Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Příspěvekod hank61 » stř 02 pro, 2020 6:16 pm

Osobně vidím hlavní příčinu v tom, že čím dál tím více lidí přestává považovat češtinu a její pravidla za něco důležitého, co mimo jiné vypovídá i o člověku samotném. Soustředí se tak především na obsah sdělení a to formou, která je jim nejbližší a která je stojí minimální úsilí. Bohužel tento stav je patrný, jak zde již bylo napsáno napříč společenským spektrem i věkovými kategoriemi. :(
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod HonzaM » stř 02 pro, 2020 9:55 pm

hank61 píše:Osobně vidím hlavní příčinu v tom, že čím dál tím více lidí přestává považovat češtinu a její pravidla za něco důležitého, co mimo jiné vypovídá i o člověku samotném

Tak to zřejmě je. Co si myslet třeba o tomhle: na kulise by mohli být koleje metra? To totiž není překlep, ale neznalost, protože i a y na klávesnici nesousedí, bylo to tak napsáno vědomě. Bohužel mi připadá, že je příspěvků s takovými a podobnými chybami čím dál víc. Předmětem tohoto diskuzního fóra je železniční modelářství a železnice, ale to snad není důvodem aby se zde nepoužívala čeština jakou jsme se (snad) všichni učili ve škole. Občas žasnu jak vůbec někdo něco takového co se tu objevuje mohl napsat.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod czhunter » stř 02 pro, 2020 10:21 pm

Střelec píše:Problém je v několika rovinách:
4) v klesající úrovni vzdělávacího systému, o kterém rozhodují různí aktivisti snažící se zrušit známkování [bla bla bla]

Oblíbený argument na téma "kam ten svět spěje" - až na to, že empiricky vypozorováno nejvíc hovadsky píší lidé, kteří (horko těžko) absolvovali základní školu zhruba před 30-40 lety (takzvaní "SDÍLEJTE NEŠ TO SMAŽOU!!!!!!")
Zjevně už tehdy stálo to vzdělání za velký kulový.
czhunter

Příspěvekod prcek » stř 02 pro, 2020 10:39 pm

HonzaM píše:Tak to zřejmě je. Co si myslet třeba o tomhle: na kulise by mohli být koleje metra? To totiž není překlep, ale neznalost, protože i a y na klávesnici nesousedí, bylo to tak napsáno vědomě. Bohužel mi připadá, že je příspěvků s takovými a podobnými chybami čím dál víc.

Nesousedí, přesto se mi takový překlep v minulosti povedl.

HonzaM píše:Předmětem tohoto diskuzního fóra je železniční modelářství a železnice, ale to snad není důvodem aby se zde nepoužívala čeština jakou jsme se (snad) všichni učili ve škole. Občas žasnu jak vůbec někdo něco takového co se tu objevuje mohl napsat.

To já taky. Zvlášť, když je mi příspěvek povědomý, protože jsem jej psal já.
Občas trpím, ale největší perly psaného textu se tu neobjevují. Opravdu si myslím, že většina místních páchá chyby spíš z nepozornosti, než z neznalosti.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Re: Gramatika

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 03 pro, 2020 5:12 am

Dan Buchtela píše:To je bohužel bolest celého inernetu a už nejden jeho. Například chyby ve shodě podmětu s přísudkem v množném čísle středního rodu lze běžně slyšet i ve veřejnoprávních médiích... Rve mi tu uši, ale nic s tím nenaděláme...

Jako např. "ta auta byly červené"... Tady je to dáno ještě lokalitou, kamarád z Moravy takhle mluví normálně, ale v psaném textu by to měl správně "ta auta byla červená". Na češtinu je taky docela pedant. :)

HonzaM píše:Tak to zřejmě je. Co si myslet třeba o tomhle: na kulise by mohli být koleje metra? To totiž není překlep, ale neznalost, protože i a y na klávesnici nesousedí, bylo to tak napsáno vědomě. Bohužel mi připadá, že je příspěvků s takovými a podobnými chybami čím dál víc. Předmětem tohoto diskuzního fóra je železniční modelářství a železnice, ale to snad není důvodem aby se zde nepoužívala čeština jakou jsme se (snad) všichni učili ve škole. Občas žasnu jak vůbec někdo něco takového co se tu objevuje mohl napsat.

HonzoM, chybí Ti tam hned pět čárek mezi větami:
"ale to snad není důvodem, aby se zde nepoužívala čeština, jakou jsme se (snad) všichni učili ve škole."
a
"Občas žasnu, jak vůbec někdo něco takového, co se tu objevuje, mohl napsat." ;)

Neber to ve zlém, ale v tomhle vláknu si to mohu dovolit, že? :) Ono bez těch čárek člověk hned musí víc přemýšlet, než si to souvětí poskládá správně.

Obecně vzato bych lidi rozdělil asi do čtyř základních skupin:
1. Ti, co pravopisem moc nevládnou (a je jim to fuk).
2. Ti, co vládnou, ale nečtou to po sobě.
3. Ti, co vládnou, čtou to po sobě, ale autorská slepota jim zakrývá oči.
4. Ti, co vládnou a jsou schopni ve vlastním textu chyby a překlepy nepřehlédnout.

Najdou se určitě i nějaké meziskupinky. :) Osobně se řadím do 3. skupiny. Vidím to při psaní recenzí, co je tam mnohokrát za překlepy, na něž narazím až po 5. přečtení, přestože jsou tam od začátku. A stejně někdy něco uteče. :shock: A napsat nesprávné i/y ve shodě podmětu s přísudkem může i člověk, který s tím vůbec nemá problém. Protože spěchá, píše rychleji, než přemýšlí. Vlastní zkušenost.

Kvíz: Víte, jak je to s psaním čárky před slůvkem "než"? :) I v tom se dějí stále chyby, dokonce i v titulcích článků např. na Novinkách... To jen pro doplnění, neb jsem si všiml poslední Prckovy věty: "Opravdu si myslím, že většina místních páchá chyby spíš z nepozornosti, než z neznalosti."

Tento příspěvek jsem po sobě četl několikrát, tak snad to bude čisté... :D
Trainmaniak

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 03 pro, 2020 8:02 am

Zdravím,
Taky se snažím psát co nejlépe, ale od doby co k přístupu na DF používám především mobil, jsem k úletům ostatních podstatně tolerantnější.
1. Trefit se na klávesy je občas velký problém.
2. To co s textem dovedou provést automatické opravy, je fakt horor.
3. Kontrola textu na "malém" displeji (v porovnání s monitorem PC) je v kombinaci se slábnoucím zrakem nablízko čím dál obtížnější.
Tímto poprosím o shovívavost.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod hank » čtv 03 pro, 2020 8:12 am

Michal Šuhajda píše:...od doby co k přístupu na DF používám především mobil...

Mobily = zhouba civilizace. :evil:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 03 pro, 2020 8:19 am

hank píše:
Michal Šuhajda píše:...od doby co k přístupu na DF používám především mobil...

Mobily = zhouba civilizace. :evil:

Takhle bych to neřekl, spíš platí: "Dobrý sluha, zlý pán!"
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod prcek » čtv 03 pro, 2020 8:56 am

Trainmaniak píše:
Kvíz: Víte, jak je to s psaním čárky před slůvkem "než"? :) I v tom se dějí stále chyby, dokonce i v titulcích článků např. na Novinkách... To jen pro doplnění, neb jsem si všiml poslední Prckovy věty: "Opravdu si myslím, že většina místních páchá chyby spíš z nepozornosti, než z neznalosti."

Tento příspěvek jsem po sobě četl několikrát, tak snad to bude čisté... :D

Au, čárky byly vždy má slabost. Kupodivu jich většinou udělám víc, než je potřeba. (tady imho před než má být :-)
Tato zrovna ne, ale některé mé chyby lze přičíst na vrub několikeré editaci příspěvku, kdy měním formulace, rody, životnost atp. a potom už funguje autorská slepota.
--
prcek

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 03 pro, 2020 9:20 am

prcek píše:Au, čárky byly vždy má slabost. Kupodivu jich většinou udělám víc, než je potřeba. (tady imho před než má být :-)
Tato zrovna ne, ale některé mé chyby lze přičíst na vrub několikeré editaci příspěvku, kdy měním formulace, rody, životnost atp. a potom už funguje autorská slepota.

Před "než" má být, ale jen v některých případech. A v tom Tvém zrovna ne. :) Vysvětlení ->

Jinak souhlas, jakmile člověk dodatečně edituje a neuvědomí si všechny souvislosti, je to živná půda pro chyby. Pak je dobré to projít celé, ideálně někým jiným, nebo alespoň s nějakým časovým odstupem. :)
Trainmaniak

Příspěvekod BohousP » čtv 03 pro, 2020 9:28 am

Autorská slepota je známý fakt. Prostě čtete to, co jste chtěl napsat a ne to, co napsáno bylo. Proto také vydavatelství kdysi povinně měly jazykové korektory. Že s nimi byly občas těžká jednání, zejména u odborných publikací s novými pojmy, je pravdou.
Při psaní článků na web si je s kolegou předem posíláme na korekturu (nejen jazykovou) i dnes. Ale krátké příspěvky do diskuze určitě ne.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod prcek » čtv 03 pro, 2020 9:56 am

Trainmaniak píše:
prcek píše:Au, čárky byly vždy má slabost. Kupodivu jich většinou udělám víc, než je potřeba. (tady imho před než má být :-)

Před "než" má být, ale jen v některých případech. A v tom Tvém zrovna ne. :) Vysvětlení ->

Však hej, o původním postu není sporu. "Opravdu si myslím, že většina místních páchá chyby spíš z nepozornosti než z neznalosti." má být bez čárky. Závorka se vztahuje k té větě těsně před ní "Kupodivu jich většinou udělám víc, než je potřeba." a tam si opravdu myslím, že patří. Toto vysvětlení mi přijde srozumitelnější.
--
prcek

Příspěvekod Sandy » čtv 03 pro, 2020 9:59 am

czhunter píše:
Střelec píše:Problém je v několika rovinách:
4) v klesající úrovni vzdělávacího systému, o kterém rozhodují různí aktivisti snažící se zrušit známkování [bla bla bla]

Oblíbený argument na téma "kam ten svět spěje" - až na to, že empiricky vypozorováno nejvíc hovadsky píší lidé, kteří (horko těžko) absolvovali základní školu zhruba před 30-40 lety (takzvaní "SDÍLEJTE NEŠ TO SMAŽOU!!!!!!")
Zjevně už tehdy stálo to vzdělání za velký kulový.

Úroveň současného vzdělávacího procesu je katastrofální.
Strmý pád nastal na začátku devadesátek. Začalo to propagátory alternativních škol a pokračuje to přes nejrůznější "biomatky".
Od roku 1980 ve firmě (a její předchůdkyni) umožňujeme odbornou praxi frekventantům posledních ročníků středních a vysokých odborných škol. Jejich odborné "znalosti" jsou dechberoucí. A stále klesají.
Student posledního ročníku střední odborné školy nemá ani náznakem znalosti, které naše generace měla v deváté třídě ZDŠ. O všeobecném přehledu ani nemluvě.
Není se co divit. Jejich idoly jsou zhusta "youtoubeři", většinou primitivní nevzdělaní exhibicionisté.
S tím, samozřejmě, souvisí i znalost češtiny.
I tady na foru je pár "týpků", kteří se prezentují jako velcí znalci a "fajnšmekři", ale jejich psaný projev je jeden velký propadák. A tím nemíním problém s čárkami, to je záležitost zcela nepodstatná.
Když vidím napsané nebo slyším "je to vo tom","mějte krásný den", "směroplatné", "akorát", "vleze se", tak se mi otvírá kudla v kapse a jeich uživatelé u mne klesají na nejnižší příčky pomyslného žebříčku.
Sandy

Příspěvekod hank » čtv 03 pro, 2020 10:58 am

Sandy píše:Když vidím napsané nebo slyším "je to vo tom","mějte krásný den", "směroplatné", "akorát", "vleze se", tak se mi otvírá kudla v kapse a jejich uživatelé u mne klesají na nejnižší příčky pomyslného žebříčku.

No, třeba "akorát" občas používám taky. Pomíjíš záměrné používání nespisovných a/nebo nářečních výrazů a tvarů pisateli, kteří se jinak prokazatelně spisovně vyjadřovat dokážou. Mohou mít nejrůznější motivace - třeba se schválně chtějí vyjádřit expresivně nebo svůj projev z různých důvodů chtějí odlehčit.

BTW, původně jsi napsal "jeich", v citátu jsem si dovolil opravit to... :lol:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod radeksindy » čtv 03 pro, 2020 11:31 am

Neznalost gramatiky mě sice vadí, ale jsem schopen pochopit, že si někdo už nepamatuje co měl v 5. třídě. Ani pokroucená stylistika nebo nespisovná slova mi tolik nevadí, pokud si dá autor alespoň základní práci s formulací obsahu. Výrazně horší je, že někdo není srozumitelně schopen zformulovat větu a korunu tomu dá tím, že nedodržuje ani základní pravidla o velkém písmenku na začátku věty a tečce na konci. V kombinaci s nesprávně napsanými čárkami ve větě se text stává naprosto nečitelným a nedává smysl. Už to ani nečtu a přiznávám, že na maily a soukromé zprávy psané podobným způsobem nereaguji.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)