MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod brzda » úte 09 črc, 2019 10:22 am

Prestavník MP1 má stav, kedy aj napriek minimálnej záťaži nie je schopný chodu z jednej krajnej polohy do druhej, ako bolo spomenuté, hluché miesto. Rozobral som jeden do detailu a neprišiel som na to, prečo je to tak, pomeral som vnútrajšky, odstránil otrepy, skontroľoval chod a nič. V testoch absolvoval "opravený " prestavník " v pohode desať cyklov a zrazu dŕb, to isté. Po skombinovaní vnútorných častí z iných prestavníkov sa tento jav neodstránil ( čiastočne sa ale eliminoval) , vyskytuje sa to len u posledným generácií, teda tých, ktoré majú na spodnej strane 2 skrutky, 3 skrutkové to nerobili ( 70 kusov a všetky bez chyby), u nových je to cca 6÷ 8%. Zabil som s tým kopec času, testami strún, hrúbok strún, posunu bežca do jednej strany tak, aby bola druhá ( tá nedosahujúca polohu) odľahčená. Jediné, k čomu som dospel je, že takto postihnutý prestavník nemá napr. pri chode z ľava do prava problém, ale ma kratší chod, ako do druhej strany. No a pri prepnutí z prava do ľava tento najprv pokračuje v chode doľava a až potom do prava ( toto by poukazovalo na problém spínačov koncových polôch, teda jeho mechanickej časti - kruhový pohon posúvača ma vo vodorovnej polohe mŕtve body v krajných polohách). Ak je ten "medzichod" malý, prestavník je cca spoľahlivý ( dá sa to ako tak doladiť), ak je moc veľký, tak už v krajnej polohe nie je dostatočný prítlak na jazyk výhybky. Záver? REKLAMOVAŤ.
Naposledy upravil brzda dne úte 09 črc, 2019 2:35 pm, celkově upraveno 1
brzda
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 13 srp, 2014 12:17 pm

Re: MP1

Příspěvekod fulda » úte 09 črc, 2019 10:35 am

brzda píše: Záver? REKLAMOVAŤ.
Zajímavá informace. Zdá se, že inovace přinesla novou verzi "kurvítka" se špatným poločasem rozpadu. Se závěrem se nedá než souhlasit. Zejména pokud je chyba systematická.

Bohužel zádné dvoušroubové nemám.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » úte 09 črc, 2019 10:51 am

Původních tříšroubových MP1 mám více jak 150 kusů a až na maličkosti jsou naprosto bezproblémové, jen už pomalu při výstavbě kolejiště docházejí. Zdá se, že MTB zinovovalo (=zkurvilo) i jejich jediný produkt, který za něco stál.
Brejla
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » úte 09 črc, 2019 11:29 am

Brejla píše:Původních tříšroubových MP1 mám více jak 150 kusů a až na maličkosti jsou naprosto bezproblémové, jen už pomalu při výstavbě kolejiště docházejí. Zdá se, že MTB zinovovalo (=zkurvilo) i jejich jediný produkt, který za něco stál.

Co jsou ty “maličkosti”?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2083
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod vvitty » úte 09 črc, 2019 12:36 pm

fulda píše:
brzda píše: Záver? REKLAMOVAŤ.
Zajímavá informace. Zdá se, že inovace přinesla novou verzi "kurvítka" se špatným poločasem rozpadu. Se závěrem se nedá než souhlasit. Zejména pokud je chyba systematická.

Bohužel zádné dvoušroubové nemám.


Ja bych asi mohl par najit v krabici posledni dodavky...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2112
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod TTmili » úte 09 črc, 2019 1:42 pm

fulda píše:
belgarat píše:Nechcete ty ne-zumpove prispevky zas presunout do normalni casti fora ?
V žádném případě. Pořád je tu moc lidí, kteří se příliš soustředí na hledání chyb na jednom diskutovaném a jednom diskutujícím subjektu.


Zajímavé, ono se ukáže že je to skutečně chyba přestavníku, a že ani jediný certifikovaný dekodér si s tím problémem bez mechanického popostrčení neporadí, ale onen diskutovaný a diskutující subkekt se stále cítí napadán a ukřivděn, přesto že je to právě on, kdo tuhle diskuzi celkem nevybiravým způsobem začal označením jiného než svého certifikovaného výrobku za nevhodný a celkem okatě podstrčil právě ten svůj. Měl by to být tedy ten diskutující a diskutovaný subjekt, který diskuze zanechá, a připojí i omluvu vzhledem ke spoustě nařčení a nepravd které uvedl.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1634
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » úte 09 črc, 2019 5:08 pm

HonzaM píše:
Brejla píše:Původních tříšroubových MP1 mám více jak 150 kusů a až na maličkosti jsou naprosto bezproblémové, jen už pomalu při výstavbě kolejiště docházejí. Zdá se, že MTB zinovovalo (=zkurvilo) i jejich jediný produkt, který za něco stál.

Co jsou ty “maličkosti”?


Tradičně odfláklá montáž a absence jakékoliv výstupní kontroly (pokud vůbec firma ví, co to je).
Brejla
 
Příspěvky: 1160
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » úte 09 črc, 2019 5:19 pm

Jen bych chtěl podotknout, že v mém případě to nemusí být jednoznačně chyba přestavníku, ale skutečnost, že struna je příliš tuhá (0,8 mm) a vzdálenost mezi přestavníkem a vlastní výhybkou příliš krátká (11 mm) a tím pádem se jazyk opře o kolejnici a nedovolí přestavníku, díky tužší struně, ani při zdvihu 3 mm (TT) dojet do krajní polohy. Stačí ale trochu zatlačit na strunu a přestavník se rozjede i když před tím na nic nereagoval. Teď to ale bohužel nemohu otestovat. Jen pro upřesnění, mám novější 2 šroubkové provedení.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 778
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod brzda » úte 09 črc, 2019 5:34 pm

Trixt píše:Jen bych chtěl podotknout, že v mém případě to nemusí být jednoznačně chyba přestavníku, ale skutečnost, že struna je příliš tuhá (0,8 mm) a vzdálenost mezi přestavníkem a vlastní výhybkou příliš krátká (11 mm) a tím pádem se jazyk opře o kolejnici a nedovolí přestavníku, díky tužší struně, ani při zdvihu 3 mm (TT) dojet do krajní polohy. Stačí ale trochu zatlačit na strunu a přestavník se rozjede i když před tím na nic nereagoval. Teď to ale bohužel nemohu otestovat. Jen pro upřesnění, mám novější 2 šroubkové provedení.

0,8 ja na takú vzdialenosť moc, jednoznačne, vyskúšaj 0,6 a uvidíš, je to jeden z možných dôvodov. On v každom prípade po zatlačení sa rozbehne, ale 0,6 na 11mm ja fakt dosť.
brzda
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 13 srp, 2014 12:17 pm

Re: MP1

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 09 črc, 2019 6:49 pm

Podobnou zkušenost s mrtvou pozicí přestavníků mám též. Ovládám je analogově. Pomohlo zvýšení pružnosti struny od přestavníků k výhybkám. Stačilo provést dvojitý ohyb,aby měla struna tvar N. Upravené přestavníků fungují bez potíží.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1734
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » úte 09 črc, 2019 7:55 pm

Určitě zkusím pořešit strunu, jakmile přijedu domů. On ten problém se projevuje jen velmi zřídkakdy, takže testování bude asi chvíli trvat, než člověk bude moci prohlásit, že byl problém stoprocentně vyřešen.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 778
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » úte 09 črc, 2019 9:40 pm

Trixt píše:Určitě zkusím pořešit strunu, jakmile přijedu domů. On ten problém se projevuje jen velmi zřídkakdy, takže testování bude asi chvíli trvat, než člověk bude moci prohlásit, že byl problém stoprocentně vyřešen.

Mohu na vyzkoušení nabídnout strunu 0,6 mm a 0,5 mm. Jak velký je pohyb výhybky a jaký krok máš nastaven u MP1?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2083
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » úte 09 črc, 2019 9:44 pm

@Michal Suhajda, @Trixt: jen pro uplnost - vy asi pouzivate jine prestavniky nez MGP -- jake ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1349
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 09 črc, 2019 10:01 pm

Používám přestavníky MP1, verze se dvěma šroubky. Ovládání je provizorní. Skládá se ze staré FZ1, drátů a jednoduchých přepínačů. Na elektroniku zatím nedošlo. Stanice je v “nouzovém” analogovém režimu řízení. Přestavníky s “odpruženou” strunou problém nemají. Ty co běhaly natvrdo se zasekávaly. Po úpravě to nedělají. Vzhledem k tomu mi přijde úsměvné řešit, zda za nedobihani přestavníků v jednom směru může ten či onen dekodér, ale to už je zdejší kolorit.
Mohl bych přestavníky reklamovat, ale než je demontovat a doufat, ze náhrada bude lepší, raději vyměním strunu za upravenou. Je to snazší, pomůže to, netrvá to 30 dnů a nemusím cestovat do obchodu či posílat zásilky.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1734
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » úte 09 črc, 2019 11:06 pm

belgarat píše:@Michal Suhajda, @Trixt: jen pro uplnost - vy asi pouzivate jine prestavniky nez MGP -- jake ?

Také používám MP1 verze 2 (dvoušroubková). Já na rozdíl od MIchala ovládám přestavníky pomocí DR4018, které mám nastaveno na trvalé napájení. Strunu jsem již jednou měnil z originálu 1 mm na 0,8 mm. Otestuji i úpravu dle Michala.

HonzaM píše:Mohu na vyzkoušení nabídnout strunu 0,6 mm a 0,5 mm. Jak velký je pohyb výhybky a jaký krok máš nastaven u MP1?

Díky Honzo, ale jak se budu vracet domů, strunu 0,6 mm po cestě koupím, ale i tak děkuji za nabídku. Krok mám nastaven 3 mm a pohyb u TT u EW1 odhaduji na 2 mm.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 778
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků