kolejiště TT 3700x1800

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kolejiště TT 3700x1800

Příspěvekod vaclavtt » úte 10 pro, 2019 4:40 am

Michal má nejrozumější názor. Potřebuji čas, protože nejdůležitější je nyní znovu a znovu laborovat s prostorem. V místnosti nebude pouze kolejiště.

OZVU SE

Václav
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » stř 25 pro, 2019 8:35 pm

Přeji všem hezké vánoce!

Přeměřil jsem prostor a obávám se, že z něj více nedostanu. Naopak jsem musel původní délku zmenšit na 3560. Také jsem přemýšlel udělat kolejiště do L. Potrubí (žlutý obdélník) musí zůstat. Kolejiště se musí vždy zvednout nad otevřené dveře a pod potrubí. Na protáhnutí člověka pootevřené dveře stačí, ale na vyndání materiálu to nestačí. Jak jsem již zmínil, tak místnost musí sloužit nadále jako provozní skládek. Uložený materiál a regály s provozními věcmi.

Možná někoho něco napadne.
Václav
Přílohy
místnost II..jpg
místnost I..jpg
vaclavtt

Příspěvekod Ivan » čtv 26 pro, 2019 6:14 am

Ahoj,

Přijde mi že i tak je kolem kolejiště dost mo prostoru na stavbu i provoz. Zvážil bych to elko.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod MichalM » čtv 26 pro, 2019 9:06 am

Koukám na ten prostor okolo a 35 a 40 cm mi přijde hrozně málo. Možná na opatrné projití, ale na nějakou práci nebo provoz si myslím, že to bude hrozně málo. U nás v kuchyni máme v jednom místě 60 cm mezi linkou a ledničkou a když tam něco dělám tak je to akorát. Vyzkoušej si, kolik potřebuješ místa, abys mohl projít s plnýma rukama - budeš kolem kolejiště nosit nářadí a materiál. Taky si vyzkoušej, kolik budeš potřebovat místa na práci - někdy je potřeba se k tomu předklonit nebo si třeba dřepnout. Další věc je potom pohyb kolem hotového modelu při provozu, aby se nic na okraji nezničilo.
MichalM

Příspěvekod vaclavtt » čtv 26 pro, 2019 9:59 am

Máte ve všem pravdu. Také mám rád okolo sebe a hlavně na práci místo. Když se chceš trochu natáhnout nad stůl, tak musíš vystrčit zadnici. :lol: Výhodou je moje ultra hubená a ohebná postava a skutečnost, že si kolejiště dáš do výšky jakou zrovna potřebuješ. Mám zvedací stoly na mojí obživu a je to fakt perfektní. V prostoru jsem seděl téměř týden a přemýšlel. Nic moc jsem z hlavy nedostal :( a volnou tělocvičnu nemám :roll:
vaclavtt

Příspěvekod Polabský » čtv 26 pro, 2019 4:48 pm

Nejde jen o pracovní přístup minimálně dvou lidí ale i o prožitkový odstup.
Pokud je člověk nalepený na stěně a těsně okolo koulílen mu prosviští souprava, tak z toho moc nemá.
Když se chcete pochválit hostům, musí mít možnost pohybu.
Sám jsem měl navržené kolejiště podobně. Změna podmínek způsobila ve výsledku redukci nádraží, což se nakonec osvědčilo.
Doporučuji zlehýnka ubrat.

P.F. 2020:
Polabský

Příspěvekod hopeter » čtv 26 pro, 2019 6:03 pm

Tak nějak sleduju vývoj tohoto projektu. Nedá mě to abych nepřipoměl svoje rčení "nejhorší je pro železničního modeláře moc místa" :wink:
Dnes už bych nedělal nikdy velký panel ale vždy segmentové kolejiště a nejlépe podle zdi. Ať je místnost jakkoliv veliká tak jde o nejlépe využité místo. Pod segmenty se vejde spousta věcí a střed místnosti zůstává volný. Práce na úzkých panelech je radostí a né akrobacií. V krajině není nutné se tolik trápit , že je něco moc blízko u sebe. Odpadají ostré oblouky. Jízda vlaku je při vhodném pozadí mnohem hezčí. Nakonec ta nejlepší výhoda , při postupné realizaci je k dispozici hotová část na které si můžu zajezdit. Rozhodně to dodá více elánu k další práci než pohled na stále rozestavěný velký panel , kde se i zručný modelář dostane k ježdění za několik let...
Nikomu nic nevnucuji ale zkus zvážit i tuto alternativu. :)
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Martin Justiz » čtv 26 pro, 2019 6:05 pm

