M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Příspěvekod Matěj » pát 27 lis, 2020 3:00 am

Michal Dalecký píše:Otevřel jsem zvukovou verzi a tady je foto. Ještě se omlouvám za mylnou info ohledně reflektoru kterou jsem prezentoval že nejde ovládat. Jde s F11 a primárně je horní dálkové zapnuté.

20201105_093208.jpg

Funkce F11 je : Světlo v režimu posunování (2x bílé, na obou stranách) zap/vyp
Pro vypnutí horního reflektoru je F9.
Matěj

Příspěvekod Dovi » pát 27 lis, 2020 6:43 am

Michal Dalecký 2. 11. 2020 píše:Zítra udělám video a vyvěsím na youtube.

Matěj 2. 11. píše:Vypadá pěkně, líbí se mi. Jak jezdí? Má kyvnou nápravu?

Michal Dalecký 2. 11. píše:Ano, jedna náprava je kyvná a jezdí moc hezky. Blm je malinko tuhý díky sběru proudu, ale nevadí to.

hapetr 3. 11. píše:Sice už je doma, ale žádné nadšení a také pár otazníků... Že je pěkný, je fakt, ovšem to nestačí, nemám jej na dívání. První otazník - má jednu výkyvnou nápravu, také trochu otočnou, ta druhá je napevno, ale jde s ní také otočit, tak nevím, k čemu je to dobré. Velký otazník a zklamání jsou jízdní vlastnosti (analog), oproti MTB žádný dojezd, asi tam zapomněli dát setrvačník, :D :D při razantnějším otočení regleru na nulu stojí na fleku jako staré Piko. Při jízdě na kolejišti docela často pomrkává (koleje perfektně čisté), je fakt, že je o něco lehčí než MTB. Pro Roco je palec nahoru jen za tichý chod ve srovnání s MTB. Doufal jsem, a správně, že nebude mít jedna náprava bandáže, jak bylo deklarováno, opravdu nemá, ale pak nechápu, proč je v návodu bod XY - "Výměna bandáže", ale čert to vem. Vlečňák perfektní. Podtrhuji, že nesrovnávám kvalitu provedení kastlí Roco-MTB a výše uvádím jen fakta k jízdním vlastnostem. Doufám, že jsem nekoupil za rok druhého zmetka od Roco.

Matěj 3. 11. píše:Ale p. Dalecký píše výše, že model jezdí pěkně. Jak jezdí vám ostatním ? A skutečně motorák nemá setrvačník ?

Dobrý den,

uvažoval jsem o koupi (a stále je to ve hře), ale hodně mě zajímají ty z různých stran diskutované jízdní vlastnosti a stále to přislíbené video vyhlížím... Hledal jsem ho zde v této diskuzi, na youtube i na serveru e-shopu modely.biz, ale nenašel jsem ho.

Dotaz (prosba) na Michala Daleckého:
Podařilo se tedy nakonec to video natočit a umístit ho někam ke shlédnutí ?

Pokud ano, prosím o nasměrování - díky moc už předem.

Zdraví
Dovi

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod SALMI » pát 27 lis, 2020 7:41 am

Zdraví, model je pěkný a oživuje vzpomínky, jízdní vlastnosti jsou však katastrofální. Žádné moje dvounápravové vozidlo se mi na kolejišti nezastavuje ani nehrká, tento digitální model od ROCO však v lepším případě poskakuje ( jede - li maximální rychlostí ), ale většinou ho musím postrkovat ( jede - li na 75% a méně ). Zvažuji, zda ho rozebrat a zkontrolovat, nebo reklamovat. Asi ale zkusím rozebrat a opravit, na výrobky DODO jsem zvyklý z období za hlubokého jindy.
Ale DODO bych od ROCO nečekal........ :?
SALMI

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 27 lis, 2020 8:03 am

Zkontrolovat sběrače, je to zasviněné od vazelíny :(
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Lukas » pát 27 lis, 2020 6:23 pm

SALMI
Jak píše pan Dalecký...
Pořádně vyčístit motorový vůz ...soukolí a sberací plyšky..odmastit pořádně...
Hodně oleje a vazeliny...dost přehnané od Roco..
Jak píšete měl jsem stejný problém...a teď perfektně jezdí
Lukas

Příspěvekod frenkus » sob 28 lis, 2020 5:42 pm

U roco již obrázek, jak bude vypadat přívěšák ZSSK
https://www.roco.cc/de/product/245639-z ... ducts.html
frenkus

Příspěvekod jipol57 » ned 29 lis, 2020 4:09 pm

Taky napíšu své postřehy: Opravdu zdařilá souprava. Mám M152 + Blm, s Jackovým zvukem. Nemá to chybu. Na vazelíně u mně asi šetřili, protože předemnou popsané potíže s přenosem proudu nemám. Samozřejmě že znečistěné koleje se projení více než u vícenápravových loko. Ale po běžném vyčištění je to bez problémů. Stejně tak vagon Blm. Žádné blikání interieru. Mám ještě taky Blm od Bramosu, a vůbec se nestydím je připojit k sobě. Bramos má trochu méně detailů, jako závažné je např. nepřítomnost topeňové mřížky na boku, ale z 1 metru pozorování, jsou naprosto identické. Tím taky chválím Bramos, že několik let starý model je pořád na úrovni. S pojezdem M152Bramos už je to horší.
Pojezd ROCO zvládlo znamenitě. Bez mých jakýchkoliv úprav zvládne jízdu do kopce na mé "horské dráze". M152Roco + BlmBramos + BlmRoco, a do klikatého stoupání jede bez zaváhání.
A na vagonu mi svítí vždy správné konce podle směru jízdy. Takže když Blm objedu a M152 připojím z druhé strany, tak zase svítí správný konec vlaku.
jipol57

Příspěvekod jirie123 » ned 29 lis, 2020 5:39 pm

Tak s tím fungováním osvětlení je to paráda. Netušil jsem, že je to tak. Nemám jak to vyzkoušet, protože koleje vytáhnu až během vánočních prázdnin :mrgreen:
jirie123

Příspěvekod jipol57 » ned 29 lis, 2020 6:41 pm

Ale v původním nastavení to tak není. To svítí jen jeden konec bez přepínání. Ale červené jsou na obou koncích, zapojené standardně na FA0přední FA0zadní, tak to jde přeprogramovat.
Podíval jsem se dovniř. Na desce jsou taky ledky pro reflektor. Ale nevedou k nim dráty.
jipol57

Příspěvekod horak » ned 29 lis, 2020 10:15 pm

jipol57 píše:Podíval jsem se dovniř. Na desce jsou taky ledky pro reflektor. Ale nevedou k nim dráty.

20201124_215114.jpg
Vagon zo zvukoveho setu - osadeny kondenzator

20201124_215132.jpg
Solo vagon - bez kondenzatora !

20201127_183719.jpg
Uprava zapojenia - prepojil som tenkym vodicom plosky 4-5-6

Tymto prepojenim podla tretieho obrazku som docielil, ze dalsia LED v predstavku vagona svieti spolu s interierom. DPS je univerzalna aj pre vagon aj motorak a v motoraku sluzi ako osvetlenie kabiny rusnovodica. Plosky 1 a 2 rozsvietia LED pre reflektor, ale kedze vagon ho nema, tak ostali nezapojene. Naviac som do solo vagona osadil kondenzator 470uF, 25V. Iny som doma nemal, funguje to a dekoder sa zatial nestazoval, ze by mu to vadilo. Original v ozvucenom sete je pouzity kondenzator 220uF, 35V. ZIMO odporuca do serie s kondenzatorom zaradit odpor aspon 33ohm, 1/4W. ROCO sa to rozhodlo ignorovat a kondik je pripojeny "natvrdo" k dekoderu...
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Marcel Doliňák » ned 29 lis, 2020 11:30 pm

Zdravím účastníkov diskusie!
Mám zvukovú verziu 70373.Je to skutočne pekný model. Nastavenie funkcií pre FREDA (do F8) je však na zaplakanie. Myslím že som toto vlákno čítal celkom pozorne, ale chýba mi tu zhodnotenie továrenského zvuku. Celkovo som so zvukom spokojný....ale....nezdá sa mi jedna vec. S M152 sa často nestretávam a preto neviem posúdiť
či zvuková kulisa motora funguje tak ako má. Viem že prevodovka má dva rýchlostné stupne. Pri testovaní modelu som zistil že po zaradení prvého jazdného stupňa na MM( v rozsahu 128) sa otáčky zvuku motora zvýšia. Následne pri zmene zo stupňa 33 na 34 dôjde k preradeniu a zmene zvuku motora. To isté sa deje aj pri znižovaní jazdných stupňov. Čo sa mi však nezdá je, že pri znížení rýchlosti je motor stále v otáčkach aj pri jazdnom stupni 1. Až keď nastavím nulu,otáčky motora klesnú na voľnobeh. Predpokladám že keď ovládačom uberiem rýchlosť, otáčky zvuku motora by mali klesnúť na voľnobeh až kým nedôjde k ustáleniu rýchlosti s novým jazdným stupňom. Motorček
reaguje na zmenu rýchlosti primerane, ale zvuk nie. Zvuk motora je v otáčkach, zatiaľ čo motorák už takmer stojí. Skúšal som aj reset dekodéra. Testoval som to na MM s verziou SW 1-04,na INTELLIBOXE I. a na programátore ESU. Všade sa to chová rovnako.Bol som aj u obchodníka a vyskúšal som iný kus. Choval sa rovnako. Podľa toho čo som videl na youtube by pri znížení rýchlosti mali otáčky zvuku motora klesnúť ne voľnobeh.
Aký je váš názor a skúsenosť ?
Marcel Doliňák

Příspěvekod jipol57 » pon 30 lis, 2020 11:43 am

horak píše:ROCO sa to rozhodlo ignorovat a kondik je pripojeny "natvrdo" k dekoderu...

To bude problém, který byl popisovaný dříve. Že centrálu háže do zkratu. Ale mně se to nestává, tak s tím zatím nic dělat nebudu.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pon 30 lis, 2020 12:09 pm

Marcel Doliňák píše:Predpokladám že keď ovládačom uberiem rýchlosť, otáčky zvuku motora by mali klesnúť na voľnobeh až kým nedôjde k ustáleniu rýchlosti s novým jazdným stupňom.

Motor a převodovka v M152 je převzatá z autobusů ŠM11. Jen je vyřazena zpátečka, protože je tam reverzní nápravová převodovka (rozvodovka). Při jízdě na automatiku se zařadí I. stupeň s hydraulickým měničem, pro plynulý rozjezd. Při navýšení rychlosti se přeřadí na II. stupeň, stále s měničem. Při dalším navýšení rychlosti se vyřadí měnič, (spojí se spojkou) a je natvrdo spojena náprava s motorem. Takže i když se ubere "plyn", tak otáčky motoru zůstávají stejné, podle rychlosti. Jen by se měl mírně změnit zvuk, že už motor není v takovém zatížení, ale otáčky má pořád stejné. To by asi bylo pro zvukaře těžké to tak nasimulovat.
V praxi ale fíra po dosažení rychlosti dá "plynovou" páku do 0. Na modelu, když dám do nuly, tak začne brzdit. Skutečný jede výběhem. Setvačností. To se převodovka vyřadí na neutrál a motor klesne na volnoběh. To je ale pro zvukaře asi dost těžké. To je ale problém všech zvuků, že neumí "jízdu výběhem", někdy to zvukař udělá, na zmáčknutí nějakého tlačítka.
jipol57

Příspěvekod sidlo » pon 30 lis, 2020 12:32 pm

Trochu bych to opravil. Ten hydraulický měnič má dva stupně.
V prvním stupni se to chová jako hydraulická převodovka. Otáčky a moment na vstupu jsou konstantní a na výstupu s rostoucími otáčkami se snižuje kroutící moment.
V druhém stupni se to chová jako hydraulická spojka, kdy se výstupní otáčky blíží otáčkám vstupním.
Ten slyšitelný pokles otáček motoru tedy nastává už při přechodu mezi prvním a druhým stupněm.
Mimo to lze oba rychlostní stupně mechanicky zablokovat.
M152.0.png
sidlo

Příspěvekod Jacek » pon 30 lis, 2020 12:52 pm

Marcel Doliňák píše:Aký je váš názor a skúsenosť ?

Obávám se, že máte přehnané nároky. Výrobce/prodejce rozhodně nebude řešit přesnou autentičnost kdejakého zvuku, když to prodává jako pouhý doplněk modelu. Už vůbec nebude řešit nějaké úpravy mapování pro uživatele různých ovladačů na různých systémech.
Pokud jde o řazení, zvukové dekodéry neznají hydromechanický přenos. Já jsem vymyslel způsob jak to co nejvíc napodobit, podrobný popis je zde
http://www.jacek-modely.cz/zvukove-projekty-810/
U jiných projektů nic podobného není.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)