Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Dovi » sob 07 srp, 2021 8:28 am

Roco ty Sergeje (obecně M62, BR120 V200 DR) vyrábí a prodává samostatně ve dvou základních provedeních:
- DC (čistý analog) v ceně 4 a půl až téměř 5 tisíc Kč
- DCC+sound (plný ozvučený digitál, navíc s kapacitním bufferem) za 7 až 7 a půl tisíce.

Tato diskutovaná varianta obsažená v setu (samostatně nedodávaná) je něco mezi tím - "jen" DCC.

Samozřejmě, že by to výrobce (Roco) mohl udělat s tím osvětlením líp, s více LEDkama samostatně napájenýma (jako to třeba má PIKO v Expert edici). Jenže proč by to dělal za tuto pro zákazníka velmi příznivou setovou cenu?

Tento set je určitě dobrá koupě, a modelář tím do začátku získává
- mechanicky kvalitně provedený model s pohonem všech 6 náprav(*) 5pólovým motorem se setrvačníky
- 3 kusy 4nápravových vozů pasujících do dané epochy a regionu
- kolejivo pro docela dlouhý ovál včetně výhybky, 3/4metrové kusé koleje a přiloženého šturcu
- solidní zavedenou digitální centrálu se vším nezbytně potřebným - MM, síťový adapter, kabel...

Jednotlivě a nové pořizováno by to stálo (opakuji - nové a v záruce) zhruba 5000 + 2000 až 2500 + cca 1500 až 2000 + 5000 Kč. To je bratru tak asi 14 tisíc korun. Jasně, dalo by se to pořídit z druhé ruky i levněji, ale na cenu tohoto nového setu by se člověk stejně nedostal.

Toto nyní jako komplet v digi start setu je za těch myslím velmi přijatelných plus minus 8 tisíc zcela nové, nikým a ničím nedotčené, v plné záruce a navíc s dopravou hrazenou obchodníkem.

EDIT - DOPLNĚNÍ:

Tady je pro případné zájemce k tomuto setu (v dederácké verzi) pěkně zpracované, podrobnější, asi 20minutové youtube video:

NEUHEIT 2021 - Roco z21 start Digitalset (51331) mit BR120 und 3 Güterwagen
(2021-06-20)

https://www.youtube.com/watch?v=arCuschEKjU

___
(*) Konkurenční a velmi detailně provedený model od PIKO má naproti tomu pojezd tuším jen se 4 poháněnými nápravami
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Jirka1984 » ned 08 srp, 2021 7:24 pm

Pro me jako pro novacka v DCCje to krasny a hezky model. Pro zkusene a znale modelare moznaz tolik ne jak zde ctu. Me to naplnilo a nauceni v DCC provozu kolejiste je to dostacujici...
Treba ted jsem jsem si zkousel zapojit jen tak na desce usek s ABC modulem no a opet jen zasnu jak je to dokonale...trvalo mi sice tri dny chvilkama nez jsem nasel cz manual k dekoderu abych vedel na ktere cv nastavit aby masina poznala ze je na ABC useku ale dal jsem to. Ted tu jezdim na 2m koleji sem a tam a predstavuji se ze sviti cervena na navestidle a vlak zastavi...
Proste dokonalost.
Co me chybi na masine je ruda hvezda na masce....
Jirka
PS: musím se pochlubit s včerejším dárkem od karadu. Sada vagónů ČSD od Roca, cisterny od Pika a dva náklaďáky furgon a V3S . Cisterna je Ústecké Spolchemie n.p.
Přílohy
IMG-20210808-WA0026.jpeg
Jirka1984

Příspěvekod look23 » ned 08 srp, 2021 8:40 pm

Pro dekodéry od Lenz Silver/Standart v2 je nastavení tady odkaz
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Jirka1984 » pon 09 srp, 2021 7:07 pm

Ja nasel tenhle manual. Je v cestine tak pro me vyhovujici a diky nemu to slo nastavit.

https://www.itvlaky.cz/user/documents/u ... ery_cz.pdf
Jirka1984

Příspěvekod Dovi » ned 15 srp, 2021 8:37 am

Jirka1984 píše:to Dovi:
Ano je to ten se Sergejem. Už jezdím 5 m vpřed a 5 m vzad :) Je to nádhera, hlavně pomalá jízda jak je klidná. Jen na malé otáčky motoru jako by vevnitř něco dřelo. Při větších to je v pohodě. Asi si to musí sednout.

Jirko,
nejdřív jsem si myslel, jestli to třeba není ta občasná bolest některých modelů různých typů v poslední době (cca rok zpátky). Zmiňují to kromě českých i někteří modeláři v Německu - výskyt na Roco poměry nezvykle hlučných pojezdů a/nebo motorů.

Jeden příklad za všechny je třeba zde (nejen samotné to video, ale i komentáře pod ním):
https://www.youtube.com/watch?v=0hxO04IC6nY

Není to ta menší 3nápravová západoněmecká V60, ale větší východoněmecká 4nápravová (rovněž se spojnicemi) - tyto lokomotivy (skutečné, 1:1) se dovážely ve větším množství i do ČSSR, byly zde provozovány, a pak po rozdělení federace i v nástupnických zemích.

Takto a z více stran "varován" jsem si proto tu V60 nepořídil od Roco, ale vzal jsem konkurenční V60 (BR106) od PIKO - je při jízdě v analogovém režimu absolutně tichá jako vánek, takže spokojenost.

Ale zpět k Sergejovi - když jsem o Tvém sdělení víc přemýšlel, říkal jsem si, že je to možná (naštěstí) jen falešný poplach. Ono totiž když si člověk pořídí svoji úplně první digitální mašinu, a pak se s ní v klidu a tichu domova více a podrobněji seznamuje a kochá se jí, může ho překvapit objektivně větší hlučnost oproti čistě analogovému (DC) provedení.

Při pomalé jízdě DCC lokomotivy je nejlépe patrný ten její pravidelný "cvrkot" - je to něco jako velmi zrychlený tikot hodinek apod. Asi zhruba k něčemu takovému bych to přirovnal.

Pro jistotu - mluvím o neozvučeném DCC modelu, anebo v případě ozvučeného (DCC+sound) o pomalé jízdě s vypnutým zvukem.

Potom ovšem při větších rychlostech už se jednak trochu mění charakter tohoto průvodního trakčního zvuku (jak se s vyššími otáčkami motoru mění střída té šířkově modulované trakční energie), a hlavně je to celé přehlušeno zvukem převodů a zejména hlukem kol odvalujících se po kolejnicích. Kov na kov je dobře slyšet, nedá se to přeslechnout, a u Sergeje je to celkem 12 odvalujících se kol nesoucích půl kilogramu váhy modelu...

Takže je možné (spíš pravděpodobné), že máš naštěstí celý ten pojezd (motor, převody, ložiska) v pořádku, a že to, co slyšíš, je ta malá daň za "digitální" napájení (kterou platíme všichni, a už ji asi většinou ani nevnímáme).

Trochu mě v té pro Tebe pozitivní domněnce utvrzuje i moje vlastní dobrá zkušenost s digi verzemi nedávno kupovaného Sergeje se zvukem (originálně ozvučená funglovka Roco DCC sound), kdy jsem se i pod dojmem Tvého sdělení snažil dávat ještě větší pozor než obvykle, za co vydávám své peníze, a zkoušel jsem ho proto na krámě velmi pečlivě i bez zapnutého zvuku.

Vybíral jsem ze tří kusů a všechny byly OK - plynule a klidně jezdící, s tichými pojezdy. Jediný nemechanický zvuk, nejlépe vnímatelný právě při pomalém rozjezdu z klidu, a pak při co nejpomalejší jízdě, byl ten od šířkově modulovaného ("digitálního") napájení - takový ten pravidelný rychlý cvrkot, ale to už bych se opakoval.

Jirka1984 píše:Pro me jako pro novacka v DCC je to krasny a hezky model. Me to naplnilo, a pro nauceni v DCC provozu kolejiste je to dostacujici...
Co me chybi na masine je ruda hvezda na masce...
Jirka

Já ji tam taky chtěl, a moje přání se mi splnilo - stejně jako na Barče, na Brejlovci, na Orchestrionu, na Laminátce, na Němce atd., a jsem za to rád.

Přikládám malý výřez z ne moc dobře zaostřeného rychlo-výcvaku starým mobilem:

(je to při následném, už domácím for sichr testování jízdy Sergeje přes různé výhybky - a výrobcem přiložené doplňky nejsou samozřejmě ještě na lokomotivě osazeny)

Přílohy
Sergej_s_hvezdou_CSD.jpg
Sergej_s_hvezdou_CSD.jpg (15.82 KiB) Zobrazeno 3662 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Jirka1984 » ned 15 srp, 2021 7:06 pm

Ahoj Dovi,
Ten cvrkot jak pises se oziva taky ale tohle je mechanicke dreni. Co bych ale rekl ze s pouzivanim se ten zvuk nepatrne zmensuje. Asi si to seda. Zkousel jsem jezdit bez kapotaze a rekl bych ze to je jen z jednoho podvozku. Zkusim tam (az si ho koupim) dat kapku oleje na prevody.
Nahral jsem video s pomalou jizdou taky na muj stary telefon:) Zkusim poprosit syna zda by ho neuverejnil u sebe na Youtube a dal mi na nej odkaz. To ja neumim.
jinak tvuj sergej je hezky,hlavne ta hvezda, na mem se mi zase libi ten zlutooranzovy pruh csd.
Diky za rady a vysvetlovani.
Jirka.
Jirka1984

Příspěvekod Jirka1984 » pon 16 srp, 2021 5:15 am

https://youtu.be/9PzGh4DGKdg
Zde je odkaz na meho Sergeje a zároveň me první video na YouTube:)
Jirka1984

Příspěvekod Dovi » pon 16 srp, 2021 10:45 am

Ahoj Jirko,
abych pravdu řekl, jsem trochu v rozpacích.

Ale co, risknu to a půjdu s kůži na trh :-)

Díval jsem se na to a poslouchal, a to opakovaně, a i při zesílené hlasitosti.
Ale nic, co bych si troufnul označit za zásadně špatného, tam nevnímám.
(jedině snad jakési to zašramocení v čase 0:39 až 0:40 a pak ještě okolo 0:44, ale to nemusel být model)

Jsou tedy asi jen dvě možnosti:

- buďto to tam je a Ty a všichni ostatní to slyšíte, a jenom já to neslyším
- je to naopak v pořádku; není tam nic, co by nějak významně vybočovalo z normálu (mašinka je OK)

A v případě, že tam ve skutečnosti při jízdě opravdu něco špatného/divného je (Ty to máš už naposloucháno a možná to proto slyšíš i v záznamu), a já to neslyším
 - proto, že už vzhledem ke svému věku mám menší citlivost v oblasti vysokých frekvencí (normální fyziologický jev)
 - anebo proto, že záznam samotný je frekvenčně ochuzen a nic podezřele špatného neobsahuje

P. S.
Možná by Ti býval k tomu videu i některý návštěvník Youtube něco připsal, nějaký svůj postřeh k věci, ale nemůže, nejde to.
Máš tam totiž (zřejmě omylem nebo nějakým defaultním nastavením apod.) zakázány komentáře...

- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod JaroHo » pon 16 srp, 2021 11:05 am

na tom kanále musí nastavit umožnit komentáře a pro dospělé. Taky jsem poslouchal. Je tam zvuk motorku a něco ale ne hned v prvním průjezdu.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » pon 16 srp, 2021 12:58 pm

Zkusím to ještě natočit jiným telefonem a zapnout komentáře.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » pon 16 srp, 2021 3:45 pm

nice netoč, lze to vyslyšet a komentáře si nastav u již nahraného videa, v editoru , šetři energii
JaroHo

Příspěvekod Dovi » úte 17 srp, 2021 4:51 am

A teď už se to ani nepřehraje.

Pan Ty Trubka Gúgl upozorňuje, že Video je omezeno věkem (na žádost uživatele, který je nahrál).

Roco_Sergej-zvlastni_zvuk.png
Roco_Sergej-zvlastni_zvuk.png (7.7 KiB) Zobrazeno 3114 krát

- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod JaroHo » úte 17 srp, 2021 8:30 am

a jo,
na to jsem zapomněl. Stejně bych to nechal
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » úte 17 srp, 2021 9:30 am

Pánové já se omlouvám ale neumim s tím pracovat. Vypl jsem věkové omezení a komentáře stejně nevím kde se zapínají. Prý tam je chyba že to je soukromá video...
O víkendu se mi na to podiva synator...
Tyhle technologie nejsou pro mě. Zatím to necháme být jak říká elvis.jarous.
Mašina jede a to je hlavní...

Jinak sem včera objednal za 12tis koleje a výhybky na celé SN tak mám do Vánoc co dělat.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod Jirkátor » úte 17 srp, 2021 10:10 am

Jirka1984 píše:...Jinak sem včera objednal za 12tis koleje a výhybky na celé SN tak mám do Vánoc co dělat.

To jsou pálky, co? Taky jsem nevěřil, co to všechno může stát peněz... :shock:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště