Jirka1984 píše:to Dovi:
Ano je to ten se Sergejem. Už jezdím 5 m vpřed a 5 m vzad

Je to nádhera, hlavně pomalá jízda jak je klidná.
Jen na malé otáčky motoru jako by vevnitř něco dřelo. Při větších to je v pohodě. Asi si to musí sednout.
Jirko,
nejdřív jsem si myslel, jestli to třeba není ta občasná bolest některých modelů různých typů v poslední době (cca rok zpátky). Zmiňují to kromě českých i někteří modeláři v Německu - výskyt na Roco poměry nezvykle hlučných pojezdů a/nebo motorů.
Jeden příklad za všechny je třeba zde (nejen samotné to video, ale i komentáře pod ním):
https://www.youtube.com/watch?v=0hxO04IC6nYNení to ta menší 3nápravová západoněmecká V60, ale větší východoněmecká 4nápravová (rovněž se spojnicemi) - tyto lokomotivy (skutečné, 1:1) se dovážely ve větším množství i do ČSSR, byly zde provozovány, a pak po rozdělení federace i v nástupnických zemích.
Takto a z více stran "varován" jsem si proto tu V60 nepořídil od Roco, ale vzal jsem konkurenční V60 (BR106) od PIKO - je při jízdě v analogovém režimu absolutně tichá jako vánek, takže spokojenost.
Ale zpět k Sergejovi - když jsem o Tvém sdělení víc přemýšlel, říkal jsem si, že je to možná (naštěstí) jen falešný poplach. Ono totiž když si člověk pořídí svoji úplně první digitální mašinu, a pak se s ní v klidu a tichu domova více a podrobněji seznamuje a kochá se jí, může ho překvapit objektivně větší hlučnost oproti čistě analogovému (DC) provedení.
Při pomalé jízdě DCC lokomotivy je nejlépe patrný ten její pravidelný "cvrkot" - je to něco jako velmi zrychlený tikot hodinek apod. Asi zhruba k něčemu takovému bych to přirovnal.
Pro jistotu - mluvím o neozvučeném DCC modelu, anebo v případě ozvučeného (DCC+sound) o pomalé jízdě s vypnutým zvukem.
Potom ovšem při větších rychlostech už se jednak trochu mění charakter tohoto průvodního trakčního zvuku (jak se s vyššími otáčkami motoru mění střída té šířkově modulované trakční energie), a hlavně je to celé přehlušeno zvukem převodů a zejména hlukem kol odvalujících se po kolejnicích. Kov na kov je dobře slyšet, nedá se to přeslechnout, a u Sergeje je to celkem 12 odvalujících se kol nesoucích půl kilogramu váhy modelu...
Takže je možné (spíš pravděpodobné), že máš naštěstí celý ten pojezd (motor, převody, ložiska) v pořádku, a že to, co slyšíš, je ta malá daň za "digitální" napájení (kterou platíme všichni, a už ji asi většinou ani nevnímáme).Trochu mě v té pro Tebe pozitivní domněnce utvrzuje i moje vlastní dobrá zkušenost s digi verzemi nedávno kupovaného Sergeje se zvukem (originálně ozvučená funglovka Roco DCC sound), kdy jsem se i pod dojmem Tvého sdělení snažil dávat ještě větší pozor než obvykle, za co vydávám své peníze, a zkoušel jsem ho proto na krámě velmi pečlivě i bez zapnutého zvuku.
Vybíral jsem ze tří kusů
a všechny byly OK - plynule a klidně jezdící, s tichými pojezdy. Jediný nemechanický zvuk, nejlépe vnímatelný právě při pomalém rozjezdu z klidu, a pak při co nejpomalejší jízdě, byl ten od šířkově modulovaného ("digitálního") napájení - takový ten pravidelný rychlý cvrkot, ale to už bych se opakoval.
Jirka1984 píše:Pro me jako pro novacka v DCC je to krasny a hezky model. Me to naplnilo, a pro nauceni v DCC provozu kolejiste je to dostacujici...
Co me chybi na masine je ruda hvezda na masce...
Jirka
Já ji tam taky chtěl, a moje přání se mi splnilo - stejně jako na Barče, na Brejlovci, na Orchestrionu, na Laminátce, na Němce atd., a jsem za to rád.
Přikládám malý výřez z ne moc dobře zaostřeného rychlo-výcvaku starým mobilem:
(je to při následném, už domácím for sichr testování jízdy Sergeje přes různé výhybky - a výrobcem přiložené doplňky nejsou samozřejmě ještě na lokomotivě osazeny)