N-minikolejiště "Pomezí" 97x40cm+odbočka "Hranice" 130x50cm

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: N-mikrokolejiště "Pomezí" 97x40cm (alá "Kameničky")

Příspěvekod Rocky_MK » pon 01 úno, 2021 8:56 pm

Při vším úctě k tomu nádhernému dílu mám konstruktivní připomínku. Nestálo by za úvahu odstranit ten žebřiňák? Přijde mi tam navíc, jako ve stylu „mám model žebřiňáku, nevím co s ním, tak ho tady plácnu na louku“. Ale možná je to jen můj dojem.
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod hank61 » pon 01 úno, 2021 9:15 pm

Náhodou, mě se tam ten vozejk líbí :wink: Ještě nějaké postavičky pro oživení a bude to velká krása.
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Re: N - minikolejiště "Kameničky" 97x40cm

Příspěvekod HonzaM » pon 01 úno, 2021 10:40 pm

Dusan píše:Ahoj, asi máš na mysli průměr 375mm, čili R187, že jo ?

Samozřejmě, máš pravdu. Omlouvám se za chybu.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dusan » úte 02 úno, 2021 8:18 am

Ahoj,
Jafobe - s těma trubičkama dobrý nápad, akorát když bych dělal sloupy, tak i dráty a to by pak byla hrůza :mrgreen: nechám uzrát ano/ne
Rocky - žebřiňák je tam jen naoko, jak jsem psal hned v prvním příspěvku, navíc sedí spíš tak na TT, ale proč ho tam na focení nevyzkoušet ?
Zlámalík - stromky, keře jsou všechny samodomo, břízy umotané z drátu+naturex, ovocné stromy taky drát+listí od Poláka, někde smícháno s Purexem. Ostatní je Merlík a různé posypy a mixy z výše uvedených. Mrkni do historie vlákna, dával jsem tam nějaké postupky. Kdyby někoho zajímala louka vpředu, tak suchá tráva je nadrcené seno :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Sandy » úte 02 úno, 2021 9:14 am

Rocky_MK píše:Při vším úctě k tomu nádhernému dílu mám konstruktivní připomínku. Nestálo by za úvahu odstranit ten žebřiňák? Přijde mi tam navíc, jako ve stylu „mám model žebřiňáku, nevím co s ním, tak ho tady plácnu na louku“. Ale možná je to jen můj dojem.

Podle celkové atmosféry to nevypadá, že by to byly epochy IV+. Takže žebřiňák ano!
Ještě v osmdesátých letech minulého století jezdil můj tchán s podobným povozem taženým kravkou( :roll: ) obhospodařovat své "minilatifundie".
Takže povoz postavit vedle bramborového pole, k němu zapřáhnout krávu, vedle pantátu s kosou a na tu loučku pár kopek sena nebo řádky posekané trávy....
Sandy

Příspěvekod hank61 » úte 02 úno, 2021 11:55 am

Kolem roku 1975 stál podobný vedle sudu na vodu u skladiště na nádraží v Hostomicích pod Brdy. Je záhadou, že ho tenkrát nikdo neukradl :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Sandy » úte 02 úno, 2021 1:27 pm

hank61 píše:Kolem roku 1975 stál podobný vedle sudu na vodu u skladiště na nádraží v Hostomicích pod Brdy. Je záhadou, že ho tenkrát nikdo neukradl :wink:

Je možné, že to byl zrovna tchána. Ten tím směrem jezdíval.
Omlouvám se za OT. :oops:
Sandy

Příspěvekod HonzaM » úte 02 úno, 2021 1:41 pm

Dusan píše:- s těma trubičkama dobrý nápad, akorát když bych dělal sloupy, tak i dráty a to by pak byla hrůza

V tomhle měřítku už dráty nejsou vidět.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Stanin » úte 02 úno, 2021 2:28 pm

Ooooo, to je nádhera! Atmosféra léta na vesnici z toho dýchá o sto šest. Nasadil jsi tady hodně vysokou laťku. Navíc když sis většinu věcí vyrobil sám.

Fox píše:jen doplním, že to kolejiště není jen zvládnuté technicky, ale má ducha. To je jako s obrazy, ne každý, kdo umí malovat je Mistr. Pokaždé, když vidím něco podobného, mám dva pocity
a) zabalit to
b) víc se snažit... :lol:

Pod to se podepisuju.
Stanin

Příspěvekod jafobe » úte 02 úno, 2021 3:18 pm

Dusan píše:- s těma trubičkama dobrý nápad, akorát když bych dělal sloupy, tak i dráty a to by pak byla hrůza

Bez lupy bych ty dráty pomalu neviděl pokud by byli v něřítku, i takový drátek 0,1 mm bude skoro tlustej a mohl by vypadat dost humpolácky. A slabší by se zrovna nejlíp nenatahovali, ale netvrdím že to nejde. Navíc s natahanými dráty to bude o to víc zranitelnější.
Možná kdyby se to dalo uležet někam na půdu, tak pavouci natahají lepší drátky, jen asi blbě... :mrgreen:

Pak by byla ještě možnost místo zasunutí do trubiček,dát sloup na něco ohebného nebo kloub, podobně jako branky na lyžařském slalomu, ale natahaným drátům by to asi taky nesvědčálo.
jafobe

Příspěvekod Dusan » pát 05 úno, 2021 5:00 pm

Při dokončování tohoto projektu mě začala nahlodávat myšlenka jeho možného rozšíření. Tak ji hodím do placu.
Uvažované rozšíření samostatným "blokem", tak aby to byly odnímatelné dvě věci oddělené fyzicky (příčná oboustranná kulisa) i atmosférou, ale mohli fungovat i jako jeden celek. Levá část Pomezí, je konstrukčně hotova včetně SN za kulisou (fialová), to je dáno bez dalších změn a v původním rozměru.
Nová pravá o stejné šíři, prodloužena na 130cm, opět se SN(oranžová za kulisou. Zde jsem čerpal zase z návrhů Milana minikolejišt, líbili se mi třebas Liščí,Stínky,Huntířov. Nakonec jsem se jen inspiroval a zvolil jsem dvoukolejnou mezilehlou staničku s napojením vlečkového "areálu". Předpokládám provoz krátkých souprav, dvousé vagony i u Os. Od budovy-dopravní kolej s krátkou kusou pro drobnou příležitostnou nakládku, druhá kol. manipulační a dlouhá kusá manipulační pro odstavení a obměnu vozů z vlečky. Rád bych někam ještě malou remízu, ale nějak není nápad kam? Propojení celků je ve SN pravou oranž. vyhýbkou, tím je z toho smyčka, té jsem se původně bránil, ale proč nakonec ne.
Co se týče provozu, zde prosím jsem laik, čili si nechám rád věcně poradit. Moje představa variant:
1. Chci zajezdit jen v Pomezí - tak pak celá pravá strana je jedno velké SN jako smyčka, co odjede z Pomezí, má se jak vrátit zpět. MOs + krátky Mn.
2. Provoz jen v pravé části - trochu limitní(provedením již hotového fialového SN), ale dá se jezdit tam a zpět s ruční přehozením mašin na soupravě, případně se dají využít krajní šturcy v SN pro druhé lokomotivy, dále možnost křižování v mezilehlé a posunu na vlečkách.
3. Provoz na obou segmentech by bylo kombinací, mimo jiné MOs bude čekat v mezilehlé na Os, který zde staví, lidi mohou přestoupit na MOs, který pendluje jako přípoj do Pomezí. Plus obměna nákladní zátěže. Atd. SN část může krátkými šturci simulovat jen provoz MOs do Pomezí přes odbočku z jiné fiktivní tratě.
Jak říkám, nekamenovat, GVD jsou pro mne španělská ves.
Co nechci:
- konstrukčně měnit levé hotové Pomezí včetně jeho dvojkolejného SN,
- nerozšiřovat ani pravé SN o další kolej na úkor viditelné části, skryťáky jsou o šíři 100mm.
- v nové mezilehlé nepřidávat další vyhýbku, aby to byla tříkolejná stanice, podle mne je to takto provozně bohaté na jednu osobu dost :-) A dopravní kolej má takto skoro 600mm.
Jestli to budu realizovat a nebo dám úplně nový projektík časem, uvidím. Ale když už mne to napadlo, tak proč se nepodělit 8)
Přílohy
1.jpg
3d nova.jpg
3d celek.jpg
Naposledy upravil Dusan dne sob 06 úno, 2021 4:52 pm, celkově upraveno 1
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Myšpulín » sob 06 úno, 2021 2:27 pm

Vypadá to velmi zajímavě. Co se týče remízy, logická by byla na pravé straně, ale tam se nevejdeš. Trojcestnou nahradit obyčejnou pravou nebo symetrickou a za ní anglickou. Tím to ale celé zbytečně posuneš a zkrátíš. A asi ani do toho klínu mezi stanici a areál.

A jen tak mimochodem, druhá kolej od výpravní budovy bude taktéž dopravní.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Dusan » sob 06 úno, 2021 4:58 pm

Díky, druhá kolej jako dopravní OK, nic proti ničemu. Na remíze bych dogmaticky netrval, jen, že ji mám... Zkoušel jsem ji dát vpravo u vjezdu jak je nakládka, ale musel by být ostřejší oblouk, aby se tam vešel rovný kus, ale na oko to není ono.
Jinak ten areál je v této podobě jen naznačen, konečné řešení by se ladilo, představa asi sklárna, stará cihlová z pohraničí :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Myšpulín » sob 06 úno, 2021 7:06 pm

Dusan píše:... Zkoušel jsem ji dát vpravo u vjezdu jak je nakládka, ...

Tak zrovna tam bych ji nedával. Pokud bude pro něco, tak pro mašinku provádějící posun v areálu. A aby kvůli tomu přejížděla přes trať ... Je to sice lokálka, ale i tak by měla být v areálu majitele.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Dusan » stř 10 úno, 2021 5:46 pm

Stále dumám nad tím rozšířením, myšlenka se mi zalíbila. Nicméně jsem ten námět zredukoval jen na motiv odbočku s připojenou vlečkou. Provozně ubude možnost křižování, ale upřednostním více délky tratí v krajině (taky více muziky za méně peněz) :-) Tak jsem pořídil základní desku a zkusmo lehce vyměřil. Jak jsem naplánoval, tak to i sedlo. Poloměry R300 vedlejší a R400 na hlavní trati, ve skrytých jeden R200, zbytek R240. Opticky bych chtěl tratě za odbočkou ještě mezi sebou oddělit, proto naznačena říčka. Vedlejší by ji pak přejížděla po mostku. Příjezd k zastávce pak zepředu přejezdem asi někde mezi za odvratem z vlečky a tunelem vpravo.
Zatím takto, uvidím, co mne ještě napadne :-)
P.S. Úpravou jsem se dostal přes plochu 1m2, tak nevím jestli je to stále ještě MINI v tomto měřítku :?: :)
Přílohy
odb.jpg
3Dodbocka.jpg
20210210_103703.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště