Modul stanice pro testování

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » pon 17 zář, 2018 9:23 pm

JBr píše:
HonzaM píše:Asi by se těžko hledala stanice tohoto rozsahu, řízená místně zařízením AŽD 71.


Ale jsou a ani se za nimi nemusí daleko do Prahy, reléovka je třeba v Unhošti (3 dopravní a 2 manipulační koleje), v Ruzyni (3 dopravní koleje, dvě manipulační, zaústěné vlečky) nebo třeba ve Středoklukách (3 dopravní, jedna manipulační a několik vleček). Unhošť a Ruzyně jsou čerstvé, SZZ se tam měnilo během posledních dvou let, ve Středoklukách o pár let dřív. Všude to jsou výtěžky z modernizací koridorů.

Jasně jsem psal že mi jde o stanici rozsahu dvou dopravních a jedné manipulační koleje, ty uvádíš stanice téměř dvojnásobného rozsahu.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod hank » pon 17 zář, 2018 10:10 pm

HonzaM píše:Jasně jsem psal že mi jde o stanici rozsahu dvou dopravních a jedné manipulační koleje, ty uvádíš stanice téměř dvojnásobného rozsahu.


Nebuď línej a hledej na gvd.cz, sekce plánky stanic. Co třeba Nižbor?
http://gvd.cz/cz/data/planky/5xx/520/760645.xls
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank
 
Příspěvky: 4918
Registrován: stř 24 čer, 2009 4:43 pm

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » úte 18 zář, 2018 7:23 am

hank píše:
HonzaM píše:Jasně jsem psal že mi jde o stanici rozsahu dvou dopravních a jedné manipulační koleje, ty uvádíš stanice téměř dvojnásobného rozsahu.


Nebuď línej a hledej na gvd.cz, sekce plánky stanic. Co třeba Nižbor?
http://gvd.cz/cz/data/planky/5xx/520/760645.xls

Na začátku tohoto vlákna jsem požádal přispěvatele tohoto fóra o náměty. Ten co tady cituješ jsi mi tehdy nenabídl - proč? Navíc se mi bohuž ten odkaz nedaří otevřít na notebooku, na tabletu se mi otevře jen kousek, kde vidím jen horní část. Můžež to prosím uložit jako soubor a poslat mi ho třeba mailem na xjm@iol.cz? Z nějakého důvodu to tablet neotevře. XLS soubory na něm normálně otevřu. v tom odkazu je zřejmě něco s čím si neporadí, mohlo by to být něco, co odmítne antivir který používám.
Díky Honza
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod JBr » úte 18 zář, 2018 8:21 am

HonzaM píše:Na začátku tohoto vlákna jsem požádal přispěvatele tohoto fóra o náměty. Ten co tady cituješ jsi mi tehdy nenabídl - proč?


Protože jsi na začátku chtěl něco úplně jiného -- stanici, která je ovládaná dálkově.

Tohle je Nižbor. Původně tam byla elektromechanika, opět přestavěno na reléovku teprve před pár lety. Plánek v XLS je hodně roztažený, do obrázku jsem ho zdrcnul aby se sem líp vešel.

Edit: Ještě dodatek k Nižboru. Výkolejka Vk1 je s přestavníkem, ovládaná dálkově z pultu. Proto je tam seřaďovací návěstidlo Se2. Na druhém zhlaví je klíč od výkolejky Vk2 v EZ, k vyjmutí ho uvolňuje výpravčí z pultu tlačítkem. Zámek od výkolejky je kontrolní pro výhybku č. 3 (je tam závislost výkolejka-výhybka) a je v něm klíč k odtlačnému zámku téhle výhybky (tzn. klíč z EZ do zámku výkolejky, odemknout a otevřít výkolejku, vyjmout klíč od výhybky, odemknout odtlačný zámek přehodit výhybku; po ukončení posunu uzamknout výhybku napřímo, klíč do zámku výkolejky, zavřít a zamknout výkolejku, klíč od výkolejky do EZ).
Přílohy
nizbor.jpg
TT/D V/VI.
Uživatelský avatar
JBr
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 20 zář, 2007 7:25 pm
Bydliště: Hostivice a obcas Chotebor

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » úte 18 zář, 2018 9:27 am

JBr píše:
HonzaM píše:Na začátku tohoto vlákna jsem požádal přispěvatele tohoto fóra o náměty. Ten co tady cituješ jsi mi tehdy nenabídl - proč?


Protože jsi na začátku chtěl něco úplně jiného -- stanici, která je ovládaná dálkově.

Tohle je Nižbor. Původně tam byla elektromechanika, opět přestavěno na reléovku teprve před pár lety. Plánek v XLS je hodně roztažený, do obrázku jsem ho zdrcnul aby se sem líp vešel.

Edit: Ještě dodatek k Nižboru. Výkolejka Vk1 je s přestavníkem, ovládaná dálkově z pultu. Proto je tam seřaďovací návěstidlo Se2. Na druhém zhlaví je klíč od výkolejky Vk2 v EZ, k vyjmutí ho uvolňuje výpravčí z pultu tlačítkem. Zámek od výkolejky je kontrolní pro výhybku č. 3 (je tam závislost výkolejka-výhybka) a je v něm klíč k odtlačnému zámku téhle výhybky (tzn. klíč z EZ do zámku výkolejky, odemknout a otevřít výkolejku, vyjmout klíč od výhybky, odemknout odtlačný zámek přehodit výhybku; po ukončení posunu uzamknout výhybku napřímo, klíč do zámku výkolejky, zavřít a zamknout výkolejku, klíč od výkolejky do EZ).

Díky za tento příspěvek, ještě je čas změnit stanici. Ještě to uvážím, ale ten Nižbor se mi líbí.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod hank » úte 18 zář, 2018 10:57 am

HonzaM: Už jsem sem ten link dával, možná i víckrát do jiných diskusí.

Nejlíp se s tím pracuje tak, že si najdeš na těch stránkách gvd.cz balík dat ke stažení, který obsahuje veškeré služební pomůcky k aktuálnímu GVD platné pro SŽDC, ČD a částečně i ČD Cargo. Ten balík si stáhni a rozbal a pak s tím můžeš pracovat lokálně na svém PC. Samozřejmě si plánky můžeš prohlížet i on-line, adresa je http://gvd.cz/cz. Odkaz přímo na stránku s plánky a s výběrem podle mapy, podle názvu stanice/dopravny nebo podle služebního čísla trati resp. sešitového/nákresného jízdního řádu je tady: http://gvd.cz/cz/data/planky/planky.html. No a při bližším ohledání zjistíš, že reléovkou AŽD 71 je osazena celá trať Beroun - Rakovník.

Ty stránky mimochodem fungují už nejmíň 10 let.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank
 
Příspěvky: 4918
Registrován: stř 24 čer, 2009 4:43 pm

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » úte 18 zář, 2018 12:53 pm

hank píše:HonzaM: Už jsem sem ten link dával, možná i víckrát do jiných diskusí.

Nejlíp se s tím pracuje tak, že si najdeš na těch stránkách gvd.cz balík dat ke stažení, který obsahuje veškeré služební pomůcky k aktuálnímu GVD platné pro SŽDC, ČD a částečně i ČD Cargo. Ten balík si stáhni a rozbal a pak s tím můžeš pracovat lokálně na svém PC. Samozřejmě si plánky můžeš prohlížet i on-line, adresa je http://gvd.cz/cz. Odkaz přímo na stránku s plánky a s výběrem podle mapy, podle názvu stanice/dopravny nebo podle služebního čísla trati resp. sešitového/nákresného jízdního řádu je tady: http://gvd.cz/cz/data/planky/planky.html. No a při bližším ohledání zjistíš, že reléovkou AŽD 71 je osazena celá trať Beroun - Rakovník.

Ty stránky mimochodem fungují už nejmíň 10 let.

Jak už jsem psal, nejde mi prioritně ani o dokonalé zobrazení konkrétní stanice, ať jde o fyzický vzhled, ani o to, aby ovládání odpovídalo konkrétní stanici. Čachnov jsem zvolil protože mi vyhovuje kolejové schema, reléovku protože nejlépe vystihuje nejčastěji modelované období. Že se v Čachnově nikdy nepoužívala je z tohoto pohledu nepodstatné. Jde mi o vyzkoušení, co je realizovatelné bez počítače, a dokonce bez centrály, protože pro mnoho modelářů je představa použití počítače a ovládání myší nebo dotykovou obrazovkou nepřijatelná.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » čtv 24 led, 2019 9:31 pm

Kamarád staví modul podle stanice Šatov. Ví někdo jaká tam byla použita návěstidla ve 3./4. epoše? Mám na mysli uzpůsobení a počty světel na jednotlivých pozicích (vjezdová, odjezdová, posunová, ne vzhled nebo mechanické provedení.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » pon 01 dub, 2019 7:01 am

V pátek jsem si zajel do Čachnova, když už ten modul stavím, chci se pokusit ho přiblížit reálu. A s tím souvisí tato prosba - hledám betonový plot. Prošel jsem řadu obchodů, hledal na internetu, ale nenašel. Třeba mi tady někdo poradí.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod hopeter » pon 01 dub, 2019 6:07 pm

O výrobci betonového plotu na eNko nevím ale na TT jsem si ho snadno vyrobil z tenké letecké překližky a modelářských nosníků. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2762
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod mlha » pon 01 dub, 2019 6:13 pm

v H0 mám dva typy, v Nku bohužel
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2682
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod fulda » úte 02 dub, 2019 6:21 am

Také záleží, jaký plot to je? znám několik typů betonových plotů. Často jsou postavené z panelů ukotvených do profilů. Panely v eNku jsou běžné a evergreen profily také.
Plot je takový útvar, který se celkem snadno leptá i laseruje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4514
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » úte 02 dub, 2019 9:04 am

Díky všem za tipy, našel a objednal jsem ho na e-shopu Nscale.cz, tak snad bude.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod HonzaM » úte 09 črc, 2019 6:57 am

Modul stanice Čachnov je v provozuschopném stavu, ovládací systém je plně funkční. Víceméně je hotová i krajina, i když samozřejmě bude ještě zdokonalována. Stanice byla zařazena do layoutu na modulovém setkání v Roudnici nad Labem a byla ovládána dálkově z hlavního panelu. Púvodní panel postavený pro vyzkoušení elektronického systému byl umístěn přímo u stanice a umožňoval místní ovládání strojvodůdcem při posunu. Byla tak využita schopnost systému, ovládání z více míst, přičemž je možné aby byl podružný panel zamykatelný. V případě uzamčení dojde k tomu, že jsou uzamčená tlačítka nefunkční, zobrazení stavu výhybek ovládaných z hlavního panelu zústává funkční. Podrobný popis ovládacího systému bude v nejbližších dnech na http://www.1ku160.cz.
FREMO, Zababov N-scale, TrainController, MGP
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2951
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Modul stanice pro testování

Příspěvekod fulda » úte 09 črc, 2019 7:31 am

HonzaM píše:Modul stanice Čachnov je v provozuschopném stavu, ovládací systém je plně funkční.

:roll: Jenom se přesně neví, jestli to plně funkční znamená, že nefunguje NĚKOLIKRÁT za den, nebo JEDNOU za setkání. :roll:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4514
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na Moduly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků