RailCom

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: RailCom

Příspěvekod rchlumecky » úte 20 dub, 2021 9:11 am

Hmmm .... to PM42 vypadá užitečně,
Akorát mi není jasné, jestli má nějaké softwarové (třeba přes CV) přepínání polarity pro bezzkratovou smyčku ?
To by se hodně hodilo.

rostikator píše:budu to řešit instalací Digitrax PM42, rozdělení na 4 subsegmenty, pro N kové kolejiště nastavím asi na 1,5A na segment
takže asi zapojení DCC

DCS210+
\/
DCC4PC Rail Com Cut Out
\/
PM42
\/
(DR5088rc) (DR5088rc) (DR5088rc) (DR5013, DR5013)
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod rostikator » úte 20 dub, 2021 10:21 am

Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod rchlumecky » úte 20 dub, 2021 6:47 pm

Hmmm ... jestli to dobře chápu, tak podle kap. 5.3 by měla jít polarita nastavovat pomocí CV 6,14,22,30
Jenže před tím se musí mačkat OPTiON Switch na desce, tak nevím jestli je to použitelný při provozu.
Až to někdo budete mít, zkuste to, prosím.

rostikator píše:https://www.digitrax.com/media/apps/products/power-management/pm42/documents/PM42_revise.pdf
rchlumecky

Příspěvekod rostikator » úte 20 dub, 2021 7:12 pm

rchlumecky píše:Hmmm ... jestli to dobře chápu, tak podle kap. 5.3 by měla jít polarita nastavovat pomocí CV 6,14,22,30
Jenže před tím se musí mačkat OPTiON Switch na desce, tak nevím jestli je to použitelný při provozu.
Až to někdo budete mít, zkuste to, prosím.

rostikator píše:https://www.digitrax.com/media/apps/products/power-management/pm42/documents/PM42_revise.pdf

option SW řikaji u Digitraxu nastaveni, proste se nastavi při zkratu přepni
rostikator

Příspěvekod sidlo » úte 20 dub, 2021 7:12 pm

Jestli to dobře chápu, tak pouze přepínáš mezi odpojením (jištění) a přepólováním (smyčka). Ta funkce bezzkratového přepólování mi tam chybí. Dá se to obejít dekodérem s relé, ale není to tak elegantní.
sidlo

Příspěvekod rchlumecky » úte 20 dub, 2021 7:19 pm

Jojo ... taky mi to teď tak připadá, že to vlastně není přepínání polarity, ale "zapínání" auto-reversingu.
Škoda, kdyby to šlo, tak by se to dalo používat ... tak je to námět pro zdejší kontruktéry :-) .

sidlo píše:Jestli to dobře chápu, tak pouze přepínáš mezi odpojením (jištění) a přepólováním (smyčka). Ta funkce bezzkratového přepólování mi tam chybí. Dá se to obejít dekodérem s relé, ale není to tak elegantní.
rchlumecky

Příspěvekod sidlo » stř 21 dub, 2021 5:08 am

Já si myslím, že není třeba nic složitého vymýšlet. Polarita smyčky se řídí polohou vstupní výhybky. Ta má danou DCC adresu. Na stejnou adresu posadit druhý dekodér, který bude ovládat libovolné relé se dvěma přepínacími kontatky alespoň na 5 A. A je to hotové.
Pokud bude topologie kolejiště složitější, tak těch relé bude víc a i ta logika bude komplikovanější. Jednoúčelové udělátko nemá smysl vymýšlet.
sidlo

Příspěvekod rostikator » čtv 22 dub, 2021 7:10 am

tak zpět k RailComu

nedří se mi najít funkční nastavení na DR5088rc.

je tu nějaký "znalec" DR5088rc?

navečírm přihodím obrázky, logy
rostikator

Příspěvekod rostikator » čtv 22 dub, 2021 6:30 pm

Zapojoval jsem jen centralu a jeden DR5088rc
nejdřiv jsem CUTnul DCC data z DB150 a pak i pro test z DR5000 (da se nastavit počet preamble bitu)
a pak se to srovnalo i z DCS210+
když jsem zapl "report Block address in RX8 format" (má to používat sudý i lichý čísla v reporteru) tak to přestane jít
budu muset přeadresovat některý detektory a bloky
v JMRI je to pak videt jako Digitraxi transponding adresa

Ale,tzn. DCC4PC CutOff device funguje

zítra připojování dalších DR5088 a DR5013
rostikator

Příspěvekod rostikator » sob 24 dub, 2021 7:31 pm

zapojeny a nastaveny 3xDR5088rc detekce funguje
při zapojení jedné DR5013 pořád OK
jakmile přidám druhou DR5013 , detekce přestane jít a hlásí to i blbosti na DCC4PC cutout
zkusil sem prohodit DR5013 všechno OK, když je zapojená jen jedna DR5013, jedno která jde to
zkusil sem i všechno odpojit od DR5013(koleje a loconet) zustalo jen připojení přes DCC a pořád stejná chyba. něco to kazí v DCC, vlaky jezdí, výhybky fungují ale detekce přestane chodit

nějaké nápady ? :-(
do digikeijsu jsem to zkusil popsat, ale to jsou brzdy
.
rostikator

Příspěvekod HonzaM » pát 30 dub, 2021 7:36 am

rostikator píše:budu to řešit instalací Digitrax PM42, rozdělení na 4 subsegmenty, pro N kové kolejiště nastavím asi na 1,5A na segment

Jaké máš zkušenosti s PM42? Zvažuju jeho koupi, jde mi především o to, zda zkrat v jednom úseku nemá vliv na výstup centrály, výstup centrály zůstane v provozu a centrála (např. DR5000) nepřejde do stavu STOP, čímž se přeruší i napájení ovladačů na LocoNetu (DT402, DT500, FRED).
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pát 30 dub, 2021 8:06 am

trosku vseobecne,
kazdemu memu zakaznikovi tvrde doporucujem pouziti boostru, protoze napajeni koleji z centraly je neprakticke,
hlavne z toho duvodu, ze se pri zkratu odpojuji ovladace.
Dalsi problem je srseni pri odstaveni a prejezdu loko na spoji mezi centralou a boostrem, kdy je tam malicky casovy posun a ten
vyvolavani srseni. Je to viditelne potme.
---
A DR5000 ma s nabehem vice ovladacu dost problemy, hlavne casove.
Pokud segmenty PM42 prehazuji faze, je tam problem trvaleho prepinani, pokud zapojite jednotlive segmenty do krize.
To je zadouci jen ve smycke nebo trianglu.

EDIT:
cetl jsem nekde o tom ze u DR5013 musi byt zapojene spravne faze DCC. Zkus prohodit kabely DCC u jedne DR5013.
zdeno

Příspěvekod rostikator » pát 30 dub, 2021 8:48 am

Digitrax PM42 už je někde na poště v Praze. Snad přístí týden otestuju.

Problem s 2x DR5013 "řeším " s Digikeijs supportem, ale je to dost pomalé
zkoušel sem otačet vstupy DCC , a problem je i když to není připojene ke kolejím
kroutí se, že DCC4PC Cutout není jejich device. Tak jim píšu že naštěstí není, ale jen to detekuje jijich problém.
rostikator

Příspěvekod zavovi » stř 12 kvě, 2021 4:58 pm

Zdravím přátelé,
po nějakém čase jsem se zase trochu vrátil k centrále TCS a vývoji nových věcí. RS-BUS už mám v podstatě nějak odzkoušený a teď mě hodně zaujal RailCom. Hodně dlouho jsem se mu vyhýbal právě z důvodu nedokončené dokumentace, jak tu bylo zmíněno. Tak jsem se to pokusil všechno nastudovat a taky jsem prošel celé tohle vlákno. Bohužel detailům kolem LocoNetu a TC moc nerozumím, ale podstata je mi asi jasná. Já jsem si zkusil vytvořit na nepájivé pole schéma z dokumentace (https://www.nmra.org/sites/default/file ... _12_10.pdf - Figure 3), ale na RXD nevidím žádné data. Na výstup jsem zapojil ještě optočlen, co jsem našel doma PC847, při přímém zapojení analyzátoru Saleae na GND mi to házelo zkrat. No je to asi ten stejný problém, jak jste psali s USB a Arduinem.
A teď teda můj dotaz, když jsem vytvořil to RailCom okno v DCC a zapojil zmíněné schéma, pak položím lokomotivu na koleje, musím něco ještě udělat? Lokomotiva svítí, jezdí, i zvuky fungují. Jedná se o nového Roco brejlovce. V CV29 je RailCom zapnutý, když jsem si to dal vyčíst. Zatím nemám žádný SW, který by detekoval ty pakety, jen to chci vidět na analyzátoru a pak se tím budu dál zabývat.

Takto nějak vypadá můj DCC signál:
DCC_RailCom_Idle.png

Předem děkuji za rady od lidí, co se tedy dostali trochu dál.
Vilém
H0-DCC
Centrála TCS: http://www.zavavov.cz/tcs-2
Ovladač TCS-RC: http://www.zavavov.cz/tcs-rc
zavovi

Příspěvekod Pater » stř 12 kvě, 2021 8:50 pm

zavovi píše:...když jsem vytvořil to RailCom okno v DCC a zapojil zmíněné schéma, pak položím lokomotivu na koleje, musím něco ještě udělat?
... V CV29 je RailCom zapnutý, když jsem si to dal vyčíst.

Ještě zapnout v #CV28 oba kanály (hodnota 3), popř. ten, který chceš sledovat.
zavovi píše:ale na RXD nevidím žádné data. Na výstup jsem zapojil ještě optočlen, co jsem našel doma PC847,

Optočlen PC847 není pro data Railcom dost rychlý. Podle datových listů (záleží na výrobci) mohou být klíčové hodnoty "Rise time" a "Fall time" až 18 us. V tom dokumentu, na který odkazuješ je mimo jiné psáno "The rise time (10% → 90%) and fall time (90% →10%) may not exceed 0.5 μs.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi