sidlo píše:Pokud budou ve stanici mechanická návěstidla německého typu, tak je možné uzávěry koleje použít.
Míchat návěstidla ESP a uzávěry koleje mi nedává smysl.
Pokud se předpokládá nasazení českých mechanických návěstidel nebo světelných návěstidel ESP, tak bych spíše použil Vložená návěstidla typu ESP.
Ano, naprosto chápu. Jenže pan Zuska v knížce Návěstidla na modelovém kolejišti uvádí krásnou tabulku časového přehledu návěstidel.
Legenda:a- Všeobecně platné
b- Platné vedle jiných
d– Na doživotí
r- Ruší se
z- Zavádí se
Moje představa je postavit kolejiště takové, že je na něm vidět život. Nemyslím, že se něco pohybuje, něco čoudí nebo vydává zvuk. Ale že je na kolejišti vidět technický vývoj, nějaká vývojová etapa. Opravdu nemám zájem o přesné škatulkování, vše přesně podle pravítka, pravidel a předpisů.
Každé nádraží prošlo nějakým vývojem. Některá nádraží dostala návěstní novinku hned. Jinde se zastavil čas a návěstidla jsou tam někdy až do dnešních dnů. Jak to bylo po roce 1945, se mohu jen dotazovat, ale podle staničních kronik se některé stanice doplnily německým návěstidlem. Je plno stanic, kde jsou, jak česká, tak i německá návěstidla. A 50-léta jsou moc divoká, skoro každé dva roky vychází nějaká noví předpis, takže není v žádných silách, aby každé nádraží bylo podle předpisu.
Ano jsem rád, za každý názor, za každou radu, připomínku, ale vyrovnat se s tím musím sám.
Proto sem dávám tuhle tabulku, co je možné a co není možné. Ano vstupuji na tenký let, jako vždycky. A chápu, že s takovou tabulkou nebudou všichni souhlasit, ale v době mého mládí to bylo svaté.