Tyto vášnivé debaty se objevují pravidelně s každým továrním modelem, který nemá Zimo dekodér. Naposledy někdo tady nadával na Acme jak si „dovoluje“ tam nedávat moje zvuky či proč jim to nedám, aby všichni ušetřili. Budu se tak opakovat, ale je třeba si uvědomit pár věcí
Každý výrobce má nějakého svého dodavatele dekodérů se kterým má nějakou smlouvu. To je byznys a poslední co výrobce řeší jestli je zvuk autentický. Výrobce potřebuje prodávat.
V modelech Roco jsou dekodéry Zimo. Acme a Brawa mají Esu, Trix a Piko mají nějaký svůj formát, Tillig má v nabídce Uhlenbrocky. Pak jsou ještě dekodéry Tran, D&Hass a nevím jaké ještě.
Pak jsou autoři zvuků, kteří tvoří projekty většinou jen pro jednu značku. Je ale čistě na uživateli, co chce. Pokud si koupím auto s vestavěným přehrávačem na flešku a chci si pouštět CD, tak si holt musím pořídit CD přehrávač. To není chyba ani výrobce, ani tvůrců zvuků. Prostě máte výrobek se standardní výbavou a chcete-li nějaký doplněk jiného výrobce, musíte si ho pořídit sami.
Před 10 lety jsem začal dělat svoje zvukové projekty a volba padla jednoznačně na dekodéry Zimo, které umí oproti konkurenci mnohonásobně více, vždyť jen manuál má přes 80 stran (!) Prvořadá pro mě je autentičnost zvuku a reálné chování. Naprosto všechny moje projekty mají dvě sady zvuků pro jízdu při zátěži a bez zátěže. Liší se kromě zvuku i jízdní vlastnosti. Který dekodér kromě Zimo to ještě umí? Zimo to mělo už v roce 2012...
Dnes se dají projekty Zimo dokonce doplnit o skripty, ve kterých si autor sám nadefinuje vlastní algoritmus dle svých představ. I můj albatros má skriptované zvuky servomotoru, v různých rychlostech, zrychlení a zpomalení se přehrávají různě dlouhé zvuky serva. Toto momentálně nemá nikdo
Je naprosto bláhové domnívat se, že zvukový projekt se dá jen „překlopit“ a už je z toho Esu nebo Uhlenbrock. Každý výrobce má svůj hardware i software, strukturu souborů, systém CV, to vše je naprosto odlišné. A rozhodně to není o nějakých malých investicích za programátor. Vytvoření průměrného projektu Zimo mi trvá stovky hodin a to v podstatě „jedu ze šablon“, nemusím nic vytvářet od nuly, vymýšlet, řešit, programovat, ladit systémem pokus omyl. Nevidím důvod učit se stovky hodin něco úplně jiného s předem jasným podprůměrným výsledkem. Je jasné, že ze Škodovky Mercedesa neuděláte, pojede to taky, ale nebude to ono.
Můj zvuk zkrátka není standardní výbava modelu, ale prostě alternativa pro náročnější.
Tento příspěvek není nijak mířen proti továrnímu zvuku. Věřím, že většina majitelů albatrosa bude spokojená s továrním zvukem. No a pár fajnšmekrů pořídí Zimo. Jak jsem psal předevčírem, na oficiálním videu to zní poměrně dobře.