sidlo píše:HonzaM píše:To sice ano, má to ale několik problémů, napŕíklad by to znamenalo že by tyto stanice musely být vždy zařazeny stejně, včetně mezilehlých traťových modulů, jenže právě variabilita je předností modulovky.
To není pravda. Naše klubová modulovka má pokaždé jiný layout..
Ok, potom tedy je rychlost na návěstidlech ve stanici dána jen pojížděnými výhybkami a je buď 40 nebo 60 km/h při jízdě do odbočky a neomezená při jízdě přímo a nijak to nesouvisí s traťovou rychlostí. Potom to skutečně není závislé na trati mezi stanicemi. A počet volitelných návěsti je dost omezený.
HonzaM píše:Druhý problém je ovládání, u zjednodušené soustavy lze návěsti stavět automaticky, dispečer nebo výpravčí postaví jen cestu, návěst se nastaví sama, jenže u úplné soustavy by tohle bylo těžko realizovatelné, protože je třeba návěst zvolit i podle toho, o jaký vlak půjde, prakticky by musel výpravčí zvolit návěst z několika možností a v klubovém provozu si to nedovedu představit.
sidlo píše:To není pravda. To je úplné nepochopení toho jak funguje zabezpečovací zařízení. Výpravčí postaví cestu odkud kam. ZabZař se podívá na volnost cesty, postaví cestu, uzamkne cestu a postaví návěstidla. Rychlost na návěstidlech nastaví podle pojížděných výhybek, a je jedno zdali je to přímo, 40 nebo 60 do odbočky. Současně s tím se staví závislosti návěstidel mezi sebou a opět s přihlédnutím nastavených rychlostí. Je mi jasné, že je to nějaké množství kombinací které nelze různými panelovými kostičkami řešit, ale pro JMRI to není žádný problém. To jaký tam nakonec pojede vlak je zcela irelevantní.
Jistě, jenže pak je uživatel vázán na používání JMRI a zvládnutí programování tohoto softwaru. Pokud jsem měl možnost si prakticky vyzkoušet PanelPro, jsem přesvědčen že je to náročnější než u TrainControlleru, RocRailu nebi iTrainu. JMRI je nejvšestrannější, ovšem za cenu vyšší náročnosti programování.