Váhám, jestli je dobré vložiti Ti

červíka do hlavy (nechci Tě mít na svědomí, pokud by to nebyl Tvůj šálek kávy), ale kolegové modeláři mi ho tam před časem taky nasadili, já jsem "podlehnul" a jsem tomu rád.
Jirka1984 píše:Večer zkusím překreslit Sidlův návrh. Tam by se mohly i křížit tratě (lokálka nad hlavní tratí) a tím by to bylo taky zajímavější.
Když to bereš takhle,
ještě zajímavější by bylo zkombinovat tu hlavní normálněrozchodnou (H0) trať s lokálkou na úzkých kolejích (tu samozřejmě rovněž v měřítku 1 ku 87). To téma a půdorys, kterým disponuješ, k tomu přímo vybízí. A s těmi 9mm kolejemi se tam vytočíš jako s eNkem, ale přitom stále v měřítku 1:87 (čili postavičky, stromečky, domečky atd. - všechno jako u H0).
Navíc v rámci celého kolejiště by to cenové navýšení bylo už jen symbolické, a krajinu a spol. tak jako tak budeš modelovat úplně stejně. Úzkorozchodných kolejí a výhybek už tam potom nemusíš mít nutně nějak mnoho, a kvalitní 9mm Peco Code 80 s vcelku modelovou 2mm výškou kolejnice je cenově (a u nás i fyzicky) dostupné - stačí několik flexi kolejí (90cm kusy jsou za 110 až 130 Kč) a tři čtyři výhybky po cca 350 korunách.
Co se vozového parku týče, jsou sice různé možnosti, ale začal bych asi některým Roco setem (loko + vozy + kolejový ovál s poloměrem zhruba 25 cm + regulátor) za 3 až 4 tisíce. Kvalita komponentů je tradičně velmi dobrá, nikoliv podřadná jako v některých normálněrozchodných startovních setech, a časem přikoupíš dva tři osobní vozy. Případně si počkat pár měsíců na krásný a přitom levný letos avizovaný set za 3 a půl tisíce s moc pěkně jezdící 3nápravovou tendrovkou (vlastní zkušenost, poté jsem si pořídil ještě druhou).
Pro inspiraci přikládám jeden obrázek, který jsem vystřihnul z videa zkušebního stolního kolejiště, i když ta úzkorozchodná (750-760 respektive 9 mm) H0e pára vlevo není ona výše zmiňovaná malá tendrovka, ale těžší a o trochu větší Henschel.
Vpravo pak je pro srovnání normálněrozchodná (1435 resp. 16,5 mm) malá H0 tendrovka.