Jirkátorovo kolejiště 1800x720 N

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Jirkátorovo kolejiště 1500x750 N

Příspěvekod Jirkátor » čtv 28 led, 2021 8:51 pm

lajblt píše:Není to náhodou tak, že se návěst "Posun dovolen" nemění na návěst "Stůj" automaticky? Při posunu není lokomotiva vždy v čele vlaku - co by to pro strojvedoucího znamenalo, pokud by se návěst "Posun dovolen" změnila na "Stůj" dříve, než návěstidlo mine posunující lokomotiva?

Rozhodující je čelo posunujícího dílu, ne lokomotiva. Skupinová odjezdová návěstidla neplatí pro posun.

U MGP zadáš, co se má provést při použití stanovené kombinace tlačítek. Mohou se provést dva příkazy. Jeden lze použít k příkazu pro postavení určité vlakové cesty a druhý pro definování návěstidla, které se má rozsvítit. V návěstním dekodéru je pak nastavena závislost mezi návěstidlem a polohou výhybek, která určuje, jaká návěst se rozsvítí. Obsazení vybraného detekovaného úseku jízdou vlaku, pak zpět rozsvítí návěst Stůj.
Jiná kombinace tlačítek (tentokrát pro posunovou cestu) pak zadá znovu dva příkazy. Jedním se opět postaví cesta a tím druhým lze zadat příkaz pro rozsvícení speciální návěsti (Posun dovolen nebo Přivolávací návěst), ale obsazení následujícího obvodu neumožňuje její zhasnutí a opětovné rozsvícení návěsti Stůj. Lze to vyřešit použitím výhybkového dekodéru, ale pak ho nelze použít pro ovládání výhybek. Pokud si to pamatuju správně, pak pro mých osm odjezdových návěstidel, budu potřebovat tedy koupit další dva s tím, že dvě pozice mi zbydou pro ovládání nějakých serv. Netvrdím, že to je drahé a půjdu do toho, ale je to zvláštní.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » čtv 28 led, 2021 9:15 pm

Jirkátor píše:Rozhodující je čelo posunujícího dílu, ne lokomotiva. Skupinová odjezdová návěstidla neplatí pro posun.

Ve vší úctě, máš to popletené.
U posunu je rozhodující uvolnění úseku před návěstidlem, tedy ne čelo ale konec soupravy.
Skupinová návěstidla mohou, a v praxi je to více než běžné, platit i pro posun.

Jirkátor píše:U MGP zadáš, co se má provést...

MGP jsou dobrý, ale neber je jako vzor správného chování. Všechna tato elektronická udělátka se více nebo méně snaží napodobit realitu. Nejlepších výsledků v přibližování se realitě můžeš dosáhnout pouze s dobrým programem. Na rovinu je třeba říct, že ne všechny programy jsou toho schopny.
sidlo

Příspěvekod Jirkátor » čtv 28 led, 2021 10:11 pm

Ano, ale pro to, aby mohl posunující díl projet kolem návěstidla, je rozhodující to, jaká návěst je na něm ve chvíli, kdy jej míjí čelo posunujícího dílu a ne lokomotiva. Reléové ZZ zhasíná návěst Posun dovolen ve chvíli, kdy první náprava obsadí následující izolovaný úsek.
Návěst Posun dovolen na skupinovém odjezdovém návěstidle není a nemůže být souhlasem k posunu. U mechanických návěstidel je to zřejmé a světelná se jako skupinová neosazovala zase přehnaně často. Spíše se už dávala samostatně ke každé koleji.

MGP tu realitu, myslím, napodobují velice dobře a to s PC nebo i bez něj.
Jirkátor

Příspěvekod PajaF » čtv 28 led, 2021 10:49 pm

Reléové ZZ zhasíná návěst Posun dovolen ve chvíli, kdy poslední náprava uvolní izolovaný úsek před návěstidlem.
PajaFt
PajaF

Příspěvekod Jirkátor » pát 29 led, 2021 7:18 am

Nesouhlasím - na pár reléovkách jsem sloužil. Neplést si to s JOPkou. Ale nebudu si plevelit vlákno. :wink:
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » ned 28 úno, 2021 7:41 pm

Mám jeden dotaz na odborníky přes LocoNet:
Na stránkách digitrax.com je uvedena informace, že "LocoNet funguje nejlépe, když jsou síťové kabely 22AWG až 28AWG. Doporučený 6žilový plochý telefonní plochý kabel je 26AWG"(automatický překlad).

Povedlo se mi sehnat tento:
telefonní-kabel-6-žil-bílý.jpg
telefonní-kabel-6-žil-bílý.jpg (7.57 KiB) Zobrazeno 4663 krát

Je u něj uvedeno: telefonní kabel 6 žil, průřez vodiče 0,081mm - AWG 28, plochý, CCA (poměděný hliník). Jen jsem při nákupu nevěděl (spíš mne nenapadlo), že se jedná o ohebná lanka a ne klasický plný drát. Předpokládám, že ten průřez je součtem průřezů jednotivých drátků v každém jednom lanku, ale radši ze ptám, nikdy jsem nepotřeboval řešit takovou otázku. Bude vhodný, nebo mám shánět něco jiného?

Když už se ptám na drátování, tak jaké jsou doporučené parametry vodičů pro napájení samotných kolejí?
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » pon 01 bře, 2021 5:53 am

Ten plochý kabel pro LocoNet je dobrý. Pro jakékoliv napájení já osobně počítám 3 A/mm². Doporučuji článek https://www.masinky.info/2011/08/napajeci-vodice/.
sidlo

Příspěvekod Jirkátor » pon 01 bře, 2021 6:10 am

Děkuji za odpověď. Ten článek jsem četl a lehce mně znervóznila zásada č. 6, kde se píše, že: "...Vzájemně související vodiče vždy stáčejte do kroucených párů". To jsou trochu protichůdné požadavky s tím, co píší na digitraxu.
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » pon 01 bře, 2021 6:41 am

Kabel LocoNet není napájecí/silový. Jsou různé způsoby jak potlačit rušení. Jeden z nich je plochý kabel.
Zásada 6. hovoří o napájecích vodičích. Tuto zásadu je dobré dodržovat, ale ne vždy se to povede. Například velmi obtížně se to dělá při proudové detekci.
sidlo

Příspěvekod Jirkátor » čtv 15 dub, 2021 9:40 am

Jen abyste věděli, že vlákno neumřelo, tak hlásím, že stále čekám až truhlář dodá skříň s výklopným rámem. On zase čeká na dodání potřebného kování a všichni to svádí na Covid. No, nic s tím nenadělám.

Zatím bych hodil dotaz do pléna. Výhybky kupuji Fleischmann s podložím a s kovovou srdcovkou a pro koleje samotné Fleischmann bez podloží. Při troše dobré vůle to spojit jde ( posting.php?mode=reply&f=1&t=12586#pr288761 ). Problém je v tom, že jsem progůgloval celou naší republiku a nikde jsem nenašel potřebné výhybky skladem. Nebyl by to problém, kdyby je měli alespoň u výrobce, ale ani ten je v posledních týdnech nenabízí (že by zase ten Covid?). Podařilo se mi sehnat dvě levé výhybky a pro kompletaci obou zhlaví hlavní stanice mi chybí ještě "angličan" a dvě pravé výhybky. Pro koncovou stanici potřebuji ještě další dvě levé a dvě pravé a to už vypadá nad možnosti výrobce v dohledné době. Ještě se ale dají někde najít skladem od Fleischmanna výhybky bez podloží, tak zvažuji, že bych koupil ty, ale mám pocit, že nejsou moc oblíbené. Mám na mysli 24° R1=194,6 mm. Máte někdo zkušenosti s jejich provozem? Mám je vzít, nebo se jim raději vyhnu? Hlavně mám obavy z plastové srdcovky. To nádraží bude v zadní části kolejiště a nerad bych se pořád zvedal a popostrkoval lokomotivy bez kontaktu. Amputoval bych ruční přestavník a přestavoval je servem.
N rucni-vyhybka - Fleischmann-22255.jpg
N rucni-vyhybka - Fleischmann-22255.jpg (31.29 KiB) Zobrazeno 4174 krát

Když to tak po sobě čtu, tak jsem si ale asi odpověděl sám a budu čekat na naskladnění. :P
Jirkátor

Příspěvekod HonzaM » čtv 15 dub, 2021 10:07 am

Výhybka s tímhle úhlem odbočení a radiusem je tak pro tramvaj. Třeba se najde někdo mající ty potřebné výhybky v zásobě a bude je moci postrádat, tak můžeš doufat.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jirkátor » čtv 15 dub, 2021 10:40 am

HonzaM píše:Výhybka s tímhle úhlem odbočení a radiusem je tak pro tramvaj...

Výrobce uvádí, že poloměr odbočné větve je 194,6mm, což je přibližně stejný poloměr u standardního kusového kolejiva Fleischmann Piccolo R1 192mm. Ale ve výhybce je to přece jenom o něčem jiném. U výhybek s podložím poloměr odbočné větve odpovídá oblouku R4.
Jirkátor

Příspěvekod vfjr » čtv 15 dub, 2021 6:55 pm

Nevím, které sháníš, ale koukni k Conradovi. Tam je mají skladem i ty 15st. Mám obloukové Peco s nevodivou srdcovkou (dlouhou srdcovkou) a loko dvouosá pára mi ji přejede.
vfjr

Příspěvekod Jirkátor » čtv 15 dub, 2021 7:17 pm

U Conrada už mají jenom levé a já potřebuji pravé s podložím. Pak se ptám se na zkušenosti s těmi krátkými bez podloží 24° R1=194,6 mm, ne na obloukové.
Jirkátor

Příspěvekod vfjr » čtv 15 dub, 2021 7:21 pm

Já vím že na rovné. Jen se zmiňuju o těch srdcovkách.
vfjr

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště