Technicky dotaz ohledne Lokomotivy

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Příspěvekod George V. » stř 10 zář, 2008 8:50 am

Pokud budou v pořádku bandáže, tak ta krysa po rovině utáhne hodně, klidně 6-8 kočárů. Mně onehdá do cca 8% stoupání uvezla tři Schichty (s notně obroušenýma a opálenýma hrotama na dvojkolích). Dnešní vozy mají menší jízdní odpory, tedy pokud nemají osvětlení.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Hloubkar » stř 10 zář, 2008 9:21 am

hmm. Tak to jsem na ni zvědavej. Pokud bude mít sílu jak říkáš, tak bych si moh udělat docela pěknej rychlík. Uvidíme jak jí to půjde. A ještě jsem se chtěl zeptat na ten pootočenej komutátor. Mám tady takovou starou zmrazku od PIKA. Myslím, že je to nějaká Dampfloko nebo tak nějak. Tendrovka se dvěma nápravama. Dal jsem ji do kupy z hormady šrotu co jsem měl v takovým tom starým kufříku s třešničkama :D Ale přesně jak tady bylo napsáno, tak při posuvu tak nějak normálka a když jí pošlu dopředu, tak by vyletěla oknem a stihla zabít pár dětí na hrišti. Dá se to nějako opravit?
Hloubkar

Příspěvekod Hloubkar » sob 13 zář, 2008 1:13 pm

A ještě jeden dotaz. Při brouzdání jsem se dočetl, že některý starší modely mají problémy s výškou "traverz" nových kolejí oproti starším U-profilům. Mají moc veliký průměr obruče a potom poskakují po pražcích, a ta se proto u nich musí zbrousit. Nemá podobný problémy i ta Krysa od PIKA? Nebo je to jen u kolejiva některé firmy a u jinýho kolejiva se tenhle problém nekoná? Tady to je ten článek:
http://www.zababov.cz/index.php?id=416
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 15 zář, 2008 8:37 am

Hloubkar píše:A ještě jeden dotaz. Při brouzdání jsem se dočetl, že některý starší modely mají problémy s výškou "traverz" nových kolejí oproti starším U-profilům. Mají moc veliký průměr obruče a potom poskakují po pražcích, a ta se proto u nich musí zbrousit. Nemá podobný problémy i ta Krysa od PIKA? Nebo je to jen u kolejiva některé firmy a u jinýho kolejiva se tenhle problém nekoná? Tady to je ten článek:
http://www.zababov.cz/index.php?id=416

Záleží na výšce kolejnice (traverzy jsou na stavbě :D ) Vyrábí se kolejivo o různých profilech a výškách. Základním rozlišením je tzv. CODE kolejiva. Při použití kolejiva s code 100 (výška 2,5mm), by neměl být problém.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Hloubkar » pon 15 zář, 2008 10:21 am

Díky moc za radu. Já jsem se to tak nějak snažil někde vyčíst. V publikacích, na zababově a wikipedii a nakonec jsem z toho měl hlavu jak pátrací balón a totální zmatek, že jsem toho musel nechat... :shock: :D
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod MaHa » čtv 09 říj, 2008 7:28 pm

Zdenek Valter píše:
MaHa píše:Mňo víš Zdenále nechci se tady vytahovat, ale jeden z mých modelů je (nebo byl pokud galerii předělávali :?: ) v galerii spolku na webu. Ten tvůj jsem tam ale neviděl. :lol: :lol: :lol:
Pokud se mýlím tak mě oprav! :wink: :lol: :lol:

Jak by tam mohl být Tvůj model když Tě nikdo pod Tvým Nickem v Brně nezná ????

Ale zná! :lol: :lol: :lol: Jen Ivoš si asi tropí šašky (on je vcelku veselá kopa) anebo má velké starosti kde sehnat peníze na ukrutný nájem klubovny což mu, ale vůbec nezávidím(zahrada za posečení je určitě lepší) anebo (což by bylo uplně nejhorší) má prostě sklerózu. :wink: Navíc se vyměnili v klubu lidi, takže ti nově příchozí určitě nevědí.
Tady je ten model: T669.0
Fotka je ještě z Bratislavské někdy z roku 1996. Poslal mi ji autor buď E-mailem nebo na disketě. :wink:
Naposledy upravil MaHa dne čtv 15 led, 2015 8:19 pm, celkově upraveno 1
Modelová železnice
DCC na zahradní železnici patří od roku 2013 do archeologického výzkumu bohužel
MaHa

Příspěvekod MaHa » čtv 09 říj, 2008 7:49 pm

George V. píše:...ovšem za předpokladu přerochání dvojkolí na správný průměr. Jinak je BR290 pod brejlovcem (zamračenou) o ničem.

Ále dá se to i s větším průměrem! Od sériových výrobců existují i větší "úlety" než 2mm na průměru kol. :wink: .......a lidi je kupujou ve velkém. :lol: :lol:
Modelová železnice
DCC na zahradní železnici patří od roku 2013 do archeologického výzkumu bohužel
MaHa

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 11 říj, 2008 12:13 pm

MaHa píše:
Zdenek Valter píše:Jak by tam mohl být Tvůj model když Tě nikdo pod Tvým Nickem v Brně nezná ????

Ale zná! :lol: :lol: :lol: Jen Ivoš si asi tropí šašky (on je vcelku veselá kopa) anebo má velké starosti kde sehnat peníze na ukrutný nájem klubovny což mu, ale vůbec nezávidím(zahrada za posečení je určitě lepší) anebo (což by bylo uplně nejhorší) má prostě sklerózu. :wink: Navíc se vyměnili v klubu lidi, takže ti nově příchozí určitě nevědí.
Tady je ten model: http://www.maha.ic.cz/foto/T6690.jpg
Fotka je ještě z Bratislavské někdy z roku 1996. Poslal mi ji autor buď E-mailem nebo na disketě. :wink:

MaHa až se přestaneš schovávat a vystoupíš ze své ANNYMITy tak bude všem jasno.
Domnívám se, a obviňovat někoho kdo sem nepřispívá ze sklerózy není účelem této diskuse a na Tvé důvěryhodnosti to nepřidá.

Pokud sem totiž nenapíše alespoň někdo z klubu tak je takové dohadování úplně zbytečné.

Do Brna jezdím přibližně jednou či dvakrát za měsíc cca 5 let.
Je svým způsobem opravdu divné, že jsme se v klubu ještě nepotkali.
Tedy pokud bys tam byl alespoň tak často jako já.

Ještě by mne zajímalo jak si přišel na to, že pro ROCO dělá motory Buehler ?
Zdenek Valter

Příspěvekod Hloubkar » sob 11 říj, 2008 9:41 pm

Jen takovej možná offtopic, ale myslím, že by se to někomu z nás mohlo hodit. Snad teda nebudu nařčenej z reklamy, ale v úterý se mi povedlo v Práglu zjistit, že v Černý růži u Václaváku (myslím, že se to tam menuje Zerba) měněj vodivý soukolí Marklin za nevodivý. Stačí to tam vzít a když je maj skladem, tak vám je čenžnou grátis. Dokonce jsme se tam zrovna sešli dva se stejným problémem :lol:
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 12 říj, 2008 10:11 am

Hloubkar píše:Jen takovej možná offtopic, ale myslím, že by se to někomu z nás mohlo hodit. Snad teda nebudu nařčenej z reklamy, ale v úterý se mi povedlo v Práglu zjistit, že v Černý růži u Václaváku (myslím, že se to tam menuje Zerba) měněj vodivý soukolí Marklin za nevodivý. Stačí to tam vzít a když je maj skladem, tak vám je čenžnou grátis. Dokonce jsme se tam zrovna sešli dva se stejným problémem :lol:

To se týká vozů i lokomotiv ?
Zdenek Valter

Příspěvekod Hloubkar » ned 12 říj, 2008 12:04 pm

Zdenek Valter píše:
Hloubkar píše:Jen takovej možná offtopic, ale myslím, že by se to někomu z nás mohlo hodit. Snad teda nebudu nařčenej z reklamy, ale v úterý se mi povedlo v Práglu zjistit, že v Černý růži u Václaváku (myslím, že se to tam menuje Zerba) měněj vodivý soukolí Marklin za nevodivý. Stačí to tam vzít a když je maj skladem, tak vám je čenžnou grátis. Dokonce jsme se tam zrovna sešli dva se stejným problémem :lol:

Já jsem se ptal jenom na vagóny, ale nevím, jestli to na loko pude. Pracujou na ten střídavej proud (aspoň tak nějak mi to říkal) a tak by to byl asi problém. Ale třeba se pletu. Určitě se tady nejde někdo znalejší. :wink:
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 12 říj, 2008 1:09 pm

Hloubkar píše:
Zdenek Valter píše:

Já jsem se ptal jenom na vagóny, ale nevím, jestli to na loko pude. Pracujou na ten střídavej proud (aspoň tak nějak mi to říkal) a tak by to byl asi problém. Ale třeba se pletu. Určitě se tady nejde někdo znalejší. :wink:

No mě je princip jasný, právě proto mne to zajímalo.
Ono nejde jen o to dvojkolí odizolovat, ale Maerklin má také podstatně větší okolky a značně menší rozkolí.
Zdenek Valter

Příspěvekod Hloubkar » ned 12 říj, 2008 1:24 pm

Prodavač povídal, že když to budu chtít vyměnit, tak ať tam vezmu ty kola, nebo třeba celej vagón a dal by mi místo toho kola s tím samým rozměrem (pokud je tam bude zrovna mít), takže když teda ten se současnýma bez proudu nedělá na Vašich kolejích problémy, tak by to po výměně za stejný rozměry mělo bejt v pohodě. Ale třeba by šly i vyměnit za nějaký menší/větší. Ale jen podotýkám, že s tím začínám a koukám na to chvílema jak tele jako na nový vrata. takže kdybych napsal nějaký kraviny, tak prosím, do hlavy neee :shock: :o :D
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 12 říj, 2008 3:06 pm

Hloubkar píše:Prodavač povídal, že když to budu chtít vyměnit, tak ať tam vezmu ty kola, nebo třeba celej vagón a dal by mi místo toho kola s tím samým rozměrem (pokud je tam bude zrovna mít), takže když teda ten se současnýma bez proudu nedělá na Vašich kolejích problémy, tak by to po výměně za stejný rozměry mělo bejt v pohodě. Ale třeba by šly i vyměnit za nějaký menší/větší. Ale jen podotýkám, že s tím začínám a koukám na to chvílema jak tele jako na nový vrata. takže kdybych napsal nějaký kraviny, tak prosím, do hlavy neee :shock: :o :D

No píšeš cos slyšel, za to Tě přeci nikdo do hlavy tlouct nebude (Nakonec by to bylo jen maximálně virtuálně ;-).
Jde zejména o to, že pak je možné používat vozidla i na normální jen dvojkolejné trakci tedy DC (Direct Curent = analog stejnosměrný) či například DCC. Ovšem použít tato vozidla na tříkolejnicovém systému může znamenat komplikace v trakčních vlastnostech byť větší rozkolí by až zas tak vadit nemuselo. Menší vadí dost a dělá vozidla neschopnými jízdy přes výměny.
Zdenek Valter

Příspěvekod kubulak » stř 15 říj, 2008 8:51 am

Pridam se drze do tohoto vlakna s jinym technickym dotazem.

Koupil jsem na "historicke jizdy" :) paru 427.0500, stare PIKO a byl k ni i maly dvounapravovy sluzebni vuz (hytlak?).

Kdyz ho zapojim za loko v jedne pozici, tak pri otoceni knofliku na trafu zacne velmi silne jiskrit v oblasti spoje loko x tendr a v oblasti sprahel tendr - vagon. Loko poskoci o par cm vpred a dal uz nejede, radsi to vic netrapim.

Kdyz ten sluzebak otocim o 180 stupnu, tak se zadne jiskreni nekona a vlak jede uplne normalne.

Samotna loko(+tendr) jede OK a i s jinymi vagony je to uplne v poradku.
Ten sluzebak ma kovova dvoukoli, ale nejak mi hlava nebere v cem je problem a proc.
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)