Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod michal.kubista » pát 02 bře, 2018 3:28 pm

Ferda píše:Zdeno, jestli jsem to správně pochytil, tak po dosažení koncové polohy se vypíná napájení motorku. Takže mě napadlo, zda když by potom došlo k nechanickému posunu, tak se to bude chovat jako by to nebylo napájeno a servo samo se nebude snažit znovu se dostat do definované koncové polohy. K opětovnému návratu bude třeba nový příkaz.
Standardně se servo bude při pokusu o vychýlení z požadované polohy bránit a neustále se bude snažit se do nastavené polohy vracet. Tady by tomu tak asi nebylo. Nebo se mýlím?


Ahoj Ferdo,
doma používám podobné vlastní řešení, a zatím se mi nestalo, že by se servo mechanicky samo pohnulo jinam mimo koncovou polohu. Navíc přečtením polohy potenciometru zjišťuju polohu výhybky (serva) po zapnutí kolejiště (dekodéru) a nemusím si polohu někde ukládat - takový zpětný ohlas. Asi by se dalo doprogramovat i to, že pokud se servo dostane mimo požadované polohy, tak by se vynutila nějaká akce a došlo k přestavení do nějaké polohy. Otázka je, zda je to nutné a jak změnu vyhodnotit.
michal.kubista
 
Příspěvky: 349
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Servo dekodér

Příspěvekod RELAx » stř 19 pro, 2018 6:51 pm

Zdravím přátelé.
Chtěl bych se podělit se svým řešením problémů s přestavováním a hlavně odrušením serv, které používám jako přestavník. Mám jich cca 15 pod výhybkami, jsou ovládány přímo z Arduina UNO a polohu výhybky vidím na ovládacím displeji, ale není tam žádná zpětná vazba o poloze serva (výhybky), vidím vlastně jen požadovanou polohu a systém přestavování musí být tak spolehlivý, aby byla jistota, že požadovaná poloha je skutečná poloha..

Jen na okraj- celé kolejiště ovládám viz. http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=7&t=11494&start=60#p242895

Řídící program mám vlastní a řídící sekvenci z Arduina do serv posílám jen při přestavování, takže serva nemůžou tzv. „vrnět“. Stabilita polohy je dostatečná.
Problémy které byly se servy spojeny:
- Někdy se po připojení napájení stalo to, že servo nedomáčklo koncový mikrospínač. Po zapnutí panelu, připojení na napětí, provede ovládací Arduino přestavení všech výhybek do základní polohy. Tím jsem měl mít zajištěnou polohu serv u výhybky, ale nepřesnost levných serv z Číny a moje nedostatečné nastavení a zajištění mikrospínače u serv způsobilo, že mikrospínač ne vždy přepnul a tím se nepřehodila polarita srdcovky.
Odstranil jsem výběrem jiných serv z nakoupené sady a přesnější instalací mikrospínače i jeho upevnění. Zatím je to OK, ale čas ukáže, zda je toto řešení spolehlivé.

- v místě s větší koncentrací výhybek (výjezd ze stanice) mi po instalaci posledních výhybek
(serv) začaly průjezdy lokomotiv posouvat serva – rušení od motoru lokomotivy způsobilo, že se servo posunulo. Pouze kondenzátory na různých místech nepomohly, stíněný kabel pro řídící signál situaci ještě zhoršil.
Po několika pokusech jsem to vyřešil tímto odrušením serva:
schema odrušení.png
schema odrušení.png (9.72 KiB) Zobrazeno 1194 krát

Funfuje to a dokonce stačilo připojit odrušení na konektor serva. Myslím, že záleží také na kvalitě provedení serva. Používám ty nejlevnější z Číny a je potřeba z nich vybírat ty relativně lepší.
Nevíte náhodou jakou velikost (indukčnost) mají odrušovací cívky ve starých analogových lokomotivách?
RELAx
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 24 lis, 2016 4:55 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » pát 10 kvě, 2019 3:33 pm

Panove dovolim si upozornit na zapojeni zde:

https://sites.google.com/view/pater/dcc/servo_decoder

specialne tu napajeci cast. Zkusil jsem na nepajivem poli to s MOSFETem .... a servo se pri zapnuti proudu vuuubec nepohne (levne cinske Towerpro SG90 klon). Po ustaleni je na vystupu cca 5V. Kdyz hodim gate mosfetu na 0 (tzn. ihned zap), tak servo cukne jako obvykle.

Akorat nevim co jsem udelal blbe, protoze jsem pak nahradil IRF9530 (ktery potrebuju jinde) IRF9520, ktery by MEL byt asi stejny (? lisi se odpor a max proud, coz je tady asi jedno) ale musel jsem brutalne snizit hodnotu R3 (asi na 1k), jinak se neotevrel zcela. Pricemz Vgs(th) udava datasheet stejne ...
Poradte joudovi :) prosim.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod MiG » pát 10 kvě, 2019 4:26 pm

Udává stejně, ale 2 až 4V, a pokud to u xx30 je blíž 2 a u xx20 až 4, tak moc rezervy při napájení 5V není.
A výstupní charakteristika je vůči napětí 2 krát "vyšší" u xx30 proti xx20.

Ale já se v tom houby vyznám.
MiG
 
Příspěvky: 893
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod jipol57 » pát 10 kvě, 2019 5:43 pm

belgarat píše:Panove dovolim si upozornit na zapojeni zde:

https://sites.google.com/view/pater/dcc/servo_decoder

specialne tu napajeci cast. Zkusil jsem na nepajivem poli to s MOSFETem .... a servo se pri zapnuti proudu vuuubec nepohne (levne cinske Towerpro SG90 klon). Po ustaleni je na vystupu cca 5V. Kdyz hodim gate mosfetu na 0 (tzn. ihned zap), tak servo cukne jako obvykle.

Akorat nevim co jsem udelal blbe, protoze jsem pak nahradil IRF9530 (ktery potrebuju jinde) IRF9520, ktery by MEL byt asi stejny (? lisi se odpor a max proud, coz je tady asi jedno) ale musel jsem brutalne snizit hodnotu R3 (asi na 1k), jinak se neotevrel zcela. Pricemz Vgs(th) udava datasheet stejne ...
Poradte joudovi :) prosim.

Neporadím s tranzistory, ale snad jen jak jsem cuknutí serv při zapnutí vyřešil já.
Trochu humpolácky, ale funguje to znamenitě. Stabilizované napětí 5V pro serva, do nich pouštím přes výkonný odpor, asi 10ohm/20W pro 25 serv. Napájecí napětí "změkne" a klesne asi na 3-4V. Serva sice ožijí, ale nejsou schopny pohybu, tak ani nehlesnou. A když přestavuji, tak program sepne relé pro vykrácení odporu. Po přestavení se zase relé rozepne a vřadí se odpor.
jipol57
 
Příspěvky: 199
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Pater » sob 11 kvě, 2019 5:55 am

belgarat píše:Akorat nevim co jsem udelal blbe, protoze jsem pak nahradil IRF9530 (ktery potrebuju jinde) IRF9520, ktery by MEL byt asi stejny

Těžko říct, co děláš špatně. S udaným MOSFETem musí fungovat taky. Při napětí 5V na vstupu (source) MOSTETu a dodržení hodnot rezistorů R4 1M a R3 100k musíš naměřit na gejtu napětí tohoto děliče (samozřejmě až po nabití kondenzátoru). Výpočet: 5/(1000000+100000)*100000 zjednodušeně 5V/11 = 0,45V. Pokud naměříš něco jiného, tak máš špatný kondenzátor, proražený MOSFET nebo otočenou diodu. Pokud naměříš na gejtu těch 0,45V (což je určitě víc jak katalogových -4V), tak MOSFET musí být otevřený a na jeho výstupu (drejnu) musí být 5V. Pokud ti to fungovalo předtím a teď jsi musel snižovat hodnotu R3, tak máš špatný ten tranzistor.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » sob 11 kvě, 2019 7:18 am

Hms. Je pravda, ze s IRF9530N (https://www.gme.cz/unipolarni-tranzisto ... 0n-to220ab) mi to fungovalo O.K., presne podle schematu. IRF 9520 (https://www.gme.cz/unipolarni-tranzistor-irf9520-to220) mam a postupne jsem zkousel 3ks (predpokladam jedna serie, kupovane byly naraz) a vsechny se chovaly stejne; v uvedenem zapojeni jsem nameril na vystupu cca 2,05V. Napeti gate ktere uvadis odpovida - nameril jsem 0,43 (+- merak z Hornbachu). Pruraz byl to prvni co mne napadlo ;) Nicmene s G=VCC bylo na vstupu tranzistoru nic, a pri prizemneni Gate na GND 5V, takze "neco delal". Vymena na nepajivem poli byla kus-za-kus. Jako kdyby to Vgs(th) bylo spis 4,5V :) nez 4V.

Spatny kondenzator ... mozna.

Jine kusy IRF9520 z te serie jsem pouzil uz driv jako spinace rizene MCU, tzn. GN= 0 nebo 5V a nic mezi tim.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Pater » sob 11 kvě, 2019 9:12 am

belgarat píše:IRF 9520 (https://www.gme.cz/unipolarni-tranzistor-irf9520-to220) mam a postupne jsem zkousel 3ks (predpokladam jedna serie, kupovane byly naraz) a vsechny se chovaly stejne

Už jsem se s tím setkal taky. Pokud jsi nakupoval v GME nebo od číňanů, tak je takové chování (mimo katalogové hodnoty) tranzistorů možné. V tom případě tyto tranzistory v tomto zapojení nevyužiješ.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » sob 11 kvě, 2019 9:26 am

Pater píše:
belgarat píše:IRF 9520 (https://www.gme.cz/unipolarni-tranzistor-irf9520-to220) mam a postupne jsem zkousel 3ks (predpokladam jedna serie, kupovane byly naraz) a vsechny se chovaly stejne

Už jsem se s tím setkal taky. Pokud jsi nakupoval v GME nebo od číňanů, tak je takové chování (mimo katalogové hodnoty) tranzistorů možné. V tom případě tyto tranzistory v tomto zapojení nevyužiješ.


OK - budiz to varovanim pro ostatni. Ten IRF9530 je take z GME :) A diky za zverejneni zapojeni; neco takoveho jsem hledal vice nez rok.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod tondakladno » sob 11 kvě, 2019 9:43 am

Nečekám reakci. Proto to berte jako moji úvahu. Moc nemohu pochopit, proč není napájení serva zapojeno s Mosfetem kanálu typu N. I to pozvolné otevírání je technicky jednodušší. A proč jeden Mosfet otevře a druhý né. Je to jednoduché. Pokud mám napětí na gate jen o něco málo větší, než je Vgs(th) a to v tomto případě rozhodně je, je třeba, aby tranzistor měl několikrát větší ID max. než který bude ve skutečnosti protékat. Tato definice vznikla při testování 6 různých Mosfetů pro spínání elektromagnetického přestavníků. Z MK mám také výstupní napětí pro gate pouze 5 V. Proud protékající přestavníkem ( krátkodobé cca 15 ms ) je 1A. Ze všech Mosf. vyšel nejlépe IRFZ 48NPBF , kde ID max.= 64 A. Při nasimulování zátěže s odběrem 1 A, je ztrátové napětí DS pouze 34 mV. Čím měl Mosf. menší ID max. , tím bylo větší VDS a zde je ten zakopaný Belgradův pes. Mosfet IRF 9530 má ID max. 14 A , kdežto IRF 9520 pouze 6,8 A. Z těchto hodnot je jasné, že IRF 9520 při Vgs=0,45V nebude dostatečně otevřen a ztrátové napětí DS je přeba 2V a zbylé 3 nestačí na rozjetí serva. Na Mosfet IRF 9530 to funguje díky dvojnásobné hodnotě ID max.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » ned 12 kvě, 2019 4:20 pm

@tondakladno: ode mne reakci necekej. Psal jsem ze jsem elektrotechnicky jouda a za tim si stojim. Co rikas dava smysl zejm. podle grafu v datasheetu. Co rika Pater dava smysl taky (soucastky mimo toleranci). Mlcky cekam jestli nekdo prijde s lepsi teorii.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Pater » pon 13 kvě, 2019 6:06 pm

belgarat píše:(soucastky mimo toleranci). Mlcky cekam jestli nekdo prijde s lepsi teorii.

Jakou lepší teorii máš na mysli? Obrázky se čtou nejlíp. Schválně se podívej na přenosovou charakteristiku tvého transistoru: strana 4 figure 5 https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.213-041.1.pdf. Pokud se vlezu do toho obrázku s Vgs -4.55 (podle výpočtu výše) tranzistor bude otevřený a alespoň 0,5A bych měl přenést. Jinou teorii ode mne nečekej. :lol:
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » pon 13 kvě, 2019 6:47 pm

Pardon - spatne vyjadreno. Tvuj + tondakladno prispevek uspokojive vysvetluji pozorovane chovani a predpokladam ze mate (oba) pravdu. Lepsi melo znamenat = ucelenejsi, lepe podanou pro blbouny apod. I kdyz ty obrazky bude tezke porazit :)

Kazdopadne diky panove ;) za cas nad tim straveny. Pujdu si koupit lepsi bizuterii, asi znova do GME.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Pater » úte 14 kvě, 2019 6:31 am

belgarat píše: tondakladno prispevek uspokojive vysvetluji

Podle mne Tondakdadno příspěvek (alespoň mi) nic nevysvětluje
tondakladno píše:Pokud mám napětí na gate jen o něco málo větší, než je Vgs(th) a to v tomto případě rozhodně je...
...Z těchto hodnot je jasné, že IRF 9520 při Vgs=0,45V nebude dostatečně otevřen

Netuším z jakých hodnot vychází. Ostatním úvahám nerozumím. Maximální proud drejnem je závislý na napětí Vgs (princip FET).
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 76
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Servo dekodér

Příspěvekod tondakladno » úte 14 kvě, 2019 8:34 am

Pater píše:
belgarat píše: tondakladno prispevek uspokojive vysvetluji

Podle mne Tondakdadno příspěvek (alespoň mi) nic nevysvětluje
tondakladno píše:Pokud mám napětí na gate jen o něco málo větší, než je Vgs(th) a to v tomto případě rozhodně je...
...Z těchto hodnot je jasné, že IRF 9520 při Vgs=0,45V nebude dostatečně otevřen

Netuším z jakých hodnot vychází. Ostatním úvahám nerozumím. Maximální proud drejnem je závislý na napětí Vgs (princip FET).

Prostuduj tranzistory Mosfet hlouběji a pak porozumíš.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jacek a 3 návštevníků