Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » pát 29 říj, 2021 4:04 pm

Střelec píše:Velkou stodolu (jezedáckou/statkovou) mělo na poslední burze WEPE, mohla by se šiknout.
Ta police vzadu u zdi za "skrytou" částí- nebude z ní časem svislá přesuvna? Pěkně by navazovala na zadní část kolejiště a usnadnila by manipulaci se soupravami.

Prvořadé je dodělat kolejiště.
Pak osázet návěstidla.
Potom zprovoznit elektricky výhybky. Každá výhybka má magnetický přestavník.
Potom se uvidí co dál.
Zda se provede digitalizace všech lokomotiv. Je jich skoro 100 lokomotiv. Mám skoro 50 parních lokomotiv pro padesátá léta, ale do některých bude problém dát zvuk.
Ten motorák a digitální souprava byla od kamaráda jen pučena na předvedení, že i na analogovém kolejišti, lze jezdit digitálně. Jen stačí vyměnit zdroj proudu. Přepínače a vypínače, tak mohou sloužit jako úseky. Které lze vypnout nebo zapnout.
Skryté nádraží je problém. Pokud mám vyzkoušené stoupání a klesání pro lokomotivy 1 cm na délku 1 m, tak opravdu neslevím. Což je problém to někam nacpat. Další argument je, že každé patro musí být po 20 cm od sebe. Což je jízda po okruhu skoro 50 metrů na výchozí bod. Bohužel i tak velký tobogán se nikam nevejde, protože zde je limitovaný oblouk 600 mm.
Čím je menší stoupání a čím je větší oblouk ve stoupání, tak tím je potřeba i menší síla lokomotiv, která se aspoň trochu šetří.
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » sob 30 říj, 2021 11:18 am

Elektrika se teprve bude dodělávat? Tak to "veselohra" teprve začne. Když jsem stavěl úzkou (jediná je v digitálu), začal jsem taky kolejemi na holé desce, ale rovnou i se zapojením, protože mi docházel čas záruky na materiál a potřeboval jsem to otestovat. Krajina se dodělávala až potom.

Na "odvrácené" straně má být také krajina? Jinak by místo skryťáku mohly posloužit ty police v pozadí, pokud je tam tedy prostor k ruční manipulaci. Do police ve vhodné výšce by vedla víceméně vodorovně spojka (asi odnímatelná) a na ní by navazovala buď svislá přesuvna (svisle pohyblivá sestava polic, kde co police, to kolej se soupravou/volná kolej), nebo police, na kterou by se ke spojce přikládaly kazety (de facto samostatné police) s připravenými soupravami. Řešit něco výškově by pak nebylo nutné.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » pon 01 lis, 2021 6:59 pm

Započala stavba výpravny Nová Ves. Už jsem řešil, zda výpravna u přechodové lávky bude nalevo nebo napravo. Po dlouhém přemýšlení co bude dobré a přirozené jsem usoudil dát výpravnu na pravou stranu. Bylo tedy potřeba doplnit část pozemku, kde bude stát výpravna. Takže nejprve bylo potřeba upravit terén. Vše srovnat až k obilnému silu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 01 lis, 2021 7:05 pm

Mezi přechodovou lávkou a obilným silem je dost velký prostor. Podél obilného sila bude příjezdová silnice, která povede až na volnou skládku.
Do tohoto prostoru by to chtělo nějakou provozní budovu. Drážní jídelnu a sociální zařízení. Přístřešek pro ještěrky a káry. Ale pochybuji, že takové stavby má výrobce staveb k dispozici. :?: :?:
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 07 lis, 2021 8:53 pm

Několik dní jsem nepokračoval na stavbě kolejiště, ale kamarád mně donesl stavebnice vozů, tak jsem je postavil. Jsou to osobní vozy řady Be a Bi. Kdyby byl jiný popis, tak se hodí právě na moje kolejiště 50 let. Ale i v tomto popisovém provedení jsou prostě ozdobou každého kolejiště, které se zabývá historickým provozem.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » pon 08 lis, 2021 6:58 am

Přístřešek na ještěrky? Podívej se na "domek - čekárna" od WEPE, nebo "kůlnu pro účele udržovací", kterou dělá pan Barták a taky Igra (ta je dřevěná a lze ji konfigurovat jako zastávku). Další možnost je úprava přístavby ke skladišti - "kůlny" od WEPE - nestavět ji na sokl, ale rovnou na dlažbu. Ale je to hodně rozlehlé.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » pon 08 lis, 2021 9:47 am

Samotná budova Dačice, jak ji vyrobil výrobce, se mně moc nezamlouvá. Je moc jednoduchá a moc plochá. Chtěl jsem na pražské burze koupit pár plastových profilů, ale burza není, tak se předělávka trochu zpozdí než si koupím co potřebuji.
Je potřeba předělat spodní část budovy (přízemí). Je to moc ploché. Pak boční stěny na perónu nemohu mít, prostě s provozních důvodů se tam nevejdou.
Také reklamace výrobku byla dlouhá. Některé stavební díly prostě stavebnice neměla. Výrobce dělal mrtvého brouka, ale po uveřejnění stížnosti na FB se výrobce vzpamatoval, že taková reklama mu nesluší. A ejhle za pár dní, skoro obratem to šlo kladně vyřídit.
Obrázek
sbírka Richard Cila.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 08 lis, 2021 10:32 am

Střelec píše:Přístřešek na ještěrky? Podívej se na "domek - čekárna" od WEPE, nebo "kůlnu pro účele udržovací", kterou dělá pan Barták a taky Igra (ta je dřevěná a lze ji konfigurovat jako zastávku). Další možnost je úprava přístavby ke skladišti - "kůlny" od WEPE - nestavět ji na sokl, ale rovnou na dlažbu. Ale je to hodně rozlehlé.

Nejprve se musí postavit výpravna. Až bude hotová, tak se uvidí, co se bude k výpravně hodit.
Zatím mám takovou odstavu.
Stavebnice AU 11374 – byl by to příruční sklad, rychlozboží, příjem a výdej zavazadel. Dále je zde i přístřešek na drážní vozíky.
Obrázek
Stavebnice AU 11369 – zde by se použila ze stavebnice jen ta nižší část. Příjem a výdej zavazadel a další kancelářské prostory. Byl by i krytý prostor pro drážní vozíky. Patrová budova se může použít do uliční zástavby.
Obrázek
U této stavebnice se pak musí zhotovit jedna čelní stěna. Na kterou pak mohou přijít dobové plakáty.

Některé podobné stavby, které jste jmenoval, mám už na kolejišti a nechci mít stejné nebo podobné stavby. Ve skutečnosti, také nejsou stejné nebo podobné stavby na daném prostoru nebo v širší lokalitě staveb. Každá stavba je jiná a tím pádem i jedinečná.
Zásadně chci za každou stavbou mít příběh, mít část historie, proč to ten prapředek postavil zrovna tam. Nechci právě na kolejiště naházet budovy, protože je tam právě místo, protože se mně budova zrovna líbí. Nestavím kolejiště, jako vlakodrom, ale jako výřez z nějaké krajiny, kterou jsem si vymyslel a idealizoval do reálného světa. Jak říká kamarád, stavíme funkční betlém.
Proto dávám místům na kolejišti jména a usadil jsem kolejiště, svoji fikci do reálného života, i když pozměněného plánku tratí ČSD.
Ale jak se říká malému dítěti, že sen se stává někdy skutečností.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 10 lis, 2021 12:18 pm

Protože ještě nepřišlo, co mělo přijít a nemůže se zahálet. Budovat se musí, jinak nebudou prémie.
Taková malá oddechovka. GAZ 69.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 10 lis, 2021 4:28 pm

Dnes přišel od Ježíška balíček a v něm radost i starost. Ještě poprosit Ježíška, aby předělal 100 lokomotiv. Nebo sehnat někoho, kdo to udělá za …. podáním ruky, je také odměna. :D :lol: :mrgreen: :wink:
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Petr S. » stř 10 lis, 2021 6:10 pm

To to ten Ježíšek docela odfláknul . :lol: To jsi ten dopis asi nenapsal o všem , viď . Ale to nevadí , příští rok to dáš do pořádku .
Zdraví Petr S.
Petr S.

Příspěvekod zdeno » stř 10 lis, 2021 7:35 pm

Petr S. píše:To to ten Ježíšek docela odfláknul . :lol: To jsi ten dopis asi nenapsal o všem , viď . Ale to nevadí , příští rok to dáš do pořádku .

velmi slusne a jemne napisane, za 160 Eur je to opravdu odpovídající kvalita. :shock:
zdeno

Příspěvekod Tempotaxi » stř 10 lis, 2021 9:50 pm

Tak jsem se konečně pustil do úpravy výpravny Nová Ves. Původní stěny přízemí jsou moc ploché a po natření barvou, by veškeré znázornění štukování zmizelo. Pomocí plastových pásků a po natření to bude vypadat lépe.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 10 lis, 2021 11:28 pm

zdeno píše:
Petr S. píše:To to ten Ježíšek docela odfláknul . :lol: To jsi ten dopis asi nenapsal o všem , viď . Ale to nevadí , příští rok to dáš do pořádku .

velmi slusne a jemne napisane, za 160 Eur je to opravdu odpovídající kvalita. :shock:

Prosím o vysvětlení.
Tempotaxi

Příspěvekod zdeno » čtv 11 lis, 2021 6:47 am

Tempotaxi píše:
zdeno píše:

Prosím o vysvětlení.

Nechcem ti kazit radost, vsak na to do roka prijdes sam.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště