H0 moduly-veteran

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: H0 moduly-veteran

Příspěvekod veteran » čtv 19 bře, 2020 9:15 am

Kolejová váha na modulu.
Váhu jsem umístil ke skladu aby obsluha váhy mohla v zimně jit se ohřát do skladu, kde mají kamna na uhli.
IMG_váha.jpg

IMG_váha 1.jpg
veteran

Příspěvekod Polabský » čtv 19 bře, 2020 8:03 pm

Nevím, nevím ale nějak mi ta váha ve výkusu nájezdu rampy moc funkčně nepasuje.
I s ohledem právě na nakládku na té rampě a zároveň vážení například uhláků na váze.
Málo naplat, to je vždy podle vkusu každého soudruha !!
Hezký večer
Polabský

Příspěvekod Mcx » čtv 19 bře, 2020 8:14 pm

Polabský píše:nějak mi ta váha ve výkusu nájezdu rampy moc funkčně nepasuje

Jen proto, že jsem to nikdy neviděl, tak to nemusí být pravda a někdy je lepší nedávat chytré rady :lol:
Zulova.jpg
Zulova.jpg (56.66 KiB) Zobrazeno 6027 krát

Tak co soudruhu Polabský ???
Mcx

Příspěvekod veteran » pát 20 bře, 2020 7:00 am

V archivu mám serial knih ,,železnice na starých pohlédnicih ,, No a tam v jedné te knížce,je pohlednice kde je takováto kolejová váha takto umístěná. Až přijedu domů tak obrázek vyhledám a naskenují.Jsou to dobré knížky inspirativní. Jinač logický vzato, kdysi byly tuhší zimy , jak jsem psal, ve skladišti zatopili v kamínkách, tak tam muselo byt příjemně, šichta krásně utekla.
veteran

Příspěvekod Polabský » pát 20 bře, 2020 10:20 am

Mcx:
Vážený soudruhu,
protože jsme na fóru, dovolil jsem si svobodně vyjádřit své pocity a názor, nikoliv dogma absolutní pravdy.
Svoje osobní pochybnosti jsem proto i naznačit parafrázováním citace filmového dialogu.
Můj osobní pocit Vás zjevně irituje :shock: :oops: , s tím Vám ale já bohužel nepomůžu a nic neudělám :mrgreen: .
Děkuji Vám za podnětné vyobrazení reálné situace.
Se soudružským pozdravem, Polabský
Polabský

Příspěvekod Mcx » pát 20 bře, 2020 1:40 pm

:D
Mcx

Příspěvekod Polabský » sob 21 bře, 2020 8:58 am

Mcx píše::D

:D :D :lol:
:mrgreen:
Polabský

Příspěvekod veteran » sob 21 bře, 2020 9:46 am

Ahoj. Tak jsem našel fotku pro svou inspiraci.
Foto je z knihy Horská železnice Liberec-Jelenia Góra,od autoru K Černý-J Kárník-M Navrátil.
Jsou to fota starých pohlednic. No a v této knížce mně motivovalo toto foto.
Vaha 01.jpg

No a toto je moje představa ,samozřejmě je třeba dodělat hooodně detajlu.
IMG_vaha bar.jpg
veteran

Příspěvekod veteran » ned 22 bře, 2020 11:01 am

Tak přišlo správné období na ozeleňovaní modulu.
Oproti ostatním modelářům tady na tomto diskuzním fóru já mam svůj systém .
Většina tady ukazuje systém vyplňovaní modulu jako drahý systém a pak relativně levný systém ozeleňovaní. (flokováni)
Já moduly dělám opačným systémem, levně vyplň polystyren odpad z ,, fasád ,,. Ozeleňovaní relativně dráhy systém ,, foliáže,, Model scene, Polak a samo-domo.
Zahájím ukázkou úpravou výplně modulu.
Modul vyplním obyčejným polystyrenem EPS 70 fasádní k dispozici při zateplování RD odpad tuny.
Lepím to obyčejným DUVILAXEM. v řadě plechovka za 120Kč.Na všechný moduly.
Nalepím to ,,halabala ,,moc tomu pozornosti nevěnují. Račí polystyrénu přidám abych měl co ubírat . Mimochodem tady v tomto místě bude jednou vodní mlýn HEXENLOCH. Někdo má vinné sklípky já budu mlynář.
IMG_fol 3.jpg

Až DUVILAX zaschne ,nechávám to do druhého dne ,vezmu velkou stolařkou rašpli ta moje už má asi 100 let. No a polystyrén vyrašplují do potřebných tvaru .
Při tom ,,rašplovaní ,,se cítím jako stvořitel jak tvaruje terén do pořádovaných tvaru. Akorad , používám při tom rašplování vysavač. Kuličky z polystyrénu hned vysávám.
IMG_fol 4.jpg

Když dosáhnu ,,rašpli,, požadovaného tvaru a požadovaného budoucího terénu ,nalepím na polystyrén a ostatní materiál (překližka) z pevňovací sádrokartonářskou siťku.Za, x peněz asi v řádě 100kč.na všechny moduly.
IMG_Fol.jpg
veteran

Příspěvekod veteran » ned 22 bře, 2020 11:34 am

Další vrstvá úpravy je hmota. Hmotu dělám ze sádro kartonářske šlehané sádry. 5kg za asi 120kč.Nanáším to kamenickou lžíci albo obyčejnou špachtli.
Značka výrobku není důležitá.
IMG_fol 5.jpg

Sádru nanesu na upravený vyrašplovaný a zasit´kovaný terén.
IMG_fol5.jpg

Sádru vyhladím mokrým štětcem .Štětec namáčím do vody a Duvilaxu.
IMG_fol3.jpg
veteran

Příspěvekod cipisekmp » ned 22 bře, 2020 11:45 am

Ahoj, ja trebas pouzitam velmi podobny postup. Taky davam do modulu fasadni polystyren. Lepim jej teda nejakym silikonem ci podobnyma sra.. v tube. Kde jsou nejake vetsi diry tmelim taky sadrokartonarskym tmelem. Nasledne redenym duvilaxem 1:1 s vodou lepim papirove ubrousky v jednom tahu ve dvou vrstvach. Po zaschnuti nater hnedou vodou reditelnou barvou. Pak postupne zasypani modulu hlinou do husteho duvilaxu. Za me taky velmi levny posup kde nejdrazsi je asi ta finalni uprava.
Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod veteran » ned 22 bře, 2020 1:39 pm

Ahoj
Jo z těma ubrousky jsem to taky zkoušel. Ale byl jsem ulepeny až za ušima .Efekt dobrý finančně nenáročné.
Ta páska z pevňovácí mřížka tam není ani tak pro pevnost , pro z pevnění, i když určitě trochu k te pevností přispěje ,ale abych měl jistotu že jsem tam nanesl dostatečnou tlustou vrstvu šlehané sádry.
IMG_fop 2.jpg
veteran

Příspěvekod Sandy » ned 22 bře, 2020 3:48 pm

Z toho "rašplování" bych asi měl osypky....

Kdysi dávno, když ještě všechno bylo jak má být, tak jsem polystyren zhruba vyřezal ostrým nožem a pak jsem ho vytvaroval horkovzdušnou pistolí. To byla hustota polystyrenu výrazně vyšší než dnes a povrch se tvaroval krásně v ploše. A vytvořila se pevná krusta, takže jsem se o základ krajiny mohl opřít. Skály jsem dotvaroval štětcem, namočeným v acetonu nebo toluenu. Při práci venku je expozice rozpouštědly zcela bezvýznamná. Navrch přišly nalepit proužky buničité vaty. Lepidlo byl ředěný Herkules.

Po letech jsem se znovu vrátil ke stavbě krajiny a zjistil jsem, že polystyren není to co býval. I při velmi opatrném použití horkovzdušné pistole se vytvářely malé kráterky.
Takže teď polystyren zhruba nařežu "odporovou pilou", dotvaruji ho drátem v trafopájce a doladím žehličkou. Navrch zelené papírové ubrousky lepené Herkulesem.
A předfinální úprava Balakryl a piliny!!!!! :roll:

Omlouvám se za OT, ale když vidím ty kuličky polystyrenu, které se drží člověka jak, řekněme exkrement, košile.....
Sandy

Příspěvekod veteran » ned 22 bře, 2020 4:36 pm

Z tím polystyrenem máš naprostou pravdu. Já nemam problém z polystyrenem mohl jsem použit EPS 100, ten by Ti už asi vyhovoval albo extrudovaný to jsou ty barevné.
Ale jak vidím co na stavbách při zateplovaní venkovních stěn vyhazují......
No tím že dělám jenom 6ks.modulu tak pomocí vysavače ,,Neptun,,nějak jsem to zvládl. Je pravda kdo modeluje v obyváku tak to nedá.
Má to jednu výhodu ,,rašplování,, nepáchne to.
veteran

Příspěvekod Ivan » ned 22 bře, 2020 7:17 pm

Já to taky dělám obdobně - polytyren - trafopájka - tmel. Ale líbí se mi nápad s páskou, určitě vyzkouším, díky za tip.

Jinak sleduji tvé vlákno, pro mne velká inspirace a držím palce dodalší tvorby.

Ivan
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na Moduly