eNko pro vnoučata - poradíte?

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: eNko pro vnoučata - poradíte?

Příspěvekod HonzaM » úte 08 zář, 2020 8:03 pm

FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Ove » stř 09 zář, 2020 6:31 am

Vojtěch Vorel píše:Nikdy bych neřekl, že to řeknu, ale to modernější nádraží mi přijde osobně lepší - to staré se mi na takovouto stanici jeví příliš malé. Leda to udělat třeba jako v Pardubicích (pokud by na to bylo místo), kde původní stará budova nádraží slouží tuším telematikům (modrá budova u odstavných kolejí), ale fyzicky tam pořád je a vedle stojí nová rádoby moderní budova pro cestující a provozní zaměstnance.

Třeba takhle?
Přílohy
484554C7-5EB7-4B5D-AB49-89EAE5E44E60.jpeg
4ABAEF1E-F4EB-4F48-9851-F35F137686D9.jpeg
073B7944-138F-401C-ADF0-84E8BDFB1887.jpeg
Ove

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 09 zář, 2020 10:47 am

Ahoj,
snažil bych se rozbít tu velkou plochu. Takhle to vypadá jak letiště, vím, že jsi psal, že ho plánuješ, ale takhle u nádraží to není ono :D
Co ten prostor rozdělit, aby budil dojem uliční sítě. V příloze ja malůvka, kde jsem to zkusil nakreslit. Počítám s moderní budovou. Prostor před ní vytváří menší náměstí, z boku je parkoviště, nebo tam může být stání pro autobusy (šikmé). Bus se otáčejí okolo bloku Finančního úřadu. Ten je otočený a stojí samostatně. Hasit můžeš od nádraží nebo z ulice.
Vzhledem k tomu, že nemáš jinde na nádražích u kolejí vhodné místo, počítám s tím, že nákladní prostor u první koleje (od v.b.) bude sloužit jako překladiště pro celé přilehlé město. Dnes už je tam provoz malý, na podzim uhlí, občas nějaký ten vůz, ale prostor zůstal Od hlavní ulice (směrem do centra) je oddělen plnou neprůhlednou zdí, nejlépe cihelná zděná, nebo dřevěná ohrada. Pokud bys chtěl prostor u ulice ještě zaplnit, mohly by tam být třeba stánky (občerstvení, trafika apod.), které byly přilepené ke zdi. Tu starou budovu bych tam už necpal. Byla zbořena při modernizaci. Ale pokud na ní trváš, možná by se vešla mezi nakládku a moderní budovu. Ohledně nádražní budovy mi ten Radeberg přijde jako TT (velikost dveří ,oken) a celá ta budova je taková venkovská.
Přílohy
Přednadraží.jpeg.jpg
Přednadraží.jpeg.jpg (124.88 KiB) Zobrazeno 4475 krát
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Re: eNko pro vnoučata - poradít

Příspěvekod Ove » stř 09 zář, 2020 3:27 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj,
snažil bych se rozbít tu velkou plochu. Takhle to vypadá jak letiště, vím, že jsi psal, že ho plánuješ, ale takhle u nádraží to není ono :D
Co ten prostor rozdělit, aby budil dojem uliční sítě. V příloze ja malůvka, kde jsem to zkusil nakreslit. Počítám s moderní budovou. Prostor před ní vytváří menší náměstí, z boku je parkoviště, nebo tam může být stání pro autobusy (šikmé). Bus se otáčejí okolo bloku Finančního úřadu. Ten je otočený a stojí samostatně. Hasit můžeš od nádraží nebo z ulice.
Vzhledem k tomu, že nemáš jinde na nádražích u kolejí vhodné místo, počítám s tím, že nákladní prostor u první koleje (od v.b.) bude sloužit jako překladiště pro celé přilehlé město. Dnes už je tam provoz malý, na podzim uhlí, občas nějaký ten vůz, ale prostor zůstal Od hlavní ulice (směrem do centra) je oddělen plnou neprůhlednou zdí, nejlépe cihelná zděná, nebo dřevěná ohrada. Pokud bys chtěl prostor u ulice ještě zaplnit, mohly by tam být třeba stánky (občerstvení, trafika apod.), které byly přilepené ke zdi. Tu starou budovu bych tam už necpal. Byla zbořena při modernizaci. Ale pokud na ní trváš, možná by se vešla mezi nakládku a moderní budovu. Ohledně nádražní budovy mi ten Radeberg přijde jako TT (velikost dveří ,oken) a celá ta budova je taková venkovská.

Hoj...
Tvé myšlení mne zaujalo (mně už někdy nápady docházejí, vezu se ve vleku původních představ...)
Ale je třeba kouknout z větší výšky, jinak logika tvých návrhů se mi líbí...
Takže:
1. Letiště už své místo má, čili si ho můžeme odškrtnout...
2. Tady jsem plánoval vjezd do městské části, přes úzký tunel řízený semaforem, za kterým měso pokračuje... (postavil jsem ho “našikmo”, ale měl by být kolmo na silnici, čili podle modrých pruhů...
..náměstí mělo být “kruhové”, uprostřed kašna a kolem ni stánky..
3. Tento tunel je určen pro chodce (Karlín směrem na Žižkov, pokud znáš Prahu), ale může být také pro auta, byť jen osobní (ale nemusí, dá se odjet z náměstí doprava do kopce...
4. Kruháč může nahradit Finanční úřad, problém je, jak ho otočit... logicky by měl stát hlavním vchodem proti zástavbě, pak ale nebude dobře vidět jak krásně hoří (ale taky nebude vidět hasiče, jak místo hašení, přikládaj šanony :D ). Ale má li mít toto řešení smysl, prostě bude hořet “dozadu” (každopádně se dá kolejiště obejít a kochat se plameny z druhé strany ...
5. Místo FÚ bude třeba pumpa... ty menší budovy... možná, popřemýšlím... anebo mám obchodní dům, může stát tam..
Nádražní budova zůstane nová a sklad posunu... za skladovací plochou (za zdí) bych nechal prostor pro průjezd z náměstí k tunelu “1”, červeně jsem naznačil vjezd do skladiště..
No, ještě nad tím budu dumat..
A díky
Přílohy
7238FBF2-4DF7-4D52-9DE0-C707B4340DF2.jpeg
Ove

Příspěvekod Ove » stř 09 zář, 2020 3:28 pm

..ještě přikládám čistý plánek, kdyby měl někdo nápad...
Děkuji případným navrhovatelům...
Přílohy
0D1AB16D-CFEA-4FCC-858B-979ADF530FCA.jpeg
Ove

Příspěvekod Jirkátor » stř 09 zář, 2020 3:52 pm

Tak ten finančák postav vedle ostatních domů.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Trixt » stř 09 zář, 2020 5:37 pm

Osobně se přikláním k možnosti před nádražím zrealizovat chodníky, trochu zeleně, stanoviště taxi apod. a rozbít to náměstí (velkou šedou plochu).
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Ove » stř 09 zář, 2020 6:00 pm

Trixt píše:Osobně se přikláním k možnosti před nádražím zrealizovat chodníky, trochu zeleně, stanoviště taxi apod. a rozbít to náměstí (velkou šedou plochu).

To určitě bude všechno “rozbitý”, teď se jedná o fázi rozmístění budov a na tyhle “detaily” bude času habakuk... (mám připravená stánky, zastávky, lavičky, květináče, lampy, bilboardy, popelnice, kontejnery a spoustu dalšího....)
A stejně to mám i se sekcí “pila”, kde je “rozmístěno”, ale práce na detailech (včetně návěstidel a osvětlení) je ve stádiu příprav....
Ove

Příspěvekod Ivan » čtv 10 zář, 2020 10:05 am

Já zas v tom prostoru před financakem vidím místo pro točnu tramvají, ať máš o čem přemýšlet :wink:
Jinak to bude skvělé kolejiště i bez tramvají. Líbí se mi návrh Michala Š.
Držím palce v nelehké rozhodování.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 10 zář, 2020 1:03 pm

Ahoj,
Tak jsem se nachytal a nedalo mi to. Trochu jsem to upravil a zkusil si 3D (jen někde, protože v malování je to fakt děs).
Snažil jsem se město udělat kompaktní v pravé části. Vlevo bych naopak nechal jen zeleň ať se zdá, že horní trať i s letištěm jsou někde daleko.
Proto bych tu silnici neroztahoval podél celého nádraží. Opticky to celý prostor zmenší. Obrázek znázorňuje předměstí, které vyrostlo u starého nádraží na okraji města, které pokračuje kamsi "dozadu". S předměstím je spojeno dvěma podjezdy.
Na přelomu století zde začala vznikat nová čtvrť, ale válka zastavila rozvoj a město se proti předpokladům dál tímto směrem nerozšiřovalo. Svůj podíl na tom má i železniční trať, která působí jako přirozená bariéra. Za činžáky tak vyrostlo ve 30 -tých letech jen několik samostatně stojících vilek se zahradami.
Konec války znamenal pro tuto oblast smutnou kapitolu. Při náletech a bombardování nádraží to odneslo i několik domů v okolí a též původní nádražní budova. Ta byla nahrazena začátkem šedesátých let novostavbou.
Bohužel ostatní náhrady už tak š´tastné nebyly. V části prostoru po zničených domech vzniklo přednádraží s místním autobusovým nádražím (3 stání s přístřešky a budkou), místo rohového domu čerpací stanice a bohužel vyrostla i šeredná paneláková bytovka v místě původního bytového železničářského domu (ta se dá nahradit původním domem nebo menší vilkou se zahradou)
Původní nádraží bylo modernizováno v devadesátých letech, kdy bylo upraveno kolejiště, a opúravena ostrovní nástupiště a podchod.
O tramvaji jsem taky uvažoval, a nakonec jsem ji nakreslil, ale sám bych ji nakonec asi nedělal, přece jen patří už k velkým městům, kde se dá čekat nádraží více v centru. Nicméně nakreslená je aje navržena jako průjezdná trať se zastávkou , protože točna zabere příliš místa. Možná by šla realizovat jako dva okruhy, nebo se smyčkami pod terénem.
Finančák hoří z viditelné strany, jako jeden z přeživších domů byl předělán na úřad a upraven, aby měl vstup od nádraží a ne od města.

Co v obrázku není a jen nadhazuji jako námět k přemýšlení - posunout město víc vpravo. Mám na mysli především zadní blok domů. Jednokolejná trať povede těsně za zadními trakty zástavby, za kterou i zmizí v tunelu nebo za kulisou. Domy budou i mezi tratěmi a koncem města bude až dvoukolejka.
Přílohy
Přednadraží.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Ove » čtv 10 zář, 2020 6:01 pm

děkuji za velmi podnětný nápad, zejména to rozšíření k dvoukolejce mne zaujalo, tak jdu něco namalovat...
(opět přikládám prázdnou pravou polovinu, akorát bych rád zachoval ten nadjezd, drahá moje polovička tam bude pěstovat kytičky...)
Přílohy
BEED878D-9DDA-4034-9033-678914450E0C.jpeg
231B08E7-0058-4657-B8E6-901D03863529.jpeg
Ove

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 zář, 2020 6:31 pm

Podle mne bylo mnohem lepší když ta dvojkolejka zmizela v tunelu hned za nádražím, v tom zářezu působí při takto malém radiusu naprosto nepřirozeně a vlak složený z rychlíkových vozů bude vypadat jak skládací metr vložený do krabice. Byl výborný nápad nechat vlak zmizet než se začne lámat. Já bych nechal zmizet v tunelu i ten oblouk jednokolejky a město bych posunul spíš víc vlevo.
A co bude ta velká šedá plocha za frontou domů?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 10 zář, 2020 6:43 pm

Fajn podklad, neco mě napadlo, tak zkusím něco vytvořit. Nadjezd zůstane a přibude druhy - poloviční namísto tunelu. Trať povede skryta za domy nebo aspoň pod kamennou opěrnou zdí, tak snad bude spokojen i Honza :D. To zahradnictví za trati je výborný přechod města do venkova. Rozhodně ho zachovej.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Ove » čtv 10 zář, 2020 6:49 pm

HonzaM píše:Podle mne bylo mnohem lepší když ta dvojkolejka zmizela v tunelu hned za nádražím, v tom zářezu působí při takto malém radiusu naprosto nepřirozeně a vlak složený z rychlíkových vozů bude vypadat jak skládací metr vložený do krabice. Byl výborný nápad nechat vlak zmizet než se začne lámat. Já bych nechal zmizet v tunelu i ten oblouk jednokolejky a město bych posunul spíš víc vlevo.
A co bude ta velká šedá plocha za frontou domů?

Hoj...
On původní záměr byl, že hned za zhlavím zmizí dvoukolejka do tunelu (proto jsem dogmaticky nedodržoval vzdálenost kolejí od sebe). Po realizaci kolejiště jsem ale zjistil, že vlak na dvoukolejce nebude vůbec vidět a tak jsem alespoň kus oblouku nechal otevřenej... každopádně, při níže zveřejněném nápadu posunout a zrealizovat město více doprava, je možná i varianta, že zruším to přemostění a udělám tunel a (jak za hlavákem v Praze)
No, budu nad tím rozložením znovu dumat....
Ove

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 zář, 2020 7:04 pm

Michal Šuhajda píše:Fajn podklad, neco mě napadlo, tak zkusím něco vytvořit. Nadjezd zůstane a přibude druhy - poloviční namísto tunelu. Trať povede skryta za domy nebo aspoň pod kamennou opěrnou zdí, tak snad bude spokojen i Honza :D. To zahradnictví za trati je výborný přechod města do venkova. Rozhodně ho zachovej.

Nejde o to aby byla trať skrytá při pohledu od města, na kolejiště ale bude vidět shora a je-li trať v zářezu nebo za zdí nic neřeší.
Chápu že by Ove rád viděl větší délku vlaku mimo tunel, ale je na zvážení jestli to dobrý dojem z vlaku spíš nezkazí. Rozhodně doporučuji si tam rychlík Vidobonu postavit, postavil bych si tam i nějaký vlak na lokálku a teprve pak přemýšlel o řešení města.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště