Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 7:52 am

Jirkátor píše:Úplně nerozumím tomu, co ti v použití serva brání, vždyť ten drát od serva k ramenu návěstidla může mít i půl metru.

Pokavaď vím, tak každý dává servo hned pod návěstidlo, aby byl, drát, struna co nejkratší.
Když to dám dál od sebe a nebude to v ideální přímce (ose), tak by mělo docházet bočnímu prověšování drátu nebo struny. Pokavaď dám drát, strunu do bovdenu, pak bych nemusel mýt vše v ideální ose. Ale tohle snad zatím nikdo nezkoušel.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 8:20 am

Střelec píše:Domky - zkus BMŽ - https://www.bazarmodelovezeleznice.cz/A ... d48308.htm , v nabídce mají i další (dražší) věci (sadu činžáků)

Ano, tohle znám, ale jinak děkuji. Bohužel u starších stavebnic je měřítko HO/TT, což pak naprosto vypadá špatně vedle stavebnice HO. A dále některé starší stavebnice mají napsané měřítko HO, ale po sestavení má domek trochu jiné proporce, prostě je také zmenšen.
Možná, že se to děje i dnes, že výrobci nedodržují měřítka.
Stačí třeba porovnat patrovou výpravnu s patrovým činžákem a hned se zjistí, že jednotlivá patra prostě nesedí. Nebo jsou vchodové dveře v jiné velikosti, stačí k nim dát pidi človíčka. Výška dveří a klika by mely být ve stejné výšce, pokavaď nedělám historickou budovu.
Mně to připadá tak, že co je u kolejí, tak je měřítko HO dodrženo, ale co je dál od kolejí, tak už to tak přesné měřítko HO nebude.
Je to jen můj pocit, třeba má někdo jiný názor, ale tohle už mám vypozorováno několik let a myslím si, že za tu dobu se nic nezměnilo.
Tempotaxi

Příspěvekod Jirkátor » pon 13 pro, 2021 8:41 am

Tempotaxi píše:... Když to dám dál od sebe a nebude to v ideální přímce (ose), tak by mělo docházet bočnímu prověšování drátu nebo struny. Pokavaď dám drát, strunu do bovdenu, pak bych nemusel mýt vše v ideální ose. Ale tohle snad zatím nikdo nezkoušel.

Něco podobného jsem zkoušel, ale je to horizontálně. viewtopic.php?f=1&t=12586&start=165#p296699 Pohyb je cca 2mm a tak posun vůči ose je při něm takřka nulový. Použil jsem měděnou trubičku a ocelový drát 1mm (což bude v H0 únosné) a ohnout ho vyžadovalo trochu síly, takže bych se prověšení moc nebál.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 9:01 am

Jirkátor píše:Něco podobného jsem zkoušel, ale je to horizontálně. viewtopic.php?f=1&t=12586&start=165#p296699 Pohyb je cca 2mm a tak posun vůči ose je při něm takřka nulový. Použil jsem měděnou trubičku a ocelový drát 1mm (což bude v H0 únosné) a ohnout ho vyžadovalo trochu síly, takže bych se prověšení moc nebál.

Děkuji.
Modelařina je vždy pokus, omyl, vlastní stavba atd. Těch možností a nápadů je plno. Jednomu vyhovuje to, jinému zase něco jiného. Ale zásadní je mezi všemi nápady, zkušenostmi si vybrat tu svoji, teda přesně takovou, který vyhovuje mně. Což je někdy oříšek. :roll:
Konec stavby kolejiště se pomalu blíží. Ještě udělat část obytné zóny, pak kopec s tunelem a pak se budou přidávat už jen návěstidla.
A pak už jen kochání nad vlakem a dílem. :D :shock: :D :shock:
Pak přijde zubatá a kolejiště a modely budou v ….. :oops: :cry: :oops: :cry:
Tempotaxi

Příspěvekod prcek » pon 13 pro, 2021 10:45 am

Tempotaxi píše:Pokavaď vím, tak každý dává servo hned pod návěstidlo, aby byl, drát, struna co nejkratší.
Když to dám dál od sebe a nebude to v ideální přímce (ose), tak by mělo docházet bočnímu prověšování drátu nebo struny. Pokavaď dám drát, strunu do bovdenu, pak bych nemusel mýt vše v ideální ose. Ale tohle snad zatím nikdo nezkoušel.

Urcite to pouzil MirekTT a mysim, ze i na tady prezentovanem slunicku.

Edit: odkaz, zacina to nekde tady
viewtopic.php?f=1&t=9312&hilit=slunicko&start=210#p254607
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 6:36 pm

Další nákladní auto do kolejiště. Prostě předělaný starý model podle obrázku při zkušebních jízdách exportního vozu. Já jsem trambus dal do provozního stavu, aby se ověřila jeho způsobilost v provozu. Nejprve náklad žoků a pak se nakládá, třeba ječmen a třeba bude i dobré pivo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Motokov - prospekt v roce 1959.
Obrázek
Naposledy upravil Tempotaxi dne pon 13 pro, 2021 7:20 pm, celkově upraveno 2
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 6:39 pm

A zde už je trambus před obilním silem při nakládce. Chudáka jednoho pracovníka chytla asi záda.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 6:44 pm

Ještě bylo potřeba popsat chovní domeček. Přibyla čísla a jméno ulice“Do kopce“.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 13 pro, 2021 6:47 pm

U obilného sila přibylo úložiště pro kola. Prostě dříve se více jezdilo do práce na kole.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 14 pro, 2021 9:00 am

V takové zastrčené ulici, jako je „Družstevní“, kde ulice vede podél stanice a končí volnou skládkou, nebudou žádné honosné domy, ani moc významné krámky nebo provozovny. Ale budou tam opravdu dělnické domky, těch nejchudších lidí.
Našel jsem stavebnici ve velikosti TT, škoda, že není něco podobného v HO.
https://www.modely-masinek-eshop.cz/Stavebnice-cinzovniho-domu-3v1-d344.htm
Obrázek
Popřípadě tam mohou být ubytovny pro dělníky.
Popřípadě nějaká malá továrna, sklad, autodílna nebo garáže ČSD – autobusy, pak autobusy ČSAD.
Tempotaxi

Příspěvekod ondřej001 » úte 14 pro, 2021 7:22 pm

ondřej001

Příspěvekod Tempotaxi » stř 15 pro, 2021 10:57 am

Tak jsem se už rozhodl, co bude stát za objekt v Družstevní ulici.
Koupil jsem stavebnice železniční stanice a stavebnice se předělá na základní školu nebo na nějaké učiliště. Popřípadě to může být základ pro stavbu malých vojenských posádek nebo vojenských správ. Skoro vše bylo v každém větším městě.
Když to bude učiliště, tak se musí k budově přidat objekt učňovských dílen.
Pokud se rozhodnu pro kasárna, bude se muset přidat buzerplac a pár garáží na autopark a dílna.
Pak by byla potřeba i nějaká kotelna. Ale je pravda, že kotelna může být ve všech případek ve sklepě, ale je potřeba udělat okénka nebo šupnu na uhlí.
Obrázek
Mám hodně stavebních dílu, jako jsou okna, dveře, různé ozdobné prvky atd. Pále pomocí plastových desek a profilů evergreen je možná dostavba stěn a změna fasády budovy.
Zde je pak takhle velká krabice všeho možného.
Obrázek
Nejen plast je navíc, ale i díly ze dřeva, papíru a z hliníku.
Hliníková vlnovka se hodí nejen na střechy garáží, dílen a různých skladů, ale hodí se na plot kasáren. Jen se musí přidat ostnatý drát.
Obrázek
Naposledy upravil Tempotaxi dne čtv 16 pro, 2021 8:41 am, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » stř 15 pro, 2021 4:40 pm

Když se z té nádražní budovy vypreparuje střed, vznikne z něho jen s pár úpravami fasád blok činžáků (s překopávkou dílů střední části možná na tři vchody, ze samotných křídel dva vchody). Když se na to nabarví tmavošedý břízolit s nádechem lehce do žluta nebo do zelena a doplní okny s krémovými futry, bude to odpovídat "dělnickým" uličkám, které leckde (hlavně v pohraničí) dodnes stojí. Sklepní okénka nebude třeba řezat - většina jich měla protitlaková dvířka z války, kdy sklepy sloužily jako kryty (mizely až v 70. letech), takže je naznačí obdélníčky plastu (v barvě suříku).

Jinak co se týká měřítka, Auhagen se u většiny staveb pohybuje kolem 1:100 bez ohledu na to, co inzeruje na obalu, v uvedených měřítcích toho v reálu od něj zas tolik není. U jiných výrobců je to různé, někdy je "mimo" jen jeden rozměr (většinou hloubka objektu), jindy jsou nějak podivně ujeté všechny tak, aby to vypadalo a zároveň se toho vešlo víc. Bohužel to občas potká i kity - Lt-38 1/72 tří různých výrobců se od sebe mohou rozměrově lišit jak délkou, tak šířkou, byť předloha je totožná.
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 15 pro, 2021 4:54 pm

Tohle je vzorník břízolitů a dlaždiček z firemního muzea výrobce (HOB) v Horní Bříze - mimo jiné i vzorek dlaždiček pro Simplonský tunel. Jsou to původní barvy.
Přílohy
DSCN0536 - kopie.JPG
DSCN0535.JPG
DSCN0533.JPG
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » stř 15 pro, 2021 5:55 pm

Střelec píše:Jinak co se týká měřítka, Auhagen se u většiny staveb pohybuje kolem 1:100 bez ohledu na to, co inzeruje na obalu, v uvedených měřítcích toho v reálu od něj zas tolik není. U jiných výrobců je to různé, někdy je "mimo" jen jeden rozměr (většinou hloubka objektu), jindy jsou nějak podivně ujeté všechny tak, aby to vypadalo a zároveň se toho vešlo víc.

Ano při stavbě minulých kolejišť jsem se s tím párkrát setkal. Když se buduje třeba podnik, kde je několik budov nebo se sestavuje ulice, tak se v každém případě doporučuje stejná firma, která domečky vyrábí. Pokud se bude míchat jeden výrobce a přidá se další výrobce, tak mohou být právě ta rozdílná měřítka. Vše také záleží na velikosti budovy, čím je větší, tím pádem bude i jiné měřítko.
V německých modelářských časopisech se doporučuje v tomto případě koupit dvě nebo tři stejné stavebnice a postavit jednu velkou nebo dvě menší budovy. Přitom obě budovy nemusí být stejné, protože se použije jiná barva fasády a některé detaily se znění, nebo se vynechají. Popřípadě se některé části úplně předělají. Stačí třeba zvednou budovu, o krásně prosklenou výlohu, nebo pasáž, atd. Možností je plno. Nemusím zrovna slepovat to, co mně nabízí výrobce, ale vše se dá předělat podle potřeby.
Zde na fotce jsou obě budovy od jednoho výrobce. Přesně to nesedí, ale v žádné ulici nejsou všechny domy stejné. Malá odchylka nevadí, ale někdy to opravdu vypadá blbě.
Obrázek
Ale přesto by to chtělo druhé patro dát výše. Ale budova nebude přilepena na sobě, tak to tak vadit nebude. Budou dál od sebe a počítám, že tahle budova bude dál i od silnice. Takže by měla nějaká nesrovnalost zaniknout. Prostě se uvidí, až se to postaví.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště