H0 kolejiště v obýváku

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 kolejiště v obýváku

Příspěvekod fila256 » pon 15 bře, 2021 6:12 pm

Jojo jak na to upozornil Milan, tak se na to už taky dívám zase trochu jinak takže určítě velké díky, teď to chci jen doladit i s tou smyčkou, páč už mám zase trochu jasněji a možnosti se díky vám velice rychlým tempem rozrůstají.

Jinak složitost, no ono já si věřím na ledaccos, ale zase ž si dokážu zhodnotit moje zkušeosti a u těch přestavníků se fakt musím dobře rozhodnout sám. U eleg mám už zkušenost, že alespoň u ROCO se dají dát na opačnou stranu výhybky, motorické mám prostě zkušenosti nula, ale zase mě lákají kvůli větší realitě a reálně více místa atd.
| ROCO LINE | Epocha V.-VI. ČD/ČD CARGO | DCC ROCO Z21 |
fila256

Příspěvekod Jirkátor » pon 15 bře, 2021 7:56 pm

Motorických přestavníků (popř. serv) se neboj, není to zas tak složité a jednou budeš rád, žes je tam dal.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod fila256 » pon 15 bře, 2021 8:41 pm

jirkan píše:Rozhodně to není pokus Tě donutit k LDT. Ty krátké detekční úseky lze vyřešit i říznutím prutů na delší koleji a zakápnutí lepidlem. Lze to nějakým Dremmelem nebo i obyčejnou pilkou, řešením je i nástroj, který k tomu prodává přímo ROCO.
Jinak LDT dodává vždy několik variant kompatibilních s různými systémy (hlavně jde o klasické DCC a MM). Já automaticky vybíral v rubrice kompatibilní s Lenz, což je dáno mou centrálou.

Pokud uvažuješ o nějakém odkládacím prostoru pod nádražím, nešlo by posunout smyčku až vedle té pohovky? Protože by byla jednokolejná, tak by se tam na těsno vešla. A do skryťáku, který by byl v rovině, bys dostal jednu až dvě (možná i 3) koleje navíc.

Jasný určitě neberu jako "nátlak", spíš jako návod co prozkoumat, smyčku nemám, od ROCO mám dekodéry výhybek, centrálu, MM, a pak samozřejmě mašinky až na jedno MTB a Trix. Ale to je vedlější, k tomu odstavení, u pohovky jsem to řešil i se ženou a problém je, že už by toho bylo jednoduše hodně. Přesvědčit ji, že bude podél stěny dlouhé nádraží což je můj hlavní záměr a sen dalo dost práce. Ještě jsme řešili jednu variantu a to přesun pracovního stolu do ložnice, ale z ohledem na situaci a můj nepřetržitý homeoffice (díky bohu že můžu) tak to nyní nepřipadá v úvahu. Varianta měla smysl v tom, že po celém obvodu až k pohovce bude 40cm úzký panel tak jak je nyní nádraží pak širá trať a za pohovkou smyčka 90x90. Jenže pak už se tam nic jiného nevejde ani menší PC stůl takže nakonec jsem udělal kompromisní variantu s tím co tu mám nyní:-)

No a návrh na odkladiště mašinek pošlu ještě snad dnes, jen si hraju s těmi angličany a trojcestnou, tak uvidím co mi k tomu řekne, ale posouvá se to pěkně, takže jsem pozitivní (v tom původní významu :D )
fila256

Příspěvekod fila256 » pon 15 bře, 2021 10:00 pm

Tak jo, udělal jsem řadu změn a hodím sem i menší rekapitulaci, těch iterací bylo přeci jen více, tak abych se v tom sám moc neztrácel :arrow:

1) Použil jsem trojcestné výhybky a angličany, upravil jsem spojky díky tomuto řešení za obloukem. V levém rohu pro depo jsem srovnal koleje, zase díky úpravám s výhybkami to tam krásně zapadlo.
2) Koleje mají pro dlouhé vlaky dostatečnou délku, resp. 2645mm (2362mm má railjet jakožto nejdelší vlak), 2243mm je druhá kolej, pak už je to v podstatě jako předtím.
3) Smyčka ve spodní úrovní je upravena pro odstavování vlaků, tam bych nerad řešil něco složitého, bude tam přístup, ale pořád je to pod viditelnou úrovní.
4) K tomu ještě patří zmínit, že počítám v DCC s indikací úseků, aby se dalo případně i do budoucna řešit přes PC (proto musí mimojiné zůstat v obýváku)

No nevím jeslti 4 angličani a dvě trojcestné nejsou moc, ale mě se to v pravdě hodně líbí a přeci jen je hlavní, aby to plnilo účel, použitelnost, ale čekám na další připomínky, něco jsem možná přehnal nebo nedomyslel, takže díky moc opět a hezký večer či den :!:

20210315_LKO_trojky_anglicani_skryte.pdf
skryta
(189.54 KiB) 221 krát

20210315_LKO_trojky_anglicani_viditelne.pdf
viditelná
(294.63 KiB) 217 krát
fila256

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 bře, 2021 7:19 am

Staré známé... :mrgreen: :wink: Výhybky na odjezdových kolejí si geometricky uprav. Princip je jasný. Souprava vjede na vjezdovou kolej. Soupravu potom opatrně suneme úvratí na jednu zvolených z odjezdových kolejí. Souprava je okamžitě připravená k odjezdu.
-m-
Přílohy
fila256 skrytá.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirkan » úte 16 bře, 2021 9:16 am

To řešení, co navrhuje Milan, je opět nejlepší. Jen bych byl opatrný při elektrickém zapojení té smyčky. Tady bych spíš volil závislost pólování na poloze výhybky na vjezdové koleji.
jirkan

Příspěvekod fila256 » úte 16 bře, 2021 9:38 pm

milan ferdián píše:Staré známé... :mrgreen: :wink: Výhybky na odjezdových kolejí si geometricky uprav. Princip je jasný. Souprava vjede na vjezdovou kolej. Soupravu potom opatrně suneme úvratí na jednu zvolených z odjezdových kolejí. Souprava je okamžitě připravená k odjezdu.
-m-

Velké díky, ano, je to geniální :idea: :idea: :idea:
fila256

Příspěvekod fila256 » úte 16 bře, 2021 9:38 pm

jirkan píše:To řešení, co navrhuje Milan, je opět nejlepší. Jen bych byl opatrný při elektrickém zapojení té smyčky. Tady bych spíš volil závislost pólování na poloze výhybky na vjezdové koleji.

Asi chápu, ale dnes už řešení zapojení nedám, zkusím nahodit zítra, dneska hlavně nápad od Milana :idea: :idea: :idea:
fila256

Příspěvekod fila256 » úte 16 bře, 2021 9:41 pm

Takže ještě jednou díky za geniální nápad s úvratí/posunem, vychází to velice pěkně a dostal jsem to i geometrií na prostoru, který mám, takže super :!:

Ještě musím promyslet zítra to zapojení / přepólování, na to už nyní nemám hlavu.

Viditelná část malinko prodloužené kusé koleje v levém horním rohu, bude tam depo :mrgreen:
Přílohy
20210316_LKO_viditelna_depo.pdf
malinké úpravy, depo
(295.5 KiB) 235 krát
20210316_LKO_smycka_skryta_zarovka.pdf
žárovka
(188.97 KiB) 204 krát
fila256

Příspěvekod jirkan » stř 17 bře, 2021 2:20 pm

Ještě udělej tu přečnívající desku se smyčkou do trojúhelníku, aby sis zlepšil přístup do toho zadního koutu, a máš to...
jirkan

Příspěvekod vojtas » stř 17 bře, 2021 4:16 pm

Hele, a je nějakej důvod, proč segment se smyčkou nevyužít i shora? Kolejišti by to ve všech směrech výrazně prospělo.
Přílohy
20210315_LKO_trojky_anglicani_s_LI.jpg
TT
vojtas

Příspěvekod fila256 » stř 17 bře, 2021 6:02 pm

vojtas píše:Hele, a je nějakej důvod, proč segment se smyčkou nevyužít i shora? Kolejišti by to ve všech směrech výrazně prospělo.

Ano je, malinko jsem si upravil už včera jen jsem ještě nepostnul. Důvod je, za tam bude místo pro tablet na ovládání a MM, programovací kolej, proste ovladaci pultik.
fila256

Příspěvekod milan ferdián » stř 17 bře, 2021 7:13 pm

......................................
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sidlo » čtv 18 bře, 2021 6:03 am

Milane, tvoje zapojení je sice elektricky správně, ale jinak úplně špatně :lol: Návrh řešit smyčky přepínači či relátky byl už tady http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=13309#p292076. Majitelem projektu to bylo odmítnuto s tím, že používá výhradně profesionální komponenty ROCO.
sidlo

Příspěvekod milan ferdián » čtv 18 bře, 2021 6:49 am

sidlo píše:Milane, tvoje zapojení je sice elektricky správně, ale jinak úplně špatně :lol: Návrh řešit smyčky přepínači či relátky byl už tady http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=13309#p292076. Majitelem projektu to bylo odmítnuto s tím, že používá výhradně profesionální komponenty ROCO.

Aj, aj, tak to jsem skončil v pravěku :mrgreen: . Díky Petře za analýzu :wink: . Plánek jsem odebral.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště