Vladimír_B píše:Zdravím, náhodou jdu kolem a mám pár zbytečných připomínek.
1. Ke kukačkám existuje legendární video
https://youtu.be/Uja_FdPv0Cg základ je škoda 706 RO, tedy BarčaBus, proto by měla mít i nízký autobusový rám. Ne Trambál, proto to nemá RTO čumák. A ta se vyráběla snad od roku 45 a Té aďin od r. 51, to by se mohlo upřesnit podle inv. čísla, takže žádný problém. Odlitek této budky mám, ale se špatnými rádiusy a s valníkem. Zbavit se jí nechci, tak leda namnožit, nebo uříznout z odlitku 706RO....
Tohle to video o popelářských vozech znám. Jediná šance je koupit autobus, uříznout, dále koupit nástavbu a vše dát dohromady. Další možnost je mám trambusa s fousy a dodat nástavbu vozu.
Jenže pak musím ještě vymyslet, co mám udělat se zbytkem vozů.
Vladimír_B píše:2. Nějak mi nesedí proporce kotelen, komínů - obě moc velké na tak pidi uhelnou figuru a vývoz popelu v popelnicích

I bytovka za vesnicí měla větší figuru a menší komín. Osobně bych udělal pořádnou haldu u kolejí, plynule přecházející v zásobník a na odvoz popela průmyslovou drážku, buď visutou, nebo klasickou 600 mm animální. Popel se sypal většinou na haldu za fabriku. Případně někteří tvrdili, že i o popel byl boj... Cenná surovina. A ty poklopy by se měli zvedat hupcukem, nebo rumpálem...
Ale je to váš boj...
3. Další variantou je kotelna na TTO, ale to nevím od kdy se u nás rozmohlo, asi později s Нефтепровод Дружба.
Na modelu jsem dostal jen 10% železničních dílen. Prostě více se mně tam nevejde. Kotelna je problém. Já jsem bral špatný příklad z poldovky. Kde byla centrální kotelna, ale každý provoz měl ještě svoji kotelnu pro bezpečnost provozu, aby byla zajištěna v každém případě výroba. Prostě jsem to vymyslel tak, že dílenské lodě mají svoji kotelnu a mechanické dílny, také svoji kotelnu.
Další možnost je třeba mechanická dílna má kotelnu, pro provoz transmise. A druhá kotelna vyrábí páru, teplou vodu, pohání kompresory.pohání čerpadla a vyrábí proud.
Další nápady jsou dobrý, ale kam je dát, na vše je potřeba místo.
Dále, dal jsem sem fotky dílen, ale ladit a doplňovat drobností se bude ještě několik dní. A jak se říká, modelařina nikdy nekončí, když si modelář myslí, že má vše hotové. Dotvářet se dá pořád.
Kladenská nemocnice měla také dříve velkou kotelnu a popel se vyvážel přes násypku a pak přes popelnice. Na sídlišti byla také velká kotelna a odvoz popela byl zase přes popelnice. Prostě se popel nevyvážel jednou týdně, ale vyvážel se vícekrát.
Zvedení poklopů od bunkrů může být vodním válcem nebo vzduchem.