Jirkátorovo kolejiště 1800x720 N

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Jirkátorovo kolejiště 1500x750 N

Příspěvekod Myšpulín » sob 31 črc, 2021 8:35 am

V dětství jsem měl vyklápěcí kolejiště V H0 200x120 cm. Rám není až takový problém. Ovšem při stavbě vršku je potřeba nad konstrukcí řádně přemýšlet a vše udělat dostatečně robustní a tuhé. Vše totiž nejvíce trpí v "klidové" poloze, kdy veškeré tíhové síly nepůsobí do základů, ale kolmo do boku. Mě i polystyrenové kopce lepené tehdejším duvilaxem po čase začaly ujíždět. Proto doporučuji vše "navléknout" na nějaké pevné kotvící prvky.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Jirkátor » sob 31 črc, 2021 10:33 am

RADU065 píše:
Jirkátor píše:Konečně můj oblíbený a velice šikovný truhlář vyrobil skříň s výklopným rámem pro kolejiště.
Zadání rámu bylo 1500x750 mm a i vnější rozměry skříně byly limitované, no nakonec se povedlo 1800x720 mm což je dostačující.

Celek vypadá takto:
Skříň na kolejiště - 1.jpg

Po otevření je vidět zdvižený rám:
Skříň na kolejiště - 2.jpg

Po vyklopení se volná část opře o sklápěcí nohy:
Skříň na kolejiště - 3.jpg

Zdravím,
mohu se zeptat pokud to není tajné kolik vás stálo výklopné kolejiště ve skříni u truhláře.Ten rozměr 1800x720 mm je rám kolejiště nebo skříň.Taky o něčem takovém uvažuji vypadá to suprově.

Ten rozměr je rám a stálo to cca 15000,- Kč. Je potřeba si hlídat výšku terénu v té části, která je úplně na kraji směrem do skříně, aby se to nedotklo zadní stěny při sklápění. Já můžu jít maximálně na 5,5cm s tím, že se pak směrem ke středu rámu už může zvedat.

Terén plánuji dělat ze styroduru, který budu fixovat proti posunutí průběžným vložením dřevěných hranolů.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod RADU065 » čtv 05 srp, 2021 9:34 am

A do jaké výšky maximálně můžete jít při tvorbě krajiny a jaká je hloubka skříně...
RADU065

Příspěvekod Jirkátor » čtv 05 srp, 2021 10:34 am

RADU065 píše:A do jaké výšky maximálně můžete jít při tvorbě krajiny a jaká je hloubka skříně...

Tak to už záleží na tom, jak si to uděláš.
Jirkátor

Příspěvekod RADU065 » stř 11 srp, 2021 8:21 am

Jirkátor píše:
RADU065 píše:A do jaké výšky maximálně můžete jít při tvorbě krajiny a jaká je hloubka skříně...

To je mi jasné,ale jenom pro představu mě zájímá váš rozměr.
RADU065

Příspěvekod Jirkátor » stř 11 srp, 2021 5:57 pm

RADU065 píše:
Jirkátor píše:

To je mi jasné,ale jenom pro představu mě zájímá váš rozměr.

Tak jsem si vzpomněl a konečně to změřil. Hloubka samotné skříně je 51cm a stavět můžu nějakých 25cm nad základní desku (ne nad rám). Mohlo by to být i o 10cm víc, kdybych stavěl hned na rám, ale já si to ještě o 10cm nad něj zvednul.
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » pon 04 říj, 2021 5:58 am

Možná to tak vůbec nevypadá, ale pořád stavím dál. Tedy spíš než stavím, tak drátuju. Nemám moc času a upřímně řečeno, není to ani žádná velká zábava ;). Mám už osazena všechna serva pod výhybkami a jsou připojena k výhybkovým dekodérům. Také jsem osadil napájecí modul a z něj natáhl páteřní rozvod 5V stejnosměrných a dál větve k jednotlivým dekodérům. Teď mne čeká osazení serv trnem k výhybkám a nastavení jejich chodu. Netuším, jak se to dělá jinde, ale u MGP je to banální záležitost: v programovací aplikaci na tabletu vyberu příslušný dekodér, na něm servo, pak ho na grafickém rozhraní nastavím do střední polohy, nasadím trn a potom jen nastavuji pohyb jedním a druhým směrem. To se dělá po jednotlivých krocích +- 1° nebo 10°. Takže zábava na příštích pár dnů je jasná. Tento týden by už konečně měl být hotový ovládací pult, tak se budu moct pohnout o kus dál.
Zatím tedy pohled na "podvozek". Tedy řeknu vám, že když je to takhle zvednuté, dělá se na tom mnohem lépe, než kdybych to musel dělat v leže na zádech. :mrgreen:
Stav ke dni 3.10.21.jpg
Naposledy upravil Jirkátor dne ned 22 říj, 2023 7:05 pm, celkově upraveno 1
Jirkátor

Příspěvekod belgarat » pon 04 říj, 2021 11:43 am

Jirkátor píše:Ovládání z počítače zatím neplánuju

Omlouvam se, muj predchozi post byl predevsim na @chphoto - ale zapomnel jsem to uvest. Sorry.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Jirkátor » úte 26 říj, 2021 6:57 am

Tak opět mírný pokrok v mezích dostupného času a chutě - ty dráty mne opravdu nebaví, ne že by to byl s MGP problém, je to jako stavebnice, ale nenalézám v tom žádnou radost.
Konečně (hodně zakázek, málo lidí) mi můj oblíbený truhlář vyrobil ovládací panel.
Ovládací pult 1.jpg

Je to do drážek v rámu ze smrkového dřeva, vložená hliníková deska velikosti papíru A4. Tu mi vyrobili v reklamní agentuře za pár stokorun. Jsou to vlastně dvě tenké desky z hliníku, mezi kterými je vrstva nějaké černé gumy, plastu nebo co to je. Hlavní je, že je to až překvapivě pevné a jdou do toho dobře vrtat díry, pro tlačítka a kontolní LED.
Ovládací pult 2.jpg

Na spodní stranu jsem přišrouboval Napájecí modul, 3x Panelový dekodér a k němu ještě LED driver pro 12 LEDek. Nakonec jsem na něj musel připojit ještě jeden, jelikož jsem si rozmyslel, co vše bude indikováno.
Ovládací pult 3.jpg
Naposledy upravil Jirkátor dne úte 26 říj, 2021 7:38 am, celkově upraveno 1
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » úte 26 říj, 2021 7:29 am

Pak už začalo drátovací peklo s pájkou v ruce, ale povedlo se.
Ovládací pult 4.jpg

Když se to povedlo, začal jsem ládovat Panelové dekodéry údaji. Zde se opravdu vyplatí důkladná příprava předem. Na radu HonzyM, jsem si všechno naplánoval, napsal a nakreslil předem. Dokonce jsem si na to pořídil zvláštní sešit. V této chvíli už jsem měl zapojené a naprogramované Servodekodéry. Teď tedy bylo potřeba vymyslet všechny možné varianty jízdních cest (odkud a kam se dá jet a je jedno kterým směrem), každá varianta dostane svou adresu a určí se, která výhybka bude přestavena a do které polohy to bude. Pak je potřeba v dekodéru přiřadit jednotlivým tlačítkům adresy a vybrat ze seznamu jejich funkci. Dále je potřeba zvolit kombinace tlačítek. Je to jako na reléovce - počáteční a koncové tlačítko. Do každého Panelového dekodéru se dá naládovat až 12 cest a 24 kombinací tlačítek. MGP funguje tak, že po stisku 1. tlačítka systém čeká na stisk toho 2., vyhodnotí, zda je toto pořadí (na pořadí záleží) zadáno jako kombinace tlačítek. Pokud není, ignoruje volbu, pokud tu kombinaci zná, pak provede až dva příkazy, k ní přiřazené. Já mám jako ten 1. zadanou volbu adresy cesty, to znamená, že se přestaví příslušné výhybky. Jako druhou budu zadávat adresu návěstidla, na kterém se rozsvítí příslušný znak.
Těch cest je 24 a kombinací tlačítek je 76. Je to celkem dost a to tam zatím nemám jízdní cesty pro koncové nádraží. Zbytek jsem musel nandat do 4. Panelového dekodéru, který je ale už přišroubován samostatně pod rámem. To programování už chvíli trvalo, ale vzal jsem si to na dva večery k televizi a postupně to tam aplikací v tabletu, který byl připojený přes Bluetooth naládoval. Je potřeba být pozorný a nepřeklepnout se.

Když bylo hotovo, tak jsem ovládací pult dvěma pojezdy k šuplatům přidělal k rámu pod kolejištěm, propojil se stávajícím MGP pod kolejištěm kabelem LN a připojil napájení (zdroj z notebooku). Po odstranění dvou chyb v zadaných údajích, to funguje jedna radost.
Ovládací pult 5.jpg

Ovládací pult 6.jpg

Ještě musím koupit nějaký hezký "špunt" na vysouvání pultu.
Naposledy upravil Jirkátor dne pát 07 led, 2022 1:04 pm, celkově upraveno 3
Jirkátor

Příspěvekod workous » úte 26 říj, 2021 10:47 am

Paráda
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod chphoto » úte 26 říj, 2021 11:36 am

Pultíček je opravdu pěkný. Jen mám jeden dotaz a to na přestavování výhybek. Pochopil jsem správně, že si výhybky bude řešit automaticky ovládání od MGP podle toho, jakou cestu nastavíš?
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Příspěvekod HonzaM » úte 26 říj, 2021 12:15 pm

chphoto píše:Pultíček je opravdu pěkný. Jen mám jeden dotaz a to na přestavování výhybek. Pochopil jsem správně, že si výhybky bude řešit automaticky ovládání od MGP podle toho, jakou cestu nastavíš?

Ano, tak to je. Jak píše jirkátor, u nastavené cesty se také může automaticky ovládat vjezdové nebo odjezdové návěstidlo (podle rychlostní návěstní soustavy ČD/ČSD). Pro každé návěstidlo se zadají jen výhybky v cestě, příslušný návěstní znak si MGP přiřadí automaticky, v návaznosti na aktuální poloze výhybek.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jirkátor » pon 01 lis, 2021 12:40 pm

HonzaM píše:
chphoto píše:Pultíček je opravdu pěkný. Jen mám jeden dotaz a to na přestavování výhybek. Pochopil jsem správně, že si výhybky bude řešit automaticky ovládání od MGP podle toho, jakou cestu nastavíš?

Ano, tak to je. Jak píše jirkátor, u nastavené cesty se také může automaticky ovládat vjezdové nebo odjezdové návěstidlo (podle rychlostní návěstní soustavy ČD/ČSD). Pro každé návěstidlo se zadají jen výhybky v cestě, příslušný návěstní znak si MGP přiřadí automaticky, v návaznosti na aktuální poloze výhybek.

Je to přesně tak, jak předpokládáš. Do každé cesty můžeš dát 6 libovolných výhybek (pochopitelně to lze i obejít a dát jich i víc, ale to řešit nemusím) a každé určit zda bude přímo, nebo do odbočky. Bavilo mne to tolik, že jsem programoval i odvratné výhybky. Konkrétní kombinace tlačítek vyšle do LN adresu té zamýšlené cesty, a dál to jde až na jednotlivé servodekodéry, které poznají, že mají tu kterou výhybku přestavit a jak. Pokud už je v požadované poloze, tak ji tak pochopitelně nechají, pokud je v opačné poloze, tak ji přestaví do požadované polohy a pak po LN pošlou zprávu, že už je přestaveno. Moc se mi líbí, že lze nastavit i rychlost pohybu serva, takže výhybky mohou chodit pěkně pomalu. Také lze nastavit zpoždění jak jdou za sebou, takže neběží všechny v jeden okamžik, ale nejdřív jedna, pak druhá, ...
Taky bych Honzu trošku doplnil. U vjezdových a odjezdových návěstidel lze zadat jednu, či dvě rozhodující výhybky, na kterých záleží, zda bude návěstidlo ukazovat návěst pro jízdu odbočkou, či přímým směrem (zjednodušeně řečeno). V mém případě to bude na vjezdu vždy ta trojcestná výhybka, kterou pro účely programování beru jako dvě klasické, za sebou jdoucí. Pokud budou obě přímým směrem, návěstidlo pozná, že se jede přímým směrem a svítí volno nebo výstraha (dle toho co je na odjezdu), pokud je jedna či druhá výhybka do odbočky, pak se dole rozsvítí žlutá a dále je potřeba zadat adresu návěstidla, ke kterému ta výhybka vede. Já budu mít možnost jet jedním vedlejším směrem na dvě další koleje, tak bude nutné zapracovat virtuální návěstidlo. S tím se bude uvažovat tak, že stojí mezi tou odbočnou větví trojcestné výhybky a bezprostředně následující výhybkou. To bude pak v závislosti na té výhybce zrcadlit návěst pro vjezdové návěstidlo. Zní to asi složitě, tak až budu programovat návěstidla, nakreslím k tomu obrázek, ze kterého to bude více jasné.
Poslední dobou programuju detekce obsazení a jejich indikaci na ovládacím pultu. Ale času je moc málo.
Naposledy upravil Jirkátor dne pát 07 led, 2022 1:08 pm, celkově upraveno 1
Jirkátor

Příspěvekod chphoto » pon 01 lis, 2021 12:57 pm

Díky za obšírné vysvětlení, myslel jsem si to tedy správně. Dále předpokládám, že i když je to takto zautomatizované, tak je možnost z ovladače přestavovat výhybky "ručně" zadáním adresy. A k tomu je doplňující dotaz, jestli toto pultík "pozná" taky a nějak to zobrazí, nebo ne. Myslím tím to, že když bys postavil cestu a jednu výhybku přehodil ručně (nemyslím tím klasickou sabotáž, ale třeba omylem), tak jestli to pozná nebo ne. Předpokládám, že když už bude cesta postavena, tak to nepozná, nebo to umí nějaké i zpětné ohlasy od výhybek? Sice je to asi velice nepravděpodobné, ale zajíma mě to, jestli toto umí nebo ne. Já to u sebe budu řešit sice počítačem, ale taky tam bude tato "možnost", proto se ptám, jak to funguje u jiných komponent.
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště