Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 - návrat

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 11 úno, 2021 11:38 am

Na eNko bych si netroufl i když by se dalo více vyřadit. Je to na moc malé . Větší prostor bohužel nemám takhle jsem už ubíral a posunul příčku ve sklepě aby vzniklo místo pro levé zhlaví:) Večer zkusím prekreslit Sidluv návrh. Tam by se mohl i křížit tratě(lokálka nad hlavní tratí a tím by to bylo taky zajímavější.
Jirka1984

Příspěvekod Dovi » čtv 11 úno, 2021 12:23 pm

Na eNko bych si netroufl, i když by se dalo více vyřádit.

Ale vždyť to přece není N.

Je to ve velikosti H0... :-)
(cituji: "...vložil schéma malého jednoúrovňového H0 kolejiště 2 x 1 metr ")
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 11 úno, 2021 12:26 pm

Promiň jsem slepý:) ještě jsi to napsal tučně...
Jirka1984

Příspěvekod Dovi » čtv 11 úno, 2021 3:27 pm

Váhám, jestli je dobré vložiti Ti :-) červíka do hlavy (nechci Tě mít na svědomí, pokud by to nebyl Tvůj šálek kávy), ale kolegové modeláři mi ho tam před časem taky nasadili, já jsem "podlehnul" a jsem tomu rád.

Jirka1984 píše:Večer zkusím překreslit Sidlův návrh. Tam by se mohly i křížit tratě (lokálka nad hlavní tratí) a tím by to bylo taky zajímavější.

Když to bereš takhle, ještě zajímavější by bylo zkombinovat tu hlavní normálněrozchodnou (H0) trať s lokálkou na úzkých kolejích (tu samozřejmě rovněž v měřítku 1 ku 87). To téma a půdorys, kterým disponuješ, k tomu přímo vybízí. A s těmi 9mm kolejemi se tam vytočíš jako s eNkem, ale přitom stále v měřítku 1:87 (čili postavičky, stromečky, domečky atd. - všechno jako u H0).

Navíc v rámci celého kolejiště by to cenové navýšení bylo už jen symbolické, a krajinu a spol. tak jako tak budeš modelovat úplně stejně. Úzkorozchodných kolejí a výhybek už tam potom nemusíš mít nutně nějak mnoho, a kvalitní 9mm Peco Code 80 s vcelku modelovou 2mm výškou kolejnice je cenově (a u nás i fyzicky) dostupné - stačí několik flexi kolejí (90cm kusy jsou za 110 až 130 Kč) a tři čtyři výhybky po cca 350 korunách.

Co se vozového parku týče, jsou sice různé možnosti, ale začal bych asi některým Roco setem (loko + vozy + kolejový ovál s poloměrem zhruba 25 cm + regulátor) za 3 až 4 tisíce. Kvalita komponentů je tradičně velmi dobrá, nikoliv podřadná jako v některých normálněrozchodných startovních setech, a časem přikoupíš dva tři osobní vozy. Případně si počkat pár měsíců na krásný a přitom levný letos avizovaný set za 3 a půl tisíce s moc pěkně jezdící 3nápravovou tendrovkou (vlastní zkušenost, poté jsem si pořídil ještě druhou).

Pro inspiraci přikládám jeden obrázek, který jsem vystřihnul z videa zkušebního stolního kolejiště, i když ta úzkorozchodná (750-760 respektive 9 mm) H0e pára vlevo není ona výše zmiňovaná malá tendrovka, ale těžší a o trochu větší Henschel.
Vpravo pak je pro srovnání normálněrozchodná (1435 resp. 16,5 mm) malá H0 tendrovka.
Přílohy
loko_H0e+H0.jpg
loko_H0e+H0.jpg (24.31 KiB) Zobrazeno 6386 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 11 úno, 2021 4:32 pm

Děkuju za cervika:) snad se neurazis když nepůjdu ve tvé stopě. I když je to zajímavé. Měl sem v plánu třeba u pily zapřáhnout jeden či dva nákladní vozy a vést je i do koncové stanice. Jestli je to reálné to nevím ale mě by se to líbilo:) a to bych takhle nemohl díky jinému rozchodu kolejí.

Jinak můžu mít otázku?
Jak si začal mluvit o těch start setech tak teď v dubnu-kvetnu má vyjít od Roca set Sergej +3 vozy a MM plus z21. Tim bych chtěl začít. Mam zachovane z dřívějška jen spoustu H0 vozu.
Stojí ten set za to?
Díky
Jirka1984

Příspěvekod Dovi » čtv 11 úno, 2021 5:41 pm

Jirka1984 píše:Děkuju za červíka :) Snad se neurazíš, když nepůjdu ve tvé stopě. I když je to zajímavé. Měl jsem v plánu třeba u pily zapřáhnout jeden či dva nákladní vozy a vést je i do koncové stanice. Jestli je to reálné, to nevím, ale mně by se to líbilo :) A to bych takhle nemohl díky jinému rozchodu kolejí.

Jistěže ne, to byla jen možnost k úvaze, která potřebuje svůj čas, aby dozrála...

Ale kdyby na to přišlo, tak tam někde (třeba ve spojení s koncovou stanicí té lokálky) by mohla být jednoduchá polní nebo lesní úzkokolejná drážka s jednou výhybkou, dvěma metry kolejí, lokotraktůrkem za 16 stovek plus dvěma vozíky ze setu za 4 stovky. A celá takováto snadno realizovatelná úzkokolejka zpestřující celé kolejiště by vyšla jen na 2 a půl tisíce (což je cena dvou až tří slušných H0 vagonů).

Jirka1984 píše:teď v dubnu-květnu má vyjít od Roca set Sergej +3 vozy a MM plus z21. Tim bych chtěl začít. Mam zachovanou z dřívějška jen spoustu H0 vozů.
Stojí ten set za to?

Jestli myslíš set Roco 51332 na přiloženém obrázku níže, tak slovy klasika - to je podle vkusu toho kterého soudruha.

Avšak jde-li Ti primárně o tohoto Sergeje a o centrálu z21start s Multimouse, vše nové a se zárukou, tak koupí určitě žádnou fatální chybu neuděláš. Cena je přiměřená obsahu a kvalita je standard Roco - nebál bych se a šel bych s klidem do toho.
Přílohy
2021_set_Roco_51332.jpg
2021_set_Roco_51332.jpg (7.15 KiB) Zobrazeno 6328 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 11 úno, 2021 7:11 pm

Ano o tenhle set mi jde. Půl roku jsem zde pročítal stále dokola zda analog nebo DCC. Trafa FZ1 mám dvě a znalosti z dřívějška taky ještě nějaké. Ale o DCC jsem ještě před pul rokem ani nevěděl.
Jenže doba pokročila a tak pokročim i já a minulost nechám na kolejišti ve formě ČSD barvách...viz Sergej.
Jinak stavba začne nejspíš až na podzim takže ještě je vše tak nějak otevřené...
Mam tři děti tak to musím vše kombinovat:)
Jirka1984

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 11 úno, 2021 8:02 pm

Zde je prekresleny plán dle Sídla....mě se to zamlouvá že to je takové variabilní.
Přílohy
IMG_20210211_205908.jpg
IMG_20210211_205845.jpg
Jirka1984

Příspěvekod chameleon » čtv 11 úno, 2021 10:19 pm

A tak dobře to vychází :wink:
Podzemí doporučuji předělat - jak jsem psal na začátku, tratě do podzemí ve 2-kolejné spirále (cca máš), a skryťák delší s přímýma kolejemi - ideálně třeba v -20cm udělej skryťák pod hlavní stanicí u hrany panelu (bude krásně přístupný) a smyčku v místě jak je oblouky lokálky a hlavní tratě. Zkrátka skoro kopíruj viditelnou část kolejiště :wink:
chameleon

Příspěvekod Jirka1984 » pát 12 úno, 2021 7:20 am

S tím SN máš pravdu,bude to i hezčí na pohled a i na údržbu. Zkusím to o víkendu prekreslit. A teoreticky když se obě koleje spojí nahoře před spirálou tak může být i jednokolejna viz plán od Sídla. Když vyjedu že SN tak se rozhodnu na kterou stranu jet až nahoře.
Teď ještě bojuji s myšlenkou zda kolejiště neprotahnout o 0,5m do prava až na zeď ( na foto dole) koncová stanice by byla dál nebo delší či prostor pro nějaký sklad atd. Tím pádem ale veškera stavba a údržba od zadní části by znamenala celé kojiste podlest....
Jirka1984

Příspěvekod chameleon » pát 12 úno, 2021 9:14 am

Jirka1984 píše:A teoreticky když se obě koleje spojí nahoře před spirálou tak může být i jednokolejna viz plán od Sídla. Když vyjedu že SN tak se rozhodnu na kterou stranu jet až nahoře..

Jasně, není to špatně. Já preferuji 2-kolejku z provozních důvodů - aby mohly z nádraží odjíždět vlaky najednou do všech směrů, nebo nezávisle přijíždět.
chameleon

Příspěvekod Jirka1984 » pát 12 úno, 2021 10:59 am

Ty jo.... další brouk do hlavy ale taky věcný. Zase mám o čem přemýšlet a co kreslit.Já z toho snad ještě díky Vám zkušeným modelářům udělám parádní kolejiště.
Jirka1984

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 12 úno, 2021 12:46 pm

Ahoj,
Pár dalších "brouků": nespojuj ani nepřibližuj oba konce trati na viditelné části. Ať to vypadá, že trať vede odněkud někam. Když je k sobě přiblížíš až v tunelech, můžeš udělat spojky a pak každou trať zavést k jednomu zhlaví skrytého nádraží. Možná tratě vyjdou o něco delší, ale zase Ti odpadne průjezd smyčkou před SN, kterou ti nahradí právě ty spojky.
větší délku kolejí můžeš využít k "nabrání výšky" tedy budeš mít více prostoru v SN. Umístíš -li SN pod viditelnou stanici budeš mít pohodlný přístup s soupravám i ke kolejím (čištění apod.)
Přikládám obrázek jedné z možností. Řešil jsem pouze skrytou část.
Přílohy
IMG_20210211_205908.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jirka1984 » pát 12 úno, 2021 1:14 pm

Děkuju za pořádného "brouka": ) až to řeknu manželce že mám další variantu tak si už bude klepat na čelo...Takhle mi říká že sem blázen:) V práci teď toho nemáme moc na práci tak se mi to honí vše hlavou. PC ale zde nemám tak jen to plánuju v hlavě.
Ještě mě napadlo dát jednu výhybky do tunelu nad nad pilou ,z ní objet obloukem vjezdy do SN tím že k hl. tratí by se napojilo někde před hradem a vlak by mohl jen kroužit dokola bez nutnosti vjet do SN..
Dnes ale večer nemalují a jdu si vyčistit hlavu na půllitr piva...i když asi mi to bude srotovat v hlavě pořád.

Diky
Jirka1984

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 12 úno, 2021 1:29 pm

Blázen je ten, kdo začne stavět podle první malůvky na kousku papíru, pak zjistí, že mu to nevychází tak to upraví, aby to vyšlo, pak zjistí že potřebuje SN jinak, tak to předělá, pak zjisti...
a nakonec po deseti letech stavby polotovar buď prodá, nebo vyhodí...
Plánovat se vyplatí. Na papíře se změny dělají rychle, a snadno, při stavbě už to stojí mnohem víc času i pěněz.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště