498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Příspěvekod jirie123 » pon 10 říj, 2022 10:57 am

Uvidím až začne prodej. Spousta věcí se vyjasní.
Otázkou pak je, co po případné výměně dekodéru za ZIMO s původním z TRIXem???
Bude mít nějaké využití???
Naposledy upravil jirie123 dne pon 10 říj, 2022 11:17 am, celkově upraveno 1
jirie123

Příspěvekod Jindra Charvat » pon 10 říj, 2022 11:16 am

Nějak mi pořád uniká poita tohoto příběhu...
Pokud chci jiný zvuk, hodím dekoder do "flešky" a nahraju si jaký chci...Proč bych proboha měnil drahý dekoder?(který navíc budu muset složitě přizpůsobovat) Nehledě k tomu, že zde oslavovaný "ZIMO" není například v Bastardu od Roka ani pořádně slyšet na rozdíl od "MaTrixu", kde musím zvuky stlumovat. A podle rozpisu dílů to vypadá, že albík bude mít repráky dva...a to už je hukot!

doplnění (už jsem poitu pochopil) - Tovární dekodery jsou z výroby pro změny uzamčeny. Pro změny je zapotřebí programovat přes CS(central station)
Naposledy upravil Jindra Charvat dne stř 23 lis, 2022 5:00 pm, celkově upraveno 2
Jindra Charvat

Příspěvekod A2C » pon 10 říj, 2022 11:30 am

Jindra Charvat píše:...
Pokud chci jiný zvuk, hodím dekoder do "flešky" a nahraju si jaký chci...

Máte nahrávač na Trix? Alebo ako riešite výmenu zvukov v MaTrix dekodéroch?
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod radula63 » pon 10 říj, 2022 11:30 am

Jindra Charvat píše:Nějak mi pořád uniká poita tohoto příběhu...

To jako VÁŽNĚ??? :lol: :lol: :lol: To není tak jednoduchý. Musíč to v PC umět a mít na to hardware i software a to stojí jednotky až desítky tisíc Kč.
Nicméně zde byl dotaz zda si může origozvuky nechat přehrát od pana Smutka. Proto ta má odpověď, že p.Smutek ( Jacek ) dělá zvuky jen do dekodérů ZIMO. ESU, TRIX a další odmítá. To by musel mít jiný soft atd...
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod vvitty » pon 10 říj, 2022 12:55 pm

A2C píše:
Jindra Charvat píše:...

Máte nahrávač na Trix? Alebo ako riešite výmenu zvukov v MaTrix dekodéroch?

Nahravac je ta jednoduse resitelna cast problemu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod radeksindy » pon 10 říj, 2022 1:05 pm

Pokud to někdo nepochopil, tak Jindra je běžný uživatel Märklinu, který všechno zná z katalogu. Tam mu nakukají co si má koupit a odkud si má stáhnout zvukový projekt. To je vše, jen Märklin svět. Koupíš lokomotivu od Märklina, krabičku od Märklina a zvuk taky stáhneš od Märklina. Nikdo to líp neumí, takže není důvod to měnit :-) Jiné formáty zvuku, jiné dekodéry tento svět nezná. Formáty zvuku pro Märklin pokud vím není známý, ani firma nenabízí žádný SW pro jeho zpracování. Pokud se někomu nebude líbit originální projekt, musíte vyměnit celý dekodér.
radeksindy

Příspěvekod Jindra Charvat » pon 10 říj, 2022 3:05 pm

A zase jsou tu jen pojmy a dojmy, mluvíme-li o formátu zvuku, tuším waw a mp3, stačí se jen podívat na Youtube (Märklin 60971) včetně podrobných návodů (jednoduchá úprava zvuku například v Audiocity nebo podobném jednoduchém prográmku - prostě se mi nelíbí to zbytečné démonizování složitosti). Ano jsem uživatel Marklina, který se snaží pro své fanoušky dělat co umí-tak jako každý jiný výrobce. Zatím jsem se ale nesetkal s tím, že by to nefachčilo... Mluvíme li o zvukovém projektu k výše uvedené flešce, tak máme v originál programu (ten je na rozdíl od flešky zdarma) na výběr - originál, upravený originál nebo vytvoření nového projektu. Ano pod uzavřenou licencí Marklina (mfx), takže na jiných ovladačích nežli Marklin-Trix plně nevyužijeme (již vytvořený projekt), ale plně dostačující k tomu, aby pod F4 zazněla například píštala a to v každém ovladači. Samozřejmě nemůžeme uplatnit kompletní zvukový projekt pro např. pro Zimo, ale musíme přehrát zvuk po zvuku, nastavení po nastavení. Ale je to pravda, jsem jen katalogový uživatel Marklina, ale bez starostí, jestli se mi ten zvuk bude líbit, nebo si tam dám svůj bez nákladné výměny dekoderu.
p.s. tímto nezpochybňuji uzavření dekoderů od Marklina pro většinu (pro mne osobně zbytečných) nastavení.

software - https://www.maerklin.de/de/service/down ... rtool-mdt3
+ jednoduchý audiograber (oboje zdarma)
hardware - Märklin 60971 (cca 2000,-)

https://www.youtube.com/watch?v=jZ45SGR2gZM v čase 6:19 (16Bit 15525Hz Mono)

doplňuji, že program si automaticky doladí poskytnuté soubory (waw nebo mp3)
https://www.youtube.com/watch?v=ImmeueL1lb4

Tovární dekodery jsou z výroby pro změny uzamčeny. Pro změny je zapotřebí programovat přes CS (central station) nebo se nejdříve musí vyměnit dekoder :(
Naposledy upravil Jindra Charvat dne stř 23 lis, 2022 5:01 pm, celkově upraveno 3
Jindra Charvat

Příspěvekod Jacek » pon 10 říj, 2022 6:42 pm

Tyto vášnivé debaty se objevují pravidelně s každým továrním modelem, který nemá Zimo dekodér. Naposledy někdo tady nadával na Acme jak si „dovoluje“ tam nedávat moje zvuky či proč jim to nedám, aby všichni ušetřili. Budu se tak opakovat, ale je třeba si uvědomit pár věcí

Každý výrobce má nějakého svého dodavatele dekodérů se kterým má nějakou smlouvu. To je byznys a poslední co výrobce řeší jestli je zvuk autentický. Výrobce potřebuje prodávat.
V modelech Roco jsou dekodéry Zimo. Acme a Brawa mají Esu, Trix a Piko mají nějaký svůj formát, Tillig má v nabídce Uhlenbrocky. Pak jsou ještě dekodéry Tran, D&Hass a nevím jaké ještě.

Pak jsou autoři zvuků, kteří tvoří projekty většinou jen pro jednu značku. Je ale čistě na uživateli, co chce. Pokud si koupím auto s vestavěným přehrávačem na flešku a chci si pouštět CD, tak si holt musím pořídit CD přehrávač. To není chyba ani výrobce, ani tvůrců zvuků. Prostě máte výrobek se standardní výbavou a chcete-li nějaký doplněk jiného výrobce, musíte si ho pořídit sami.

Před 10 lety jsem začal dělat svoje zvukové projekty a volba padla jednoznačně na dekodéry Zimo, které umí oproti konkurenci mnohonásobně více, vždyť jen manuál má přes 80 stran (!) Prvořadá pro mě je autentičnost zvuku a reálné chování. Naprosto všechny moje projekty mají dvě sady zvuků pro jízdu při zátěži a bez zátěže. Liší se kromě zvuku i jízdní vlastnosti. Který dekodér kromě Zimo to ještě umí? Zimo to mělo už v roce 2012...
Dnes se dají projekty Zimo dokonce doplnit o skripty, ve kterých si autor sám nadefinuje vlastní algoritmus dle svých představ. I můj albatros má skriptované zvuky servomotoru, v různých rychlostech, zrychlení a zpomalení se přehrávají různě dlouhé zvuky serva. Toto momentálně nemá nikdo :D

Je naprosto bláhové domnívat se, že zvukový projekt se dá jen „překlopit“ a už je z toho Esu nebo Uhlenbrock. Každý výrobce má svůj hardware i software, strukturu souborů, systém CV, to vše je naprosto odlišné. A rozhodně to není o nějakých malých investicích za programátor. Vytvoření průměrného projektu Zimo mi trvá stovky hodin a to v podstatě „jedu ze šablon“, nemusím nic vytvářet od nuly, vymýšlet, řešit, programovat, ladit systémem pokus omyl. Nevidím důvod učit se stovky hodin něco úplně jiného s předem jasným podprůměrným výsledkem. Je jasné, že ze Škodovky Mercedesa neuděláte, pojede to taky, ale nebude to ono.

Můj zvuk zkrátka není standardní výbava modelu, ale prostě alternativa pro náročnější.

Tento příspěvek není nijak mířen proti továrnímu zvuku. Věřím, že většina majitelů albatrosa bude spokojená s továrním zvukem. No a pár fajnšmekrů pořídí Zimo. Jak jsem psal předevčírem, na oficiálním videu to zní poměrně dobře.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod vperlik » pon 10 říj, 2022 9:15 pm

Jacek píše:Můj zvuk zkrátka není standardní výbava modelu, ale prostě alternativa pro náročnější.

Petr to popsal naprosto precizně a srozumitelně.
Já bych jen dodal (pro nás fajnšmekry i pro ty, kteří se jimi teprve chtějí stát):

Výměna dekodéru by měla být bez problémů, protože (a už to tu zaznělo) v modelu bude std. 21-pinové rozhraní (patice) - MTC, kterou Märklin u svých modelů/dekodérů výhradně používá. MTC není v H0 nic tak exotického, používají ho i jiní výrobci, např. ACME, Brawa, Bachmann/Liliput, používá ho např. i Igor Šefčík (IS-MODEL). možná i další ...

Ale u ZIMO je to trochu komplikovanější - dělá dvě varianty dekodéru s rozhraním MTC21, MX644C a MX644D , které se liší ve výstupech FA3 až FA6, záleží na tom, jak je udělaná deska v modelu (tj. s jakým typem funkčního výstupu počítá - tohle už se tu probíralo několikrát, koho by zajímaly podrobnosti, může si to najít ....). Standardem pro většinu modelů je Märklin, tj "C" ("logické" výstupy), tj. bude to tak i v modelu Albatrose. A protože bude vzhledem k avizovanému množství funkcí některých těchto výstupů zcela jistě použito, je třeba použít tu správnou verzi. Např. u takové němky od Liliputa je to fuk, protože deska funkce od FA3 výše nevyužívá.
Jenže jak koukám, tak starší typ MX644C ZIMO už nevyrábí (resp. už nenabízí). U novějšího typu MS nabízejí obě verze, tj. zvukový MS440C/D. Výhoda je, že u nové verze MS se dá pomocí CV8 (bity 3 až 6) přepnout z varianty C na D a opačně, tj. asi by se to dalo nastavit již ve zvuk.projektu (?) Zatím je ale snáze k sehnání starší typ dekodéru MX644C, typ MS nic moc, teda spíše nic.
ČSD H0, DCC, epocha IIIa-IVb
vperlik

Příspěvekod Michal Dalecký » úte 11 říj, 2022 5:52 am

Chlapi vydržte, jak modely dorazí zkusím výměnu dekodérů za Zimo a dam vědět. Mám tu "pod pultem" schované MX644D i C a MS440D i C. Pošlu Petrovi info jak se jeho projekty chovají v modelu. I já se těším na model a tohle mě opravdu zajímá :) Natočím videa a oběma dekodéry a také v analogu. jen vydržte.....
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod jirie123 » úte 11 říj, 2022 7:36 am

To je to, co potřebujeme vědět.
Díky!
jirie123

Příspěvekod Vojtěch Vorel » úte 11 říj, 2022 8:06 am

Já bych měl dotaz na zasvěcené: Jak se dá docílit toho, aby měla parní lokomotiva přesně stanovený počet výfuků za otočku kola (v tomto případě 6)? Je nějaká reálná možnost kromě toho, že se to bude zkoušet nastavovat tak dlouho, dokud to náhodou nevyjde (vždy u konkrétního modelu)? U většiny ozvučených parních loko se setkávám (patrně tovární zvuky) s cca 1,7 - 7,9 výfuků za otočku (různé modely), což je pro mě naprosto nepřijatelné a upřednostním v takovém případě loko úplně bez zvuku...
Vojtěch Vorel

Příspěvekod Jacek » úte 11 říj, 2022 9:03 am

Vhodný dekodér bude pravděpodobně MS440C. Jednak do dekodéru MX nevejdou všechny zvuky a projekt není plnohodnotný, jednak u MS lze přepínat to C a D, takže odpadá největší problém s těmi výstupy.
Až budu mít možnost ten model vyladit, dám vědět

Vojtěch Vorel:
Můžu poradit jen se Zimo, tam se počet výfuků nastavuje v CV267. Čím vyšší hodnota, tím menší počet výfuků a naopak. Dekodér výfuky počítá podle otáček motoru, nevím přesně jak. Ale i u stejných továrních modelů se může ten počet lišit a musí se doladit.
Jacek

Příspěvekod prcek » úte 11 říj, 2022 9:15 am

Já myslel, že na to Zimo má speciální vstup a potřebuje nějaké čidlo, které mu ty otáčky detekuje.

Switch inputs are used to connect cam sensors directly (to play back chuff sounds synchronously to the axles) or sensors for position dependent sound functions, e.g. warning whistles before a level crossing.
Schalteingänge dienen dem Anschluss von Achs-Detektoren (zum achssynchronen Auslösen der Dampfschlag-Sounds) oder von Sensoren für positionsabhängiges Auslösen von Sound-Funktionen, beispielsweise Warnpfiffe vor einem Bahnübergang.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Jacek » úte 11 říj, 2022 9:27 am

Je tam ta možnost a pro ni jiné CV. Ale s modelem s takovým čidlem jsem se zatím nesetkal
Jacek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)