS, extrudovaný.
Stavebniny mají XPS od 20 mm, ale kdyžtak vezmi tenký třeba odsud: https://www.promodely.cz/polystyreny/XPS - obecně ty "podkladní" polystyreny jsou řídké a měkké a bortí se.
Korek koupíš taky v Bau-, OBI apod., buď to mají jako pláty, nebo jako kuchyňské prostírání, bývají to vyřezané obdélníky 40 x 30 cm, sílu potřebuješ cca 3 mm.
A poznámka - před lepením si povrch XPS zdrsním hrubým šmirglem, nebo aspoň špičkou nože, abych otevřel póry a lepidlo se mělo kde chytit.

Já stavěl kdysi taky placku, jen placatou, můžeš se inspirovat - https://tt120.zlamal.cz/cast-prvni-zhotoveni-panelu/
Dnes bych navíc pod stanici dal aspoň 5 mm nějakého materiálu, jak píšu - a takhle vnikla předloni Malá Paka: https://tt120.zlamal.cz/mala-paka-kolejiste-na-okno/
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pát 04 lis, 2022 10:27 am

dansemacabre píše:No a pak je tu ještě možnost vrátit se úplně na začátek k původnímu plánku od Milana Ferdiána jen s minimem úprav. Což znamená oblouk ke koncovému nádraží 280mm, stoupání 4° a odkrytí (teď už ne skrytého) nádraží zmenšeného na dvě koleje, případně jeho umístění za kulisu.

Proč 280? Však kolejiště natáhni na těch 145 cm, jako jsi už měl a to se musí vejít s r310, si myslím.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště