kolejiště TT 3700x1800

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kolejiště TT 3700x1800

Příspěvekod vaclavtt » pát 27 pro, 2019 9:59 am

Prostor pro materiál musí zůstat. Jsou to opřené desky a některé jsou 1500 vysoké a manipulace s nimi probíhá směrem nahoru.
vaclavtt

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 27 pro, 2019 10:45 am

A ty desky tam budou pořád?Tak by se hodilo aspoň na konci rozšíření pro možnost otočení trati (viditelné či skryté) zpět do SN.
Ještě bych se pokusil Ti rozmluvit tu hlavní stanici v úrovni 0. Určitě bych pod ní nechal prostor pro SN. Z praktických důvodů se hodí SN u předního kraje kolejiště a pokud ho máš blízko k ovladačům, tím lépe.
Jak vysoko je spodní rám okna od podlahy?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod vaclavtt » pát 27 pro, 2019 10:55 am

Desky tam jsou a budou pořád. Provozní prostor pro mojí činnost. SN bych určitě řešil. Okno je vysoko. Spodní hrana cca 1600 od podlahy. Celé je to pouze nástřel. Vše se dále bude řešit. Pod kolejištěm musí zůstat volný prostor a nad ním v rozumné výšce musím udělat provozní police.
vaclavtt

Příspěvekod hopeter » pát 27 pro, 2019 11:59 am

Pokud by ti ještě tohle nestačilo tak můžeš přidat panel směrem do středu místnosti ( zespodu doleva před skladem desek ). Samozřejmě pokud není počítáno s umístěním pracovního prostoru ve středu místnosti. Jestli jednotlivé panely pověsíš na konzole do zdi nebo budou mít nohy je celkem jedno , pořád tam bude spousta místa. Pokud budou další police nad kolejištěm, budeš mít z části vyřešenu ochranu proti prachu , stačí přidat závěsy nebo rolety...
No a teď ještě nějaký návrh kolejiště... nemáš to jednoduché , máš moc prostoru. :mrgreen: Ať se daří. :)
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Ivan » pát 27 pro, 2019 4:41 pm

Taky mne napadlo to co Hopetera, mít to jen kolem sten třeba jen pod okno a pak samostatný díl, který by se někam odklizel, klidně vytahovat pod strop. Přidání jednoho dílu před ježděním není na zas tak dlouho. A kdyžtak se člověk může vyřadit třeba jen posunem ve stanici, která by byla ve fixní části.

Stačí ti pro desky jen půl místnosti?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod vaclavtt » pát 27 pro, 2019 9:42 pm

Dnes jsem vletěl do místnosti a začal "řádit". Úklid byl nekompromisní. Lítalo vše. Prostor se začal "prosvětlovat" a rýsovat. Vyrobil jsem kartonové kusy kolejiště a společně s dřevěnými tyčkami a tavnou pistolí jsem si udělal 3D model 1:1. Pro lepší představu. Není to vůbec špatný. Také jsem vyrobil podvozky s kolečky pro europřepravky. Všechny věci pro vláčky a i pro činnost budou v přepravkách se stejným rozměrem. Další přepravky bych umístil na police, které budou nad kolejištěm. Levá strana místnosti je celá pokryta vitrínami s modely. Tam nebude nic. Také jsem se rozhodl umístit do levého zadního rohu prostor pro otočení. Myslím si, že nyní je železniční prostor celkem dobrý. Střed místnosti musí zůstat celý volný. Od března na něm budu stavět novou cnc frézku a i tak ho používám jako manipulační plochu pro nové výrobky.

Otvor v kolejišti po pravé straně jsou vertikálně vedené trubky. Tento prostor by se dal oplácat třeba kopcem nebo horou. Rámy bych vyráběl z hliníkových profilů a mezi jednotlivými sekcemi bych nechával 5mm dilatačku. Ta by posloužila pro případný řez při rozebírání kolejiště (nikdy neříkej nikdy :roll: ) Povrch kolejiště by byl jednolitý bez dilataček. Vše by bylo na konzolkách na zdi a pomocí stavěcích nožiček se dají rámy do roviny. Nechci nohy na podlahu - chci mít volný prostor pro přepravky na podvozcích.

Zítra bych se pokusil položit v PC koleje. Schválně co to udělá. :D Pokud by měl někdo něco zajímavého v hlavě, tak to vítám.
Přílohy
kolem místnosti.jpg
vaclavtt

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 28 pro, 2019 2:11 am

Co třeba tohle?
Provoz mezi dvěma stanicemi na hlavní jednokolejné trati. z Větší stanice odbočuje vedlejší trať. Kolejiště je v zásadě ovál s jedním SN (9 kol. pod hl stanicí). Ze SN yvcházejí smyčky pro obracení souprav pro provoz dle GVD. Vedlejší trať je zaústěna do jedné ze smyček. Ve větší stanici je několik vleček, a dvoumístná remíza plus základní vybavení. Druhá stanice slouží zejména ke křižování vlaků.
Obě stanice jsou jen tak nahrubo.
Určitě by chtěly doladit, ale už se mi chce dost spát. Obrázek přikládám, v případě zájmu pošlu WTR soubor.
Přílohy
vaclavtt.JPG
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 8:42 am

Při každém pohledu na zatravněný obrázek se mi vrátí úsměv. :D :D Námět v pohodě. Ten výklovek po pravé straně být nemusí (viz můj poslední nákres). S menší šikminkou po pravé straně také asi problém nemám. Mám trochu starosti s tím SN pod hlavní stanicí. Tento prostor se k tomu vyloženě hodí, ale......... Na hlavní stanici budu mít spoustu elektroniky a čidel. Přestavníky, vodiče, rozpojovače (všechny loko nebudu osazovat aut spřáhly), lampičky, mechanická návěstidla se servy. Prostě bych potřeboval mít naprosto pohodový přístup pod kolejištěm na hlavní stanici.

Mohu poprosit o placatý obrázek. Třeba jako minule. PDF nebo JPEG. Kouknu se na rádiusy a délky kolejí. Na hlavní stanici si dal všude EW3?

Hezký den! :D
vaclavtt

Příspěvekod Martin Justiz » sob 28 pro, 2019 9:02 am

Tak tenhle prostor je už jiná Liga, teď už jen dobře vybrat námět
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 11:50 am

Pokud by se vešlo SN pod pravou krajinu, tak by to nebylo špatné. Bylo by v nule. Hlavní stanice by mohla být ve výšce a přístupná ze spodní strany. Musím si ujasnit délku kolejí na hlavním nádraží a podle toho se bude vše odvíjet.

Poprosím Michala o placatý náhled. Díky moc! :D
vaclavtt

Příspěvekod hopeter » sob 28 pro, 2019 11:52 am

Výšky SN bych se nebál , máš dost místa na patřičné vyklesání. Případně můžeš udělat SN vyjímací a pro větší opravy a stavbu ho vyndat ven.
Vůbec nejlepší je mít možnost zvednout panel a práce pod ním dělat pohldlně z boku.
Pozor na tu část kolem trubek. To účko bych udělal obráceně aby šel panel vysunout od zdi. Tak jak to navrhl kolega Šuhajda budou vyjmutí vadit trubky.
A hlavně pozor na zatížení polic. Pořádné hmoždiny nebo nejlépe šrouby zkrz zeď. Pozor též na pevnost zdiva , poctivá cihla udrží podstatně více než nějaký prefabrikát z pilin.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 12:54 pm

Montáž nechte na mě :D :D :D 25 let montuji do všeho a všude. Takové kolejišťátko je prdítko. :lol: :lol:
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 12:57 pm

Účko od zdi je dobrý nápad! Mohlo by být účko a za trubkama vyndavací most v luftě. :P Pokud to bude požadovat trať, tak proč ne.
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 1:00 pm

Panely mám v úmyslu udělat "plovoucí" na štelovacích trnech. Konzolky se přišroubují do váhy a moduly se následně přesně doladí. Výkresy rámu budu dělat až po doladění tratí. :D
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 28 pro, 2019 10:39 pm

Jen tak jsem si nakreslil SN na pravou stranu. Myslím si, že by to vycházelo pěkně. Oblouky na odstavných kolejích neberte. Z flexi by byl pozvolný. :D SN by mohlo být pěkně v nule a hlavní stanice také. Zbytek tratě může libovolně nahoru. Nejdelší by se mohla projet Vindobona. Ta má celkem 1820mm. Druhý nejdelší vlak by byl 1539. Třetí nejdelší 1352.

((dnes jsem zase uklízel a třídil - prostor se začíná pěkně projasňovat - ve čvrtek namontuji horní regály nad kolejištěm :D :D ))
Přílohy
okolo SN.jpg
vaclavtt

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště