498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Příspěvekod Pawlik » úte 01 lis, 2022 6:37 am

Klasik píše:Pawlik: někdy méně znamená více.

Nevím, člověče, co máte za problém. Nejdřív si o mě otřete ústa, pak zjistíme, že ani vy, ani váš advokát v životě neviděl model pětispřežní lokomotivy a pevnými krajními nápravami a nakonec mi posíláte rady.
Snad se vám dostalo ponaučení, že se máte chovat slušně a psát jen tehdy, máte-li něco k věci. Jestli jste měl chuť se nad někoho povyšovat, vybral jste si špatně.
Pawlik

Příspěvekod sidlo » úte 01 lis, 2022 6:51 am

Matěj píše:I podle mých prvotních zkušeností se mašinka chová občas nevyzpytatelně. Po zapnutí ústědny (z21) někdy vůbec nereaguje na povely, někdy se rozjede maximální rychlostí a nedá se zastavit...

Na to si stěžuje více uživatelů.
Doporučuji, stejně jako
vvitty píše:Dekoder ma z vyroby povoleny provoz na 5 ruznych systemech. Doporucuji ponechat pouze DCC a zbyle vypnout.

Vypnout analogový režim, případně další mfx..., a ponechat pouze NMRA DCC.
sidlo

Příspěvekod Michal Dalecký » úte 01 lis, 2022 7:09 am

Pánové kroťte vášně a hlavně pište k tématu. Vaše rozbory a prohlášení na posledních dvou stranách nikoho nezajímají. Děkuji.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Kulsud » úte 01 lis, 2022 7:23 am

A2C já jsem řešil to "táhlo šoupátka". Předem se omlouvám za neodborný výklad. Ta plastová tyčka, která se vysouvá, je zasunutá jako pantík na dvou místech. Jedno je viditelné na fotce, druhé je cca uprostřed rámu. Tam je ten pantík jenom nasunutý v drážce. Je o velikosti ccca max 2x2 mm. Špičatou pinzetou jsem ho nasadil zpět do drážky a "silou" jsem natlačil vysouvající se plastovou červenou tyčku i do tohoto pantíku. A jde to docela těžko, takže to nemohlo vypadnout jen tak. Myslím, že to je chyba výroby. Takže máte 3 možnosti. Buď to nebylo zasazené vůbec a je potřeba natlačit tu plastovou tyčku tam kam patří, nebo to nebylo nasazené vůbec a ten "pantík" je vypadlý (to byl můj případ, našel jsem ho jak se bezprizorně povaloval na rámu - lekl jsem se, že je ulomený, ale jen nebyl nasazený na správném místě - najdete ho na kolejišti, nebo v krabičce), nebo ho nenajdete vůbec a máte problém.
Kulsud

Příspěvekod lubbik » úte 01 lis, 2022 8:31 am

Šoupal jsem teď s kamarádem na nádraží laminama a Albatros z ničeho nic opět naplno vystřelil.
lubbik

Příspěvekod jirie123 » úte 01 lis, 2022 8:45 am

lubbik píše:Šoupal jsem teď s kamarádem na nádraží laminama a Albatros z ničeho nic opět naplno vystřelil.

Možná už chápu proč bude na jaře další dodávka Albatrosů -
- polovina se jich roztříská pádem z kolejiště na zem :evil:
jirie123

Příspěvekod StandaR » úte 01 lis, 2022 8:52 am

lubbik píše:Šoupal jsem teď s kamarádem na nádraží laminama a Albatros z ničeho nic opět naplno vystřelil.

To co tu zmiňujě Sidlo se zkoušelo :?:

sidlo píše:
vvitty píše:Dekoder ma z vyroby povoleny provoz na 5 ruznych systemech. Doporucuji ponechat pouze DCC a zbyle vypnout.

Vypnout analogový režim, případně další mfx..., a ponechat pouze NMRA DCC.
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod radeksindy » úte 01 lis, 2022 9:23 am

Pawlik: ROCO 555.1 má všechny nápravy posuvné, žádná není pevná. Nejméně posuvná je ta pod budkou, protože je v převodovce, ale to už jsem psal (má cca jen 1,5 mm posuv). Druhá nejméně posuvná je ta první, ale ne proto, že by to tak bylo konstrukčně výhodné, ale proto, že konstruktér musí zabránit tomu, aby se v obloucích tato náprava nevysunula a nezasekla se zevnitř o pravítka křižáku. Modely parních lokomotiv musí mít obykle rozšířenou osovou vzdálenost parních válců, protože je nutné získat prostor pro kola a rozvod. Jenom kola jsou nejméně o 1,45 mm širší než by odpovídalo přepočtu a záleží na konstruktérovi, kolik si přidá u válců. Čím modelovější lokomotiva, tím méně se přidává, ale zároveň bývají omezenější možnosti řešit průjezdnost malými oblouky. Někdy je vidět, že konstruktéři nepatrně vyosí díru ve válcích a korigují tak tuto nepřesnost. Skutečná lokomotiva 498.1 má osy válců vzdálené 2160 mm a osy středů vychází přibližně na vnější hranu talíře nárazníku. Podle fotky modelu z čela jsou na každé cca 2 mm, což je dost a konstruktér tak nemusel tolik omezovat posuvnost první nápravy a model se podle fotky Michala Daleckého vejde do poloměru 358 mm. Něco za něco. Ale nikdo nedělá krajní osy pevné, protože to je konstrukční nesmysl.

S tou osou to není vtip. Kdybych já chtěl tvrdit, že se otáčí podél osy, tak bych považoval za dobré vědět, kde ta osa přibližně je :wink:
radeksindy

Příspěvekod Dovi » úte 01 lis, 2022 10:35 am

lubbik píše:Vidím, že nejsem jediný, komu se mašina sama rozjela. Já díky tomu neplánovaně vyzkoušel hned po vybalení metrový volný pád z kolejiště, mašina se rozletěla naplno bez zvuku a projela kusou kolej, jak ze špatného filmu... Světe div se, na mašině praskla pouze spojka mezi tendrem a vycvakl se kryt dekodéru na tendru. Tomu říkám blbu vzdorný model. Každopádně u modelu za tolik zlaťáků to zamrzí...

Pánové,
v zájmu zabránění zbytečných škod u dalších kolegů při nevyžádaných rozjetích lokomotiv a jejich akceleracích na maximální rychlost, nechtěl byste někdo z vás, kdo již tenhle model máte, sepsat a vložit sem pro ostatní "polopatistický návod", jak na Albatrosovi umožnit pouze protokol DCC?
Čili jak ty ostatní zbytečné rušivé možnosti (dle bolestných zkušeností škodlivé) deaktivovat?

Připadá mi, že by se to snad mohlo dát nastavit v CV 50 (...?)
Ale jistý si tím nejsem, ještě ten model nemám, a tak jsem se zatím jen zběžně díval po hodnotách CV z materiálů na internetu.

prcek píše:K těm nekontrolovatelně se řítícím modelům, u dekodérů se dá v CV29 zakázat provoz na stejnosměrný proud. někdy to pomůže - i když si dekodér splete DCC s PWM, tak na něj dlabe.
https://ncedcc.zendesk.com/hc/en-us/art ... -explained

Je to řešitelné (jenom) přes CV 29 ?
Ohledně CV 50 jsem totiž našel toto:

CV_50_Alternativni_protokoly.png
CV_50_Alternativni_protokoly.png (3.78 KiB) Zobrazeno 2690 krát

Podle této MATRIXové dokumentace by se měl uživatelsky nahodit třetí nejméně významný bit, čili CV 50 nastavit na hodnotu 4... (?)

Prosím někoho, kdo ten model již vlastní a to "nebezpečné" tovární nastavení již umravnil, o vyjádření k tomuto problému - doufejme, že snadno řešitelnému.

Za všechny stávající a budoucí uživatele už předem díky.

___

P. S.

prcek a Sandy:
Děkuji za pochopení ironie i bez smajlíků, a Sandymu též za dobrý nápad s losováním "O zlatého Čurdu" :--)

jipol57, novk2007, Pawlik, lubbik a A2C (snad jsem nikoho neopomenul):
Díky vám všem za zprávy ohledně ochozů lokomotivy a za fota.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod sidlo » úte 01 lis, 2022 10:50 am

Manuál k 498.104 je trochu jiný. Je tam napsáno, že DCC se vypnout nedá, ale ostatní protokoly vypnout lze.
sidlo

Příspěvekod vvitty » úte 01 lis, 2022 12:56 pm

Sidlo : To neni zcela presne. Manual rika doslova ze lze vypnout vsechny protokoly krome toho aktualne pouzivaneho (logicky, jinak by z dekoderu vzniklo tezitko). Takze pres mfx zrejme pujde vypnout DCC...

Ad vypnuti ostatnich protokolu - viz navod k modelu. Do CV 50 zapsat hodnotu 4. Tim dojde k vypnuti ostatnich rezimu - zda to povede i k odstraneni nahodnych rozjezdu musi vyzkouset a poreferovat nekdo kdo tu masinu realne provozuje s dalsimi modely. Pro me to znamena ze bych to musel dat na testovaci stolici a stravit odpoledne testovanim...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod novk2007 » úte 01 lis, 2022 1:21 pm

Tak Albatros z Plzně plní titulní stránky železničních časopisu po Německu. Někde dokonce vydali celou historii teto lokomotivy . Trix a Märklin si i zaplatili inzerci na jejich model s kat číslem atd hodně časopisu tomu věnuje pozornost někde se i ukazali fotky z histoie a jejich provozu . .
novk2007

Příspěvekod sidlo » úte 01 lis, 2022 2:43 pm

498.104_CV50.png
sidlo

Příspěvekod horak » úte 01 lis, 2022 3:39 pm

Pozor!!!
Je tam jedna tabulka a tá je označená ako CV DCC :!: A tá sa obsahovo líši v tom CV50, kde je "4" zodpovedajúca MM (pod DCC sa samotné DCC vypnúť nedá).
2022.11.01 164314.png

A opačne, je tam tabulka CV pre MM, tak tam je v CV50 uvedené DCC a tam sa zas nedá vypnúť MM...
2022.11.01 165522.png
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Dovi » úte 01 lis, 2022 4:05 pm

...čili to přesně potvrzuje logický vývod kolegy vvitty o pár příspěvků výše
(dekodér si hlídá, aby se ani omylem nedal uživatelsky deaktivovat na úplně všech "kanálech")
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)