hopeter píše:Tak nějak sleduju vývoj tohoto projektu. Nedá mě to abych nepřipoměl svoje rčení "nejhorší je pro železničního modeláře moc místa" :wink:
Dnes už bych nedělal nikdy velký panel ale vždy segmentové kolejiště a nejlépe podle zdi. Ať je místnost jakkoliv veliká tak jde o nejlépe využité místo. Pod segmenty se vejde spousta věcí a střed místnosti zůstává volný. Práce na úzkých panelech je radostí a né akrobacií. V krajině není nutné se tolik trápit , že je něco moc blízko u sebe. Odpadají ostré oblouky. Jízda vlaku je při vhodném pozadí mnohem hezčí. Nakonec ta nejlepší výhoda , při postupné realizaci je k dispozici hotová část na které si můžu zajezdit. Rozhodně to dodá více elánu k další práci než pohled na stále rozestavěný velký panel , kde se i zručný modelář dostane k ježdění za několik let...
Nikomu nic nevnucuji ale zkus zvážit i tuto alternativu. :)

Přesně pod toto bych se podepsal
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod MichalM » čtv 26 pro, 2019 7:11 pm

hopeter píše:Tak nějak sleduju vývoj tohoto projektu ...

Taky jsem k tomu nakonec došel. Žena sice navrhovala něco o stahování od stropu a podobně, ale nakonec jsem skončil u svojí nudle 40 cm široké a 240 cm dlouhé a jsem za to rád. Mám definované svoje vlastní rozhraní segmentů, takže můžu do budoucna přistavět (případně přemýšlím o dvoupatrovém uspořádání, abych se vlezl do obýváku v paneláku kolem jedné stěny, ale to je daleko). Už na tom kousku dělám druhý rok a pořád to není hotové a jen tak asi ani nebude, ale na druhou stranu je to pojízdné a můžu si vyhrát (pravda, od zprovoznění šla rychlost práce dost dolů). Navíc si případné další segmenty můžu plánovat postupně a vím, že mě to finančně nepoloží. Velkých nedotažených projektů už to na fóru bylo spousta. Je potřeba dopředu spočítat nejen kolejivo, ale i dobrý odhad krajiny. Já jsem nakonec došel k tomu, že kolejivo, přestavníky a DCC ovládání výhybek a osvětlení není ani polovina nákladů, mnohem víc mě stála krajina, budovy, stromy a další detaily. A to mi tam toho prostoru kolem nádraží až tak nezbylo. Když se člověk podívá na ta větší kolejiště. tak zjistí, že mají strašně moc hluchého prostoru, který je potřeba nějak zaplnit. Je potřeba vymyslet spoustu zajímavé krajiny a složitého terénu, aby se oddělily jednotlivé tratě a podobně. Na druhou stranu chápu, že jsou tací, které baví hlavně modelování krajiny a provoz pro ně není až tak důležitý. Ale je dobré si to rozmyslet hned na začátku.

Abych byl konstruktivní k prostoru zadavatele. Osobně bych kolejiště odsadil od okna tak, aby mohlo být otevřené na ventilačku. od ostatních stěn/skříní bych si nechal alespoň 50 cm (osobně spíš 60) - tím bude kolejiště přístupné ze tří stran a bude se kolem něj dát chodit a pracovat na něm. Netuším, co je šedý obdélník vpravo nahoře, ani jak jsou široké vstupní dveře. Tím se ovšem zmenší prostor pro samotné kolejiště a myslím, že původní námět se tam už rozumně nevleze. Osobně bych popřemýšlel např. o odbočce lokálky z širé hlavní trati. Ve skryté části by potom mohly být třeba 4 koleje pro vlaky na hlavní trati (kroužení) a smyčka pro vlaky z lokálky (aby se vždy vracely stejným výjezdem zpět). Odbočka by mohla být třeba rozšířena o menší nákladiště a zastávku pro osobní vlaky, aby se i na hlavní trati něco dělo, ale dlouhé soupravy bych nechal projíždět. Každopádně bude nutné si nejdřív ujasnit prostor a potom teprve zkusit něco nakreslit.
MichalM

Příspěvekod jirkah » čtv 26 pro, 2019 9:13 pm

vaclavtt píše:Přeji všem hezké vánoce!

Přeměřil jsem prostor a obávám se, že z něj více nedostanu. Naopak jsem musel původní délku zmenšit na 3560. Také jsem přemýšlel udělat kolejiště do L. Potrubí (žlutý obdélník) musí zůstat. Kolejiště se musí vždy zvednout nad otevřené dveře a pod potrubí. Na protáhnutí člověka pootevřené dveře stačí, ale na vyndání materiálu to nestačí. Jak jsem již zmínil, tak místnost musí sloužit nadále jako provozní skládek. Uložený materiál a regály s provozními věcmi.

Možná někoho něco napadne.
Václav

Jak už bylo řečeno , kolejiště kolem zdi je ideální záležitost.Sám to taky tak stavím! V případě stěhování nebo prodeje kolejiště je to mnohem výhodnější pro další řešení ,nehledě na to , že pokoj má multifunkční využití a není to jen prostor na vláčky.
Jirka
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

Příspěvekod vaclavtt » čtv 26 pro, 2019 9:42 pm

Už jsem v minulosti stavěl tři "desková" kolejiště. Začal jsem u malého 1200x800 následovalo 2500x1200 a skončil jsem u 3500x1300. Popravdě jsem byl rád, že si to poslední před lety našlo kupce. Léta pouze blbnu s budovami a testovacím oválem, elektronikou a tak. Před dvěma lety jsem si vzal do halvy, že budu dělat modulové kolejiště. Kvalitní hliníkové rovné rámy, štelovací nohy s kolečkama a svoje přechodová čela na cnc dělaná. Čela svoje, protože nemám v budoucnu v úmyslu se účastnit modulových setkání apod. Rámy jsem měl hotové, kovové spojky na laseru také, nohy také a chtěl jsem začít s pokládkou. Jenže potom se vše v hlavě zvrtlo a moduly jsem přehodnotil. Chtěl jsem je mít při neježdění různě po místnosti. Jenže činnost spojená se spojováním modulů mě odrazovala a zabírání místa také. Začal jsem vyrábět zvedací zařízení a vše jsem chtěl umístit ke stropu. Zmáčknou tlačítko a za minutu jezdit, servisovat a uklízet.......Hlavně prostor potřebuji využívat k mé činnosti a né pouze jako drážní komplex. Bohužel.

Souhlasím s tvrzením, že moduly se dají hodně dobře stvárnit a skaždým si pohrát jako s diorámatem.

Kolem kolejiště musí zůstat ulička min. 600mm. Tím se kolejiště hodně zmenší. Varianta do L bude asi jediná možná. Dveře š.800 se musí otevřít pod kolejiště. Prostor vedle nich (šedivý) je prostor provozní (materiál apod.). Regály asi umístím mimo tuto místnost. Úložné prostory budou u stropu a jejich spodek bude ve stejné úrovni jako kolejiště v horní úvrati. Do prostorů se budu dostávat z boků. Úložné prostory pro příslušenství a mé provozní věci budou ve formě stohovatelných beden na podvozcích - volně v místnosti. Ploter na fólie bude také na mobilním stojanu včetně PC. Pokud nebudu na kolejišti nic dělat na spodku, tak vadit nebudou. V opačném případě s nimi popojedu.

Přikládám foto hotového modulu.
Přílohy
modulIII.JPG
modulII.JPG
modulI.JPG
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » čtv 26 pro, 2019 9:55 pm

Přikládám náčrt maximálních možných rozměrů budoucího kolejiště. Zítra se pokusím na plochu umístit koleje.....
Přílohy
kolejiště maximum.jpg
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » čtv 26 pro, 2019 10:38 pm

A nebo................... :roll:

Použít přece jenom moduly. Udělat je zavěšené na zdi - bez nohou. Aby prostor pod kolejištěm zůstal volný. Prostor by byl využit pro bedny s kolečky. Veškerý úložný provozní prostor by byl na regálech umístěných ve výšce nad kolejištěm . Třeba od 1900 do 2600. Další provozní prostor by byl uprostřed.

Zakreslená otočka je pouze testovací s poloměrem 353. Druhá otočka by mohla být ve formě tobogánu. Hlavní stanice by byla v nule a další tratě v krajině v jiných úrovních apod.
Přílohy
kolejiště podel zdi.jpg
vaclavtt

Příspěvekod Martin Justiz » čtv 26 pro, 2019 10:42 pm

To už vypadá líp
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 26 pro, 2019 11:51 pm

Když budeš mít materiál pod druhou smyčkou, máš u verze kolem stěn k dispozici přes 12 délkových metrů... To na panelu jen tak nenasbíráš. Ten předěl v horní části (potrubí) se nabízí jako přirozené oddělení např města se stanicí a venkovské krajiny s lokalkou nad smyčkou.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště