Jacek píše:Píše se tam o dekodéru Piko, tudíž zvukový projekt nikdo nevytvoří ani nepřehraje. Zajímavý je parametr 12bitového zvuku, neznám program, který by takový zvuk uměl, vždy 8, 16 nebo 32.
PIKO SmartDecoder 4.1 je technicky velice vyspělý, má kupř. dva oddělené režimy PID regulace pohybu (Zimo nebo LS mají jen jeden). PIKO u první generace Vossloh G6, kterou považuji osobně za vizuálně a koncepčně nejzdařilejší projekt lokomotiv PIKO za poslední roky, používalo ještě LS4. Jeho (ne)schopnost model uregulovat zřejmě ještě více posílil názor v PIKO, aby se další generace jejich dekodéru radikálně změnila k lepšímu a byli schopni konkurovat jak ZIMO, tak LS5. Co se 12bit "zvuků" týče - v ZIMO máte ve Flash sámply s 8bit rozlišením, protože DAC pověšený na PIC18F je 8bit. U LS5 je totéž v 16bit. PIKO zvolilo 12bit koncept s 12 bit DAC - můj názor, nezkoumal jsem to detailně. Není to tedy otázka software přehrávání, ale proprietárního software, který využívají ve fabrice PIKO k tvorbě zvukových projektů - horní čtyři LSB se oříznou. To, že nelze v jejich APP (mám pod Win 10 a působí to za každou cenu tak Androidově až je to komické, byť se kliká) zvukový projekt vytvořit, ale pouze CV-nastavit stávající, je skutečně bída a ostuda. Při tom, kolik SD4.1 stojí - je to jeden z nejdražších lok.dekodérů na trhu, dvojnásob.
Regulace pohybu lokomotiv pomocí SD4.1 je ale fantastická, ze tří kontrolérů SD4.1, LS5 a ZIMO645 dosahuje SD4.1 naprosto jednoznačně nejlepšího pohybu na strojích G6, G1206/Am842 a G1700/Am843. Jízda je opravdu hlaďonká, čím je model menší s menším motorkem a setrvačníkem, tím je to markantnější. Do několika G6 jsem nacpal moderní LS5 a nejsou schopny model uregulovat při nižších rychlostech či brzdění na 0. Dokonce i tovární default ZIMO byl o level lepší. PIKO musí teprve přijít na to, že trend je přesně opačný, než zvolili (uzavírat, tajit, znemožňovat). Koneckonců, v tomto případě se platí za hw, o to je to směšnější.
Problém je, co se zvukem, pokud je jen na SD4.1 - viz Cummins nebo MTU u G6. V takovém případě je třeba kompletní zvuk vytáhnout z flash na lok. dekodéru a složit si zvuk v prostředku, který používám. Je to trochu pracnější, ale na druhou stranu, když se to naučím, mohu použít jakýkoliv dekodér a zvuk dostat na jakýkoliv jiný, kde výrobce otevřel možnost tvorbu zvukových projektů. Navíc je to bezeztrátové. Pokud by bylo potřeba, mohu zvuky z SD4.1 v případě potřeby vycucat, mířím k příštímu roku (CD Cargo) a chtěl bych dovnitř LS5, takže to stejně budu muset později udělat. 12bit by neměl být problém, upraví se to v hlavičce WAV.