H0 - Albatros 498.104 Trix - zapojení dekodéru

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: H0 - Albatros 498.104 Trix - zapojení dekodéru

Příspěvekod vperlik » sob 22 říj, 2022 10:54 pm

vvitty píše:Tak porad se da udelat nova DPS s "vhodnejsim" zapojenim.

Tak samozřejmě, ale musela by se udělat jak do tendru, tak do lokomotivy (a pak by šel použít třeba i dekodér s jiným konektorem, např. PLUX22). Problém je množství vodičů mezi tendrem a mašinou, musely by se přidat ještě dva další vodiče a použít větší konektor. Nebo oželet nějaké funkce, např. při vynechání kouře by bylo drátů dost. Celkově dost náročná úprava.
ČSD H0, DCC, epocha IIIa-IVb
vperlik

Příspěvekod vperlik » ned 23 říj, 2022 3:53 pm

horak píše:V zozname náhradných dielov je položka 3 - Rauchgenerator E363 506. Toto nebude klasický Seuthe - ani zrovna rozmer nie je malý. Viď obr.
Screenshot_20221023_001512.jpg

Preto si myslím, že to bude mať v sebe nejaký ventilátor. Ale hádať sa nebudem.

Ano, máte pravdu, je to plnohodnotný dynamický generátor kouře s malinkým ventilátorem (motorek na 2,8V). Loko jsem rozebral, generátor také, takže už víme, co je uvnitř a jak je to udělané. Dám sem detailní fotky.
V loko je deska, která je téměř stejně složitá, jako dekodér. Je na ní můstkový usměrňovač a impulzní zdroj (DC/DC converter), ten je na spodní straně desky. Takže LOKO má opravdu svůj napájecí zdroj. Pak je tam 16-bitový MCU, který zřejmě bude tím extenderem pro SUSI, tj. pro nás černá skřínka. Ten řídí přes tranzistory generátor kouře a další výstupy, Do této základní desky vedou všechny vodiče z tendru, K desce je přes konektor připojen gen.kouře a další pomocná destička, na které je několik diod a rezistorů, z ní vedou vodiče k reflektoru, osvětlení kabiny a imitace topeniště. Deska gen.kouře má 6 pinů - napájení motorku ventilátoru, topný rezistor a teplotní čidlo.

horak píše: A čo sa týka tej SW nekompatibility, tak som nemal na mysli SUSI, ale to, že tu bolo povedané, že Fo3 je logický a Fo4 je "silový". A u ZIMO sa dá zmeniť typ len ako pár. Buď oba logické (typ C) alebo "silové" (typ D). V tomto vidím zámernú nekompatibilitu. Samozrejme ak je to tvdrenie správne, ze jeden je taký a druhý onaký....

Fo3 vede do toho procesoru v lokomotivě, takže je klidně možné, že jeho vstup má pull-up rezistor proti 5V (a proto tam vidím tuto úroveň) a Fo3 je také spínán jako OC, stejně jako Fo4. Pak by ale byl Marklin-dekodér jako ZIMO verze D. Mě zarazilo, že se v testeru ten origo dekodér nechová ani jako C ani jako D.
horak píše:A to že sa cez SUSI sa rozširujú počty výstupov, to viem. Niečo obdobné má riešené žeriav EDK750 ROCO.

Aha, takže nic neobvyklého. Žeriav EDK750 nemám, ale říkal jsem si, jak asi všechny ty funkce jedním dekodérem řídí ...
Já jsem si myslel, že se musí to rozšíření a komunikace přes SUSI nějak v tom hlavním dekodéru zapnout, ale nic jsem o tom nenašel, znamená to, že se nastaví jen to mapování funkcí v CV extenderu a ta komunikace přes SUSI už funguje automaticky ?
vperlik

Příspěvekod jipol57 » ned 23 říj, 2022 4:59 pm

Měl bych takový laický dotaz.
Když se takto SUSI využívá, tak nějaké ty podprogramy už má dekodér v sobě, jako nějaké knihovny? Nebo se musí naprogramovat a dohrát podobně jako zvuky?
jipol57

Příspěvekod vperlik » ned 23 říj, 2022 9:03 pm

jipol57 píše:Měl bych takový laický dotaz.
Když se takto SUSI využívá, tak nějaké ty podprogramy už má dekodér v sobě, jako nějaké knihovny? Nebo se musí naprogramovat a dohrát podobně jako zvuky?

Jistě jsou tu lidé, kteří o tom ví asi více a v minulosti už s tím přišli do styku. Já jsem zatím stačil si najít dokumentaci s popisem interface SUSI (ver. 1.3) a ono je to vlastně dost jednoduché. Je popsán způsob komunikace, je to jednoduchá sériová linka. Každá funkce F0 až F28 se dá namapovat zápisem do příslušného CV (900 výše) na nějaký funkční výstup toho SUSI-dekodéru (také tomu někde říkají extender) + nějaké další parametry s tím svázané. A to je v zásadě celé. Hlavní dekodér ty příkazy po SUSI jen odesílá a ten extender když je má namapované na sebe, tak něco vykoná. Na hlavním dekodéru se nic nezapíná, nenastavuje, implicitně je SUSI zapnuté. To, jak ten extender s funkcemi naloží, je věcí jeho firmware, to ta specifikace neuvádí. Např. ten v Albatrosu pomalu rozsvěcí a zhasíná přední reflektor nebo náhodně bliká LEDkou v topeništi (imitace ohně). Také sám obsluhuje generátor kouře (jen rytmus rázů páry mu dodává hlavní dekodér).

Takže už jsem v Albatrosu vyzkoušel dekodér ZIMO MX644D. Nebo to musí být MS440D, případně MS440C přepnutý na D - zkrátka musí to být verze s OC výstupy na AUX3 a AUX4, to už je definitivně ověřené.
No a ono to funguje a to včetně funkcí přes SUSI :lol: Samozřejmě zatím jsou namapované na původní funkční tlačítka a nefungují některé věci, které souvisí se správným nastavením dekodéru, při ručním ovládání ale funguje úplně všechno.

Tak zase další krůček k cíli ....
vperlik

Příspěvekod horak » pon 24 říj, 2022 5:07 am

OK, takže ak som správne pochopil, tak v prvom kole stačilo vyčítať nastavenie CV900 a vyššie - priradenie funkcií z pôvodného dekodéra mSD3 a následne tie isté hodnoty stačilo "namlátiť" do rovnakých CV v ZIMO dekodéri. A to SUSI fungovalo rovnako ako originál, hej?

man_susi_1.31.pdf
Tento manuál k SUSI som našiel na webe.
(263.43 KiB) 209 krát
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod jipol57 » pon 24 říj, 2022 11:08 am

Díky za vysvětlení systému SUSI.
jipol57

Příspěvekod vperlik » pon 24 říj, 2022 3:09 pm

horak píše:OK, takže ak som správne pochopil, tak v prvom kole stačilo vyčítať nastavenie CV900 a vyššie - priradenie funkcií z pôvodného dekodéra mSD3 a následne tie isté hodnoty stačilo "namlátiť" do rovnakých CV v ZIMO dekodéri. A to SUSI fungovalo rovnako ako originál, hej?

Příloha man_susi_1.31.pdf je dlouhodobě nedostupná.

V první řadě děkuji za "off-line" verzi manuálu k SUSI, já našel jen webovou verzi a link z DCCWiki na NMRA stránky již nefunguje.

Je to mnohem triviálnější, funkce toho SUSI dekodéru se automaticky namapovaly k "master" dekodéru, takže do něj nebylo třeba nic přenášet. Samozřejmě funkce zůstaly stále přiřazeny ke stejným tlačítkům.

Podle mne si "master" dekodér těch SUSI-CV vůbec nevšímá, jen všechny příkazy poslušně kopíruje i na SUSI (kromě toho, že je také sám zpracuje). To se projeví tak, že, že když mám např. ve zvuk.projektu "master" dekodéru na F6 nějaký zvuk (nebo je to funkční výstup), tak se na F6 přehraje tento zvuk a současně se v Albatrosu rozsvítí světlo v budce (to zařizuje SUSI-dekodér v lokomotivě). Podobně fungují i ostatní funkce na F1, F6, F12 atd.

Jak přesně funguje čtení CV od 900 a výše, to nevím, ale musí se logicky číst z toho SUSI-dekodéru, nikde jinde nejsou uloženy. A určitě to nějak funguje, protože např. software ZPP-Konfig, který komunikuje s programátory od ZIMO (např. MXULFA), má volbu "přečíst i SUSI CV (od 897)". Proto jsou pro SUSI vyhrazené CV od 897 do 1023, kam už běžné dekodéry nezasahují.

Změna CV900 a vyššie bude potřeba pro změnu mapování "SUSI-funkcí" na jiná tlačítka podle zvyklostí v Petrově projektu. Zatím jsem k tomu nenašel odvahu, ale snad to půjde a nemá to Märklin/Trix napevno, což prý je jejich dobrým zvykem.

Největší problém se zatím rýsuje to FA3 jako výstup rázů páry, to je v ZIMO skutečně napevno do FA4 (což je spíš problém u ZIMO, že to nejde konfigurovat), my bychom to potřebovali do FA3. Vše ostatní snad půjde vyřešit a nastavit. Předpokládám, že i v nových dekodérech MS to bude takto stejně. Bohužel nemám staženou aktuální verzi kompletní dokumentace k MS-dekodérům a dnes nějak nefunguje u ZIMO jejich web.
V krajním případě, když to nepůjde "softwarově", by se musela udělat úprava na desce v tendru, např. prohodit mezi sebou FA3 a FA4. A nebo kdo si potrpí na echt čisté řešení, tak navhnout novou desku, která není vůbec složitá, je na ní minimum součástek.
Pokud by nešly přemapovat SUSI-funkce změnou CV, znamenalo by to pro Petra udělat nějakou kompromisní verzi zvuk.projektu, kde by zůstaly SUSI-funkce tak jak je má Albík nyní. Firmware v procesoru SUSI-dekodéru nepřeprogramujeme.

Když jsem si na několika místech v manuálu k MX-dekodérům ZIMO přečetl postěžování, , jak si Märklin dělá co chce a nejen že nedodržuje standardy rozhraní, ale ještě i to své "jinak" každou chvíli mění, tak považuji za zázrak, že ten ZIMO dekodér v jejich modelu vůbec nějak funguje.

A ještě slíbené obrázky:
Přílohy
IMG_20221023_110149.jpg
IMG_20221023_105656.jpg
IMG_20221023_104124.jpg
Naposledy upravil vperlik dne pon 24 říj, 2022 3:14 pm, celkově upraveno 1
vperlik

Příspěvekod vperlik » pon 24 říj, 2022 3:13 pm

Pokračování, kouř.generátor:
Přílohy
IMG_20221023_113433.jpg
IMG_20221023_112727.jpg
IMG_20221023_104937.jpg
vperlik

Příspěvekod vperlik » pon 24 říj, 2022 3:16 pm

Ještě jeden pohled na vnitřek lokomotivy s demontovaným gen.kouře:
Přílohy
IMG_20221023_112547.jpg
vperlik

Příspěvekod horak » pon 24 říj, 2022 4:22 pm

Jasné... ďakujem za nakopnutie s tými SUSI CV 897 a vyššie... už mi je jasné, že sa čísla neukladajú v CV "MASTER" dekodéra, ale sa len cez neho komunikačne "prelejú" - oni sú fyzicky uložené v SUSI dekodéri.

K tomu formátu/obsahu CV900 a viac:
Prvá skupina CV mapuje výstup a ďalšia skupina CV upravuje vlastnosti. Škoda, že som viac z webu nevydoloval. Asi to bude treba skúsiť / "vyzistiť" ako sa výstup priraďuje (akým klúčom) a ako sa napr. dá aktivovať/zrušiť postupné rozsvietenie/stlmenie (LED) výstupu, prípadne ďalšie efekty. Albatros mi už konečne cestuje tak sa k tomu dostanem neskôr.

Asi sa skúsim porýpať v EDK750 ROCO - tam sú nakonfigurované pozičné LED, reflektor a jednotlivé motory na všetky typy pohybu ramena/háku (okrem vlastnej jazdy po koľajniciach). Ten "ROCO projekt" by som rád upratal na priradenie podla šablóny JACEK + logickejšie ovládanie pohybu ramena/háku. Ale tiež by som nerád niečo roz..bal...

Ale vráťme sa k Albatrosovi...
Ten problém ventilátora dymu (u ZIMO) natvrdo priradenom na Fo4 je možno iba SW problém ZIMO - možno by stálo za úvahu o tom presvedčiť vývojárov aby to bolo volnejšie konfigurovatelné aj na iné výstupy. Ale to treba mať páky v ZIMO a bude to časovo na dlhé lakte (ak vôbec). Je možné, že by to mohlo nejako súvisieť s HW riešením konkrétneho výstupu?

Áno, nová doska plošného spoja v tendri by to vyriešila s Fo3<->Fo4 (teraz asi najrýchlejšia cesta).
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Jacek » úte 25 říj, 2022 3:02 pm

Dnes mám možnost zkoumat tento překrásný model.
Originální dekodér v testeru MXTAP opravdu bliká výstupem FA3 a v dekodérech Zimo je to natvrdo na FA4. Ptal jsem se Zimo, dovolím si dát sem část odpovědi

Kód: Vybrat vše
"CV#133 > 0 bei "kleinen" (Spur Z bis inkl. Spur H0) MX-Decodern - kann es über CV eingestellt werden?":
Leider nein, der jeweilige FA, an dem die Ventilatorimpulse anlegt werden, ist hardcoded definiert - sprich derzeit nicht per CV bei MX-Decodern änderbar. Bei vielen MX-Decodernserien ist es FA4 … aber wenn der jeweilige ZIMO MX-Decoder kein Lötpad FA4 generell hat (z.B. MX615-Serie, MX648P16 und MX649-Serie) ist dann - hardcoded - der FA2.

Bei den MS-Decodergeneration (der kleineren Spurweiten bis inkl. H0) ist derzeit ähnlich bzw. auch da ist meist der jeweilige FA hardcoded definiert und nicht wirklich per CV derzeit für Sie änderbar.

Wir hatten bereits als Anregung intern notiert gehabt, dass man bei den MS-Decodergeneration dies später (z.B. mit einer neuer MS-Softwareversion) etwas flexibler machen sollte, sprich dass da nicht mehr hardcoded zwangsläufig ein bestimmter FA ist, sondern dass dies ggf. einstellbar wird … aber fragen Sie mich nicht, wann diese Anregung genau umgesetzt wird …. 2023? 2024? … ich weiß ich nicht.

Druhá možnost je hardwarová, prohodit vedení na DPS.

Dekodér ještě nemám, ale předpokládám větší úspěch pokud bude fungovat přesměrování tlačítek.

Zeptám se však majitelů kouřových lokomotiv, jak se to používá, aby se tomu nic nestalo. Kolik oleje, jak dlouho, atd. mám přímo hrůzu to zkoušet, jestli to funguje správně a nepálí se to. Po zapnutí trvá nějakou dobu než z toho nějaký kouř leze, je taky cítit spálenina, doufám, že toho oleje :roll:
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod jirie123 » úte 25 říj, 2022 6:28 pm

Když už se tu řeší dekodéry ZIMO. Nevíte někdo co stojí za výpadkem na trhu? Tohle tu snad ještě nebylo. Mám neblahé tušení, že to nebude jen momentálně . Kdo je vůbec skutečným výrobcem?
jirie123

Příspěvekod vvitty » úte 25 říj, 2022 7:46 pm

Vypadek v dodavkach soucastek, napriklad procesoru. Staci otevrit noviny... nejake letosni :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Jacek » čtv 27 říj, 2022 6:17 pm

Díky dekodérům zapůjčeným od pana Perlíka jsem mohl zvukový projekt dát dohromady. Je to přesně tak jak jsem si myslel, tedy jako u laminátky Piko TT. Mapování světel je natvrdo určeno elektronikou modelu, dekodér jen vydá povel přes SUSI. Zimo však umí přesměrovat tlačítko, takže to jde změnit. Jen to byl docela hlavolam. Např. jsem přesunul tlačítko F7 na F23 kvůli světlu topeniště, tím se ale přesunul i zvuk píšťaly. Ten bylo proto nutné v projektu dát na F25 a pak přesunout tlačítko na F7, atd.
Víceméně se podařilo vše, kromě dynamického kouře. To je řešitelné jen předrátováním a nebo tlakem na Zimo, viz můj příspěvek výše.

Povídání a video jsem dal na stránky.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod jipol57 » pát 28 říj, 2022 10:05 pm

Díky, pěkný projekt a jdu do něho, jak se mně podaří dekoder ZIMO sehnat.
Jak je to se svícením reflektoru? Nepůjde vypnout? S původním jsem zkusil pomačkat všechno a nešlo to. Asi je to pevně v té chytré elektronice v mašině, tak to nepůjde ani s novým dekodérem, že? A posun s jednou pozičkou, asi taky bude těžko řešitelný problém.
Rád bych ji měl ve III. nebo IV. epoše, jak už tady bylo popsané, že by se daly jen některé popisy přelepit tabulkou.
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika