Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod rostikator » pon 01 bře, 2021 10:19 am

Fox píše:Problémy DR5000 při připojení LAN/WLAN jsou "známým a popsaným efektem", hojně diskutovaným na zahraničních fórech. Bohužel zatím vždy s výslednou radou: používej USB. Tak dlouho jsem se s tím trápil, až jsem koupil Z21.
Jinak přes USB je vše v pořádku (z pohledu obyčejného uživatele).

dík

neleží náhodou někomu doma krabička loconet <> USB , na otestování DB150
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod rostikator » úte 02 bře, 2021 9:47 am

Fox píše:Problémy DR5000 při připojení LAN/WLAN jsou "známým a popsaným efektem", hojně diskutovaným na zahraničních fórech. Bohužel zatím vždy s výslednou radou: používej USB. Tak dlouho jsem se s tím trápil, až jsem koupil Z21.
Jinak přes USB je vše v pořádku (z pohledu obyčejného uživatele).

nemám rád věci kterým nejde věřit, zpomaluje to
když už jen USB , tak jsem objednal set s DCS210+
předpokládám že do týdne bude moje DR5000 k prodeji
rostikator

Příspěvekod Fox » úte 02 bře, 2021 10:25 am

Neber můj příspěvek tak kategoricky, nechci DR5000 pomlouvat, jen konstatuji fakta. Nejsem žádný odborník na sítě a komunikaci, ale USB by nemělo být "úzkým hrdlem", to je spíš DCC protokol. A s tím nic nenaděláš... K tomu by se měli vyjádřit kolegové, kteří tomu lépe rozumí. Myslím, i přes problém LAN, je DR5000 dobré řešení pro domácí layout.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod HonzaM » úte 02 bře, 2021 10:43 am

Fox píše:Neber můj příspěvek tak kategoricky, nechci DR5000 pomlouvat, jen konstatuji fakta. Nejsem žádný odborník na sítě a komunikaci, ale USB by nemělo být "úzkým hrdlem", to je spíš DCC protokol. A s tím nic nenaděláš... K tomu by se měli vyjádřit kolegové, kteří tomu lépe rozumí. Myslím, i přes problém LAN, je DR5000 dobré řešení pro domácí layout.

DR5000 používáme i na menších modulových setkáních, naprosto bez problému.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » úte 02 bře, 2021 11:37 am

HonzaM píše:DR5000 používáme i na menších modulových setkáních, naprosto bez problému.

pokud se nepripoji WiFi, tak to celkem dobre funguje do 12-15 loko. Pak je to uz spatne.
Tato centrala neni vubec vhodna na modulovku.
Ale hodne zalezi na tolerancu uzivatelu, co jednemu vyhovuje, tak dalsimu prekazi.
Zkuste se podivat na zahranicni fora, ako ji "chvali".
zdeno

Příspěvekod rostikator » úte 02 bře, 2021 12:27 pm

Problém je že ten loconet přes eth. prostě nejde (detekce úseků, a pak narazim ne ještě buh ví co dalšího)
Naštavalo mě že jsem s tim zabil celou neděli, myslel jsem že jsem něco pokazil při tvorbě úseků, takže kontrola drátu a všeho.
Pak jsem zkusil přes USB a šlo to.
Tak jsem radši objednal Digitrax s USB, kterej ma ten loconet OK. a ethernet dokoupim/nebo spácham přes Rpi. I ten výkon je krásnej
Takže teď prodávam všechny multimausy, lokmausy2
jinak ten DR5088 běží pěkně, detekce super
rostikator

Příspěvekod zdeno » úte 02 bře, 2021 12:51 pm

rostikator píše: ethernet dokoupim/nebo spácham přes Rpi

ja jsem sel trosku jinou cestou, pouzil jsem router WiFi.
Nechci spinit vlakno, tak se podivej sem
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2016030003
zdeno

Příspěvekod rostikator » stř 03 bře, 2021 6:38 am

Dík moc Jirka_US za osvětu.
Nedošla mi nepododpora RailCOMu ze strany Digitraxu. Jejich Transponding mi přijde věc za dva páry ledvin a ještě složitá.
Našel jsem asi řešení na úpravu DCC signálu pro RailCOM ale elegance přijde vniveč. :-(
rostikator

Příspěvekod JenikPluto » stř 03 bře, 2021 8:49 am

rostikator píše:neleží náhodou někomu doma krabička loconet <> USB , na otestování DB150

Lezi, ale pouzivam ji. Nechces si ji spichnout sam, pokud je to jediny problem s DR5000, tak by to mozna stalo za pokus, ne? Staci k tomu par rezistoru, komparator, tranzistor a RJ konektor a Arduino s ATmega32U4 a kod z LN/Arduino knihovny. Pokud bys chtel, tak nekde vystracham navrh desky, ktera pasuje na to male ProMicro, takze ve finale z toho mas trochu vetsi flesku...

JP
JenikPluto

Příspěvekod belgarat » stř 03 bře, 2021 10:05 am

Panove, psal jsem rostikatorovi SZ, ale na dalsi dotaz uz moje soucasne "znalosti" nestaci. Nez zahodite DR5k kvuli problemum s detekci / LAN do kose ... je to vazne na strane DR5k ? Je nepatrna sance, ze by mohla byt SW chyba v JMRI, ktera je (paradoxne) lip resitelna:

@sidlo: neni v JMRI v Loconet podpore k dispozici nejaky 'monitor' veci prijimanych z LocoNetu, jeste pred zpracovanim do senzoru, ze by se dalo zjistit zda DR5k (DR5088) skutecne nic neposila, nebo se to jenom "nejak" ztrati ? V XpressNet pripojeni neco takoveho je, a je to velice uzitecne :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod sidlo » stř 03 bře, 2021 10:19 am

Jako je monitor XpressNet, tak je i monitor LocoNet. Ale pokud je podezření, že JMRI zahazuje pakety, tak bych se vyhnul hledání chyby pomocí JMRI.
Nejjednodušší cesta je použít nějaký jiný SW a zjistit, zdali má nebo nemá stejné problémy. Vzhledem k tomu, že se to už delší dobu diskutuje na jiných fórech, dá se předpokládat že by už někdo napsal - nepoužívejte JMRI, používejte XYZ. Momentálně to tak nevypadá.
Pokud to chce někdo zkoumat, tak může začít odposloucháváním ethernetu, např. https://www.ettercap-project.org/.
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 03 bře, 2021 10:40 am

Jestli chces poslouchat Ethernet, tak radeji Wireshark. Ale nejjednodussi je zacit tim monitorem v JMRI. I v XpressNet vrstve (o GUI nemluve) je v JMRI tolik "kopancu", ze bych tu moznost uplne nezatracoval.
belgarat

Příspěvekod sidlo » stř 03 bře, 2021 11:56 am

Jsem si vědom toho, že jakákoliv zmínka o tom, že software nejmenovaného německého výrobce něco neumí je okamžitě prohlášena za lež a kacíř který to prohlásil má být okamžitě upálen. Přesto se nemohu ubránit otázce – Kde soudruzi z NDR udělali chybu? A sebekriticky mě napadá odpověď – Za všechno může Kalousek, pardon JMRI!

www.rmweb.co.uk píše:I notice Digikeijs recommends the Loconet protocol for use with TrainController. Why LAN - wouldn't the same work over USB?

https://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/137815-lenz-and-traincontroller-to-digikeijs/
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 03 bře, 2021 12:25 pm

Hele :) v mem pripade nejde o obhajobu nejakeho vyrobce, spis po dotazu o SNAHU o zjisteni toho, co se realne deje.
Post co citujes zahrnuje WiFi MultiMaus, ktera (predpokladam) komunikuje jinym LAN (Z21 ? - ten post to naznacuje) protokolem nez LocoNet/LAN. Jestli je to pripad celkoveho zapojeni i kolegy - je to konecna, "multi-protocol" DR5k opravdu neni. Ale pokud jsem pochopil kolegu rostikatora, tak je se stavem spokojeny "jenom nefunguje detekce obsazeni" ... coz je jiny pripad, ktery (snad) nevyzaduje vice protokolu na LAN. Jenom korektni zpracovani toho jednoho.

V tomhle pripade navic pracuju i "pro sebe", protoze kombinaci DR5k + DR5088 mam(e) v klubu (resp. budeme mit, az to zapojim - ale bohuzel uz je DR5088 koupena, a pevne s ni pocitam kvuli detekci ID souprav), a tak trochu jsem doufal ze nebudu zavisly na fyzickem umisteni centraly a ovladaci(ch) stanice(i), coz se s USB pripojenim dela blbe.

U tebe je zas jak cerveny hadr na byka pripominka, ze programatori JMRI nejsou ani bohove ... a ve vetsine vlastne ani programatori-remeslnici - z cehoz plyne tuna veci, ze kterych vstavaji vlasy na hlave a NEKDE V NICH muze (a uz hodnekrat bylo) certovo koptyko. At uz se to tyka DR5k, Nano-X nebo programovani dekoderu.

Nerikam ze JMRI je spatne, jen jsem poprosil slusne (a v SZ) rostikatora, zda by mohl venovat casu overeni. Tak neprskej predcasne.
Naposledy upravil belgarat dne stř 03 bře, 2021 12:29 pm, celkově upraveno 1
belgarat

Příspěvekod Fox » stř 03 bře, 2021 12:27 pm

Jen moje pozorování, když provozuji iTrain + DR5000. Jde to přes USB i přes LAN/WLAN. Pokud přes USB, je všechno v pořádku. V případě LAN dochází k občasným výpadkům, projevující se buď ztrátou komunikace, nebo se přestanou reportovat nějaké zpětné vazby. Ta "občasnost" je právě zrádná. Někdy za pár minut, někdy za dvě hodiny, právě když běží proces kalibrace rychlosti mašiny... a musí se od začátku.
Příčinu jsem neobjevil, ale vyřešil jsem to radikálně, výměnou DR5000 za Z21. U Z21-čky přes LAN jsem, dnes již za desítky hodin provozu, podobný výpadek nepozoroval.

Z fóra pro iTrain (příklad):
Have changed from Z21 to DR5000, am using the Loconet TCP/IP via a lan cable to my router (IP over mains). I find that if I leave Itrains alone for a few minutes then it disconnects from the DR5000 and I have to reconnect to take over control.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi